Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Uudesta kodista haaveilu alkaa monen asuntohaun tekemisellä ja asuntoilmoitusten selailulla, mutta mahdollisesti se jatkuu myös hakuvahdin asettamisella. Hakuvahdin avulla saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun kriteereihin sopiva asuntoilmoitus julkaistaan Etuovi.comissa. Katsotaan asuntohakujen ja -vahtien tilastojen avulla, millaisista asunnoista Helsingissä haaveillaan.

lauttasaari asuntohaku helsinki
Helsingin myytäviin asuntoihin tehtävä asuntohaku sisältää usein Lauttasaaren kaupunginosan. Kuva: Etuovi.com / Kiinteistömaailma | Linnakodit Oy LKV

Eniten hakuvahteja Lauttasaareen ja Töölöön

Hakuvahdeissa yksi tärkeimpiä käyttäjän tekemiä valintoja on alue, jonka asunnoista on kiinnostunut. Alueen voi asettaa esimerkiksi koko Helsinkiin tai vaikka muutamaan tiettyyn kaupunginosaan.

Syyskuussa 2018 voimassaolevissa Helsingin asuntojen hakuvahdeissa esiintyi eniten seuraavia kaupunginosia:

  1. Lauttasaari
  2. Töölö
  3. Punavuori
  4. Munkkiniemi
  5. Kamppi
  6. Kallio
  7. Vallila
  8. Ullanlinna
  9. Käpylä
  10. Meilahti

Lähde: Etuovi.com, 09/2018 voimassaolevat myytävien asuntojen hakuvahdit

Listalla on kaikkien Helsingin asuntohakuvahtien suosituimmat kaupunginosat, välittämättä vahtiin laitetuista muista kriteereistä. Kun listaa rajataan asuntotyypin mukaan esimerkiksi vain rivitaloasuntoihin, lista muuttuu oleellisesti, sillä Lauttasaaren jälkeen toiseksi suosituin kaupunginosa onkin Oulunkylä. Tämä lista edustaakin hyvin sitä, mitkä kaupunginosat ovat erityisesti Helsingin kerrostaloasuntojen halutuimmat alueet, sillä suurin osa Helsingin myytävien asuntojen hakuvahdeista on kerrostaloasuntoihin.

Kyläile Hillan kanssa Lauttasaaressa asuvan lapsiperheen luona

Vahtien avulla etsitään eniten kaksioita ja kolmioita

helsingin himotuimmat asunnot
Helsingin asuntohakuvahtien suosituimpien kaupunginosien kesken on vaihtelua siinä, mikä huonelukumäärä on suosituin.

Lauttasaaressa, Töölössä ja Munkkiniemessä suosituin huonelukumäärä on kolmio, mutta Punavuoressa, Kampissa ja Kalliossa se on kaksio. Munkkiniemessä yksiöiden vahteja on jopa vähiten kaikista huoneluvuista, sillä siellä kolmioiden jälkeen himotuimmat asunnot on neljän huoneen asunnot. Näistä kuudesta kaupunginosasta yksiöiden vahteja on lukumäärällisesti eniten Kallioon, jossa viiden ja yli viiden huoneen asuntoja vahditaan melko vähän.

Vaikka yksiöillä on Helsingissä keskimäärin lyhimmät markkinointiajat, hakuvahtien perusteella kaksiot ja kolmiot ovat Helsingin halutuimpia asuntoja. Vaikuttaa siis siltä, että yksiöiden ostopäätökset tehdään keskimäärin nopeammin kuin suurempien asuntojen, vaikka kysyntää on myös isommille asunnoille. Näitä isompia asuntoja himoitaan eniten esimerkiksi Lauttasaaresta, Munkkiniemestä ja Käpylästä, kun taas yksiöitä Kalliosta, Punavuoresta ja Töölöstä.

asuntohaku helsingin myytävät asunnot
Kalliosta halutaan erityisesti pieniä asuntoja. Kuva: Etuovi.com / RE/MAX Royal | Premium Oy LKV

Hinnalla on väliä

Suurimmassa osassa Helsingin myytävien asuntojen hakuvahdeista on asetettu myös maksimihinta toiveissa olevalle asunnolle. Yleisin maksimihinta on 300 000 euroa ja se on myös maksimihinnan mediaani.

Kuitenkin esimerkiksi Ullanlinnan asuntovahtien maksimihinnan mediaani on 400 000 euroa, eli kyseisen kaupunginosan asunnoista haaveilevilla kipuraja on selkeästi keskimääräistä korkeammalla. Kallion asunnoissa keskimääräinen kipuraja asunnon hinnalle on 280 000 euroa, mikä liittyy osaltaan siihen, että Kallion asuntojen vahdeissa korostuu keskimääräistä pienemmät asunnot.

Unelmissa ylimmän kerroksen merinäköalat

Asuntohaku Helsinki
Helsingin asuntohakujen suosituimpia avainsanoja ovat esimerkiksi yksitasoinen ja loft.

Asuntohakuihin liitettyjen avainsanojen tilastoissa Helsingin alueen ykkösenä on toive ylimmästä kerroksesta. Moni haaveilee hyvistä näköaloista korkealta. Avainsanojen perusteella toiveissa on myös käytännöllisiä yksityiskohtia, kuten ’autotalli’ tai ’yksitasoinen’. Toisaalta haetaan myös loft-asunnon tunnelmaa tai pihaa.

Miten sinä olet muodostanut asuntohaun, kun olet etsinyt uutta kotia tai sijoitusasuntoa Helsingistä?

vallila yksiö myynnissä
Valllila on myös yksi Helsingin asuntojen hakuvahtien suosituimmista kaupunginosista. Kuva: Etuovi.com / DreamHouse LKV

Hakuihin perustuvan listan Helsingin suosituimmista kaupunginosista löydät aiemmasta blogikirjoituksestani.

Lue myös juttu Uudenmaan asuntojen vahdeista.

Helsingin asuntomarkkinoita voit seurata kätevästi Etuovi.comin aluesivulla.

-Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sammio