Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Tällä kertaa pääsimme käymään kylässä 15,5 neliön minikodissa Vantaan Martinlaaksossa! Tämä on varmuudella neliöiltään pienin koti, missä minä olen koskaan käynyt. Onko edes pienempiä olemassa? Kuutioiltaan tämä minikoti alkaa kuitenkin olla yhtä tilava kuin mikä tahansa muukin yksiö, jos ei suurempikin.

Viiteentoista ja puoleen neliöön mahtuu, kun kodin huonekorkeus on ruhtinaalliset neljä metriä, tilaan rakennetulla parvellakin reilut puolitoista metriä, säilytysratkaisut ovat kekseliäät ja asunnon jatkeena ovat yhteisölliset tilat kattoterasseineen, pyykinpesutiloineen ja yhteisine keittiöineen.

Katso video kyläilystämme minikodin asukkaan, Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevän 24-vuotiaan Laurin luona! Hän kertoo, millaista on asua vuokralla tässä miniyksiössä ja miten yhteisöllinen elämä naapurien kanssa sujuu.

Minikodin joka senttimetri hyötykäytössä

Koti on mielenkiintoinen ja todella pieni! Mutta kaikki on silti saatu hyvin mahtumaan. Asunnon parvi antaa lisätilaa ja pieni parveke tuo luonnollisesti konkreettista ilmavuuden tunnetta ja etenkin kesäaikana myös luonnon lähellä.

Studiokoti, pohjakuva
Miniyksiön pohjapiirros. Kuva: SATO / StudioKoti.

Etuoven ideagalleriasta voit katsoa lisää kuvia kodeista, joissa on parvi.

studiokoti, korkea tila

Portaikon alle asennetut kaapistot, portaiden alta vedettävä ruokapöytä ja keittiön välitilan kekseliäät säilytysratkaisut tuovat metreittäin lisätilaa säilytystä ja työskentelyä varten. Näin pienessä asunnossa kaikki sentit kannattaa ottaa hyötykäyttöön. Juulian aikaisemmasta blogijutusta löytyy lisää esimerkkejä pienen kodin kekseliäistä ratkaisuista.

studiokoti, ruokapoyta portaikon alta

studiokoti, pieni keittiö

Etuoven ideagalleriasta löydät lisää kuvia kodeista, joissa on pieni keittiö.

Minikoti on älyttömän hauska!

Lauri muutti Rovaniemeltä Helsingin Alppilan kautta Vantaan Martinlaaksoon. Rovaniemen alhaisempiin elinkustannuksiin ja luontoon tottunut Lauri alkoi Alppilassa kaksi kertaa isommassa yksiössä puntaroida omia asuinkustannuksiaan ja muita menojaan.

”Maksanko nyt todella siitä mistä haluan ja voisiko tämän saman summan käyttää muualle”, Lauri muisteli miettineensä.

Kun Lauri kuuli SATO-kotien vuokrattavista StudioKodeista, hän alkuun ajatteli asunnon olevan liian pieni. Kuulostaahan 15,5 m2 tyrmäävän pieneltä! Mutta nykyään Lauri ei kaipaa ylimääräisiä siivottavia neliöitä. 500 euron vuokra toimivasta kodista, jota täydentävät yhteiset tilat ja yhteinen meininki, tuntui juuri sopivalta.

”Ja onhan tämä asunto ihan älyttömän hauska”, Lauri toteaa.

Jos haaveilet omasta kompaktista kodista, kurkkaa millaisia pieniä yksiöitä on tarjolla vuokralle Vuokraovi.comissa tai millaisia yksiöitä on tällä hetkellä myynnissä Etuovi.comissa.

studiokoti, parvi

Yhteiset tilat oman kodin jatkeena

Talossa on yhteisöllisiä tiloja, joita kaikki voivat hyödyntää ja aktiviteetteja, joihin kaikki voivat halutessaan osallistua. Talosta löytyy oman kodin jatkeeksi mm. yhteinen iso keittiö, sauna ja suuri yhteinen kattoterassi sekä pyykinpesuhuone kuivauskaappeineen, joten pyykkiä ei tarvitse levitellä omassa kodissaan. Yhteisistä aktiviteeteista mainittakoon mm. lukupiiri ja järjestetyt yhteisretket.

studiokoti, yhteinen keittiö

Asukkaista muodostetaan pian myös oma sisustustiimi suunnittelemaan yhteisen saunatilan sekä terassin tällä hetkellä keskeneräistä sisustusta. Kun taloon saapuu vielä yhteinen sähköauto, jota asukkaat voivat lainata, on vaikea keksiä mitään muuta mitä asukas voisi kaivata.

studiokoti, yhteinen pyykkitupa

Tähän taloon muuttaakseen ei tarvitse kuitenkaan olla yltiösosiaalinen. Osa viihtyy omissa tiloissaan, mutta paremmin tämän talon asukkaat taitavat tuntea naapurinsa kuin monet muut keskivertokerrostaloasujat. Naapureita puhutellaan etunimillä ja kotiin menevää asukasta huikataan mukaan kahville yhteiseen olohuoneeseen.

”Meillä porukka on hitsautunut todella hyvin yhteen. On hienoa tulla töistä kotiin, kun alakerrassa on naapureita vastassa kahvin kanssa, joku on ehkä leiponut tai toinen valmis kokkaamaan yhdessä päivällistä”, Lauri kertoo.

Jos joku tarvitsee vaikkapa tikkaita, niitä voi huhuilla StudioKodin sisäisestä Facebook-ryhmästä. Joltain asukkaalta löytyy apu lähes 100%:in varmuudella.

”Meitä on täällä monen ikäisiä, yksineläviä ja pariskuntia, olemme kotoisin erilaisista ympäristöistä ja omaamme erilaisia taustoja, mutta se tekee tästä vain monipuolisempaa ja mielenkiintoista. ”

studiokoti, yhteinen olohuone

Parasta juuri nyt

Lapin tunnelmaa Lauri kaipaa, mutta Rovaniemen ikävään haetaan lohtua yhteisöllisistä tiloista ja erityisesti saunasta, joka on sijoitettu talon katolle. Saunasta näkyvät taajaman urbaanit maisemat, jotka näyttävät illalla saunan ikkunasta todella upeilta. Hämärällä valot loistavat puistoista ja Hämeenlinnan tiellä menee autoilijoiden valoista muodostuvia valonauhoja. Laurille tämä talo on parasta mitä voi olla juuri nyt.

-Maija

P.S. Kiitos Huiskulalle, joka lahjoitti kuvissa vilahtavat ihanat kaktukset!

Kylässä Maijan kanssa -sarjassa pääsemme nyt kyläilemään kiinnostavissa kodeissa videon välityksellä. Katso muutkin jaksot! Tutustu myös miniomakotitaloihin, joita löytyi Etuovi.comista aikaisemmin Viikon valinnat -blogisarjassa.

 

Lisää ideoita aiheesta: Yksiö ›

25 kommenttia sivuun “15,5 neliöinen yksiö – pinta-alaansa suurempi minikoti

  1. Hei Tiiuli,

   Kyseessä on vuokra-asunto, jonka kuukausivuokra on 500 euroa. Vuokraan sisältyy viikoittainen sauna (ns. lenkkisauna) ja netti. Vuokran päälle tulee vesimaksu 18€.

   Asukkaiden käytössä on myös yhteistilat maksutta (esim. voi järjestää omia juhlia tms. yhteistiloissa). Asukkaat voivat myös lainata yhteisiä astioita, tuoleja esim. omiin tilaisuuksiinsa, jos omat eivät riitä (esim. tuparit).

   Yhteiskäyttöön tulee myös ala- ja kattoterassin viljelylaatikot, jotka toteutetaan keväämmällä. Vuokrasopimus mahdollistaa myös yhteiskäyttöauton edullisen käytön (6€/h).

   T. Maija

   1. Miten tällaiseen asuntoon pääsee asukkaaksi ja missä kaikkialla näitä on.

 1. No huh kova hinta koirankopilla. Paljokohan noissa myyntihinnat lienee?

 2. Huonekorkeus on 4,0m ja normaalisti 2,5m eli 1,6-kertainen. Tuleeko yhtään halvemmaksi rakentaa tällainen kun (1,6x15m2=) 24m2:n asunto normaalilla huonekorkeudella?

  1. Vuokraaja saa koko rakennuksen samasta neliömäärästä enemmän voittoa koska pieniä asuntoja mahtuu koko taloon enemmän kuin isompia asuntoja, ja näitä poteroita vuokrataan samalla hinnalla kuin normaalin kokoisia yksiöitä. Eli, rakennuttaja saa paremman neliöhinnan pikkuriikkisistä asunnoista, vuokraaja paremman vuokran ja asukas saa asua postimerkin kokoisessa nukkekodissa kallilla. Win-win?

   1. Miksi yrittäjän tai yrityksen idea tehdä enemmän voittoa on mielestäsi lähtökohtaisesti väärin? Tekeehän lähikauppasikin sitä enemmän voittoa, mitä enemmän tälla on asiakkaita.

    Ainakaan tällä hetkellä ei samalta alueelta löydy lainkaan asuntoja tuohon hintaluokkaan, vain huomattavasti kalliimpia. Enkä muutenkaan ole kyllä juurikaan 500e vuokria Martinlaaksosta kuullut.

    Eli jos vuokranantaja pystyy tekemään enemmän laadukkaita asuntoja pienemmällä hinnalla ja vuokralaiset vielä tuntuvat nauttivan niistä, niin eikö se ole todella silloin win-win? Vielä pk-seudun kroonisessa asuntopulassa kun jossain määrin ollaan.

    Vai olisiko kommentoijan ainoa ongelma ollut se, että joku sattuu nyt tekemään voittoa? Kaikkihan kun pitäisi itselle saada ilmaiseksi.

 3. Ei hitsi, kuolisin varmaan nauruun jos joku tulisi 500eur/kk hinnalla minulle tuollaista kaupittelemaan… kyllä tosin myyjältäkin tuossa pokerinaamaa tarvitaan! 😀

 4. Vuokrasta en sano mitään, mutta tuollainen yhteisöllisyys ahdistaa. Itse haen juuri taloa jossa lähinaapuriin olisi ainakin se 100m.

 5. Oma parveke ja yhteisölliset tilat ovat kyllä plussaa, mutta makuualkovi (siis ei erillistä makuuhuonetta) on ehdoton miinus. Se tekee asunnosta todella joustamaton. Itse ainakin kaipaan erillistä makuuhuonetta, jos asunnossa asuu tilapäisesti tai vakituisesti kaksi henkilöä, niin että se joka on hereillä ei häritse sitä, joka nukkuu.

 6. No, ei se tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa, yritetään luoda positiivista kuvaa sillä et ei mahdu oikeasti asunnossa edes kääntymään, tuokin mies pitkä, juu todella kompakti jos tahdot kaatua tai törmäillä huonekaluihin

 7. 500€ koirankopista… Täälläpäi saa reilun 100m2 omakotitalon vuokralle tolla rahalla. Toisaalta on helppo kuvitella tuon talon asukkaaksi joku opiskelija tai yksinäinen eläkeläinen.

 8. Tuollainen yhteisöllisyys ahdistaisi minua. Olen 156 cm joten en löisi päätä kattoon mutta en asuisi vakituisisti tuollaisessa kopissa, minimissään 25 neliötä mulla tai 23, pitää olla tilaa kääntyäkin! Tiedä sitten onko neliöt käytetty järkevästi,, kakkos asunnoksi voisi harkita esim jos tekee töitä just muualla niin tämä asunto olisi ns väliaikais asunto jossa yöpyä, ihan kuin hotellihuone(epäilen tosin et hotelli huone vähän isompi)

 9. Mukava pikkukoti. Åbo yvin suunniteltu. Parveke olisi voinut olla vähän isompi. Kuuluukohan tähän vintti-tai kellarvarastoa?

 10. Ihan mahtavaa! Parasta, että tällainen on mahdollista eikä normipoliisit tai akateemiset asumisneliötutkijat estä tätä. Edullinen, korkea asuintila on harvinaista herkkua. Ahdistuskommentoijat voisivat muistaa, että monille huoneen korkeus on kovempi juttu ja tärkeämpi ahtauden tunnun poistaja kuin leveys. Muistakaa myös, että moni tekee pitkät työpäivät huomattavasti pienemmässä tilassa ja tämäkin koti voi tuntua jo isolta. Mainittakoon, että itse vietän lomani huomattavasti pienemmissä neliöissä veneessä ja koen aina kesän päätyttyä taloon muuttaessani ihmetystä, mihin asunnon neliöitä tarvitsee olla niin paljon 🙂

 11. Kovin on vaatimaton pieni koppi. Itse asun komeasti omassa omakotitalossa. Huoneistoalaa on noin 120 m2, 5 h + k + saunaosasto. Kerrosala talleineen ja varastoineen on noin 160 m2. Tämän päälle tulee vielä ullakkokerros noin 30-40 m2 ylimääräistä varastoa päälle. Näin ollen kasassa on lähes 200 m2 tiloja ja siihen vielä terassit päälle. Koen tämän sopivaksi kooksi ja mieluummin saisi olla vielä isompi kuin yhtään pienempi. Pienet asunnot ovat ahdistavia ja köyhäilyä. OKT:sta en luovu koskaan missään olosuhteissa. Olen asunut myös kerrostaloissa ja niihin en enää koskaan palaa.

  1. Meillä taas päinvastoin, muutettiin hyvän kokoisesta rantatalosta hesan lähistöltä uuteen osake kolmioon Helsinkiin. Ollaan kyllä tykätty, tosi huoletonta ja helppoa asumista ja äänetön uusi talo ja mukavat naapurit sekä siisti ympäristö. Ulkomailla on lisäksi iso 4 kylpyhuoneen huvila, mutta ei tule kyllä tiloja kyllä siellä ollessa hyväksi käytettyä kuin lähinnä makuuhuoneessa öisin, kun lämpimässä ollaan niin aikaa vietetään terassilla ja pihalla, missä myös on ulkokeittiö ja uima-allas sekä hedelmäpuita. Tila kuitenkin tarpeen kun on jälkikasvua, jotka siellä perheineen myös aikaa viettävät. Kohta kun päästään molemmat eläkkeellä, niin siellä sitten kaikki talvet tullaan viettämään. Loppupeleissä sitä aika vähän tilaa ihminen tarvitsee. Tuo koppi sopii varmaan joillekin tosi hyvin ja halpahan tuo on. Kukin tyylillään.

 12. Pakkoyhteisöllisyys ei vain toimi! Se on nähty opiskelijoiden soluasunnoissakin! Opiskelijoille nämä sopisivat varsinkin siinä tapauksessa että naapureina on saman alan/aineen opiskelijoita!

 13. Höh, meidän oma uima-allas on isompi kuin tuo kyykky asunto.

 14. Ei sovi liikunta-esteille, parvi jää käyttämättä, nykyiseen korona-aikaan ei sovellu tuollainen yhteisöllisyys (tartuntavaara).
  Itse asun mieluimmin muualla kuin lentokentän läheisyydessä tai yleensäkään pääkaupunkiseudulla, vuokra on tolkuton siitä puolet pois.

 15. Tämä olisi aivan ihana, viehättävä pikkukoti. Vuokra tosin saisi olla halvempi. Mutta onkohan taloyhtiö tarpeeksi hiljainen tällaiselle työssäkäyvälle keski-ikäiselle? Ovatko kaikki muut asukkaat yöt läpeensä bilettäviä opiskelijoita? Lisäksi yhteisöllisyys on minulle ihan myrkkyä, mutta ei kai se pakollista ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio