Tällä kertaa Viikon valinnat esittelee 2010-luvun Suomen innovoivaa, mutta perinteitä kunnioittavaa arkkitehtuuria!
Sata vuotta sitten 1910-luvulla suomalaiset arkkitehdit painottivat suunnittelussaan aitoutta ja arkkitehtuurin keskiöön nousivatkin kaikessa yksinkertaisuudessaan puu ja ihminen. Tänä päivänä 100-vuotias Suomi suunnittelee, rakentaa ja sisustaa aidoilla materiaaleilla rouheasti, ekologisesti ja yksinkertaisesti. Yllättäen meitä kiehtoo juuri se koruton kauneus ja raavas käsillä tekeminen, jota itsenäistyvä Suomi jo sata vuotta sitten arvosti.
Suomi 100 Asunnot -blogisarjassa käydään juhlavuoden kunniaksi läpi kaikki Suomen itsenäisyyden vuosikymmenet arkkitehtuurin, elämisen ja asumisen näkökulmasta. Hyppää mukaan asuntobongausaikamatkalle läpi Suomen historian!

Kehittyvä Suomi on kasvaessaan etsinyt itseään 70-luvun tasakaton reunalta ja ysärin lasitiilien läpi palatakseen takaisin harjakattojen ja hirsien lämpimään syleilyyn. 100-vuotiaan Suomen arkkitehtuuri on rohkeaa paluuta juurille – pienellä robotisaation, automatisaation ja ekologisuuden twistillä!
2010-luvulla rakennetaan korkeasti samalla talojen rivivälejä tiivistäen. Kaupunkibulevardit hakevat paikkojaan ja yksityisautoilua pusketaan kävelyn tieltä kauemmaksi keskustasta. Rakentamisessa painotetaan kestäviä valintoja, ihmisten hyvinvointia, yhteiskäyttötiloja ja kiertotaloutta. Keveän oloinen lasirakentaminen jatkaa voittokulkuaan. Harjakatot, rakennusten polveilevuus ja aidot luonnon materiaalit ovat tulleet takaisin – ja Suomi näyttää taas hyvältä.
2010-luvun kerrostalot


Oulun Lipporanta on tämän päivän hitti ja todellinen napakymppi! Jakamistalouteen perustuva uuden asumisen malli tarjoaa muun muassa varattavissa olevan polkupyörän ja yhteiskäyttöisen auton, vieraiden käyttöön tarkoitetun vierashuoneiston sekä hulppeat yhteiskäyttötilat harrastamiseen ja arjen jakamiseen. Myös kotisiivous, lastenhoito ja ruokapalvelut onnistuvat talon sisällä oman aulaemännän johdolla!


Kalasataman kaunis ja kivenlohkaretta muistuttava kerrostalo kohoaa meren rantaan ja ihan kävelypromenadin kylkeen. Älykkään kaupunkirakentamisen mallialueella testaillaan ennakkoluulottomasti pilottiprojekteja digitalisaation ja robotisaation avulla kestävää kehitystä ja ekologisuutta unohtamatta.


Käpylän Posteljooni on jo nimensä puolesta hurmaava. Kaltevat katot, eriskummalliset pohjapiirrustukset, kerrosparvet ja suuret ulkoparvekkeet tekevät klassisen oloisesta talosta mielenkiintoisen.
2010-luvun rivitalot


Helsingin Alppikylää rakennettaessa on pyritty keskieurooppalaisten tapaan tiiviisen kaupunkirakentamiseen ja moderniin yleisilmeeseen omalla suomalaisella tavalla. Tuloksena on kaunis ja yksinkertaisen tyylikäs talo maanläheisillä luonnon sävyillä koristeltuna.


Nyt perinteet kunniaan! Tämä rivitalo on kuin vanha kansakoulu lautavuorauksineen ja harjakattoineen.Talo on kaikessa yksinkertaisuudessaan tyylikäs.
2010-luvun omakotitalot


Oulun Linnanmaalla yliopiston vieressä sijaitseva koti on monen omakotitaloasujan unelma: mökki järven rannalla, mutta lähellä keskustaa.


Olisi mielenkiintoista nähdä, mistä vuosituhannen 2010-luvun arkkitehtuuri tullaan sadan vuoden päästä muistamaan! Kuinka pitkälle jakamistalous ja digitalisaatio menevät? Olemmeko jo löytäneet kultaisen keskitien vanhojen asuntojen museoinnin ja täysuudistuksen välistä? Mitä me tänään puramme, jonka perään myöhemmin haikailemme?
Selvää on, että kertakäyttörakentaminen loppuu ilmastonmuutoksen asettamien paineaaltojen alla resurssiviisauden kasvaessa. Selvää on myös se, että suomalainen arkkitehtuuri on löytänyt oman selkeän ja yksinkertaisen kauniin maanläheisen sävelensä, josta on hyvä jatkaa kohti uusia sinfonioita!
Onnea Suomi 100 vuotta – olet todella kaunis.
-Meilahdenmutsi
Tästä linkistä pääset tutustumaan suomalaiseen arkkitehtuuriin läpi vuosikymmenten!
Lähteet: Tyylikirja/Hannu Rinne, Wikipedia/Suomi 2010-luvulla, Sitra/megatrendit
Katso myös nämä

Yhteistyössä Loviisa

Yhteistyössä TKU-Rakennus ja SL Yhtiöt Oy