Vuonna 2005, muuttaessani 32 neliön yksiöön, jouduin pähkäilemään sisustusratkaisuja lattiatilan säästämiseksi. Vaikka muiden nurkista irtosikin vanhoja mööbeleitä ilmaiseksi, eivät nämä aina olleet se optimaalisin ratkaisu pikkukotia sisustaessa. Keräsinkin yhteen sekä tuotteita että ideoita, joita olisin kaivannut kymmenen vuotta takaperin – ja joilla olisin säästänyt kauniin, mutta epäkäytännöllisen kotini lattiatilaa useita neliömetrejä. Puhumattakaan niistä telotuista varpaista, polvista ja muutamasta ärräpäästä…

Eteinen:

roikkuva, vaaterekki, vaatetelineKuva: Room21.fi
Eteinen on säilytystilojensa puolesta varsinainen murheenkryyni etenkin vanhemmissa kerrostaloissa. Vaihtoehto lattialla seisovalle vaatetelineelle tai -kaapille löytyy tanskalaiselta Ferm Livingiltä. Cloth Rack-vaatetankoon mahtuu reilu määrä takkeja ja se kiinnitetään säädettävistä nahkaremmeistä suoraan kattoon. Teline käy myös keittiöön pannujen ja kattiloiden säilytykseen. Tämän toteuttaisi helposti itsekin vaikka vanhalla harjanvarrella ja metalliketjuilla.
kenkäteline kaapinoveen, ellos
Kuva: Ellos
Jaloissa pyörivät kengät tekisi monesti mieli nakata suoraan ikkunasta pihalle isommassakin kodissa. Elloksen valikoimista löytyvä, kaapin oveen kiinnitettävä Fast-kenkäteline ei vie lattiatilaa laisinkaan ja siihen mahtuu parhaimmillaan jopa 20 kenkäparia.
Näin hauska, ”leijuva” valaisin löytyy valmistajalta Northern Lighting. Illusion Half -valaisin toimii samalla sekä pöytänä että valaisimena. Erinomainen, kaksi toimintoa yhdistävä tuote sopii vaikka eteiseen valonlähteeksi ja laskutilaksi avaimille.

Keittiö:

 

Room21 String keittio

Kuva: Room21.fi
ikea, taittopöytätaittopöytä
Kuvat: Ikea

 

Ensimmäisessä yksiössäni ei ollut lainkaan ruokapöytää, joten ruokailu hoituikin yleensä nojatuolissa löhöillen. Asuntoa vaihtaessa huomasin, kuinka paljon olin kaivannut pöytää, jonka ääressä syödä aamupalaa ja lukea päivän lehdet. Kätevät taittopöydät säästävät lattiatilaa ja tarjoavat mahdollisuuden hieman ”sivistyneempään” ruokahetkeen pienessäkin tilassa. Klassiseen String-hyllyyn on saatavilla taittopöytämoduuli, jonka voi tarvittaessa laskea alas. Ikean Norden-pöydän 26cm laskutila leviää tarvittaessa jopa puolitoistametriseksi.

 

Olohuone:

pieni vuodesohva, aino, stemma Kuvat: Stemma

Stemman valikoimasta löytyy hurmaava, 50-luvun tyyliä huokuva Aino-vuodesohva. Siro ja tyylikäs huonekalu avautuu tarvittaessa 107cm leveäksi vieraspediksi. Tässä on sekä ajaton huonekalu että mainio varavuode pikkukotiin.

 

ikea, uutuus, sinnerlig sohvasänky
Kuva: Ikea

Ikean Sinnerlig-sohvasänky on niin ikään siro tuoteuutuus. Ihastuin tähän heti ensinäkemältä ja syynä saattaa olla sen ”artekmainen” satulavyöverhoilu. Toivottavasti tuote jää pysyväksi osaksi yrityksen valikoimaa.

 

sohvapöytä, jatkettava sohvapöytäsarja, sohvapöytä alekkain
Kuvat: Isku

Iskun valikoimista löytyy mitä mainioimpia sohvapöytäsarjoja, jotka laajentuvat ja kutistuvat tarpeen mukaan. Yllä näkyvä Air-sarjapöytä sopii pieneen tilaan myös materiaalinsa ansionsa; läpinäkyvä kaluste on ulkoasultaan sekä kevyt että ilmava. Diva-sohvapöytäsetin muotoilussa on niin ikään ripaus fiftarityyliä, sarjan sopiessa sekä klassiseen että moderniin sisustustyyliin.

 

Työpiste:

Lundia, työpiste
Kuva: Lundia

Perin vanhemmiltani kaksi Lundia-hyllyä ja toiseen olen aikeissa hankkia juurikin yllä näkyvän työtason läppärille. Perinteinen työpöytä kun vie helposti jopa 2m2 lattia-alasta. Lundia Classic-sarjaa voi muokata useilla eri tavoilla ja Lundian tuotteet ovatkin mielestäni yksi suomalaisen huonekaluteollisuuden ”kruunun jalokivistä”.

 

DIY työpiste
Kuva: Room21.fi

Room21:n kuvasta löytyy veikeä, seinään kiinnitetty DIY-työpöytä, joka on tehty vanhoista laudoista. Jakkarat ovat aina kätevä kaluste pieneen tilaan.

 

Maltti on valttia etenkin pienen kodin sisustushankinnoissa. Itse olen tehnyt sisustuskaupoilla usein hätiköityjä ostopäätöksiä ja katunut jälkikäteen huonoksi osoittautuneita, lyhytikäisiä valintoja. Ensiasunnon sisustus kannattaakin aloittaa vain välttämättömillä kalusteilla, jonka jälkeen kotia voi täydentää tuotteilla, joiden muotoilu ja laatu kestävät parhaimmillaan koko loppuelämän. Jos kukkaron nyörit ovat kovinkin tiukoilla, niin tällöin sisustuksessa kannattaa hyödyntää nettihuutokaupat ja hyvät DIY-ideat. Jälkimmäisiä löytyy muun muassa Etuovi.com Sisustuksen Pinterest-tililtä 🙂

/Liisamaija

Liisamaija Vanhala

Liisamaija Vanhala

Katso myös nämä

Näin stailaat asuntosi myyntikuntoon, osa 2/2
Blogi Asunnonvaihto
Värikäs Habitare 2015
Blogi Sisustus
Värit kodin sisustuksessa – näin käytät väripareja!
Blogi Sisustus
Inspiroivat sisustustrendit 2017 – wow mikä mummola
Blogi Viikon valinnat
Bloggaajien suosikit kesäkotiin
Blogi Sisustus
Helsingin Vallilan tehdasmiljööstä löytyy monien mahdollisuuksien koti
Blogi Kaunis koti myynnissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *