Susan Ahonen

Sisustusmyyjä ja maatilan sisustaja, joka arvostaa käsityötaitoja ja aitoja materiaaleja.

Olen tehnyt päätökseni pitkään kestäneen pohdinnan ja itsetutkinnan jälkeen: aion myydä omakotitaloni. Kiinteistön myyminen on niin iso asia, että tarvitsen tähän ammattilaisen apua. En edes ajattele muita vaihtoehtoja, vaikka olen netistä seurannut, että myös yksityishenkilöt voivat itse myydä asuntojaan ja kiinteistöjään. Tämä on minun tarinani siitä, miten olen asioinut useiden kiinteistönvälittäjien kanssa alkuvuoden aikana.

Ja yllättäen tarinani ei loppunutkaan pelkästään taloni myymiseen, vaan pian huomasin olevani myös asunnon ostaja ja vuokranantaja. Kaikki nämä kolme asiaa tapahtuivat parin kuukauden aikana – ammattitaitoisten kiinteistönvälittäjien avulla uskalsin tarttua tilaisuuksiin ja toimia oikealla hetkellä.

omakotitalon myynti-ilmoitus

Kuva: Etuovi.com / Akaan Seudun OP-Kiinteistökeskus Oy LKV / Omakotitalo, 158 m2, Akaa. Kuvan kohde ja välittäjä eivät ole tämän tarinan kohteena. Kuvan omakotitalo on kyllä saman tyyppinen kuin myymäni omakotitalo.

Asunnonvaihto on yksi elämän suurimpia kauppoja ja ainakin itselläni myös valtava henkilökohtainen elämänmuutos. Asunnonvaihtotilanteessa on mukana suuria tunteita ja elämänhistoriaa, mutta samalla tarvitaan paljon järkeä ja apua isojen päätösten tekemiseen. Oma kokemukseni kiinteistönvälittäjien kanssa asioimiseen pohjautui aluksi vahvasti omaa kiinteistöään myyvän asiakkaan kokemuksiin, mutta muutaman viikon päästä olinkin jo ”toisella puolella” eli asuntoa ostavana asiakkaana.

Molempien kokemusteni jälkeen voin todeta, että hyvä kiinteistönvälittäjä osaa toimia hienotunteisesti yhtä aikaa sekä myyjän että ostajan luotettuna yhteyshenkilönä ja saa heidät lopulta yhteiseen pöytään kaupantekotilaisuuteen. Hyvä kiinteistönvälittäjä osaa arvostaa myyjän ja ostajan omia tuntemuksia ja kulkee projektissa ammattitaitoisesti molempien asiakkaidensa mukana hoitaen kaupantekoon liittyviä käytännön asioita.

Kiinteistönvälittäjän valinta

Pienellä paikkakunnalla kiinteistönvälittäjiä voi olla vain muutamia, joten valintaa helpottaa vaihtoehtojen rajallisuus. Ensikertalaisena asunnonmyyjänä otin ensin sähköpostilla yhteyttä paikkakunnan kiinteistönvälitysyrityksiin ja kyselin käytännön asioista: miten myytävän kohteen hinta arvioidaan, onko pankkiasiakassuhteella merkitystä kiinteistönvälittäjän valintaan (melkein kaikilla pankeillahan on oma kiinteistönvälityspalvelunsa) ja mitä kiinteistönvälittäjän palveluiden käyttäminen maksaa.

Voit hakea oman paikkakuntasi kiinteistönvälittäjiä Etuovi.comin ilmoitustakuuvälittäjistä >

Sain sähköposteihini nopeasti vastaukset ja aikataulutin kaksi kiinteistönvälittäjää käymään lähes peräkkäin arviointikäynnillä paikanpäällä myyntiin tulevassa kohteessa. Peräkkäisten käyntien järjestäminen oli jälkeenpäin ajatellen hyvä asia. Niiden jälkeen pystyin helposti vertailemaan kiinteistönvälittäjien toimintaa ja kohteen hinta-arvion perusteita: minkälaisiin asioihin kiinnitettiin huomiota, mitä tietoja talostani ja asuinpaikasta kyseltiin, mitä papereita haluttiin nähdä, mitä kohteita valokuvattiin sekä miten tonttiin ja muihin ulkona oleviin asioihin perehdyttiin. Kolmaskaan hinta-arviointi ei olisi ollut huono asia, mutta itse päädyin kuitenkin vain kahteen arviointiin.

Ennakkoajatukseni kahdesta kiinteistönvälittäjästä olivat jo etukäteen voimakkaat ja olin myös arviointikäynnin jälkeen vahvasti sitä mieltä, että toinen välittäjistä on selkeästi ammattitaitoisempi kiinteistöasioihin liittyen ja toinen on enemmän myyntihenkisempi. Halusin luottaa mielestäni ammattitaitoisempaan. Tilanne kuitenkin yllättäen muuttui, kun sain hinta-arviot myyntikohteestani.

Hinta-arviot omakotitalostani

Omasta mielestäni ammattitaitoisempi välittäjä arvioi taloni hinnan tässä taloustilanteessa varmemman ja nopeamman kaupan toivossa huomattavasti alemmaksi kuin toinen kiinteistönvälittäjä, joka perusteli korkeampaa pyyntihintaa taloni kunnolla, tehdyillä remonteilla, sijainnilla, autotallirakennuksen arvolla ja muiden vastaavien samalla alueella myytyjen kohteiden toteutuneilla kauppahinnoilla. Oma hintatoiveeni talostani oli lähellä korkeampaa hinta-arviota. Samalla tiedostin, että myyntiaika voi olla pitkä, jos taloa ei myydä ns. hinnan voimalla.

Oman paikkakuntasi markkinatilannetta voit tutkia myös Etuovi.comin markkinapuntarissa >

omakotitalon myynti

Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma Ylöjärvi / Omakotitalo, 146 m2, Ylöjärvi. Kuvan kohde ja välittäjä eivät ole tämän tarinan kohteena. Kuvan omakotitalo on kyllä saman tyyppinen kuin myymäni omakotitalo.

Päätin kuitenkin ottaa riskin ja luottaa siihen, että joku ostajaehdokas arvostaisi taloani yhtä paljon kuin minä ja toinen kiinteistönvälittäjä. Ajattelin, että omiin tuntemuksiini on luotettava ja sain vahvistusta ajatuksilleni myös kiinteistönvälittäjältä. Oli positiivista huomata, että kiinteistönvälittäjäkin oli valmis ottamaan vastaavanlaisen riskin pitkästä myyntiajasta ja tekemään paljon töitä kohteen myynnin eteen, vaikka hänkin olisi päässyt varmasti helpommalla, jos kohdetta olisi lähdetty myymään edullisemmalla hinnalla.

Ja sitten se onnenpotku

Myyntikohde herätti onneksi heti kiinnostusta ja todellinen onnenpotku osui kohdalle, kun talolleni löytyi nopeasti potentiaalinen ostajaehdokas. Taloni oli ostajien budjetin ylärajoilla tai oikeastaan vähän ylikin, mutta ostajina he arvostivat samoja asioita, jotka minulle itselleni olivat talossani tärkeitä ja joihin pyyntihinta perustui.

Kiinteistönvälittäjän tietämys sekä myyjän että ostajan toiveista ja ajatuksista helpotti molemmille sopivan kompromissin löytymistä, ja monien vaiheiden jälkeen olimme lopulta kaikki kaupantekotilaisuudessa!

Seuraavassa jutussani kerron, miten huomasin pian omakotitalon myynnin jälkeen olevani myös asunnon ostaja ja vuokranantaja.

-Susan, joka juuri myi omakotitalonsa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio