35 vuoden asuntolaina tuo joustoa elämään

Pitkä laina-aika pienentää kuukausittaisia lainanhoitomenoja ja lisää oman talouden liikkumavaraa. Pienemmät kuukausilyhennykset mahdollistavat monelle myös säännöllisen säästämisen.

Suomalaisten tuloista kuluu tänä vuonna keskimäärin 28 prosenttia asumismenoihin. Pääkaupunkiseudulla asumiskulujen osuus on jopa tätä suurempi. Nordean asiakkaiden keskuudessa suosituin laina-aika on 25 vuotta, mutta Nordea tarjoaa myös tätä pidempiä, 35 vuoden asuntolainoja.

Pidemmällä laina-ajalla omaa taloutta voi hoitaa joustavammin. Asuntolainan kuukausierä laskee, ja varoja voi käyttää esimerkiksi säästämiseen tai muiden kuin asumiseen liittyvien unelmien toteuttamiseen. 35 vuoden laina-aika voi tuoda helpotusta esimerkiksi perheenlisäyksestä aiheutuviin kuluihin tai kasvaviin asumismenoihin.

Kuka voi ottaa 35 vuoden asuntolainan?

35 vuoden asuntolainoissa noudatetaan samoja luotonmyönnön periaatteita kuin lyhyemmissä lainoissa. Asiakkaan maksukyky arvioidaan aina Finanssivalvonnan ohjeistuksen mukaisesti.

Pidempiä maksuaikoja myönnettäessä kiinnitetään erityistä huomioita mahdolliseen eläköitymiseen laina-ajalla ja sen vaikutukseen asiakkaan maksukykyyn.

Pankin tehtävä on varmistaa, että asiakkaan taloudellinen maksukyky on kestävällä pohjalla ja kestää myös muutoksia. Pitkään asuntolainaan kannattaa liittää myös suojaustuotteita, kuten korkosuojan ja lainaturvan, joilla pyritään varautumaan sekä korkotason että elämäntilanteiden muutoksiin.

Pitkä laina-aika mahdollistaa samanaikaisen säästämisen

Moni saattaa ajatella, että maksaa ensin asuntolainan pois ja alkaa vasta sen jälkeen säästää. Varallisuuden kerryttäminen kannattaa kuitenkin aloittaa mahdollisimman varhain.

Pitkä asuntolaina ja siten pienemmät kuukausittaiset maksuerät mahdollistavat monelle sen, että samalla kun maksaa asuntolainaa pois, voi rahaa laittaa myös säästöön. Korkoa korolle -ilmiön myötä voi säästöilleen saada tällä tavoin hyvän tuoton.

Alla on esimerkkilaskelma 200 000 euron asuntolainasta 25 vuoden laina-ajalla sekä saman lainasumman lyhentämisestä 35 vuoden laina-ajalla, jossa kuukausierien erotus on sijoitettu rahastoon.

Säästön arvo 35 vuoden kuluttua, eli siinä vaiheessa kun laina on kokonaisuudessaan maksettu pois, on hieman yli 180 000 euroa. Vaikka pidemmästä laina-ajasta kertyy lyhyempää lainaa enemmän korkokuluja, mahdollistaa samanaikainen säästäminen ja korkoa korolle -ilmiö mukavat tuotot.

Juttua varten on haastateltu asuntorahoituksen asiantuntijaa Teemu Aikasaloa Nordeasta.

Tutustu tarkemmin Nordean tarjoamiin asuntolainoihin.

Hae lainalupaus etukäteen, niin voit tehdä tarjouksen heti kun löydät mieleisesi asunnon.

Teksti: Riikka Karppinen

Kuvat: Eeva Murtolahti

Kuvitus: Veera Kesänen

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran 18.1.2018 ajassa.nordea.fi -sivustolla

35 vuoden asuntolaina tuo joustoa elämään logo

Sammio