Yhteistyössä:

Asuntokauppa – se meidän monen elämän isoin kauppa, jolla on vaikutusta niin jokapäiväiseen elämään ja viihtyvyyteen kuin taloudelliseenkin tilanteeseen. Kauppa, jota harkitaan ja punnitaan yleensä pitkään kantilta jos toiseltakin. Eipä ihme, että aihe herättää niin voimakkaita tunteita.

Aina unelmien täyttymykseltä vaikuttava koti ei sitä loppujen lopuksi olekaan. Kukaan ei halua joutua tilanteeseen, jossa unelmatalo osoittautuukin vaikkapa homeloukoksi. Miten siis toimia, jotta minimoisi mahdollisuutensa joutua tällaiseen kiipeliin?

Näin vältät asuntokaupan riitatilanteet IF

Keräsin teille asunnon ostoa suunnitteleville ohjeet, joilla välttää pahimmat sudenkuopat. Muista siis nämä, jottet joudu siksi yhdeksi surulliseksi esimerkkitapaukseksi, jonka kohtaloa tuttavat ja työkaverit kauhistelevat:

Muista aina sekä vaatia että tarkastaa kaikki asuntokauppaan liittyvät paperit  

Syynää yhtiöjärjestys, isännöitsijäntodistus, tuleva yhtiökokouskutsu, kauppakirja ja kiinteistökaupoissa kiinteistörekisteriote saadaksesi selville mm. jo tehdyt ja suunnitellut remontit. Kosteusvauriot eivät papereista tosin suoranaisesti yleensä selviä ja ne voivatkin paljastua vasta vuosien kuluttua, kun epäilykset pikkuhiljaa heräävät esimerkiksi asukkaiden saamien fyysisten oireiden vuoksi.

Käytä kuntotarkastajaa 

Vaadi ainakin omakotitalo-, sekä yhtiömuotoisissa rivi- ja erillistalokaupoissa kunnollinen kuntotarkastus, käytä siihen luotettavaa tarkastajaa ja tulkitse raportti tarvittaessa vielä ulkopuolisen avun kanssa. Ota huomioon, että osa kosteusvaurioista pystytään huomaamaan vasta, kun varsinaisia rakenteita aletaan avata.

Käytä kiinteistönvälittäjää

Kiinteistönvälittäjän merkitys korostuu etenkin omakotitalojen kohdalla, joissa vastuu rakenteiden puutteista ei jakaudu taloyhtiön kanssa. Välittäjä on asunnonvälityksen ammattilainen ja vastaa sellaisista vahingoista, jotka johtuvat hänen virheellisestä menettelystään.

Muista ennakkotarkastus       

Vaikka asunnon myyjällä onkin velvollisuus kertoa kaikki olennaiset asiat, niin myös ostajan tulee tutkia asunto riittävän tarkasti korjaustarpeiden varalta. Nappaa täältä vinkit uuden asunnon kuntokartoitukseen. On turha vaatia  asuntokaupan purkua, jos on itsekin omilla silmillään ennen ostotilannetta jotain selkeästi epäilyttävää havainnut.

Ole erityisen tarkkana vanhojen talojen kohdalla

Elämää nähneet talot ovat isoimpia riskikohteita. Remontoijan unelmana mainostetut kohteet voivat todellisuudessa olla jokamiehen ja -naisen painajaisia.

Reagoi virheisiin nopeasti  

Aikaa virheiden havaitsemiseen on asunto-osakkeiden kaupassa kaksi vuotta ja kiinteistöjen kaupassa viisi vuotta. Reklamoi siis heti, jos virheen havaitset, ettet ehdi menettää oikeuttasi vedota virheeseen kaupassa.

kotivakuutus, näin vältät asuntokaupan riitatilanteet IF

Älä yritä korjata vaurioita itse

Jos havaitset asunnossasi vaurioita, älä ala korjailemaan niitä omin päin ennen kuin olet selvittänyt asian myyjän kanssa. Mikäli epäonnistut, et pysty välttämättä enää todistamaan alkuperäistä vauriota. Muista siis myös kuvaaminen ja virheen mahdollinen muu dokumentointi.

Huolehdi vakuutuksen voimassaolosta

Riitatilanteissa harvoin vältytään oikeudenkäynneiltä. Mikäli joudut ikävään tilanteeseen, kotivakuutukseen kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa lakimiesten käytöstä aiheutuneita kuluja. Huomaathan, että vakuutuksen pitää olla voimassa jo ennen kaupantekohetkeä.

Asuntokauppariidat ovat aina hankalia ja ikäviä. Niissä ei ole voittajaa ja joku kärsii aina karvaat tappiot. Kun vain olet huolellinen, etkä sinisilmäinen, se et ole sinä.

Suvi Saalas
Lakimies

If Vahinkovakuutusyhtiö Oy

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio