Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Etuovi.comin datasta selviää, että asuntomarkkina ei ole täysin hyytynyt, vaikka poikkeustila varmasti vaikuttaakin asuntokauppaan. Asunnon ostajia on edelleen runsaasti liikkeellä, kuitenkin uusia myytäviä kohteita voisi tulla myyntiin enemmänkin. Katsotaan tarkemmin, miltä asuntomarkkinoiden kysyntä näyttää poikkeustilassa.

Juttu on julkaistu alun perin 18.4.2020, mutta päivitetty 28.4.2020 uusimmilla tilastotiedoilla.

Etuovi.comissa rikottiin viime viikolla käyttäjämääräennätys

Ihmiset ovat viime aikoina viettäneet kotonaan enemmän aikaa kuin koskaan aiemmin. Viikolla 17 eli viime viikolla Etuovi.comissa kävikin enemmän käyttäjiä kuin koskaan ennen. Käyttäjämäärät kasvoivat viime vuoden vastaavaan viikkoon nähden 14 % (lähde: Google Analytics).

Poikkeustilan julistaminen ja erilaiset muutokset yhteiskunnassamme vaikuttivat Etuovi.comin kävijämääriin, mutta suurin vaikutus näyttää kestäneen vain kaksi ensimmäistä poikkeustilan viikkoa. Tällöin käyttäjämäärät laskivat hetkellisesti alemmalle tasolle kuin viime vuoden vastaavien viikkojen käyttäjämäärät.

Etuovi.comin käyttäjämäärät eivät kuitenkaan silloinkaan laskeneet viime vuoden hiljaisimman ajan eli joulun tasolle. Eli vaikka koronaviruksen aiheuttama poikkeustila vaikutti hetkellisesti kävijämäärien tippumiseen, oli pudotus pienempi kuin normaali kausivaihtelu.

poikkeutila asuntomarkkinat
Kuva: Etuovi.com / Helsingin KOTI LKV Oy

Omakotitalot kiinnostavat nyt poikkeuksellisen paljon

Etuovi.comissa tehdään edelleen paljon hakuja, eli myös poikkeustilassa myytävien asuntojen tarjontaan tutustutaan usein ja huolella. Vaikuttaa siltä, että poikkeustila on kuitenkin vaikuttanut siihen, mitkä asunnot ovat kysytyimpiä asuntomarkkinoilla.

Maaliskuussa Helsingin myytävien asuntojen hakujen suosituin asuntotyyppi oli kerrostalokolmio, kun aiempina kuukausina se on ollut yhtä huonetta pienempi eli kerrostalokaksio.

Etuovi.comissa tehdyissä hauissa omakotitalot ovat erityisesti näin keväisin suosittuja, mutta tämän vuoden maaliskuussa vielä entistäkin suositumpia. Vuoden takaiseen verrattuna omakotitalojen haut kasvoivat maaliskuussa jopa yli 16 %, kun taas rivitaloasuntojen haut kasvoivat 7 % ja kerrostaloasuntojen haut vain 4%.

Suunnitteletko oman talosi tai asuntosi myyntiä? Tutustu myyntioppaaseemme

poikkeutila asuntomarkkinat
Espoolaisesta omakotitalosta löytyy mukava työhuone, jollaista moni toivoo juuri nyt kotiinsa. Kuva: Etuovi.com / Helsingin KOTI LKV Oy

Asunnon myyjille lähetetään paljon yhteydenottoja

Ostajien yhteydenotot asuntojen myyjille ovat olleet muutaman viime viikon ajan korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin vastaavilla viikoilla. Viikolla 17 yhteydenottojen määrä oli noin kolmanneksen korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Vaikka yhteydenottojen määrä laski viikoilla 12-14 hieman edellisen vuoden vastaavan ajankohdan alapuolelle, noustiin sieltä hyvin pian takaisin hyviin lukemiin. Yhteydenottojen määrään vaikuttaa varmasti myös se, että asuntokaupoilla on siirrytty yleisnäytöistä toistaiseksi vain yksityisnäyttöihin.

Arki on muuttunut niin, että yhteydenottoja lähetetään hieman eri päivinä ja eri kellonaikoina kuin ennen. Aiemmin perjantai ja lauantai olivat melko rauhallisia päiviä, mutta nyt ne ovat olleet sunnuntain ohella ruuhkaisimpia päiviä. Lisäksi yhteydenottoja lähetetään nykyään tasaisesti pitkin päivää, kun aiemmin tilastoissa näkyi piikki kello 20-21.

Palveluun tulee edelleen uusia myytäviä asuntoja…

…mutta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Viikosta 12 alkaen Etuovi.comiin on tullut selkeästi vähemmän uusia asuntojen myynti-ilmoituksia kuin vuotta aiemmin vastaavina viikkoina. Vaikuttaa siis siltä, että myyntihalut ovat hieman vähentyneet poikkeustilan takia.

Voit tarkastella kuukausittaisia tilastoja kohdemääristä ja neliöhinnoista Asuntomarkkinat-sivulla.

Kokonaisuutta tarkastellen näyttää kuitenkin siltä, että kysynnän puutteen takia ei ainakaan ole syytä viivyttää asunnon laittamista myyntiin. Viime viikolla Etuovi.comiin tuli enemmän uusia kohteita kuin edellisellä viikolla, mikä on positiivinen merkki asuntomarkkinoiden kannalta. Tulevien kuukausien kauppatilastoihin uusien myytävien kohteiden vähyys voi silti vaikuttaa, vaikka ostohalukkuutta vaikuttaakin olevan.

Vuokramarkkinoilla sen sijaan ei ole pulaa tarjonnasta. Lue lisää: Vuokra-asuminen yleistyy ja asunnonetsijälle runsaasti vaihtoehtoja tarjolla

-Niina

4 kommenttia sivuun “Asuntomarkkinoilla runsaasti aktiivista väkeä poikkeustilassakin

 1. Ihmisillä on aikaa ja kerkiävät käymään katselemassa huvin vuoksi myytäviä kohteita, siitä on vielä pitkä matka ostamiseen, varsinkin lomautetut eivät saa pankista lainaa.

   1. Totta, mm. pankeissa on kyllä tällä hetkellä tuntuvaa työkiirettä, sillä luottojen uudelleenjärjestelyt ja maksuvapaiden hakemiset työllistävät kuukausiksi eteenpäin.

    Onhan näissä pk-seudun perheluokan pientaloasunnoissa tuntuvasti ilmaa etenkin suomalaisen ylemmän keskiluokan ostovoiman kannalta.

    Tuntuva osa ihmisistä haluaa kuitenkin asua luonnonläheisesti ja riittävän yksikulttuurisilla alueilla.

 2. Suomi syöksyy lamaan ja hinnat tulevat alas roimasti Helsingin keskustaa myöden. Nyt ei pidä maksaa edes puolta pyydetystä hinnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio