Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Meidän kotimme on melko älykäs. Hälytysjärjestelmämme valvoo kotiamme puolestamme, voimme sammuttaa elektronisia laitteita etäältä ja kosteusmittarin anturat hälyttävät, jos kosteuspitoisuudet nousevat vesipisteiden läheisyydessä. Olen myös asettanut keittiön valot syttymään varttia vaille kuudeksi, jolloin tapaan hipsiä juomaan aamukahvini. Mutta millainen älykoti on järkevä?

Saunan älylasi ja muuta järkeä

Uudenlaista älyä sisältävien laitteiden ja -puhelimeen ladattavien sovellusten kirjo on suuri. Älylaitteilla voidaan mm. verhot sulkea hipaisemalla, antaa robotin imuroida lattiamme ja valon värisävyä muuttaa tai valaistusta himmentää tunnelmaan tai tilanteeseen sopivaksi. Älykkäässä kodissa jopa valot menevät kodin jokaisen asukkaan tarpeitten mukaisesti päälle tai KIRKKAASTI päälle, niin kuin ainakin minä näin ikänäön vaivatessa toivon.

ullakkoasunnon saunan älylasi

Kävimme hiljattain kylässä kodissa, jonka erikoisuutena oli saunaseinän älylasi, jonka saa halutessaan, nappia painamalla, muuttumaan maitolasista kirkkaaksi, jolloin saunan lauteilta on suora näkymä olohuoneen kautta merelle.  Lue juttuni tästä kodista ja katso videolta miten saunan älylasi toimii

Tuoko älykoti helpotusta vai stressiä?

Älykotiominaisuuksien parhaimpia puolia ovat huolettomuus, arjen helpottaminen ja turvallisuuden tunne. Varautuneemmat pelkäävät, että älylaitteista tulee stressiä vaikkapa niiden tekniikan reistaillessa, ja jotkut ovat huolissaan siitä, mitä kaikkea älykotilaitteet pääsevät meistä ja käytöksestämme tallentamaan. Kyllä tämä ajatus on minunkin mielessäni käynyt. Toivon siis, että turvakameramme todella menevät päälle vain hälytyksen sattuessa.

Turvakamera valvoo.

Minun älykoti-suosikkini

  1. Hälytysjärjestelmämme älypistorasioiden toiminto, jolla voin mm. asettaa valot automaattisesti syttymään kotiin tullessani samalla, kun kytken hälytysjärjestelmän pois. Erityisesti lapset kiittelevät, kun heidän ei tarvitse tulla iltojen hämärtyessä pimeään kotiin.
  2. Toinen ehdoton suosikkini on uusi perheenjäsenemme Nöpöläinen – Husqvarnan robottinurmikonleikkuri. Luotettava mökkipuutarhurimme, joka on koko kesän leikannut mökkinurmikkoamme kolmivuorotyönä jopa ilman lakisääteisiä kahvitaukoja.
  3. Älylamput, joiden valon sävyä voidaan muuttaa lämpimästä kylmään. Valaisimen älykäs lamppu antaa aamulla kirkasta, herättelevää valoa ja vaihtaa värisävyn illalla lämpimämpään, luoden tunnelman, joka rauhoittaa meidät nukkumaan.
Nöpöläinen tositoimissa.

Mikään älylaite ei kuitenkaan voita sitä tunnelmaa, jonka kynttilät pimenevinä syksyinä kotiin luovat. Ehkei se ole tarkoituskaan, niiden ei kaiketi ole tarkoitus sulkea pois toisiaan!

-Maija

Ps. Teen täällä Etuovi-blogissa nyt myös Kylässä Maijan kanssa -sarjaa! Niissä jutuissa pääsette kyläilemään kanssani kiinnostavissa kodeissa videon välityksellä. Katso myös, millaisissa kodeissa Etuovi-blogi on vieraillut aikaisemmin Kylässä -blogisarjassa.

Katso myös nämä

Yksi kommentti sivuun “Älykoti – onko siinä järkeä?

  1. Itse tykkään myös mainitsemistasi automaattisesta valotoiminnoista, sekä minulle on tärkeää myös kodin älykkäät hälyytystoiminnot. Meillä on kouluikäisiä lapsia, niin se tuo tarvittua turvallisuuden tunnetta heidän ollessaan yksinään kotona. Yllättävän harva kuitenkin käyttää hyväkseen automaatiota kotona vielä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio