Sirpa Harjula

Skandinaavisen sisustuksen ystävä / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Kesäkuussa kirjoittelin uuden omakotitalomme pihakivetyksestä. Kivipölyn ja ensihuuman laskeuduttua suuntasimmekin ajatukset jo kohti seuraavaa pihaprojektia, nimittäin terassien suunnittelua.  Ensimmäiseksi piti tehdä päätös mitä materiaalia tuleva terassilauta tulee olemaan. Viime kesästä asti terassin virkaa oli hoitanut pelkkä puulava. Tämän kesän alkaessa minua houkutteli jo kovasti päästä loikoilemaan kirja kädessä omalle aurinkoiselle terassille – edes loppukesän auringonpaisteille.

terassilauta
Takapiha ennen terassia.

Terassilautojen monet vaihtoehdot

Olin muutama vuosi sitten ensimmäistä kertaa kiinnittänyt huomioni helppohoitoiseen komposiittiin Tampereen asuntomessuilla ja tämä ajatus oli seurannut mielessäni vuosia. Komposiitti tuntui oikealta ratkaisulta terassilaudaksi, vaikka lähisuvun miesten toppuuttelut muovimaisesta materiaalista toivat oman lisämausteensa ajatustyöhön. Edellisessä kodissamme terassi oli ruskeaa kestopuuta ja tämän vaihtoehdon olin hylännyt jo heti alkuunsa. Mielestäni ruskea puu ei nyt tällä kertaa sopinut talomme ulkoasuun. Myös vihreä kestopuu tuntui epäsopivalta vaihtoehdolta.

Pallottelu terassilaudan materiaalista jatkui keväästä alkukesään saakka. Terassin koon ja materiaalin määrän selvittyä menimme pirkanmaalaiseen Puutoimeen katsomaan terassilautoja sekä kyselemään hieman asiantuntijan neuvoja pohdintojemme tueksi. Tiesin, että Puutoimesta tulen löytämään kattavimman valikoiman laadukkaita eri terassilautavaihtoehtoja ja jo talonrakennusaikana puutarvikeostoksia siellä tehneenä, tiesin saavani siellä myös asiantuntevimman palvelun. Päätimme, että emme sorru rautakauppojen sisäänheittotuotteina tarjottaviin edullisiin kestopuuterassilautoihin, vaan tulevat terassimme tehdään laadukkaasta puutavarasta, jota Puutoimessa oli tarjolla yllin kyllin.

Lehtikuusi – luonnon oma kestopuu

Ehdin jo innostua, että löysimme etsimämme terassilaudan, nimittäin lehtikuusen. Sen harmaaksi keloutuva luonnollinen sävy ja etenkin helppohoitoisuus viehättivät ajatuksena kovasti.

Lehtikuusi ei tarvitse muutamaan vuoteen mitään pintakäsittelyä. Ehkä parin vuoden jälkeen pesun terassipesuaineella. Lehtikuusi on luontaisesti lahonkestävä, joten se ei välttämättä vaadi pintakäsittelyä. Kuitenkin kuten kaikki puurakenteet, riittävä tuuletus ja ilmankierto pidentävät puuterassin ja rakenteiden käyttöikää huomattavasti.  Noin 4 – 5 vuoden jälkeen lehtikuusen voi pintakäsitellä esim. kirkkaalla puuöljyllä, hyvin ohuella kerroksella, ettei pintasolukko tukkeudu, kertoo Puutoimen kauppias Tapio Outinen.

Lehtikuusiterassin hakiessa muutaman vuoden omaa lopullista sävyään, voi ilme olla aluksi hieman ”kulahtanut” ja myös tikkuisen näköinen. Ajattelimme, että tämä ei ehkä kuitenkaan ole se mitä etsimme, koska terassin öljyäminen halutessaan huolitellun näköiseksi tuntui meille parhaalta vaihtoehdolta.

terassilauta lehtikuusi
Tämä kolme vuotta sitten rakennettu lehtikuusiterassi on jo saanut tasaisen harmaan sävyn. Terassimalli on nähtävissä Puutoimen pihassa Ylöjärvellä.

Päätös terassimateriaalista

Mielessä vuosia vahvana olleen komposiitin hylkäsimme sitten kuitenkin muovimaisen ulkonäön sekä myös reilusti arvokkaamman hinnan takia. Laskujemme mukaan komposiittiterassi olisi maksanut tuplasti enemmän mitä kestopuuterassi. Lisäksi puinen terassilauta houkutteli meitä luonnollisuudellaan kuitenkin eniten.

Monien pohdintojen jälkeen päädyimme sileäpintaiseen vihreään kestopuuhun. Toiveeni puunvärisestä terassista oli kestopuulla mahdollista toteuttaa, sillä puun vihertävä väri tuntui hävinneen jo terassilautojen ostovaiheessa ja puun sävy oli hyvin lähellä luonnollista puuta, joka oli toiveeni. Lisäksi kestopuuterassin voimme öljytä puun kuivuttua jo vaikka heti ensi kesänä värittömällä puuöljyllä tai halutessamme sävytetyllä harmaalla, jolloin terassin yleisilme pysyy kauniina sekä huolitellun näköisenä.

terassilauta kestopuu
Laadukasta kestopuuta haettiin Puutoimesta monta pinoa.

Terassin rakentaminen alkaa

Laskimme, että tarpeemme terassilaudalle on yhteensä noin 40 m2. Suunnitelmiimme kuului rakentaa yksi suuri terassi etelänpuoleiselle takapihalle sekä käytävämäinen sivuterassi talon länsipuolelle jatkuen kodinhoitohuoneen ovelle asti.

Ensimmäisenä teimme pitkän istutusaltaan Ruduksen Vallikoista kalliota vasten, jotta terassin sai rakentaa suoraan linjaan muuria vasten. Muurikivinen istutusallas tuo myös näyttävyyttä pihaan ja vielä kun se saa sisäänsä mullan, istutukset ja valaistuksen kesän lopulla, on näkymä varmasti tunnelmallinen.

terassilauta
Ensimmäisenä tehtiin muurikiviallas sekä asennettiin harkot maahan.

Tukeva runko ja metrikaupalla kaiderimaa

Itse terassin rakentaminen alkoi pohjatöillä sekä harkkojen asentamisella maahan ja jatkui kunnon rungon rakentamisella. Routimaton hiekkamaa ei vaatinut lisäeristystä tai suodatinkangasta.

Terassille on tehtävä riittävän järeä runko, huomioiden kantavuus sekä mahdollinen kylpytynnyri. Lisäksi on tärkeää tarkistaa rungon suoruus, ennen kuin kansilaudat kiinnitetään, jotta kansi ei jää notkolle. Tämä on tärkeää veden haihtumisen takia terassilaudan pinnalta. Myös maan muokkaaminen ja suodatinkankaan laitto on muistettava ennen rungon rakentamista, mikäli se on tarpeen. XPS-levytys routimisen välttämiseksi on hyvä vaihtoehto, Puutoimen kauppias Tapio Outinen neuvoo.

terassilauta
Kyllästetyt tolppapuut kiinnitettiin runkoon ja käsiteltiin peittosuojalla valkoiseksi ennen kansilautojen kiinnittämistä.
terassilauta
Terassinrakentamisessa rullamitta ja vatupassi ovat kovassa käytössä.

Itse otin ensimmäisenä työn alle kaidetolppien kyllästämisen sekä käsittelyn valkoiseksi sävytetyllä Tikkurilan Vinha peittosuojalla. Kun runkoon kiinnitettyjen tolppien peittosuojakäsittelyn teki ennen terassilautojen asentamista, välttyi työläältä suojaamiselta mahdollisilta maalipisaroilta. Terassikaiteiksi päädyimme valitsemaan pintamaalatut säleikkörimat. Halusimme kaiteista puhtaanvalkoiset, joten otin työkseni käsitellä rimat vielä kertaalleen peittosuojalla. Tämä työ ei sitten ihan heti loppunutkaan. Rimoja riitti sudittavaksi monta heinäkuista lomapäivääni.

lerassilauta, terassin kaide
Tolppa- ja naulauspuut piti ensimmäisenä käsitellä kyllästeellä.
terassilauta, terassin kaide
Säleikkörimat viimeisteltiin valkoisella peittosuojalla.

Terassilautojen kiinnitys

Pitkien terassilautojen kiinnitys oli sinänsä simppeliä hommaa, mutta kaidetolppien ympärykset vaativat pikkutarkkaa mittaamista ja sahaamista ja tämä oli aikaa vievää puuhaa.

Kestopuuterassilaudat kiinnitetään RST-ruuveilla, ei naulaamalla. Pitää myös huomioida apukoolaus, varsinkin kestopuun jatkoksiin. Näin tukipinnan saa hyvin molemmille kappaleille, Puutoimen kauppias Tapio Outinen muistuttaa.

RST-ruuvien kanssa on hyvä huomioida, ettei ruuvia laita liian syvälle puuhun ja näin pääse muodostumaan ns. vesipesää. Terassilautojen rako on myös tärkeää huomioida puun kosteuden mukaan – mitä kosteampaa lauta on, sen pienempi rako tulee jättää tai laittaa jopa kiinni asti. Kuivuessaan lauta kapenee ja rako suurenee, Outinen lisää.

terassilauta

Säleikkörimojen ja naulauspuiden kiinnitys

Kun terassin kansilaudoitus alkoi olla valmiina, pääsimme viimeistelemään terassin valkoisilla säleikkörimoilla. Kiinnitimme rimat aidan tolppapuihin naulauspuiden avulla. Lisäksi rimoitukseen laitettiin tukipuita tasaisin välein, jotta pitkät säleikkörimat eivät taipuisi kaarelle. Naulauspuut vaativat pintakäsittelykseen kyllästämisen sekä peittosuojan kahteen kertaan.

terassilauta
Valkoiset kaiteet kehystävät terassin kauniisti.

Terassimateriaalit top 4 – asiantuntijan vinkit

Terassilautavaihtoehtoja on yhtä monta kuin makuakin. Terassin rakentamisen ollessa suuritöinen sekä iso investointi, oli hyvä saada ammattilaisen vinkit materiaalien plussista ja miinuksista ennen lopullista ostopäätöstä.
Puutoimen kauppiaan Tapio Outisen mukaan yleisimmät terassilautatuotteet menekin suhteen ovat kestopuu, lehtikuusi, komposiitti ja lämpökäsitelty mänty. Alla Outisen antamat vinkit terassilautamateriaaleista:

Kestopuu

Plussat:

  • Kotimainen tuote
  • Monin paikoin saatavilla, kunhan ei sorru rautakauppojen sisäänvetotuottesiin (esim. 25×92 viistettyä, pintapuusta tehtyä terassilautaa ei suositella)
  • Hinnaltaan edullisin vaihtoehto
  • Saatavana ruskeana ja vihreänä, urilla tai ilman
  • Jätepuulle kierrätysjärjestelmä, asiakkaalle tästä ei tule lisäveloitusta
  • Oikein huollettuna pitkäikäinen
  • Sävytettävissä haluttuun värisävyyn

Miinukset

  • Vaatii huoltoa. Ensimmäinen öljyäminen tehtävä suurin piirtein seuraavana kesänä ja jatkossa parin vuoden välein
  • Kestopuun oma väriaine (vihreä tai ruskea) haihtuu muutamassa kuukaudessa, väritön kylläste tunkeutuu lahoamattomaan sydänpuuhun saakka

Lehtikuusi

Plussat:

  • Luonnon oma kestopuu
  • Luontainen lahonkesto erittäin hyvä
  • Hyvin kulutuksen kestävä
  • Harmaantuu ajan kanssa, useimpien mielestä tyylikkäästi
  • Hukkapalat voi polttaa

Miinukset:

  • Lehtikuusen lopullista sävyä pitää odottaa ja käsittely on mahdollista vasta useamman vuoden jälkeen.

Komposiitti

Plussat:

  • Täysin huoltovapaa, toki pesu esim. hiukan astianpesuainetta ja vesi
  • Säilyttää värinsä hyvin, väri on tasalaatuinen
  • Kiinnitys piilosta kiinnikkeen avulla, ei näkyviä ruuvikantoja
  • Täysin stabiili, pois lukien lämpölaajeneminen pituussuunnassa, mutta sekin hyvin marginaalinen
  • Puutoimen valikoimassa LunaComp, joka on ainoa kotimainen komposiittituote
  • Uutuutena vuoden 2017 mallistoon harjattu puunsyykuviota muistuttava pinta
  • Ei ole sateellakaan liukas, on jalalle mukava ja turvallinen, ei oksia ym. lohkeamia

Miinukset:

  • Käyttökokemuksiin perustuen muovimainen ulkonäkö ja joissain tapauksissa kuumeneminen, tosin Puutoimen laadukkaat LunaComp – komposiitit eivät kuumene

Lämpökäsitelty puu (mänty)

Plussat:

  • Kaunis ruskea väri, oksaisuudeltaan erittäin hyvä (1-laatu)
  • Piilokiinnitettävissä, ei näkyviä ruuvinkantoja
  • Pihkaton, vaikka onkin mäntyä
  • Hukkapalat poltettavissa

Miinukset:

  • Pehmeähkö, ei kovaan rasitukseen sopiva materiaali
  • Parhaimmillaan katetuilla terasseilla ja parvekelattioilla

Asennuksen jälkeen olosuhteista riippuen, on hyvä tehdä pintakäsittely esim. ruskealla puuöljyllä, kuten kestopuunkin kanssa. Lämpökäsitelty mänty kestää käyttöä ja aikaa myös ilman käsittelyä. Kuten kestopuussa, myös lämpökäsitellyn puun ruskea väri haihtuu ajan mittaan, Tapio Outinen kertoo.

Valmista tuli! Vielä on kesää jäljellä

Terassimme valmistui suunnitellun aikataulun mukaisesti vielä loppukesäksi ja tämä olkoon pihakivetyksen lisäksi viimeinen suuritöinen projekti tälle kesälle. Ensi kesänä perehdymme pihaistutuksiin sekä pieniin lisärakennuksiin (katokset puille ja roskikselle).  Uudisrakentajan työlista on pitkä : )

terassilauta
Valmis terassi on kutsuvan näköinen.
terassilauta
Terassi sai kalusteet ja grillin.
terassilauta
Aurinkoisesta terassista nauttii koko perhe.

Terassista tuli juuri sellainen kuin odotin, ehkä jopa vielä enemmän! Kaunis luonnollinen puun sävy ja puhtaan valkoiset rimakaiteet hivelevät silmääni. Viimeisten ruuvien vielä kiinnityttyä, kipaisin alennusmyynneille hakemaan terassille ruokaryhmän ja mies sai haaveilemansa grillin. Nyt kelpaa nauttia elokuun aurinkoisista illoista ja suunnitelmissamme on järjestää myös sadonkorjuuhenkiset terassijuhlat parhaille ystäville kynttilöiden ja lyhtyjen valossa iltojen pimetessä. Nyt ei ole kiire enää minnekään <3

-Sirpa

Inpiraatiota terassin rakentamiseen ja sisustamiseen löydät Ideat & Vinkit -galleriasta

10 kommenttia sivuun “Haussa paras terassilauta: komposiitti, kestopuu vai joku ihan muu?

  1. ”Valmis terassi on kutsuvan näköinen” -tekstin yläpuolella kuva terassista. Millä öljyllä/sävyllä/värillä terassilaudat oli käsitelty ao. kuvassa. Oli sen verran hyvännäköinen.

    1. Moikka Miika! Kuvat on otettu heti terassin valmistumisen jälkeen eikä terassilautoja ole käsitelty vielä mitenkään. Teimme terassin vihreästä kestopuusta, mutta vihertävyys hävisi puusta hyvin pian ja terassilaudat ovat luonnollisen sävyiset. Juuri puun luonnollinen väri oli syy miksi päädyimme vihreään kestopuuhun. Terassilautoja ei saa käsitellä ensimmäiseen vuoteen. Mahdollisesti nyt loppukesästä tai viimeistään ensi kesänä öljyämme terassilaudat.

  2. Moikka! Todella hyvältä näyttää terassi. Minkä levyinen teidän lauta on?

    1. Moikka Janika!
      Kiitoksia! Kyseessä on 120 mm leveä kestopuu.

  3. Hei. Kaunis terassi. Käsittelittekö terassin lopulta jollakin ja jos niin millä? Miltä terassinne näyttää nykyään? Onko muuttunut harmaaksi?

    1. Moikka Riitu! Ja kiitos kommentistasi! Terassimme valmistui loppukesästä, joten emme käsitelleet terassia ensimmäisenä kesänä emmekä vielä seuraavanakaan millään. Annoimme puun kuivua kunnolla ja myös vihreän värin kadota auringossa, koska tavoittelimme luonnollisen puun väriä. Kolmantena keväänä siitepölykauden jälkeen öljysimme terassin värittömällä puuöljyllä ja heti seuraavana keväänä myös. Tarkoitus on siis öljytä terassi jatkossa vuosittain. Kestopuun vihreä väri katosi melko pian ja nykyään terassi on kauniin harmaa.

  4. Hieno ja tarkasti tehty terassi. Lehtikuusesta pieni korjaus: sen voi öljytä heti, ellei harmaantuminen ole tavoitteena. Hempel Teak Color Restorella tulee nätti keskiruskea, sitten öljy päälle. Jos joka vuosi tuon tekee, lopputulos on 4 vuoden kuluttua suunnilleen Osmocolorin Palisanterin väri tai tumma tiikki.

  5. Hei. Kaunista tuli. Kiinnostaa terassin aidan korkeus. Sitä en löytänyt mistään…

    1. Hei Pauliina! Terassin aidan korkeus on 90 cm. Se on ollut mielestämme juuri sopivan korkuinen – antaa näkösuojaa, mutta kuitenkaan ei tee terassista ”karsinamaista”. Hyvää kesää!

  6. Hauska kun teillä on lähes 100 % sama päättelyketju kuin meillä. Ehkä vielä sillä lisäyksellä, että emme pidä edes tasalaatuisesti harmaantunutta lehtikuusta kauniina. Ehkä jos rakentamisimme kallioiselle merenrantatontille, se voisi sopia. Mutta juuri näin, tiivistetysti:
    1. Komposiitti on liian muovista luontotontille, vaikka muuten onkin todella siistin näköistä
    2. Lehtikuusen epätasainen väri, tikkumaisuus ja harmaus ei iske
    3. Näin ollen kesko tai lämpökäsitelty puu keskeiset vaihtoehdot
    4. Värinä vihreä pelästytti, mutta sehän on hetken päästä väritön ja sen voi myöhemmin sävyttää haluamakseen
    5. Lisäksi kestopuu on vielä halvin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio