Veera Alppi

Intohimoinen amatöörisisustaja

Yhteistyössä:

Kun mietimme uuden kotimme ratkaisuja, tuli ajankohtaiseksi päättää ne joka rakentajalle tutut “pihistä vai panosta”-kohteet. Rakennuttajapariskunnan esteetikko valitsisi mieluusti kutakuinkin kaiken “panosta”-puolelta, mutta järjen ääni tasapainotti onneksi kokonaisuuden budjetin raameissa suunnilleen pysyväksi.

Yksi asia oli kuitenkin alusta asti korkealla omalla prio-listallamme ja se oli keittiö. Etenkin keittiön työtaso. Edellisen kodin puutasot olivat kauniit kuin mitkä, mutta aika pian totesimme niiden kuluvan käytössämme ja vaativan huoltamista turhan usein.

keittiön työtaso
Ylöjärven Kivilähde-myymälän yksikönjohtaja Pekka Räsänen opasti kivitasojen valinnassa. Kuva: Pasi Jormalainen

Huoltovapaus ja kestävyys olivat lopulta tärkeimmät syyt, jotka rajasivat mahdolliset tasomateriaalit kiveen ja betoniin. Laminaattitason hylkäsimme, vaikkakin se kestävä ja helppohoitoinen onkin, heti alkuun lähinnä ulkonäöllisistä syistä. Betonitaso miellytti ajatuksen tasolla suuresti, mutta siinä vaiheessa kun talon ja kiintokalusteiden tyyli oli selvillä, todettiin kivitasojen sopivan parhaiten suunnitelmaan.

kivitasot keittiöön
Materiaali- ja värivaihtoehtoja riittää. Kuva: Pasi Jormalainen

Kivitasojen materiaali

Kivitasoja on paitsi aitoja luonnonkiviä, myös erilaisia puristemateriaaleista valmistettuja tasoja. Kvartsitasot ovat ilmeisen suosittuja ja niiden etuja ovat ainakin  sisustajan silmää miellyttävät tasavärisyys ja monet värivaihtoehdot. Kvartsitason suurin ero luonnonkivitasoon on lämmönkesto, kvartsitaso ei nimittäin kestä kuumuutta. Lue lisää kvartsitasoista

kivitasot keittiöön
Kvartsitasot ovat saatavana kauniissa vaaleissa sävyissä. Kuva: Kivilähde

Keraamiset tasot sopivat hyvin linjakkaisiin ja moderneihin keittiöihin ja tiloihin, joihin toivotaan ohutta tasomateriaalia. Keraamiset tasot kestävät hyvin kosteutta ja kuumuutta, eivätkä naarmuunnu. Lue lisää keraamisista tasoista

kivitasot keittiöön
Mattapintaiset ja ohuet keraamiset tasot sopivat moderniin keittiöön. Kuva: Kivilähde

Luonnonkivissäkin on eroja lähinnä huokoisuuden suhteen. Mitä suurirakeisempi kivilaji on, sitä huokoisempi se on. Luonnonkivien yhteinen ominaisuus on erittäin hyvä lämmönkesto ja hyvä kosteuden kesto – tokikaan minkään keittiötasomateriaalin päälle ei kannata jättää kaatunutta nestettä pitkäksi aikaa. Kiveä ei tarvitse erityisesti huoltaa, pyyhkiminen nihkeällä riittää. Kiiltävästä pinnasta saa ravat ja roiskeet helposti pyyhittyä pois. Täältä löydät lisää tietoa kivitasojen puhtaanapidosta ja hoidosta

kivitasot keittiöön
Luonnonkivitason pinta on kaunis ja kestävä. Kuva: Kivilähde

Kivitason kanssa valitaan useimmiten päältä huullettu tai alta kiinnitettävä keittiön allas. Nämä ovat myös puhtaanapidon kannalta käytännöllisimmät ratkaisut. Ennen tasojen asennusta tulisi keittiön kalusteiden olla paikallaan, jotta tasot päästään mittaamaan “just eikä melkein”. Tästä syystä mittauksen ja asennuksen tekevät ammattilaiset.

Luonnonkivitasot

Luonnonkivi oli meille selkeä valinta, sillä ehkä vastoin nykyistä trendiä halusimme paksuhkon, kiiltäväpintaisen tason, jonka kuviointi on luonnollinen ja ainutlaatuinen. Kivien louhintapaikka nimittäin vaikuttaa pinnan kuviointiin, ja jokainen taso on uniikki. Värivaihtoehtoja luonnonkivistäkin löytyy mustasta vaaleaan, ja musta väri onkin tällä hetkellä hyvin suosittu.

kivitasot keittiöön
Kivitasossa viehättää eläväpintaisuus. Kuva: Pasi Jormalainen

Valkoista kivitasoa haluavat voivat valita kvartsitason tai marmorin. Niin upea ja ajaton kivi kuin marmori onkin, se ei ole kuitenkaan ole käytännöllinen ratkaisu keittiön kivitasoksi huokoisuutensa ja vaalean värinsä vuoksi. Marmori on sen sijaan tyylikäs ja ajaton (sekä tällä hetkellä myös ajankohtainen) valinta kylpytiloihin.

Luonnonkivitasojen metrihinnat alkavat 250 eurosta. Kivilaji ja tasoon tehtävät aukotukset vaikuttavat lopulliseen hintaan. Kivitaso kestää kutakuinkin ikuisesti, joten hieman kalliimpi alkuinvestointi kannattaa tässä tapauksessa.

Kotimainen luonnonkivi Kivilähteeltä

Suomessa louhitaan eri kivilajeja, joita käytetään paljon pihakivinä, hautakivissä ja kodin tasoissa. Kivilähteen valikoimaan kuuluvat kaikki edellä mainitut kivituotteet. Kivilähteellä on tänä vuonna kotimaisen kiven vuosi, ja kotimaisia kivitasoja on tarjolla kampanjahinnoin. Kotimaisuus oli meillekin tärkeä kriteeri ulkonäön ohella. Halusimme toimia paikallisen ja palvelevan yrityksen kanssa, joten rakennuspaikkakunnalla sijaitseva Kivilähde oli selvä valinta keittiön kivitasotoimittajaksi.

kivitasot keittiöön
Kivitasoista löytyy paljon kotimaisia vaihtoehtoja. Kuva: Pasi Jormalainen

Halusimme yhdistää sekä vaaleampaa että tummempaa kivitasoa.  Sattui vielä niin mukavasti, että löysimme toivomamme värit myös Made in Finland-merkinnällä varustettuna. Rakennuspaikkakunnalta louhittu Kurun harmaa graniitti oli alunperin se ykkösvaihtoehto vaaleammaksi tasoksi, mutta vierailtuamme Kivilähteellä päädyimme kuitenkin valitsemaan Ristijärven harmaa-nimisen kiven tasoihimme. Pääsimme näkemään kivitasoja isoina pintoina, ja saimme esittämiimme kysymyksiin asiantuntevia vastauksia, mikä toki helpotti valintaa huomattavasti.

Tummemmaksi tasoksi pohdimme mustan graniittitason ja spektroliitin välillä. Spektroliitissa on upea pinnan kuviointi ja sinisen sävyisiä “laikkuja”, ja päätimme valita sen huomattavasti hillitymmän harmaan kiven kaveriksi. Kotimaisista kivistä löytyy upeita juovakuvioituja lajeja, hillittyjä ja pienirakeisia, sekä isommilla värivaihteluilla olevia, monisävyisempiä kivilajeja.

kivitasot keittiöön
Tummaa, vaaleaa vai molempia? Kuva: Pasi Jormalainen

Kivitasot eivät välttämättä ole vaihtelunhaluisen valinta, mutta ehdottomasti hyvä ratkaisu niille jotka arvostavat luonnonmateriaaleja ja tyylikästä ajattomuutta.

Jos kivitasot kiinnostavat, olehan yhteydessä Kivilähteen myymälöihin tai lähetä tarjouspyyntö nettisivujen kautta, yhteystiedot löytyvät täältä

-Veera Alppi, talonrakentaja

2 kommenttia sivuun “Kivitasot keittiöön – miten valita keittiön työtaso?

  1. Kauniita tasoja! Kiinnostavaa, millaisia kiviä Suomesta louhitaan..

  2. Hei Emmi, Suomesta louhitaan paljon erilaisia kiviä, onhan Suomi yksi maailman suurimmista raakakiven tuottajista. Meidän mallistossamme on kaikkiaan 8 kotimaista vaihtoehtoa, kannataa tutustua vaihtoehtoihin kotisivuillamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio