Meilahdenmutsi

Ouluun asettunut Helsinkilover

Kuka keksi tasakaton ja sinapinoranssin? Entä kaksoislaattaperustuksen?? Eikö kellään käynyt mielessä miten vesi kulkee valesokkelia pitkin vaatekaappiin? Veikö estetiikan ja esteettömyyden lupaus järjen mennessään? Oliko pakko säästää niin paljon aikaa ja rahaa? Äly hoi – älä jätä meitä enää!!!

Kuva: Etuovi.com/Remax Casa Alto

70-luvun taloilla on huono maine ja varsinkin pientaloja on kiinteistövälittäjien mukaan vaikea saada kaupaksi. Kun aikakauden kokeilevat rakenteelliset oikaisut ja ymmärtämättömyys rakennusfysiikkaa kohtaan ovat luoneet sinne tänne umpimähkään hyvin piilotettuja maamiinoja, ei ole ihme jos asuntokaupoilla vähän ahdistaa. Mutta mitäpä ihmiskunta olisi ilman villejä kokeilujaan ja niin tärkeiksi muodostuneita virheitään?

Talokaupoilla tärkeintä on pysyä valppaana, tietää riskirakenteet ja muistaa, että jokainen asunto on oma yksilönsä. Tarkalla nenällä ja silmällä sekä hyvällä huumorilla saa kyllä eroteltua miinan pommista, pommin kivestä ja kiven helmestä!

Kuva: Etuovi.com/Bo LKV

Seitsemänkymmentäluvun arkkitehtuuria pidetään usein tylsänä. Samaan aikaan, kun vuoden 1973 energiakriisi vei rahat, pienensi ikkunat ja tukki tuuletuskanavat arkkitehtuurikin köyhtyi. Nopean kaupungistumisen ja valtavan muuttoliikkeen paineen alla suunnittelijan luovuus satuloitiin paikalleen nosturien liikeratoihin, elementtitekniikkaan ja kustannussäästöihin. Kun rakennuksen muoto, keittiön ja kylpyhuoneen sijainti sekä talon rakennustapa oli jo päätetty, jäi arkkitehdille kadehdittava etuoikeus valita paletilta etuoven väri.

Kuva: Etuovi.com/Oulun arvokiinteistöt

Hyviä ja terveitä taloja on kuitenkin olemassa eikä leveälahkeisten vuosilukua kannata juosta karkuun. Suklaanruskean paneelin kietoutuessa suurien, valoa sisään kantavien ikkunoiden ympärille syntyy tasakaton alle mystinen ja omalla rujolla tavallaan kaunis ja kotoisa tunnelma. Upeat 60-luvulta tutut jutut, kuten selkeälinjaiset avarat tilat, isot ikkunapinnat ja avotakat siirtyivät uudelleen väritettyinä, tolppakoroissaan sulavasti Hurriganesin tahtiin tanssien myös seuraavalle vuosikymmenelle!

Tämän kertaiseen Viikon Valinnat-juttuun poimin Etuoven kirkkaimmat 1970-luvun helmet, joissa loistaa rohkeat värit, minimalismi ja maisemat!

Rubikin kuutio

Westemdin valoisa ja värikäs koti
Kuva: Etuovi.com/Bo LKV
Kuva: Etuovi.com/Bo LKV

Tämä Westendin oma Rubikin kuutio, tetris ja karkkilaatikko on arvostetun arkkitehti Erkki Kairamon suunnittema ja täynnä hänen upeita ratkaisujaan. Tiukka, mutta leikittelevä minimalistisuus, tarkasti viimeistellyt yksityiskohdat ja ikkunapinnoilla toistuvat geometriset kuviot tekevät talosta suorastaan ihmeellisen.

Sisältä talo on sekoitus avokonttoria, akvaariota ja taidegalleriaa. Tämä 45 vuotta vanha ilmestys on ajaton taideteos ja nykykotien inspiraatiolähde.

Katso lisää kuvia ja tietoja tästä kohteesta

Punatiilen paluu

70-luku
Kuva: Oulun Arvokiinteistöt Oy
Kuva: Etuovi.com/Oulun Arvokiinteistöt

Tässä talossa yhdistyy monta 70-luvulle tyypillistä piirrettä: on tasakattoa, punatiiliverhoilua, tummaa paneelia sekä graafiset yksinkertaiset muodot ja suuret vahvasti kehystetyt ikkunat. Sisällä 70-luvun tyyliä jatkaa massiivinen avotakka, ruokailuhuoneen peiliseinä ja veistoksellinen portaikko. Tummanpuhuva ja jylhän linnamainen talo kätkee sisäänsä avarat huoneet ja upeasti valoa ohjailevat ratkaisut.

Katso lisää kuvia ja tietoja tästä kohteesta

Merihaan pilvenpiirtäjät

Kuva: Etuovi.com/Remax Casa Alto
Kuva: Etuovi.com/Remax Casa Alto

Tämä koti on ihan huippupaikalla ja melkein uiskentelee veessä! Suuret ikkunat, valkoiset seinät, kaunis parkettilattia ja alkuperäiset eteisen kaapit ovat jotain ihanan tuttua, turvallista ja tavallista. Tälle yksinkertaisen kauniille pohjalle on helppo rakentaa oman tyylinen koti. Merihaan yksinkertaisen karut, mutta niin jylhän kauniit kerrostalot kohosivat 70-luvulla korkeammalle kuin aiemmin ja näkymät olivat – ja ovat edelleen! – sen mukaiset.

Katso lisää kuvia ja tietoja tästä kohteesta

 

Vaikka seitkytluvun talot ovatkin vähän pelottavia, voisin ostaa ylläolevaista taloista kyllä jokaisen; Oulusta koti, Westendistä työhuone ja Merihaasta mökki!

Värikästä viikonvaihdetta,

toivottaa Meilahdenmutsi


Lähteet: Arkkitehtimuseo mfa.fi, Arkkitehtuurimme vuosikymmenet, Wikipedia 1970-luku

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio