Meilahdenmutsi

Ouluun asettunut Helsinkilover

Jatkosodan loputtua vuonna 1944 alkoi Suomessa valtava jälleenrakentamisen ja toivon aikakausi. Kun kaikista rakennustarpeista oli pulaa, käytettiin materiaaleja säästäen mutta silti äärimmäisen kekseliäästi; 50-luku muistetaankin suomalaisen muotoilun ja suunnittelun kulta-aikana. Ajan tunnuslause ”Kauniimpi arki” ohjasi – funktionalismin jalanjäljissä ja materiaalipulan kanssa – rakentamista ja sisustamista selkeisiin, siroihin ja yksinkertaisiin ratkaisuihin.

Karkeasti ottaen 1950-luvulla rakennettiin kahdentyyppisiä taloja: tunnelmallisia rintamamiestaloja ja tyylikkäitä funkkistaloja. Tämän ajan asunnot olivat valoisia, käytännöllisiä ja kauniita koteja, jotka edelleen yli 60 vuotta myöhemmin ovat toimivia ja varsin kysyttyjä!

Itse asun vuonna 1952 rakennetussa tunnelmallisessa rintamamiestalossa ja siitä innostuneena kokosin tämänkertaisen Viikon valinnat -juttuun koteja vuosikymmeneltä, jolloin pitkän tauon jälkeen oli taas lupa tanssia, juoda kahvia ja nauttia elämästä!

Punainen perinteinen rintamamiestalo

50-luvun tunnelmallinen rintamamiestalo
Kuva: Etuovi.com/House Company LKV
rintamamiestalo sisältä
Kuva: Etuovi.com/House Company LKV

Täällä asui mummo, jolla oli tytär, josta tuli äiti tyttärelle, joka muutti mummolaan!

Nykypäivän kolmi-nelikymppisissä on tietty nostalgiankaipuinen porukka, joka monesti hassahtaa näihin puuhökkeleihin. Nämä upeat puolitoistakerroksiset talot ovatkin aikansa yhtenäiskulttuurin symboli, kaikkien omakotitalojen esikuva ja monelle se ainut oikea pesäkolo. Rintamamiestalojen ulkonäkö, huonejako sekä symmetrinen sommittelu toimivat edelleen ja iskevän monen sydämeen niin, ettei uudistuotantoon päin voi edes katsoa.

Tämä koti on rakennettu vuonna 1954 – samana vuonna kuin Marilyn Monroe meni naimisiin ja Aarikka perustettiin! Jatko-osan suosittu talo sai vuonna 2002. Sisältä kauniin punaisesta omakotitalosta löytyy peräti 3 takkaa, lämpöä luova mäntykatto ja valoisat suuret huoneet. Yhdessä vessassa on aikakaudelle tyypillinen soma sormipaneeli. Tämä omalla tontilla jykevästi seisova kaunis rintamamiestalo löytyy Kauniaisista.

Katso lisää kuvia ja tietoja tästä kohteesta

 

Hengästyttävän upeasti remontoitu kivitalo

50-luvun funkkistalo
Kuva: Etuovi.com/Bo LKV
funkkistalo sisältä
Kuva: Etuovi.com/Bo LKV

Tämän talon muotojen ja tilaratkaisujen jäljissä rakennetaan tänä päivänä paljon asuntoja. Mikään uudistuotannon suurinkaan ilmestys ei kuitenkaan sulje sisäänsä sitä mahtavaa 50-luvun innovatiivisuuden, ilon ja vapauden käsinkosketeltavaa tunnelmaa, joka tästä arvokkaasta kohteesta löytyy.

Talo on kerrassaan upea. Pelkistettyjen muotojen, isojen ikkunoiden ja korkean katon myötä menen ihan sanattomaksi. Valot ja varjot maalaavat valkoisille seinille jatkuvasti eläviä taideteoksia. Olohuoneen avotakka on kuin veistos. Mustat säleverhot ovat tarkkaan harkittu, 50-luvun henkeen sopiva yksityiskohta. Talo on rakennettu vuonna 1958 ja uudistettu tähän päivään vuosien 2003-2010 aikana erittäin herkällä sielulla ja taitavalla kädellä.

Ihailen tämän tyylistä arkkitehtuuria suuresti, mutta en voisi kuvitella tekeväni siitä kotia. Etelän mökiksi voisin tämän Kauniaisten kauniin kiven kuitenkin ostaa.

Katso lisää kuvia ja tietoja tästä kohteesta

 

Arkkitehtooninen taidonnäyte merenrannalla

50-luvun arkkitehtuuria meren rannalla
Kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma
merinäköala 50-luvun talossa
Kuva: Etuovi.com/Kiinteistömaailma

Alun perin Alvar Aallon avustajana toiminut arkkitehti Viljo Revell pääsi vauhtiin suunnitellesaan taloyhtiötä Jollakseen. Meren rantaan nousi vuonna 1954 rivitalo, joka kohoaa kallioisesta maaperästä kuin piilotetut kristallikivet hiekkalaatikosta. Reilut muodot, hyvin pelkistetyt ratkaistut ja tietynlainen tilanjaon rationaalisuus ovat ehtaa viiskytluvun funkkista. Lempparini tässä kodissa on suuren suuret ikkunat ja niiden ryhdikkäät puiset karmit, jotka kehystävät arvokkaasti äärimmäisen upeaa maisemaa.

On sanottu, että herra Revell pyrki arkkitehtuurissaan sitomaan ulko- ja sisätilat toisiinsa mahdollisimman huomaamattomasti, mutta tästä on nyt pakko olla eri mieltä: sisältä talo on kaunis, ulkoa ruma.

Katso lisää kuvia ja tietoja tästä kohteesta

 

Tapiolan suuria tunteita herättävä mestariteos

tyypillistä 50-luvun arkkitehtuuria Tapiolassa
Kuva: Etuovi.com/Bo LKV
50-luvun koti sisältä
Kuva: Etuovi.com/Bo LKV

Otsonpesäksi suloisesti nimetty vuonna 1959 valmistunut viiden asunnon rivitalo oli aikansa merkkiteos. Tiilestä muurattu, täysin uudella tavalla osista rakenneltu talo on yksi Heikki ja Kaija Sirénin tunnetuimmista töistä Otaniemen kappelin ja Hakaniemen ympyrätalon lisäksi.

Tyypillistä 50-lukua asunnossa henkii avotakka, laattalattia ja metalliset kierreportaat. Huolellisesti vanhaa kunnioittaen vuonna 2005 remontoidusta talosta löytyy muun muassa kokolattiamatot! Arkkitehtimuseon mukaan näissä aikansa luksusasunnoissa oli alunperin olohuoneessa kiinteä tv-, radio-, levysoitin- ja magnetofonikaappi stereoäänentoistoineen. Onkohan näistä ylellisyyksistä vielä jotain jäljellä?

Ulkoa päin tasakattoinen talo on samaan aikaan futuristinen luomus laajoine ikkunapintoineen ja mustine vaakalaudoituksineen – ja toisaalta Tapiolan puutarhakaupunkiin puitten taakse maastoutuva karhuperheen pesä.

Katso lisää kuvia ja tietoja tästä kohteesta

 

Tiesithän, että Etuovesta voi hakea asuntoja tietyltä vuosikymmeneltä!

Kauniimpaa arkea, toivottaa Meilahdenmutsi.


Lähteet: www.mfa.fi/kohteita, Wikipedia, Tyylikirja/Hannu Rinne, Etuovi.com

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio