Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Raksalla

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta, olen uskaltanut laittaa jo LVIS-suunnitelmat alulle. Sen sijaan kaupungin päässä eivät asiat juurikaan etene, mutta tiukka peräänantamattomuuteni on tuottanut hieman tulosta. Kaavoittaja jätti selvityksen hakemuksestamme yhdyskuntalautakunnan puheenjohtajan tulkittavaksi vielä kertaalleen. Apulaispormestari joutui nyt toteamaan suunnitelmien olevan asemakaava-alueemme rakennustapaohjeen mukainen, eikä näin ollen muutoksia teetetä. Mutta…

Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa. 

Pispalan lupahakemuksetIlmakuvasovite: Minna Nyström-Järvinen. Yhdyskuntalautakunta linjasi 22.3. kokouksessaan, että Pispalan poikkeuslupahakemuksiin on liitettävä myös ilmakuvasovite tai 3D-mallinnukset koko naapurustosta.

Lisävaatimuksia ja unohdettu naapuri

Hidasteita teettävät kuitenkin päivittäin lisääntyvät vaatimukset siitä, mitä lupahakemuksiin tulee liittää. Ensin vaadittiin ilmakuvasovitteet alueesta, ja sen perään vielä julkisivukuvat myös muista naapuritaloista. Vaikka arkkitehtimme Minna, tuo pelastava enkeli, onkin tuottanut tarvittavat lisämateriaalit määräaikoihin mennessä, ei vastoinkäymiset ottaneet loppuakseen. Kaupunki oli myös unohtannut kuulla yhtä naapuriamme!

Unohdettu naapurimme säilyttää autoaan päättyvän kadun päässä, paikalla, johon suunniteltu tonttiliittymämme olisi tulossa. Nyt kaavoittaja veti toistamiseen hankkeen yk-lautakunnan esityslistalta miettiäkseen, kuinka suhtautua naapurin parkkeeramiseen ajotiellä. Asia vaikuttanee korkeintaan liittymän siirtymiseen ja autotallimme oven sijaintiin, joten aion rohkeasti edetä LVIS-suunnitelmien kanssa.

Kaikki Raksalla-jutut luettavissa täältä!

LVIS-suunnitelmat starttaa aloituspalaverilla

Kun pohjapiirrokset on kutakuinkin valmiiksi mietitty, on aika sopia tapaaminen talotekniikan suunnittelijoiden kanssa. Tapasimme mieheni kanssa Vesitaito Oy:n suunnittelupäällikön, Niina Pajun, jolle esittelimme talomme luonnokset sekä toiveita toteutuksesta. Siinä olikin sitten kaksi ensikertalaista talonrakentajaa huuli pyöreänä, kun Niina alkoi kyselemään asioista, joita ei oltu ehditty miettiäkään.

Mikä lämmitysmuoto teille tulee? Saako taloonne talokuidun? Onko teillä liitoskohtalausuntoa vesilaitokselta? Millaiset ilmanvaihtokojeet laitetaan? Missä on keittiön vesipiste ja lieden paikka? Millainen teidän liesituuletin on? Entä valaistus? Mihin tarvitsette pistorasioita? Kääk, apua! En minä vielä tiedä…miehestäni puhumattakaan!

Se, mikä eniten yllätti ja säikäytti palaverissa, oli kysymys, mihin voidaan sijoittaa pysty- ja vaakakoteloinnit. Siis mitä? En minä halua mitään kotelointeja sotkemaan kalustesuunnitelmia. En minä halua uhrata yhtään keittiön kaappitilaa ilmastointikanaville. Meneekö taas kaikki uusiksi, kun moisille kaapinkokoisille koteloille ei ole ymmärretty varata tilaa jo luonnosvaiheessa?
Pispalan LVIS-suunnitelmat

Vesitaito Oy:n suunnitelma iv-kanavistosta kellarikerrokseen. Talo on lastattu talotekniikalla!

L niin kuin lämmitys

Lämmönlähteeksi toivomme tietysti maalämpöä, sillä olemme todenneet sen edullisuuden jo nykyisessä kodissamme. Haasteena on kuitenkin pieni tontti ja todella paksu sorakerros kallion päällä, mikä saattaa romuttaa maalämpötoiveemme. Olin yhteydessä ensin kaupungin LVI-insinööriin, Mikko Tapiolaan, joka myöntää luvat Pispalan maalämpökaivojen poraukseen. Tämä setä on todella ystävällinen sekä auttavainen ja luo uskoani uudelleen Tampereen kaupungin viranomaisiin. Hän neuvoi minua kaivon sijoittamisessa siten, että suositusetäisyydet kaivojen välillä pysyvät riittävinä ja kaivon poraus on mahdolllista.

Sitten kysyttiin porauksen mahdollistuutta parilta maalämpötoimittajalta, jotka vannoivat taitavien porareittensa nimeen, jotta poraus onnistuisi. Hankalaa maakerrosta on kuitenkin n. 60 metriä, joten kysyin tarjouksen varmuuden vuoksi myös kaukolämmöstä. Kun maalämmön hinnaksi muodostuu n. 25000 euroa, sain kaukolämmöstä alustavan tarjouksen 17000 euroa. Maalämmön halpa käyttöhinta ja ”ilmainen” maaviilennysmahdollisuus, saa minut todellakin toivomaan porauksen onnistumisen puolesta.

Kävipä lämmönlähteen kanssa niin tai näin, meille tulee vesikiertoinen lattialämmitys. Rumat patterit ja villasukat eivät kuulu minun visiooni uudesta ja modernista talosta! Lämmitysasioihin palaan vielä myöhemmin toteutusvaiheessa.

V niin kuin vesi

Rakennuslupaa varten on pyydettävä liitoskohtalausunto kunnan vesilaitokselta. Liitoskohtalausunto on ilmainen, ja siinä kerrotaan alueen viemäröinnin korkeus- ja vedenpainetasot rakennuksen suunnitelmien avuksi. Samalla saadaan myös laskelma liittymisen kustannuksista, joka meidän kohdallamme on 7080 euroa.

Vesi- ja viemäröintisuunnitelmia varten oli myös suunniteltava lopullinen keittiöratkaisu sekä pesutilojen kalustus. Myös käyttöpaikkavaraukset tulisi miettiä jo tässä vaiheessa, jotta myöhemmin tehtävät muutokset olisi helpompi toteuttaa. Ei siis ole ollenkaan liian aikaista aloittaa keittiön suunnittelu ja varata aika keittiöliikkeestä!

Pispalan LVIS-suunnitelmat

LVIS-suunnitelmat: Vesitaito Oy. Vesi- ja viemärilinjat muodostavat melkoisen viidakon pohjakuviin.

I niin kuin ilmastointi

Ilmastointikanavisto kulkee läpi asunnon edestakaisin huoneista ilmanvaihtokoneelle ja näin ollen vaatii kotelointeja niin pysty- kuin vaakasuunnassakin. Pystykoteloinnille tulee varata jopa siivouskaapin verran tilaa. Vaakakoteloinnit eivät minua huolettaneet, sillä niitä voisin hyödyntää valaistuksen suunnittelussa. Etuna on myös tavallista korkeampi huonekorkeus, joten on myös tilaa mistä nipistää.

Rakennuttajan vastuulle jää myös ilmastointikoneen valinta. En uskaltanut heittää sitä arvalla, vaan perehdyin laitevaihtoehtoihin perinpohjaisesti. Vesitaito ehdotti ilmamäärälaskelmien puitteissa joko Enerventin Pandion/Pelican tai Valloxin 145 MV -koneita. Näitä tulisi siis kaksin kappalein, talon molempiin päätyihin omansa. Samalla tuli miettiä, toteutetaanko myös viilennys ilmanvaihtokoneiden kautta vai erillisillä katto- tai seinäkonvektoreilla, eli rumilla mötiköillä.

Ilmanvaihtokoneissa olen päätynyt Valloxin koneeseen mm. tehon ja hinnan vuoksi. Yksi tärkeä syy valinnalle on myös se, että Valloxin koneessa toteutetaan jälkilämmitys sähkövastuksella, eikä nestekierrolla. Tämä ei aseta niin suuria vaatimuksia maalämpökaivolle ja pumpulle, joten sekä investointikustannukset että porausriskitkin pienenevät. Tämäkin minulle selvisi vasta maalämpötarjouksia kysellessäni, kiitos Ekolämmön Mikolle!

Rumien kattomötiköiden puolesta puhuu paljon parempi viilennysteho, kuin mitä se olisi iv-koneiden kautta toteutettuna. Kondessiriskin vuoksi täytyisi iv-kanaviston putket myös eristää erittäin huolellisesti. Saapa nähdä miihin vielä päädyn…

Pispalan LVIS-suunnitelmat

Vesitaito teki ehdotelman 1. kerroksen iv-putkien sijoittelusta. Jos takkaa siirretään keskikerroksessa oikealle, voisimme uhrata sen päädystä paikan pystykoteloinnille?!

S niin kuin sähkö

Rakennuttajan täytyy pystyä todella nopeaan päätöksen tekoon ja suunnitteluun, sillä LVIS-suunnitelmien tulisi olla tehtynä jo siinä vaiheessa kun rakentaminen alkaa. Toisin sanoen jopa kalusteiden paikat on oltava mietittyinä joulukoristeita myöten, jotta osaat kertoa missä tarvitset sähköä ja valoja. Sähkösuunnitelmien kanssa on melkeinpä fiksuinta edetä siten, että sähköinsinööri tekee ehdotuksen, jota sitten muutellaan tarpeen mukaan. Suosittelen jo tässä vaiheessa pyytämään apuun erikoissuunnittelijoita, kuten sisustus- ja valaistussuunnittelun ammattilaisilta.

Pispalan LVIS-suunnitelmatLVIS-suunnitelmat: Vesitaito Oy. Ehdotus keskimmäisen kerroksen sähkösuunnitelmasta.

Mielestäni näiden sähkökuvien tulkinta on kaikkein kamalinta. Mistä tiedän ovatko valaisimet oikeissa paikoissa ja onko niitä riittävästi tai liikaa? Sähkökuvat eivät myöskään vielä keskustele IV-kuvien kanssa, joten tämä tulee vaatimaan vielä paljon jumppaamista!

LVIS-suunnitelmasta keittiösuunnitteluun

Kuten jo mainitsinkin, meiltä kysyttiin tässä vaiheessa jopa liesituuletinmallia. Sijainnin lisäksi piti osata myös päättää tulisiko meille liesituuletin aktiivihiilisuodattimella, omalla moottorilla vaiko huippuimuriin kytkettynä. Tässäpä olikin taas perehtymistä kerrakseen, joten hankin taustatietoa niin talotekniikan opettajaltani kuin itse laitevalmistajaltakin. Seuraavassa kirjoituksessani kerron, mitä tulee tietää mm. liesituulettimen valintaa tehdessä!

Löysin jo inspiraatiota erilaisista keittiö- ja liesiratkaisuista Etuovi.comin Keittiö -ideagalleriasta.

Lue vielä myös LVIS-suunnittelun kantapäävinkit alta!

/Memmu

Kantapään kautta opittua…

  1. Suunnittelua ei voi aloittaa liian aikaisin!
  2. Huomioi hormivaraukset talotekniikalle jo pohjakuvia suunnitellessasi.
  3. Muista pyytää liitoskohtalausunto kuntasi vesilaitokselta!
  4. Kysele, kilpailluta ja kyseenalaista! Opit näin paljon uutta eri tahoilta.
  5. Ota erikoissuunnittelijat ajoissa mukaan! Sisustussuunnittelija on hyvä tyyppi rakentamisen apuna jo alusta alkaen 😉

6 kommenttia sivuun “Sähköä, putkia ja puhaltimia – LVIS-suunnitelmat alulle

    1. Kiitos Docksa vinkistä!

      Täytyypä perehtyä myös tähän lattiaviilennysmuotoon. Hieman epäilen, että viilennysteho riittää viilentämään koko huonetilan, kun se viileä tuppaa pysymään mieluummin siellä lattiatasossa. Kysytäänpäs, mitä ko. yritys tähän sanoo 😉

      Memmu

  1. Tosi hyvä kirjoitus ja tästä on apua kyllä monille rakentajille vielä vuosienkin päästä. Erityisesti tuo ”Suunnittelua ei voi aloittaa liian aikaisin!” on sellainen asia, että se saattaa vähän unohtua kokeneemmiltakin rakentajilla. Sitten sohitaan ja tehdään kompromisseja, jotka harmittaa jälkikäteen.

    1. Kiitos kommentista!

      Lausahdus ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” sopii todella hyvin ainakin omakotitalon rakentamiseen. Joskus vaan se vauhti tuppaa olemaan liian kova, ettei kaikkea ehdi loppuun asti miettiäkään. Meidän tapauksessamme ei ””onneksi”” vauhti päätä huimaa 😀

      -Memmu

  2. Kiitos hyvästä artikkelista. Näitä näkee edelleen netissä liian vähän.

    1. Kiitos! Välillä on hyvä vetää asialinjalle 😉

      Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio