Tulosta PDF

Kohde

Kuvaus

KUUSAMO, NÄRÄNGÄNVAARAN ERÄMAA-ALUE.
Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus hankkia oma piilopirtti Kuusamon Närängänvaaran vanhojen metsien suojelualueelta. Maisemallisesti upealla paikalla sijaitsevalla n. 8600 m2:n tilalla on kaksi vanhaa erämaa-asustusperinteeseen kuuluvaa rakennusta: 1920-luvulta peräisin olevat tuohikattoinen vesimylly ja myllysauna. Lisäksi tilalla on vanhasta hirsikehikosta tehty viimeistelyä vailla oleva 20 + 8 m2:n (tupa + terassi) uudisrakennus (lopputarkastus tehty 2010), jossa muurattu liesi-leivinuuni lämminvesisäiliöllä ja nopeasti lämpöä nostava UPO-kamiina sekä 10 m2:n nukkumaparvi. Rakennuksessa on kaksinkertaiset ikkunat, joten se on talviasuttava. Katteena on aluskatteellinen huopakate kolmiorimoituksella. Lattian alla on n. 1 m2:n suuruinen betonirakenteinen maakellari, johon johtaa lattiassa oleva luukku.
Tilan halki virtaa luonnonkaunis Hoikanjoki n. 5-8 metriä leveänä ja n. 100 metriä pitkänä koskena, joka avautuu kauniiseen suvantoon, jossa on myös uintimahdollisuus. Pohjoisessa tila rajautuu Telkkäkankaaseen, joka on harvinaisen upea kliimaksivaiheen metsä monisatavuotisine petäjineen, keloineen ja lahopuineen. Joen etelärannalla jyrkkä n. 7 metriä joesta nouseva hiekkarinne.
Paikka on todellinen paratiisi esim. luontokuvaajalle, kalastajalle, metsästäjälle, marjastajalle tai muuten vain luonnossa samoilevalle. Tilaa ympäröivän alueen luonto on koko läntisen Euroopankin mittakaavassa harvinaista aarniometsäaluetta. Tila on Natura-2000:n kuuluvan vanhojen metsien suojelualueen sisällä ja myös tällä tilalla on suojelustatus. Tilan ympärillä on edustavia vanhan metsän alueita ja kahden kilometrin patikointimatkan etäisyydellä on mahtava, 380 metriä merenpinnasta kohoava Närängänvaara, joka on alueen hienoin näköalapaikka.
Tilan kulman kautta kulkee tie, jota kautta tontille pääsee autolla. Läpiajoliikennettä tiellä on hyvin vähän. Saattaa mennä päiväkausia, ettei tiellä kulje yhtään autoa. Koska mökki sijaitsee mukavasti notkelmassa, ei tieltä ole mökille suoraa näköyhteyttä kuin yhdestä paikasta.
Tilalle on Kuusamon keskustasta matkaa 56 km, Kuusamon lentokentältä 67 km ja Oulusta 250 km.
Lähialueelle (n. 25 km) ollaan perustamassa hallituksen kärkihankkeena itsenäisyyden juhlavuoden kansallispuistoa Suomussalmen Hossaan.
TILAN HISTORIAA
Tila liittyy kiinteästi alueen vanhaan erämaa-asutusperinteeseen. Se on ollut aikanaan Närängänrinteen erämaatalon myllypalsta, jolla sijaitsevassa härkinmyllyssä on jauhettu tilan viljat. Sekä mylly että myllysauna ovat edelleen jäljellä. Myllyn ulkoiset osat, vesiränni ja tammi (=pato), ovat aikojen kuluessa hävinneet, mutta jäänteitä niistäkin voi vielä nähdä myllyn lähistöllä. Mylly itsessään järeine myllynkivineen on vielä lähes alkuperäisessä kunnossaan. Myllysaunassa on edelleen alkuperäinen sisäänlämpiävä kivikiuas sekä makuulavitsa jäljellä.
Kuusamon historian II osassa sivuilla 218 -219 on näistä rakennuksista kuvia. VASTAAN MIELELLÄNI LISÄKYSYMYKSIIN.

Sijainti ja palvelut

Kartalla näkyvät palvelut perustuvat Fonectan tarjoamaan tietoon

Hae reitti kohteeseen

Loma-asunnon perustiedot

Asemapiirros.
Kohdenumero:
Sijainti:
Tyyppi:
Omistusmuoto:
Huoneistoselitelmä:
Huoneita:
Asuintilojen pinta-ala:
Muiden tilojen pinta-ala:
Kokonaispinta-ala:
Lisätietoja pinta-alasta:
Vapautuminen:

Hinta ja kustannukset

Myyntihinta:
  • Hinta
Kiinteistövero:

Loma-asunnon lisätiedot

Lämmitysjärjestelmä:
Talviasuttava:

Loma-asunnon tilat ja materiaalit

Rakennus- ja pintamateriaalit:
  • Pääasiallinen rakennusmateriaali:

Loma-asunnon tontti

Tontin omistus:
Oma
Kiinteistötunnus:
305-426-0037-0010-4
Tontin pinta-ala:
8 600,0 m²
Lisätietoa tontista:
Tontin läpi virtaa Hoikanjoki (lev. 5-8 m). Tontti on luonnonsuojelualuetta.
Lisätietoja rakennusoikeudesta:
Rakennusoikeutta suojelumääräysten mukaan jäljellä 8 m².

Palvelut ja liikenneyhteydet

Liikenneyhteydet:
Tie perille.

Paikallistieto

Etuovi.comin ja Fonectan tarjoamaa alueen paikallistietoa. Tiedot perustuvat Fonecta:n tarjoamaan dataan. Etäisyydet palveluihin on mitattu kartalla linnuntietä.

Tiedossa olevat palvelut:

Muut lisätiedot

Ranta:
Rannan tyyppi:

Ota yhteyttä

Petri Kärkkäinen

Yksityinen myyjä
  • Puh: 044 - 340 2025

  • Sähköposti tai puhelinnumero on annettava.
Lähetä

Etuovi.comin ilmoituksessa ei välttämättä ole kaikkia tietoja kohteesta. Varmista ne asunnon myyjältä.

Kiinnostuitko kohteesta? Ota yhteyttä myyjään ja kysy lisää! »

Sulje