Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Tällä kertaa kyläilin Sörnäisissä ja pääsin haastattelemaan alueella asuvaa nuorta pariskuntaa. Elämä ja asuminen vuosi sitten remontoidussa isossa yksiössä lähellä kaupungin sykettä ja ystäviä on vastannut heidän odotuksiaan. Sörnäinen asuinalueena on juuri sitä, mitä pari asumiseltaan tässä elämänvaiheessa haluaa.

Sörnäinen asuinalueena

Sörnäinen asuinalueena

Sörnäinen, lempinimeltään Sörkka, on liikenteellisenä solmukohtana ja tapahtumarikkaana kaupunginosana tunnettu alue Helsingin itäisessä kantakaupungissa. Laajemmassa kaupunkijaossa Sörnäinen kuuluu Kallion peruspiiriin Merihaan, Hanasaaren ja Sompasaaren jatkona.

Sörnäinen asuinalueena
Kuva: Etuovi.com

Itäisen Viertotien eli nykyisen Hämeentien rakentamisella 1850-luvulla Siltasaaresta Kumpulaan oli merkittävä rooli Sörnäisten kaupunginosan synnyssä. Hämeenkadun itäpuolle kohosi tehtaita, tien toiselle puolelle työntekijöille asuntoja. Työväkeä asui alueella valtavia määriä osin hyvin alkeellisissakin olosuhteissa.

Sittemmin tehdasalueet ovat saaneet väistyä. Nykypäivänä Sörnäinen on 10 000 asukkaan vilkas ja eläväinen kaupunginosa, joka ei hiljene yölläkään. Sörnäinen on yksi Helsingin kantakaupungin tiheimmin rakennettuja alueita ja pienasuntojen osuus kaikista asunnoista on Helsingin suurin. Siksi tyypillinen asukas Sörkassa onkin yksin asuva nuori aikuinen, tai lapseton tai ikääntynyt pariskunta.

Tutustu Sörnäisiin myös Etuoven aluesivulla

Katso kartalta, minkälaisia asuntoja Sörnäisissä on myynnissä tällä hetkellä

Mikä Sörnäisissä on parasta?

Täällä on kaikkea; palvelut, ravintoloita, tekemistä ja ystäviä. Meidän elämäntilanteessa Sörnäinen on ihanteellinen kaupunginosa asua, vastaavat Maria Sojakka ja Joni Martiskainen kun kysyn, mikä saa heidät viihtymään Sörnäisissä.

Maria muutti avopuolisonsa Jonin kanssa Sörnäisiin vuosi sitten Töölöstä, kun pariskunta vuoden etsimisen jälkeen osti ensimmäisen omistusasuntonsa.

Sörnäinen asuinalueena

Inhimmilliset hinnat toivat meidät myös osittain tänne. Halusin asunnon vanhasta talosta, korkeat huoneet ja paksut ikkunalaudat. Täältä sellaisen asunnon sai vielä järkevään hintaan, perustelee  Maria.

Tässä asunnossa oli heti se oikea fiilis ja kaunis avara näkymä ikkunoista. Vanha talo omassa rauhassaan, mutta kuitenkin tosi lähellä Sörkän kurvia. Näimme, että tässä on potentiaalia, Joni jatkaa.

Lue myös: Asuntokaupoilla Helsingissä – näin hyödynnät markkinatietoa

Sörnäinen asuinalueena

Pariskunta on ollut valintaansa tyytyväinen, ja elämä remontoidussa, vaaleassa ja harkitusti sisustetussa kodissa sujuu mukavasti. Molempien työpaikoille on helppo kulkea, ruokakauppoja on lähellä ja saman korttelin sisällä asuu kiva määrä ystäviäkin. Maria työskentelee markkinoinnin tehtävissä Helsingissä ja kulkee työmatkansa julkisilla. Luovana suunnittelijana toimiva Joni kulkee töihin autolla ja kehuukin siksi Sörkkää parkkipaikkojen puolesta. Autolle löytyy aina paikka.

Sörkka on yllättänyt meidät molemmat positiivisesti! Voisi sanoa jopa, että Sörkka on mainettaan parempi, tokaisee Joni pilke silmäkulmassaan. Moni pitää Sörnäisten kurvia rauhattomana paikkana, mutta nyt vuoden alueella liikuttuamme voimme sanoa, että ei se sen kummempi ole.

On myös muistettava, ettei kurvi ole koko Sörnäinen, vaikka se onkin kaupunginosan tärkeä maamerkki, Maria haluaa vielä korostaa.

Sörnäinen asuinalueena

Sörnäinen asuinalueena

Sörnäisten kurvi ei nuku koskaan

Sörnäisistä joukkoliikenneyhteydet kaikille puolille pääkaupunkiseutua ovat erinomaiset. Useat raitiolinjat ja linja-autoreitit kulkevat keskustasta Hämeentietä pitkin Sörnäisten kurvin, joukkoliikenteen solmukohdan läpi. Sörkan metroasemalta matkustajat nousevat keskelle kaupunginosaa ja vilkasta kaupunkikulttuuria.

Täällä asuessaan ei tarvitse joukkoliikenteen aikatauluja kytätä. Aina menee joku linja tai metro, kun pysäkille menee odottamaan, hehkuttaa pariskunta alueen julkisten toimivuutta.

Sörnäisten kaduilla kulkiessa silmiin pistävää on pienten kahviloiden, myymälöiden, yritysten ja pubien runsas määrä. Sörnäisiin kannattaa suunnata, mikäli haluaa ketjuravintolan sijaan tukea yrittäjyyttä ja nauttia illallisen pienessä ja tunnelmallisessa ravintolassa – niitä Sörkastä ja Kalliosta löytyy.

Sörnäinen asuinalueena

Sörnäinen asuinalueena

Me tykkäämme käydä ulkona syömässä. Tässä lähellä on monia meidän lemppari- ja vakkaripaikkoja, joissa käymme syömässä, kuten vaikkapa The Bull and The Firm, Social Burger, Sörkan Ruusu sekä monet Vaasankadun kuppilat. Rafloissa on myös mukava istua iltaa ja pelata lautapelejä ystävien kanssa.

Sörnäisissä ravintolat ja pubit ovat tavallaan alueen asukkaiden jatkettuja olohuoneita, jonne ihmiset voivat kokoontua. Varsinkin, jos parinkymmenen neliön yksiössä seinät alkavat tulla vastaan.

Populaarikulttuurin helmiä ja eläväistä kaupunkiarkea

Sörnäinen on esiintynyt usein suomalaisessa populaarikultturissa eläväisenä ja tapahtumarikkaana asuinalueena. Alue on tapahtumapaikkana esimerkiksi Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirja -teoksessa ja tunnelmallisesti läsnä monissa tutuissa kappaleissa, kuten ”Kolmatta linjaa”.  Sörnäisissä on viihtynyt vuosien saatossa moni taiteilija, mikä on osaltaan antanut alueelle vivahteikkaan kulttuurin ja omalaisemaisen tunnelman.

Yöaikaankin Sörnäisissä on aina joku menossa tai tulossa. Täällä ei ole koskaan yksinäinen olo. Kaupunki elää ja hengittää läpi vuorokauden. Se ei kuitenkaan tarkoita, että täällä olisi rauhatonta.

Täällä saa silti asua omassa rauhassaan ja meidänkin kodista isot ikkunat avautuvat Teollisuuskadulle ja Kalasatamaan rantaan saakka. Saamme ihailla auringonlaskuja paraatipaikalta.

Sörnäinen asuinalueena

Sörnäinen asuinalueena

Kalasataman Teurastamo on kulttuuritarjontansa kanssa lähellä, merelliset lenkkimaiset kivenheiton päässä ja keskusta lähellä, jos sinne on asiaa. Sörnäinen on oivallinen asuinpaikka ja koti meille.

Kaupunginosa täyttää haastattelemani parin toiveet täydellisesti ja piirun verran ylikin.

Lämmin kiitos haastattelusta Maria Sojakka ja Joni Martiskainen.

Hilla Stenlund

Lue myös muiden kaupunginosien esittelyt:

Urbaani Jätkäsaari meren äärellä

Kasvava Kalasatama lähellä luontoa

Idyllinen ja kodikas Vallila

Tyylikäs, mutta rento Töölö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio