Etuovi.com

Oma toimitus

Oletko lähdössä asuntokaupoille tänä vuonna? Poimi nämä ammattilaisten vinkit mukaasi elämäsi isoimmille kaupoille.

vallila

Kysyimme muutamalta asiantuntijalta, mitä merkittäviä muutoksia vuosi 2016 tuo tullessaan asuntokauppaan. Näkemyksensä antoivat Nordean asiantuntijajohtaja Jukka Koski, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen, OP Ryhmän kiinteistövälitysjohtaja Max Meder ja Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton (SKVL) toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas. Pyysimme näitä asuntokaupan ammattilaisia antamaan parhaat vinkkinsä asunnon vaihtajalle.

Asuntokauppa piristymässä

Ammattilaisten mukaan asuntokaupan pohja on nyt nähty. Kiinteistömaailman Erkki Heikkisen mukaan vuosi 2014 oli alalla pohjakosketus. Asuntokauppojen määrä on kasvussa.

Kasvutrendi jatkuu odotustemme mukaan tänä vuonna ja asuntokauppa vilkastuu. Erkki Heikkinen, Kiinteistömaailma.

SKVL:n Jaana Anttila-Kankaan mukaan asuntomarkkinat tarvitsevat samoja talouden piristymisen uutisia kuin mikä tahansa muu toimiala Suomessa. Nordean Jukka Koski toteaakin, että monet merkit viittaavat nyt asuntokaupassa pieneen piristymiseen. Yksi syy hänen mukaansa on patoutuneen kysynnän purkautuminen. Elämänvaiheisiin liittyvät luonnolliset asumistarpeet ovat koko ajan olemassa: opiskelu, ensimmäinen työpaikka, yhteiseen kotiin muuttaminen, perheen kasvaminen, eläköityminen sekä ikääntyvien erilaiset palvelutarpeet.

Katso oman paikkakuntasi markkinatilanne Etuovi.comin markkinapuntarista >

Myös muuttoliike vaikuttaa ihmisten tarpeeseen hankkia ja vaihtaa asuntoa. Uusia asumisen tarpeita syntyy koko ajan lisää erityisesti kasvukeskuksissa, Koski toteaa. Tänäkin vuonna keskustelua käydään kaupungistumisen ja asumisen keskittymisestä, Anttila-Kangas huomioi.

Väki pakkautuu tiiviimmälle alueelle ja asuntoja ei ole oikeaa määrää oikeissa paikoissa. Jaana Anttila-Kangas SKVL.

Töölö

Onko odotettavissa muutoksia asuntojen hintatasossa?

Hintojen, kauppojen lukumäärän ja myyntiaikojen alueellinen vaihtelu jatkuu suurena, Nordean Jukka Koski toteaa. Vuokrien nousu on jatkunut asuntojen hintojen nousua nopeampana jo useamman vuoden ajan. Vuokrien jatkaessa nousuaan ja toisaalta korkotason pysyessä hyvin alhaisella tasolla, omistusasuminen on edullista verrattuna vuokra-asumiseen.

Asuntojen hintoihin ei useimpien ennusteiden mukaan odoteta lähiaikoina suuria muutoksia, kuitenkin alueelliset erot hintakehityksessä voivat olla merkittäviä. Jukka Koski, Nordea.

Myös tänä vuonna asuntokaupoille suuntaavan motivaattorina on tarve. Kun omat asumisen tarpeet on tunnistanut, kannattaa selvittää omat taloudelliset mahdollisuudet ja tutustua asuntojen tarjontaan, Jaana Anttila-Kangas vinkkaa.

Kannattaa ryhtyä toimiin, eikä jäädä odottamaan hintojen romahdusta, jota on ennustettu pitkään. Jaana Anttila-Kangas, SKVL.

Anttila-Kankaan mukaan monesti on käynyt niin, että hinnat ovat vain nousseet, kun ostajat ovat jääneet pohtimaan oikeaa hetkeä asuntokaupoille.

Näin suuntaat asuntokaupoille

Ammattilaiset kehottavat asunnon ostajaa aloittamaan kodin vaihtamisen keskustelulla pankin kanssa.

Aina on hyvä suunnitella asunnonvaihdon kaikki vaiheet osaavan asiantuntijan kanssa alusta loppuun. Max Meder, OP Ryhmä.

Tikkurila

Kun sinulla on realistinen käsitys lainan suuruudesta, voit keskittyä juuri omaan budjettiisi sopivan kodin löytämiseen, Heikkinen vinkkaa. Lainalupauksen kanssa voit edetä asuntokaupoilla turvallisin mielin ja nopeammin. Kun itselle oikea kohde löytyy, kannattaa käydä heti uusi keskustelu pankin kanssa asunnon täsmällisillä tiedoilla. Alhainen korkotaso helpottaa asumisen kustannuksia tällä hetkellä, mutta tulevien vuosien varalta Nordean Jukka Koski suosittelee turvaamaan lainat pankin korkosuojauksella.

Voit tehdä Etuovi.comissa alustavan lainalaskelman ja pyytää pankilta lainatarjouksen >

Kun asioit kiinteistönvälitysyrityksen kanssa, yhä useammalla asiantuntijalla on LKV-pätevyys. Tämän vuoden alussa astui voimaan merkittävä kiinteistönvälitysalaa koskeva lainmuutos – välitysliikkeessä vähintään puolella välitystyötä tekevistä henkilöistä tulee olla LKV-pätevyys, kertoo Jaana Anttila-Kangas.

Heikkisen viesti asunnon myyjälle on: haasta meidät, kysy kokemuksestamme, aluetuntemuksestamme ja muiden asiakkaiden kokemuksista.

Kun valitset kiinteistönvälittäjää oman kotisi myyntiin, valitse itsellesi mieluinen ihminen. Erkki Heikkinen, Kiinteistömaailma.

Asuntokauppa ei ole ainoastaan asunnonvaihtoa, vaan kyseessä on kokonaisuus, johon kuuluu rahoitus, kohteen vakuuttaminen, muutto ja muuton vakuuttaminen, Meder painottaa. OP Ryhmä tulee jatkossa tarjoamaan yhä enemmän digitaalisia, asiointia helpottavia palveluita asunnon vaihtoon ja asumiseen.

Kiinteistönvälittäjät ja pankit tekevät usein yhteistyötä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että pankit eivät voi sitoa lainasi ehtoja siihen, minkä välitysliikkeen valitset hoitamaan asuntosi myyntiä, SKVL:n Jaana Anttila-Kangas nostaa esille. Tutustu uuteen, kattavaan asunnon myyjän ja ostajan oppaaseen SKVL:n verkkosivuilla.

Kuumat vinkit sopivan kohteen etsimiseen

Myös myytäviä kohteita esitellään uusilla tavoilla, esimerkiksi monissa Kiinteistömaailman kohteissa videolla. Näin pääset tutustumaan sopiviin kohteisiin yhä monipuolisemmin myös kotisohvalta käsin. Kiinteistömaailman Erkki Heikkinen ennustaakin, että videoiden merkitys kasvaa tänä vuonna.

Oletko jo huomannut, että Etuovi.comissa on nyt mahdollista hakea kohteita myös avainsanahaulla? Avainsanahaun löydät Etuovi.com täysversion etusivulta ja hakusivuilta. Voit tehdä entistä parempia ja monipuolisempia hakuja, kun täydennät hakuasi yhdellä tai useammalla vapaavalintaisella sanalla. Kokeile vaikka avokeittiö, puuhella, autotalli tai uima-allas!

Onnea asuntokaupoille 2016!

Etuovi.com

Lue lisää aiheesta asunnon osto

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio