Kati Pilli-Sihvola

Sisustuksen puoliammattilainen

Joulun odotus ja läheneminen herättää paatuneimmassakin antiaskartelijassa pienen DIY- ihmisen ja halun tehdän jotain itse. Usein omalla kohdallani tekeminen ja askartelu painottuu nimenomaan jouluun. Silloin pääasiassa haluan itse tehdä ulkokoristeet ja kranssit oviin – joskus paremmalla, joskus huonommalla menestyksellä. Vuosi vuodelta olen vähentänyt kaiken värillisen koristuksen määrää ja tilalle ovat tuleet selkeät sävyt ja luonnon materiaalit. Tämä vuosi on todella havukoristeisiin painottuva. Joten päätin tehdä DIY joulukranssin.

DIY joulukranssi havuista

DIY joulukranssin ohje

Toteuttamiseen tarvitset vain vähän ja helposti saatavia tavaroita:

– havuja
– rautalankaa (tai esim. metallilankahenkari)
– juuttinarua tai ohutta rautalankaa
– rautalangan ja vaijerin katkaisuun tarvitset pienet leikkurit
DIY joulukranssin pohjana rautalankahenkari

Arkartelupalstoilla on kiertänyt jonkin aikaa ”henkarivinkki”, joka oli jälleen todella hyvä tähän kranssin perustaksi. Ohut henkari muotoillaan sydämen yläosan kaariksi ja jatketaan sitten tuolla rautalangalla. Leikkaa leikkureilla tarvittaessa henkarin alaosa puoliksi, jolloin henkaria on helpompi muotoilla ja saat sen liitettyä rautalankaan. Käytin itse ohutta juuttinarua oksien kiinnittämiseen, joten kranssista ei tule liian raskas ja tällöin se pysyy muodossaan paremmin. Lisäksi tuo naru ei juurikaan näy oksien seasta. Kieputa oksia rennosti rautalangan ympärille, ettei lanka näy. Ja vinkkinä, että havujen sijaan voit myös käyttää risuja ja varpuja.

Halusin tehdä tosi ”ison” sydämen ja tässä sydänkranssissa ei ole tarkoitus niputtaa havuja liian tiheään, vaan ”less is more” eteneminen on parempi (makuasia tämäkin). Kokoa tälle tuli n.80 cm korkeutta ja leveyttä 60 cm. Muistaa kannattaa, että mitä isompi, niin sitä jäykempi runko tulee tehdä rautalangasta.

DIY joulukranssi sydän havuista

DIY joulukranssi ulko-ovessa

Näitä on siis nyt muutamia väännetty ja kivalta näyttävät. Isoja havusydämiä voi tehdä vaikka julkisivun ikkunoihin ja oviin. Ovat todella näyttäviä ja halutessa niihin voi lisätä mukaan pienen valosarjan. Valosarjat toimivat usein pattereilla, joten sen kestävyys ulkona pakkasessa tulee aina tarkistaa hyvin. Ja muistaa kannattaa, että havuja/käpyjä/sammalta saa kerätä ainoastaan maanomistajan luvalla. Maahan pudonneita havuja ja käpyjä tosin voi kerätä omia juttuja varten.

Tällä tavoin askartelemalla itse säästää pitkän pennin ja lisäksi saa ihanan mielen! Minulla se vaihtui jo joulumoodiin! Jos kaipaat lisää inspiraatiota joulusisustukseen, niin Etuovi.comin ideagalleriasta löydät paljon ihania fiiliskuvia!

Terkuin,

Kati – Call It Home

(kuvat: Kati, Call It Home-blogi)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio