9 vinkkiä sijoitusasunnon ostajalle

Vaikka sijoitusasunto on hankalampi muuttaa rahaksi kuin osinko- tai rahastosijoitukset ja asuntojen osto- ja myyntiajat ovat pidemmät, asuntomarkkinoihin sijoittaminen on hyvä vaihtoehto. Se tarjoaa usein pitkällä tähtäimellä muita omaisuuslajeja vakaamman tuoton ja säännöllistä kassavirtaa vuokratuloina.

vinkit sijoitusasunnon ostajalle

Jos suunnittelet sijoitusasunnon ostoa, Nordea Vantaa-Korson konttorijohtaja Silja Haglund vinkkaa muistamaan ainakin seuraavat asiat:

1. Kun suunnittelee oman asunnon hankintaa, lainan hoito perustuu omiin tuloihin. Sijoitusasunnon kohdalla tarkoituksena on hoitaa laina vuokratuloilla. On kuitenkin hyvä varautua laittamaan asuntoon kiinni myös omaa rahaa sekä säästöjen että maksujen muodossa. Sijoitusasunnon osto on tärkeä päätös, jossa Nordea auttaa mielellään konttoreissa tai verkkotapaamisessa. Varaa aika tapaamiseen

2. Kun arvioit sijoitusasunnon tuottoja, kannattaa varautua korkojen nousuun korkosuojauksella. Lue lisää korkosuojauksesta

3. Vuokralaisella tulee olla kotivakuutus vahinkojen varalta, mutta myös vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus, joka sisältää vastuu- ja oikeusturvan.

4. Vuokratulo on pääomatuloa, jonka veroprosentti on 30 000 euroon saakka 30 prosenttia ja sen jälkeen 34 prosenttia. Lainan korot ja asuntoon liittyvät kulut, kuten vastikkeet ja vaikkapa vuokra-asunnon uuden jääkaapin, saa vähentää verotuksessa.

5. Huomioi, miten lainanmaksu hoituu, jos asunnossa ei olekaan vuokralaista eikä siitä tule vuokratuloja. On myös hyvä varautua remontteihin ja muihin äkillisiin korjausmenoihin.

6. Sijoitusasunnon sijainti on tärkeä. Kun se on hyvä, asunto on helpompi vuokrata.

7. Selvitä taloyhtiön tulevat remontit ja taloudellinen tilanne ennen ostopäätöksen tekoa.

8. Älä laita kaikkia munia samaan koriin, vaan hajauta sijoituksesi asuntojen lisäksi myös muihin omaisuuslajeihin, kuten osakkeisiin ja rahastoihin.

9. Asuntomarkkinoihin on mahdollista sijoittaa myös ilman asunnon omistamista. Sijoittamisessa pääsee alkuun jo pienelläkin summalla eikä tuotto ole vain yhden vuokranmaksajan varassa. Lue lisää AsuntomarkkinaTodistuksesta

Täydellistä sijoitusasuntoa metsästämässä

Oman kodin etsintää ohjaa usein tunne, mutta mikä painaa vaakakupissa, kun haussa on sijoitusasunto? Kari Saukkonen ei tehnyt ostopäätöstä heppoisin perustein. Sijoitusasunto ei ole koti, se on bisnestä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Ajassa.nordea.fi -sivustolla 20.4.2016

Lue lisää asuntoneuvoja Nordealta

 

9 vinkkiä sijoitusasunnon ostajalle logo

Sammio