Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Sain vähän aikaa sitten käsiini japanilaisen siivous- ja järjestelyguru Marie Kondon kirjan KonMari – siivouksen elämän mullistava taika. Olette saattaneet kuullakin siitä. Kirja opastaa järjestelemään kodin kerralla niin, ettei epäjärjestystä pääse enää syntymään. Kuulostaa hyvältä, vai mitä?

En ole varmaan ainoa, jonka mielessä pyörivät näin vuoden alussa kodin järjestelyyn liittyvät asiat. KonMari-tekniikka sisältää todella inspiroivia neuvoja nimenomaan turhan tavaran karsimiseen ja jäljelle jääneiden tavaroiden uudelleen järjestelyyn.

KonMari-siivouskirja Marie Kondo

Mielestäni kotona saa ja pitääkin näyttää siltä, että siellä asutaan. Pidän kuitenkin suunnattomasti siitä, että asunto on siisti ja tavarat omilla paikoillaan. Silloin olo tuntuu kaikin puolin keveämmältä ja ajatus juoksee selkeämmin. Sen sijaan inhoan pursuilevaa kaulahuivilaatikkoani ja epämääräisiä asetelmia houkuttelevaa eteisen pöytää – oikeastaan kaikkia paikkoja, joihin tavaraa kertyy liikaa.  Otin siis mielenkiinnolla vastaan vinkit siihen, miten järjestyksen saa säilymään.

KonMari, eteinen, Muuto Stacked, sisustus, sisustusideat, sisustusidea

Kuva: Nordic Nest

KonMari-siivoustekniikka perustuu yksinkertaisesti siihen, että ensin kaikki ylimääräinen tavara karsitaan, ja sen jälkeen jäljelle jääneet tavarat järjestellään tavaralajeittain niin, että jokaisella on oma paikkansa. Olennaista on, että projekti toteutetaan yhdellä kertaa eikä niin, että käydään tavaroita läpi vähän kerrallaan. Karsimisen jälkeen tulisi jäädä jäljelle vain tavaroita, jotka tuottavat omistajalleen iloa. Säilyttämisessä tulisi pyrkiä yksinkertaisuuteen.

makuuhuone, KonMari, säilytys, vaatekaappi, sisustusideat, sisustusidea

Kuva: Taloon.com

Vaatekaappiin epäjärjestys pyrkii usein saapumaan, vaikka sen olisi hiljattain siivonnut. KonMarin mukaan ratkaisu ongelmaan ei ole mahdollisimman hienot säilytysjärjestelmät, vaan se, että vaatteet on ripustettu ja taiteltu oikein. Esimerkiksi paidat, sukat ja alusvaatteet neuvotaan taittelemaan ja asettelemaan pystyyn vetolaatikoihin. Näin koko valikoiman näkee kerralla ja vaate on helppo ottaa esiin. YouTubesta löytyy videoita, joissa neuvotaan oikea taittelutekniikka. 

Room21, KonMari, Stringsystem, kirjahylly, sisustusideat, sisustusidea

Kuva: Room21

Kirjahylly, jossa ei ei ole liikaa tavaraa on ilo silmälle. KonMari muistuttaa säännönmukaisuudesta, joka pitää paikkansa aika usein yrittäessämme luopua turhasta tavarasta.  Jos kuvittelemme lukevamme jonkun kirjan ”sitten joskus”, se tarkoittaa usein, ettemme tule koskaan lukemaan sitä. Harvoin myöskään luemme kirjoja kahteen kertaan. Tämä kannattaa siis pitää mielessä kirjahyllyä karsiessa.

KonMari, Artek, työpiste, sisustus, sisustusideat, sisustusidea

Kuva: Artek

Kun työpiste on järjestyksessä, olemme tehokkaampia ja luovempia. Silloin energiaa ei kulu kaaoksen päivittelemiseen. Kotiin kertyviä papereita KonMari neuvoo karsimaan kovalla kädellä. Ne tulisi lajitella säilytettäviin ja toimenpiteitä vaativiin. Näin on helpompi pysyä kärryillä hoidettavista asioista ja tärkeät paperit pysyvät tallessa.

KonMarin mukaan syy epäjärjestykseen on se, ettemme tajua kuinka paljon meillä on tavaraa, jota emme halua tai tarvitse. Keskitymme liiaksi valittamaan säilytystilan puutteesta. Myönnän itsekin syyttäväni aina välillä vallitsevasta epäjärjestyksestä vähäisiä säilytystiloja ja hieman epäkäytännöllistä vaatekaappiani. Totuus on kuitenkin se, että minulla on liikaa tavaraa, vaikka pyrinkin säännöllisesti siivoamaan kaappeja.

Aloitin kotini järjestelyprojektin jo jokin aika sitten viemällä vaatteita ja astioita kirpputorille. Keittiön kaapit järjestelin ja lajittelin purkit ja purnukat muovilaatikoihin, joista ne ovat helposti saatavilla. Ihan hyvä alku sekin. Luettuani KonMari-opuksen taidan kuitenkin laittaa pystyyn mittavan operaation ja ottaa selvää, toimiiko tekniikka oikeasti. Ja mullistaako se elämän, kuten lupaa?

Yhteenveto KonMarin parhaista vinkeistä:

  • Toteuta karsimis- ja järjestelyprojekti kokonaan yhdellä kerralla.
  • Karsi ja järjestele tavarat lajin, älä sijainnin mukaan.
  • Jätä jäljelle tavaroita, jotka tuottavat sinulle iloa.
  • Älä säilytä tavaroita ”muuten vain”.
  • Usein ”joskus” tarkoittaa ”ei koskaan”.
  • Karsi ensin, säilytä sitten.
  • Valitse kaikille tavaroille oma paikka.
  • Tavoittele säilytyksessä äärimmäistä yksinkertaisuutta.

Jos inspiroiduit KonMarista ja siivouksesta, lue myös Liisamaijan kirjoittama Joka kodin Detox-kuuri -blogipostaus! Siinä on hyviä vinkkejä tavaran karsimiseen ja kierrätykseen. Etuoven sisustuskuvagalleriasta löydät lisää ideoita kodin säilytysratkaisuihin. Kuvista löydät mm. eri liikkeiden kaapistoja, hyllyjä ja vaikka koreja pientavaran säilytykseen.

Minkälaisia kodin järjestelijöitä siellä ruudun toisella puolella on? Jos teillä on hyviä siivousvinkkejä, jakakaa ne kanssamme tämän jutun kommenttiboksissa! 🙂

Järjestelyn ja siivouksen iloa!

/Juulia

Katso myös nämä

3 kommenttia sivuun “KonMari – kokeile näitä siivoustaikoja kotona!

  1. Olen metsästänyt tätä kirjaa itsekin. Kiitos tiivistelmästä!

  2. Ihan samoilla fiiliksillä luin kirjan. Olen jo jonkin aikaa aktiivisesti karsinut vaatteita ja tavaroita ja hullaannuin tuosta Konmari-kirjasta niin, että ajattelin lähteä vieläkin tiukemmalle karsintakierrokselle. Parasta kirjassa oli ainakin itselleni se, eetä Marie Kondo neuvoi hyvästelemään kaikki tavarat, jotka eivät enää tuota iloa ja kiittämään pois heitettäviä tavaroita. Juuri oikeat sanat tällaiselle liikaa tunnearvoa tavaroihin lataavalle ihmiselle. Ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa! Nuuskamuikkunenkin säilöö tärkeät asiat mieleensä. 🙂

    1. Moi Milla, kiitos kommentista! Kirjassa oli todellakin monia hyviä oivalluksia, esimerkiksi juuri tuo mainitsemasi ajatus siitä ettei tavaroihin kannata ladata liikaa tunnearvoa. Otetaan siis mallia Nuuskamuikkusesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio