Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

raksalla
Tontin hankkimisen jälkeen on aika aloittaa talon luonnostelu – millainen talo meille tulee? Ensin mietitään, kuinka talo sijoittuu tontille ja mitä tiloja taloon tarvitaan. Kuten Raksalla-sarjan edellisessä jutussa ”Unelmien tontti Pispalasta” manailinkin, Pispalassa menee alueen vaateet monessa asiassa rakentajan tarpeiden edelle ja kompromisseihin on varauduttava.
– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa. Kerron teille vaihe vaiheelta jokaisen rakentamisessa eteen tulevan asian yksityiskohtia säästelemättä – niin hyvässä kuin pahassakin – aina suunnittelusta eri vaihtoehtojen läpi toteutukseen.
Näyttökuva 2015-1-1 kello 18.22.14
Kuva alueen asemakaavaehdotuksesta. Tontti rajoittuu pohjoisrajalta puistoon, joka nousee jyrkästi kohti Pispalanharjua. Uuden asemakaavaehdotuksen mukainen uudiskohteen rakennuspaikka on määritelty kahden metrin päähään pohjoisrajasta. Asemakaavamerkinnät kertovat, mitä tontille saa rakentaa.
Pispalassa on uusi asemakaava vasta valmisteilla, joten kaikki rakentaminen vaatii poikkeuslupakäsittelyn. Uutta asemakaavaa on kuitenkin ehditty valmistella alueellamme jo niin pitkälle, että rakentamista ohjaa tiukat rakentamistapaohjeet ja määräykset. Uuden kaavan on tarkoitus säännellä uudis- ja korjausrakentamista Pispalassa siten, ettei alueelle tyypillinen miljöö katoa nykyrakentamisen sekaan.
En ikinä olisi arvannut kuinka hankalaksi suunnittelu muodostuu ja kuinka kömpelöä Tampereen kaupungin kaavoituksen ja rakennusvalvonnan kanssa toiminta on. Luovuttaminen ei ole ollut kaukana…

Oman talon ensimmäiset hahmotelmat

 
Jo ennen tontin ostamista perehdyin Pispalan rakennustapaohjeisiin ja kaavamääräyksiin, jotta tiedän mitä tontille ylipäätään saa rakentaa. Lähtökohtaisesti talon tuli olla kolmessa kerroksessa kellari mukaan lukien.
Tontti on jyrkähkössä rinteessä ja kellarin rakentaminen varsin perusteltua. Rakennuksen tuli olla yksinkertainen, suorakaiteenmuotoinen massa, eikä korkeita kahden kerroksen huonetiloja sallittu. Erittäin säänneltyjä olisivat myös parvekkeet, terassit ja piha-alueiden muodostuminen. Myös autopaikkojen sijoittelu ja lukumäärä on saneltua.
Eniten rajoittavaa suunnittelussa on se, että rakennusoikeus tuli hajauttaa erillisiin tai toisiinsa liitettyihin rakennusmassoihin. Eli yksi rakennusmassa sai olla maksimissaan 170 kerrosalaneliöitä ja sen piti erottua toisesta massasta omana rakennuksenaan. Tämä erillinen massoittelu oli toisaalta haastavaa, mutta sain siitä myös idean eri elämän tilanteiden mukaan muuttuvaan asumiseen.
Näyttökuva 2015-1-1 kello 17.29.20Näyttökuva 2015-1-1 kello 17.29.32
Kuvat Pispalan rakennustapaohjeesta: Ohjeita massoitteluun sekä parvekkeiden ja terassien sijoitteluun.
Alkuperäinen ajatukseni oli erottaa kaksi rakennusta selvästi toisistaan siten, että niitä yhdistää ainostaan yhdyskäytävä, joka toimisi tuulikaappina. Ajatuksen taustalla oli visio, että muksujen muuttaessa 10 vuoden kuluttua omiin koteihinsa, voisimme mieheni kanssa myydä tai vuokrata toisen osan taloa ja elellä itse samoissa nurkissa eläkepäivien talous turvattuna. Eli paritalotyyppinen ratkaisu, jossa on huomioitu keittiö- ja saunavaraukset sekä eristysasiat jo rakennusvaiheessa. Mielestäni kertakaikkiaan nerokas ajatus!
Sain onneksi sovittua tapaamisen kaavoittajan kanssa, jotta saisin tukea ratkaisulleni ennen asioiden eteenpäin viemistä. Kaavoittaja kuitenkin torppasi ajatukseni ja ehdotti, että massat yhdistetään toisiinsa kiinni. Puuh, vuoden luonnostelu meni siinä sitten uusiksi. Alkuun raivostutti, mutta sitten sain muokattua pohjat entistä parempaan muotoon. Olin myös aluksi laskenut kellarin tiloja mukaan kerrosalaan, mutta kuultuani etteivät ne ole mukaan laskettavia, sain venytettyä hieman myös seiniä.
Ensimmäinen ajatus talostammeKuva: Kalervo Lehtovaara.
Tässä ensimmäinen ajatus talostamme, joka esiteltiin kaavoittajalle. Kaavoittajan mielestä maantasossa olevaa ulko-oleskelualuetta oli kuitenkin liian vähän, eikä sisäänkäynti portaineen ollut sopiva. Emme myöskään saaneet lupaa rakentaa samaan linjaan naapuritalon kanssa, vaan rakennusta oli tuotava 2 metriä pohjoisrajasta eteenpäin rakennusalan näin määrätessä. Tämä on mielestäni huonosti ajateltu jo asemakaavaa laadittaessa.

Arkkitehti mukaan vaativaan suunnitteluun

Pikkuhiljaa luonnosten edetessä oli myös aika löytää projektille suunnittelija. Kuulimme puskaradion kautta kokeneesta rakennusinsinööristä Kalervo Lehtovaarasta ja hän ottikin heti homman haltuunsa. Hänen kanssaan suunnittelimme pohjaratkaisuja ja teknistä puolta alkuun, kunnes kesällä 2015 astui tiukemmat suunnittelijavaatimukset voimaan ja tarvitsimme Pispalan vaativaan rakennushankkeeseen vaativan suunnittelupätevyyden omaavan arkkitehdin.
Koska opiskelen rakennusarkkitehdiksi pätevän arkkitehdin oppien ohjaamana, päätin kysyä opettajaani Minna Nyström-Järvistä arkkitehti- ja pääsuunnittelijaksi projektiimme. Kale pysyisi edelleen vastaavana työnjohtajana ja projektin johdossa. Nämä tehtävänimikkeet ja niiden vastuualueet kannattaakin selvittää tarkkaan ennen rakentamiseen ryhtymistä. Sopimukset tulisi aina muistaa laatia jokaisen eduksi ja sujuvan projektin takeeksi. Meillä onkin ollut välillä kahden suunnittelijan kanssa puurot ja vellit sekaisin, kuka hoitaa ja mitä, mutta toisaalta on myös kaksi ammattilaista apuna.
Näyttökuva 2015-1-1 kello 17.26.12Kuva: Minna Nyström-Jär
vinen

Tämä 3D-luonnos vastannee aika paljon lopullista kotiamme. Parvekkeiden tuli olla kattamattomia ja tuettomia. Hieman hirvittää, seuraako välipohjaan tuetuista parvekkeista kylmäsiltoja!
Mullistavin vaade kaavoittajalta oli kuitenkin se, että vaikka talon pihan puolen julkisivuun saisi sijoittaa kaksi autotallin ovea, emme kuitenkaan saaneet tehdä ajoväylää pihalle, vaan autosäilytys tuli sijoittaa kadun varteen. Katujulkisivuun taas ei sallita kuin yksi tallin ovi maksimi leveydeltään 275mm! Meillä on siis kahden auton talli yhdellä ovella ja ajo talliin jyrkältä tieltä käsin.
Entäpä tämä määräys: terassia täytyi vetää 500mm sisäänpäin siten, että tallin seinä tekee pienen mutkan eteläjulkisivussa… Minkäs teet, muuta kuin myönnyt, jotta lupa-asiat nytkähtäisivät edes hieman eteenpäin.

Poikkeuslupakäsittely jatkuu – ei heikkohermoisille!

Kuten kerrottua, luvan hakeminen hankkeellemme on ollut pitkä ja vaivalloinen tie. Suunnitelmamme on käynyt läpi kolme poikkeuslupatyöryhmän kokousta ja sitä on palloteltu suuntaan jos toiseenkin. Välillä kaavoittajan ehdotukset ovat olleet hyvin lyhytnäköisiä ja yleensä erittäin mielivaltaisia – ainakin näin rakennuttajan silmin.
Raskainta tässä käsittelyssä on virastojäykkyys, joka ei salli henkilökohtaisia tapaamisia tai neuvotteluja, vaan asioihin voi vaikuttaa ainoastaan sähköpostitse välitetyin suunnitelmaluonnoksin, joita käsitellään ainoastaan kahden viikon välein. Sitten kun rakennuttaja on vihdoin väsytetty kaikilla vaateilla ja hän suostuu mihin tahansa, saadaan lupa jättää poikkeuslupahakemus sisään.
En ole saanut vielä selvää vastausta siihen, kuinka asiat tästä eteenpäin etenevät, mutta jokatapauksessa nyt menee 2-3kk poikkeusluvan saamiseen, jonka jälkeen täytyy vielä hakea varsinaista rakennuslupaa. Eli olemme siinä vaiheessa, että odotellaan sormet ristissä. Joulunajan lomat ovat viivästyttäneet hanketta entisestään. Välillä suunnitellaan, mitä uskalletaan, mutta varovasti, sillä kaikki voi vielä muuttua. Ei sovi kovin heikkopäiselle.
Luonnostelu- ja lupavaihe on tähän mennessä kestänyt lähes kaksi vuotta. Varsinaista ”kamppailua” kaupungin kanssa on takana reilut puoli vuotta. Voisipa uskoa, että pahin on jo selvitetty, mutta näin ei kai rakennusprojekteissa koskaan ole. On kuitenkin kiva päästä pian suunnittelemaan pohjaa pidemmälle, mukavimpiin juttuihin… kuten ovet, keittiö ja lattiavalinnat! Hui, kun jännää!!
Näyttökuva 2015-1-1 kello 18.19.11
Kuva: Minna Nyström-Järvinen
Tässä on asemapiirros tontista, jonka poikkeuslupatyöryhmä hyväksyi eteenpäin vietäväksi. Uuden ja vanhan talon piha-alueet jaetaan matalilla pengerryksillä. Pihat jäävät Pispalalle tyypillisesti pieneksi, mutta minulle se sopii oikein hyvin. Minulla kun on viherpeukalo keskellä kämmentä 🙂
Lue Raksalla-sarjan seuraavasta postauksesta 10 tehokasta vinkkiäni oman talon suunnitteluun!
P. S. Heräsikö kysymyksiä? Vastailen mielelläni kaikkeen projektiin liittyvään!

4 kommenttia sivuun “Talon rakennusprojekti alkaa

  1. Nämä Tampereen kaupungin virkamiehet/- naiset eivät ole niitä penaalin ”Terävimpiä Kyniä”. Kannattaa vilkaista mitä Oulussa osastaan!
    Nyt kun vielä Tampereen rakennusvalvonta ryhtyy lupahakemuksen jättämisen jälkeen kyselemään, miten pyörätuolilla päästtän varsinaiseen asuinkerrokseen niin . .. hihasi palavat. Vai miten siinä kävi?
    Kaavasuuniitejalla pitäis olla ainakin 20 vuoden kokemus rakennussuunnittelusta. Kokemuksesta tiedän, että kaupunkien jaoksien/hallintokuntien sisällä tapellaan nyrkit savessa, kun yritetään saada aikaiseksi joka maanantaiaamu uutta arkkitehtuuria.
    Oulun kaupungin mallisuunnitelma osoittaa, miten esteettömyyden vaatimus tulee vaikuttamaan pientalojen massoitteluun, pääsisäänkäyntiin ja julkisivuihin. Porin tulevat asuntomessurakentajat (jos niitä yleensä on) tulevat taatusti olemaan ihmeissään!

    http://www.ouka.fi/c/document_library/get_file?uuid=14bc7a15-93dc-4fd5-a4ab-7edf8abcdd2f&groupId=486338

    Yleisohjeena pidetään kai sitä, että asukkaan pitää voida asua kotonaan, vaikka toinen jalka olisi poikki, tai kipsattu suoraksi. Merkitsee sitä, että pohjapiirustuksiin pitää piirtää halkaisijaltaan 1500 ympyröitä katkoviivoin niihin kohtiin, missä pyörätuolilla pyöritään. : )

    1. Hei, Kiitokset huomionarvoisista pointeista!

      Tässä Pispalan kohteessa ei esteettömyyteen puututtu ollenkaan, vaan päin vastoin, jouduin välillä itse vetoamaan ”pyörätuolitilanteisiin” torpatessani kaavoituksen ehdotuksia. Tontti on jyrkän rinteen nokassa, eikä sinne pyörätuolilla pääse edes avustettuna. Auto on ainoa keino tähän. Niinpä itse ajattelin, että minun on päästävä liikkumaan autotallista käsin muihin kerroksiin. Pysyvien liikkumisesteiden varalta myös hissiyhteys olisi mahdollista toteuttaa. Tilapäiset tilanteet vaativatkin sitten improvisointia.

      Oulun kaupungin rakennusvalvonnan nettisivut käyvät suoraan opetusmateriaalista, ja toivonkin, että samaa otetta ja ohjausta saataisiin myös tänne Tampereelle. Oulun mallia tulisi toteuttaa ainakin uusia pientaloalueita suunniteltaessa, ja esteettömyys olisi tärkeää huomioida jo kaavoitusvaiheessa. Myös arkkitehdillä on merkittävä rooli esteettömän suunnittelun ohjauksessa, eli tätä oppia jo koulun penkeille 🙂

      Pyörähdysympyrän vaatima tila kuitenkin maksaa ja vie rakennusoikeutta muilta asuintiloilta. Kaikki järki siis mukaan myös suunnitteluun, jotta toteutus pysyy tavantallaajan kukkaron paksuisena 😉

  2. Omankin talonrakennusprojektimme kanssa talon hahmottelu tuotti ylivoimaisesti eniten päänvaivaa, ja homma menikin uusiksi useammin kuin kahdesti. Ja siitä kun pidemmälle päästiin alkoi lämmitysratkaisun kanssa tuskailu. Päädyimme sitten uusiutuvaan energialämmitykseen. Jaksamisia kaikille saman projektin kanssa ahkeroiville!

  3. Miten olette voineet palkata rakennusinsinöörin arkkitehtisuunnitteluun. Nehän ei ole saaneet koulusta siihen lainkaan. Ne ei osaa muuta kuin laskea. RakMk A2 on määritelty henkilö jolla on edellytykset kyseiseen hommaan. Sanompaa, että hommasta tulee vaikea jo pelkän tontin osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio