Minja Mäenalanen

Ensiasunnon ostaja ja skandinaavinen sisustaja / Etuovi.com, Vuokraovi.com

Tammikuussa minä ja mieheni teimme varauksen uudiskohteeseen, joka täytti kaikki hakukriteerimme – ja enemmänkin. Olemme ensiasunnon ostajia (tästä olen kertonut blogissa jo aiemmin) ja yli 3 vuotta kestänyt säännöllinen haaveilu Etuovi.comissa, asuntokuumeen kohoaminen ja kaikki sen jälkeiset toimet ovat olleet opettavainen matka.

Edellisessä postauksessani kerroin kuinka me päädyimme uudiskohteeseen, eli ostamaan täysin uuden rivitalokodin. Tässä postauksessa kuvaan teille tarkemmin, miten uudiskohteen ostaminen oikein etenee.

Uudiskohteen ostaminen eroaa monella tapaa vanhemman kohteen ostamisesta. Joku hurmaantuu uudiskohteesta sen ollessa vasta suunnitteluasteella, joku silloin kun uudiskohteen rakentaminen on jo alkanut ja joku vasta kun asunto on muuttovalmis. Monia houkuttaa myös mahdollisuus päästä mukaan oman uuden kodin suunnitteluun.

uudiskohdetta ostaessa pääset mukaan kodin suunnitteluun

Näin uudiskohteen ostaminen etenee

Tämä infopaketti kertoo uudiskohteen ostamisesta alusta loppuun – miten homma etenee pääpiirteittäin uuden kodin suunnitelma-aihiosta valmiiseen kotiin. Olen tutustunut Rakennusteollisuus RT Ry:n Uuden asunnon kauppa – ostajan oppaaseen ja poiminut sieltä eri vaiheisiin liittyviä olennaisia kohtia omien kokemustemme rinnalle.

 

uudiskohdetta ostaessa läpikäydään useita eri vaiheita

1. Ennakkomarkkinointi

Rakennuttaja testaa suunnitteilla oleviin rakennuskohteisiin kohdistuvaa kysyntää laittamalla kohteet ennakkomarkkinointiin. Ennakkomarkkinoinnissa olevasta uudiskohteesta on saatavilla vain myyntiesite ja alustavat tiedot, kuten rakennustapaselostus ja taloussuunnitelma. Voit tutustua ennakkomarkkinoissa oleviin kohteisiin Etuovi.comissa >

2. Varaus

Kun olet löytänyt ennakkomarkkinoinnissa olevasta uudiskohteesta itsellesi mieluisan asunnon, teet siitä varauksen. Varauksen teon yhteydessä allekirjoitetaan varauspaperit sekä maksetaan rakennuttajan määrittämä varausmaksu.

Varausmaksu saa olla enintään 4% asunnon hinnasta. Meidän varaamassamme uudiskohteessa maksu oli 1% asunnon hinnasta. Maksettu varausmaksu lasketaan osaksi asunnon myyntihintaa kaupanteon yhteydessä.

Tässä vaiheessa tehty varaus ei ole vielä sitova. Rakennuttajan tulee palauttaa maksettu summa ostajalle, mikäli ostaja peruuttaa varauksen tai suunniteltu rakennusprojekti peruuntuu rakennuttajan toimesta.

Kun olet varannut uudiskohteen, voit alkaa jo suunnittelemaan tulevan kotisi pintamateriaaleja sekä miettimään asuntoon isompiakin muutostöitä. Ennen kauppakirjojen allekirjoittamista suosittelen kuitenkin selvittämään rakennuttajalta, millaiset muutokset ovat rakennettavaan uudiskohteeseen ylipäätään mahdollisia. Tämä säästää sinulta myös aikaa, vaivaa ja mahdollisia pettymyksiä.

3. Rakentamisen aloittaminen

Kun rakennuttaja saa riittävän määrän varauksia suunnitteilla olevaan uudiskohteeseen, kohteen rakennustyöt käynnistyvät.

Meidän varaamassamme uudiskohteessa rakennustyöt ovat jo alkaneet. Olemme käyneet paikan päällä tonttiesittelyssä tutustumassa uuteen asuinympäristöön ja itse tonttiin. Veikkaanpa, että rakennustyömaan ohi tullaan ajamaan autolla kerran jos toisenkin… 😉

Rakennuttajan toimesta järjestettiin myös asukastilaisuus, jossa saimme kuulla tarkemmin uudiskohteen rakentamisesta, eri maksuerien suorittamisesta sekä kaupantekotilaisuuden ajankohdasta. Oli mukava tavata tulevia naapureita sekä päästä kysymään mieltä askarruttavista asioista suoraan rakennuttajalta.

4. Kaupanteko

Suurin osa uudiskohteiden asunnoista myydään jo rakennusvaiheessa.  Meidän tapauksessamme virallinen ja sitova kaupantekotilaisuus on noin reilun kuukauden kuluttua varauksemme tekemisestä. Uudiskohteen kauppa tehdään aina kirjallisesti ja kauppakirjaan merkitään myös kohteen arvioitu valmistumispäivä.

Ostamamme asunto on rs-kohde, joka sisältää asuntokauppalain vaatimat turvajärjestelmät, jotka antavat ostajalle suojaa esimerkiksi rakennuttajan konkurssin varalta. Suosittelen, että tarkistat aina ennen varsinaista kaupantekoa, kuuluuko kyseinen uudiskohde rs-järjestelmään – se tuo ostajalle mielenrauhaa ja kuluttajansuojaa.

Uudiskohteen kaupassa tärkeitä käsitteitä ovat velaton hinta, myynti-hinta sekä velkaosuus. Nämä käsitteet ilmoitetaan aina erikseen uudiskohteiden myynti-ilmoituksissa Etuovi.comissa.

Velaton hinta = myyntihinta + velkaosuus

Myyntihinta = summa, joka suoritetaan asunnon myyjälle eli rakennuttajalle rakennushankkeen edetessä.

Velkaosuus = asunnon osuus taloyhtiön ottamasta lainasta. Asunnon velkaosuus voidaan maksaa joko heti uudiskohteen valmistuttua tai lyhentää sitä kuukausittain maksettavalla rahoitusvastikkeella. Suosittelen ensimmäistä vaihtoehtoa, koska itse neuvottelema asuntolaina on monesti yhtiön ottamaa lainaa edukkaampaa.

Mieti omaan taloudelliseen tilanteeseesi sopiva tapa lyhentää lainaa. Tee Etuovi.comissa alustava lainalaskelma ja pyydä tarjous pankista >  

5. Pintamateriaalien valinta

Kun ostat rakentamisen alkuvaiheessa olevan uudiskohteen, pääset myös vaikuttamaan uuden kotisi pintamateriaaleihin. Myyntihintaan sisältyy monesti rakennuttajan puolesta tietyt materiaali- ja värivaihtoehdot, joista voit esimerkiksi valita mieleisesi maalit, tapetit, kaakelit ja keittiön kaappien ovet.

Lisäksi voit teettää rakennuttajalla erikseen tilattavia ja maksettavia lisä- ja muutostöitä, kuten parvekelasit tai talvi-iltana tunnelmaa luovan takan.

Pintamateriaalien valinnasta ja mahdollisista asuntoon tehtävistä muutostöistä sovitaan aina erikseen rakennuttajan kanssa tai hänen valtuuttamansa urakoitsijan kanssa. Rakennuttajan järjestämässä asukastilaisuudessa joku naapureistamme mietti, että tyypillisen sauna- ja kylpyhuonekokonaisuuden sijaan hän tilaisi muutostöinä tilavan spa-osaston, jossa saunan tilalla olisikin iso kylpyamme.

kylpyhuoneen suunnittelu

Itse haaveilen taas keittiö- ja olohuonetilan hieman erikoisemmasta valaistusratkaisusta (öhöm…vaatii ainakin 5 pistoketta kahden metrin korkeuteen).  Rakennuttajan mukaan rakennusprojektin alkuvaiheessa pystytään näppärästi vaikuttamaan myös esimerkiksi sähköpistokkeiden sijaintiin – hän rohkaisi kysymään tarjouksia myös erikoisemmillekin toteutuksille.

Asunnon eri tilojen pintamateriaalien valinta alkaa meillä olla pian käsillä ja olenkin jo hakenut ideoita erilaisista pintamateriaaleista Etuovi.comin ideagalleriasta. Täyty
y vain muistaa pitää pää kylmänä – upeat erilaiset pintamateriaaliratkaisut vievät ainakin tämän tytön helposti mennessään!

6. Muuttotarkastus

Kun uudiskohde on valmistunut, pääset tutustumiskäynnille tulevaan kotiisi. Tämän muuttotarkastuksen yhteydessä annetaan yleensä lomake, johon asunnon ostaja listaa kaikki silmällä havaittavat virheet ja puutteet. Lähtökohtaisesti rakennuttajan tulee korjata nämä kirjatut virheet ennen ostajan varsinaista muuttopäivää.

Ystävämme on rakennusalan ammattilainen, ja olemme jo sopineet hänen kanssaan, että hän tulee mukaan ”ekstrasilmäksi” meidän tulevaan muuttotarkastukseen. Tarkka rakennusalan ammattimies osaa ihan eri lailla silmäillä huoneiston eri osia ja niiden mahdollisia puutteita. Hänen silmänsä ovat harjaantuneemmat ja tiedän jo nyt, että omat silmäni tulevat keskittymään olohuoneen huonekorkeuden ja katon rajassa olevien kattoparrujen ihasteluun ja muuhun yhtä olennaiseen.

7. Muutto

Kun olet suorittanut asunnon myyntihinnan kaksi viimeistä erää, saat avaimet uuteen kotiisi.

8. Vuositarkastus

Uudiskohteen vuositarkastus järjestetään 12-15 kuukauden kuluttua kohteen valmistumisesta. Vuositarkastuksen yhteydessä kaikilta asunto-osakeyhtiön huoneistojen omistajilta kerätään mahdolliset virheilmoitukset. Kaikki havaitut virheet ja puutteet tulee ilmoittaa vuositarkastuksen yhteydessä, koska tämän jälkeen myyjä ei enää vastaa virheestä, joka olisi ollut ennen vuositarkastusta havaittavissa.

Seuraavassa postauksessani kerron meidän uuden kodin pintamateriaalien valinnasta sekä kuulumisia rakentamisen etenemisestä.

/Minja

Yksi kommentti sivuun “Uudiskohdetta ostamassa: näin hankit täysin uuden kodin

  1. Yksi tärkeimmistä asioista puuttui, tontin omistus. Vuokratontilla tontin omistaja, vuokrausehdot ja vuokrankorotusperusteet. Ilman selvyyttä näistä en sitoutuisi mikäänlaiseen kauppaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio