Etuovi.com

Oma toimitus

Yhteistyössä:

Suomalaisten rahat ovat usein kiinni seinissä, kodeissa ja kesämökeissä. Ajatellaan, että velaton asunto riittää varallisuudeksi, joka antaa turvaa vanhuuden varalle. Mutta mitä, jos asunnon arvo laskee tai rahaa tarvittaisiin pienempi määrä?

Asuntolainan lyhentäminen kyllä kerryttää varallisuutta, mutta asunnon lisäksi kannattaa olla jonkin verran omaisuutta myös helpommin rahaksi muutettavassa muodossa. Omaa taloutta on hyvä tarkastella kokonaisuutena, jossa varallisuus jakautuu erityyppisiin kohteisiin. Laina ja sen lyhennysaikataulu kannattaa mitoittaa niin, että asumiskustannusten ja muiden pakollisten menojen jälkeen jää rahaa myös säästettäväksi ja sijoitettavaksi. Säästämällä saat turvallisuuden tunnetta arkeen ja vapauden tavoitella unelmiasi.

säästäminen sijoittaminen

Puskurirahasto pahan päivän varalle

Danske Bankin teettämässä Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksessa* suomalaisilta kysyttiin, mihin he käyttäisivät ylimääräiset 100 euroa kuussa. Kävi ilmi, että hyvin harva lisäisi kulutustaan. Sen sijaan noin puolet laittaisi rahat säästöön yllättäviä kuluja varten, säästäisi siis pahan päivän varalle.

Suomalaisten taloudellista mielenrauhaa horjuttaakin eniten pelko rahojen riittämättömyydestä pakollisiin menoihin. Sen lisäksi pelkoa herättää eläkkeen riittämättömyys ja kyvyttömyys elää haluamansa kaltaista elämää. Nämä pelot voi kukistaa säästämällä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, varautumalla yllättäviin tilanteisiin ja turvaamalla tulevaisuuden.

Ensin kannattaa pyrkiä lyhyemmän ajan säästötavoitteeseen eli kerryttää tilille puskurirahasto, jota voi käyttää yllättävien kulujen kattamiseen.  Sopiva puskurirahasto on sen suuruinen, että siitä pystyy tarvittaessa maksamaan muutaman kuukauden välttämättömät menot. Säästäminen on mielekästä, kun se on säännöllistä ja tavoite on selkeä. Vaikkapa palkkapäivänä automaattisesti säästötilille siirtyvä summa vie kohti tavoitetta kuin huomaamatta.

Unelmat toteen sijoittamalla

Haluaisitko tulevaisuudessa kokeilla siipiäsi yrittäjänä, matkustella maailmalla tai viettää huolettomia eläkepäiviä? Hyvän päivän varalle säästämällä saat rahat kasaan unelmien toteuttamista varten paljon todennäköisemmin kuin lottovoittoa odottelemalla.

Hyvä keino säästää pitkän aikavälin tavoitetta tai vaikka eläkettä varten on sijoittaminen. Kun rahan käyttöä lykätään pitkälle tulevaisuuteen ja se laitetaan töihin, on sille mahdollista odottaa parempaa tuottoa kuin tilille säästettäessa. Ja mikä parasta, korkoa korolle -ilmiön ansiosta nuo tuotot kumuloituvat vuosien saatossa.

Kokeile laskurilla, miten säästösumma, aika ja tuotto-odotus vaikuttavat säästöjen kertymiseen

Sijoittaa voi kuka tahansa ja alkuun pääsee helposti

Ajatus sijoittamisesta saattaa tuntua pelottavalta tai vaivalloiselta. Entä jos sijoitukseni eivät tuotakaan, otanko liian suuren riskin? Tiedänkö asiasta tarpeeksi? Joudunko käyttämään kaiken aikani pörssikurssien tarkkailuun?

Sijoittamiseen liittyy aina jonkin verran riskiä, mutta sitä pystyy hallitsemaan hajauttamalla eli sijoittamalla erilaisiin kohteisiin. Ennen sijoittamisen aloittamista onkin tärkeää pohtia, kuinka suurta tuottoa tavoittelet ja minkä verran riskiä olet valmis sietämään. Nämä kaksi asiaa kulkevat nimittäin käsi kädessä – mitä korkeampi tuotto, sitä suurempi riski. Alkuun sijoittamisessa pääset tutustumalla perusasioihin ja laatimalla oman sijoitussuunnitelman yhdessä asiantuntijan kanssa

Mitä vaivannäköön tulee, on monenlaisia tapoja sijoittaa. Helppo tapa on esimerkiksi säästää kuukausittain yhteen tai useampaan rahastoon. Rahastot sijoittavat osakemarkkinoille, joukkolainoihin ja korkotuotteisiin erilaisilla painotuksilla, riippuen tavoitteeksi asetetusta tuotosta ja riskitasosta – hajauttaminen tehdään puolestasi.

Olitpa sitten aloittelija tai kokeneempi konkari, riskin kaihtaja tai pienen jännityksen rakastaja, niin sinulle löytyy sopiva tapa sijoittaa. Sijoittaminen nimittäin kuuluu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oman taloutensa tasapainosta.

Tutustu erilaisiin sijoitustuotteisiin ja -palveluihin ja löydä itsellesi sopiva tapa sijoittaa

Videolla Danske Bankin strategi Kaisa Kivipelto antaa vinkit taloudellisen mielenrauhan saavuttamiseen säästämällä ja sijoittamalla:

*Suomessa toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 3000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisellä
kyselyllä helmikuussa 2019. Tutkimuksen toteutti Danske Bankin toimeksiannosta YouGov ja raportin AulaResearchTäällä voit tutustua tutkimukseen tarkemmin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio