Veera Alppi

Intohimoinen amatöörisisustaja

Yhteistyössä:

Joskus kuulee sanottavan jonkin asian olevan liian hyvää ollakseen totta. Tämä lause kävi mielessäni, kun aikoinaan ensimmäistä kertaa luin juttuja Annie Sloan -maaleista. Instagramista, tuosta sisustusideoiden aarreaitasta, olin jo bongaillut useita huonekaluihin tehtyjä muutoksia ja vaikuttunut lopputuloksista. Annie Sloan -maalit ovat kalkkimaaleista varmasti tunnetuimpia, ja siksi netistä löytyy paljon erilaisia ennen ja jälkeen -kuvia, joissa maaleja on käytetty. Maali, jolla voi maalata jopa kankaisia huonekaluja kuulosti aika ihmeaineelta.

Jo hyvän aikaa mietinnän asteella on ollut jonkin maalausoperaation toteuttaminen, ja olin jo kauan haeskellut helpohkoa tuunausprojektia. Kodin1:sen konkurssimyynnissä kierreskellessä eteeni sattui poistomyynnissä olevia, käytettyjä myymäläkalusteita, joista iskin heti silmäni kauniisiin, kokopuisiin astiakaappeihin. Nuo oli saatava matkaan, kun hintakin oli naurettavan pieni, päätin minä. ”Teen niille sitten ”jotain päivitystä”, oli ajatus tuolloin.

Talven kaapit viettivät vanhan navetan vintillä säilytyksessä. Kevään koittaessa olin päättänyt uudistaa kaapit maalilla, ja kalkkimaalilla tuon toteuttaminen kuulosti jopa naurettavan helpolta.

Annie Sloan kalkkimaalit
Suvimarja Lifestyle Puodin toimittamat maalit ja tarvikkeet: Annie Sloan -pensseliAnnie Sloan -vahaAnnie Sloan Napoleonic Blue -kalkkimaaliAnnie Sloan Greek Blue -kalkkimaali.

Annie Sloan -maalit tähän kokeelliseen maaliprojektiini toimitti Suvimarja Lifestyle Puoti. Suvimarjan puodista löytyy vaikka mitä kaunista kotiin ja vaatekaappiin! Maalipaketin avaus oli jännittävää, koska en ollut nähnyt valitsemiani maaleja livenä. Paketista paljastui ihanasti silkkipaperiin käärittynä maalit, vaha ja erityisesti Annie Sloan kalkkimaalilla maalamiseen kehitetyt pensselit, sekä näppäräksi osoittautuneet sekoitus”lastat”.

Kaapeille on jo paikka tulevassa kodissamme, ja halusin valita kaappien väriksi jotain tulevan kodin värimaailmaan sopivaa. Päädyin näihin kauniisiin sinisiin sävyihin, jotka sopivat onnekseni todella hyvin yhteen. Maaleja voi myös sekoitella keskenään, aika kätevää!

Pohjatyöt kalkkimaalilla maalatessa

Kalkkimaalit eivät vaadi mitään (!!) pohjatöitä – ei siis hiontaa, pohjamaalia, tasoitetta tai muita (ainakin omasta mielestäni) ikäviä alkuvaiheita. Mikään ei toki näitä estä tekemästä, jos niin haluaa. Maali ilmeisesti myös tarttuu kutakuinkin kaikkeen mahdolliseen materiaaliin, ja sillä voi todella maalata lähes mitä vain pintaa. Sisähuonekaluissa ja pyyhittävillä pinnoilla kalkkimaalaus kannattaa viimeistellä vahaamalla pinta Annie Sloan Soft Wax -vahalla, ulkokalusteita maalatessa vahaa ei saa käyttää.

Alkutilanne

Annie Sloan kalkkimaalit
Astiakaappi alkuperäisessä värissä, tässä vaiheessa lasihyllyt on jo otettu pois.

Lähtötilanteessa astiakaapeissa oli melko lailla kolhuja, maalipinnassa rosoa ja ruuvinreikiä. Päätin heti aluksi, etten ala paikata reikiä tai kolhuja sen suuremmin, kävin vain kohtalaisen hienolla hiekkapaperilla ruuvien jäljet läpi reunojen siistimiseksi. Onpahan sitten jo valmiiksi elämän jälkiä, eikä harmita niin kovasti, kun ensimmäisen kerran kaappiin osuu potkuauto tai jokin muu tuhokappale.

Maalauksen toteutus – näin toimivat Annie Sloan kalkkimaalit

Tättädädää, eka purkki maalia auki. ”Aika raisu väri” taisi olla eräs kommentti maalin sävystä ensi vilkaisulla. Kun sekoittelin hyvän tovin maalia sekoituslastalla, muuttui väri purkissa hiukan vaaleammaksi ja utuisemmaksi. Tämä Annie Sloan -maalin Napoleonic blue -väri on jotenkin ihanan ”välimerellinen”!

 

Annie Sloan kalkkimaalit
Kuvassa Annie Sloan kalkkimaali ennen sekoittamista.

Suosittelen siis sekoittamaan kalkkimaalin todella huolella ennen maalaamista! Kalkkimaali oli paksua, paljon paksumpaa kuin mikään aiemmin testaamani maali. Ohjeissa oli vielä neuvona, että halutessaan maalipurkin voi jättää ennen maalausta joksikin aikaa auki, jolloin se muuttuu entistä paksummaksi. En osaa sanoa, että menisikö se silloin jo liian ”jankkiin”, mutta itse lähdin siis maalailemaan tätä ihan sellaisenaan.

Annie Sloan kalkkimaalit
Ensimmäinen maalipinta valmistumassa.

Kuten näkyy, jo yhdellä kerroksella kalkkimaalia tulee melkoisen peittävä pinta. Jos värimuutos ei olisi ollut näin suuri, olisi yksi kerros maalia melko varmasti riittänyt. Tavoitteenani oli kuitenkin täysin peittynyt pinta, joten totesin että kaapit tarvitsevat kaksi kerrosta kalkkimaalia.

Annie Sloan kalkkimaalit
Kaapin alaosa yhden maalikerroksen jälkeen.

Kalkkimaali oli siis todellakin hyvin peittävää ja paksua, mutta sain silti harmikseni hiukan valumia aikaiseksi. Tämä taisi olla ontuvan maalaustekniikan syytä, ei niinkään maalin. Aurinkoisena ja lämpöisenä päivänä maali kuivui todella nopeasti ja muuttui kuivuessaan kauniin utuiseksi ja täysin mattaiseksi.

Toista kerrosta maalatessa ohensin kalkkimaalia hiukan vedellä. Sekoitussuhde oli niinkin tarkka kuin ”liraus vettä pakasterasiaan”, eli ehkä noin viidesosa vettä ja neljä osaa maalia. Ohentamisella ei ollut juuri merkitystä maalin peittävyyteen, mutta maalaus muuttui sen myötä paljon nopeammaksi.

Erikoista kyllä, ensimmäisen kerroksen jälkeen maalipinta ”imi” väriä enemmän kuin ensimmäisellä maalauskerralla. Tämä kannattaa huomioida maalin menekkiä arvioidessa! Huomasin myös, kuinka tärkeää on sekoittaa vesi huolellisesti kalkkimaalin joukkoon – taisin tehdä aluksi tämän hiukan huolimattomasti ja tuloksena oli epätasainen väripinta. Päälle maalatessa tilanne onneksi korjaantui.

Annie Sloan kalkkimaalit
”Puolien” maalaus oli haastava osuus.

Paketissa mukana ollutta kapeampaa pensseliä suosittelen käytettäväksi kapeiden kohtien ja tarkempien yksityiskohtien maalauksessa. Suuremmalla pensselillä vedeltiin sitten ”isolla kädellä”. Myös vaahtomuovitelaa voisi käyttää halutessaan.

Osan kaapista päätin maalata vaaleamman sinisellä, ja valitsin tämän ihanan Annie Sloan kalkkimaalin ”Greek Blue”-värin.

Annie Sloan kalkkimaalit
Kuvassa Annie Sloan kalkkimaali- Greek Blue.

Tikapuita pitkin… kaapin päälle

Halusin lisätä kaappien eteen liikuteltavat tikkaat. Tämä oli puhtaasti ulkonäöllinen ratkaisu eikä sillä ollut mitään tekemistä käytännöllisyyden kanssa. Tikapuita varten pätkäistiin neljä ”askelmaa” ja pitkät ”sivupuut”, sekä kaappeihin kiinnitettävät tukipuut, joita vasten tikapuut laitetaan varastokoukkujen varassa kiinni. Tikapuita pitkin ei ole siis tarkoitus varsinaisesti kiivetä, sitä ne tuskin kestäisivät :).

Annie Sloan kalkkimaalit
Tikapuiden osat mittaansa sirkkelöitynä.

Tikasosat oli kätevä maalata, kun kiinnitimme puiden päähän ruuvit, joista sai hyvän otteen.  Tikkaisiin riitti yksi kerros maalia, eli tällainen käsittelemätön ja vaalea puu ei tarvinnut sen enempää maalia täysin peittävän lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Annie Sloan kalkkimaalit
Ruuvi oli apuna puuriman liikuttelussa.

Vahaus vielä kalkkimaalin päälle?

Annie Sloan Soft Wax -vahoja suositellaan maalipinnan suojaamiseen. Vahoja löytyy kirkkaan lisäksi tummaa, mustaa sekä valkoista. Luinpa muuten sellaisenkin vinkin, että maalia voisi lisätä vahan joukkoon halutessaan, ja näin aikaansaada syvemmän sävyn maalattuun pintaan. Kahden maalikerroksen jälkeen päätin vahata kaapin puuvillarievulla.

Annie Sloan kalkkimaalit
Epätasainen maalipinta paljastui vahatessa.

Harmi vaan, että vahaus paljasti maalipinnan epätasaisuuden – joka siis johtui siitä, etten ollut kunnolla sekoittanut maalia jatkettuani sitä vedellä! Onneksi hätä ei ollut vielä kädessä niin sanotusti, sillä kalkkimaalia voi vapaasti lisätä vahan päälle. Odottelin siis vuorokauden vahan kuivumista, ja maalasin vielä yhden kerroksen vahatun pinnan päälle. Jos maalipintaan haluttaisiin rustiikkisempaa ulkonäköä, voisi maalia hioa hiukan kulmista ennen vahausta.

Annie Sloan kalkkimaalit
Kaapin alaosat vierekkäin – vasemmalla kolme maalikerrosta ja oikealla yksi.

Kuvassa näkyy kuinka hyvin jo yksi kerros maalia peittää. Oikeanpuoleisessa kaapissa on maalia vain yksi kuivumassa oleva kerros, ja vasemmalla ensin kaksi kerrosta maalia, kerros vahaa ja viimeisenä vielä maalikerros.

Vahasin kaapin nukkaamattomalla puuvillarätillä, joka ei valitettavasti ollut ideaalisin vaihtoehto vahan levitykseen. Luin myöhemmin, että vahaa kannattaa levittää maalin päälle ihan tähän tarkoitukseen kehitetyllä vahapensselillä. Vahaa pitäisi levittää hyvin ohuesti, ja sitten ”hieroa” se maalipintaan rätin kanssa. Liian paksulti levitettynä vaha jää tahmeaksi. Jos näin käy, voi vahaa koittaa varovasti hangata teräsvillalla ja sen jälkeen hieroa vahapintaa uudelleen puuvillarätillä.

Aikataulullisista syistä päätin hankkia vahapensselin myöhemmin, ja vahata kaapit sen avulla. Todennäköisesti muuttotouhuissa kaapit saattavat kolhuuntua, eli säästin maalipurkin loput vielä paikkamaalausta varten. Uudessa kodissa on varmasti helpompaa vahata kaapit sitten lopullisella paikallaan.

Lopputulos valmiina on kaiken vaivan arvoista

Annie Sloan kalkkimaalit
Kaapit koottuna ja ”stailattuna”.

Kokosimme kaapit terassille kuvausta varten. Kaapeissa oleviin aukkoihin tulee vielä valot. Omasta mielestäni projekti onnistui mallikkaasti, ja kunhan vaha saadaan vielä pintaan niin uskon että näistä tulee pitkäikäinen huonekalu meidän uuteen kotiimme.

Aion varmasti jatkossakin maalata kalkkimaalilla, sen verran rattoisaa touhua tämä oli! Itseasiassa uusia projekteja löytyy tuolta vintin säilöistä enemmänkin, mutta niistä kuulette mahdollisesti myöhemmin.

Summa summarum – suosittelen Annie Sloan kalkkimaalia, jos haluat uudistaa huonekaluja nopeasti ja vaivattomasti. Hintakaan ei ollut maaleille kova, nimittäin perinteinen ”kitti + tartuntamaali + kalustemaali” -kombo maksanee suhteessa enemmän.

Kesä on hyvää aikaa pienten ja suurempienkin (sisustus)muutosten tekemiselle! Suvimarja Lifestyle Puodista löytyvät Annie Sloan kalkkimaalit ja vaikka mitä muutakin ihanaa kotiin ja vaatekaappiin, vieraile Suvimarjan nettiputiikissa! Puodin pitäjä Suvi antaa myös mielellään lisää vinkkejä maalaamiseen ja maalien valintaan :)n

Terkuin,

Veera

PS. Voit myös kerätä yhteen kalkkimaaleista kiinnostuneen porukan ja varata Suvilta Annie Sloan -maalauskurssin tai muunlaisen maalausillan! Pirauta siitä Suville puh. 040 562 8580

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio