Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Etuovi.com-palvelun tilastojen mukaan asuntomarkkinat näyttävät piristyvän ja asuntokauppa vilkastuu. Analysoin tilannetta ja keskustelin havainnoista Etuovi.comin liiketoimintajohtajan Heikki Huttusen kanssa.

Elokuussa palvelua käytettiin ahkerasti asunnon etsimiseen ja myös myytävien asuntojen tarjonta on kasvanut. Vaikka uusia myynti-ilmoituksia julkaistiin enemmän, myös hakuvahteja tallennettiin nyt elokuussa huomattavasti enemmän kuin heinäkuussa. Hakuvahdin avulla asuntoa etsivä saa ilmoituksen sähköpostiinsa, kun kriteereihin sopivan asunnon myynti-ilmoitus ilmestyy palveluun.

Markkinoilla on siis paljon piilevää kysyntää eli ostajia, jotka eivät vielä ole löytäneet tarjolla olevista asunnoista itselleen sopivaa. Tämä kysyntä purkautuu pitkin syksyä sopivien asuntojen vapautuessa markkinoille, mikä on positiivinen merkki koko syksyn asuntomarkkinoita ajatellen. 

Myytävien asuntojen tarjonta kasvoi

Vuoden 2016 elokuussa julkaistiin enemmän asuntojen myynti-ilmoituksia kuin vuoden 2015 elokuussa.

asuntokauppa, myytävien asuntojen tarjonta kasvoi

Uusien myynti-ilmoitusten lukumäärän kasvu vuoden aikana (elokuu 2015 vs. elokuu 2016) asuntotyypeittäin.

Asuntojen kysyntä on kasvussa

”Meillä on käytössämme kuluttajan käyttäytymiseen liittyvää reaaliaikaista dataa, joka heijastaa asuntomarkkinoiden kysyntää” , kertoo Heikki Huttunen Etuovi.comista.

Asuntomarkkinoiden kysyntää mittaavina indikaattoreina voidaan pitää esimerkiksi asuntokaupan verkkopalvelun vierailujen lukumäärää ja selattujen sivujen kokonaismäärää, joista molemmat ovat selkeässä kasvussa Etuovi.comissa. Etuovi.com-palvelussa tehtiin myös selkeästi enemmän asuntojen hakuja elokuussa kuin heinäkuussa tai vuoden 2015 elokuussa. Tämä kysynnän kasvu kohdistuu kaikkiin asuntotyyppeihin ympäri Suomen. Lisäksi Etuovi.com-palvelun kautta välitettiin asunnon myyjille entistä enemmän yhteydenottoja.

Kuluttajien luottamus talouteen vahvistunut

Tilastokeskuksen julkaiseman Kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien luottamus omaan ja Suomen talouteen on vahvistumassa. Elokuun luottamusindikaattorin mukaan kuluttajat pitivät ajankohtaa hyvänä hetkenä lainanotolle.

”Etuovi.comin käyttötilastot ja kuluttajien vahvistunut luottamus omaan talouteensa antavat odottaa positiivista asuntokaupan syksyä”, summaa Huttunen.

Vilskettä ja vilinää on siis odotettavissa syksyn asuntokaupoilla. Etuovi.comin uudistuvasta markkinapuntarista voit seurata tarkemmin eri alueiden asuntomarkkinoiden kehitystä myös neliöhintojen ja markkinointiaikojen suhteen.


Oletko miettinyt asunnon vaihtamista tai ensiasunnon ostamista? Hae unelmiesi asuntoa Etuovi.comista tai laita asuntosi myyntiin itse. Kun teet asunnon myynti-ilmoituksen Etuoveen, saat avuksesi esimerkiksi asiakastuen ja valmiit ostotarjous- ja kauppakirjapohjat.

-Niina

PS.  Tammikuun Asuntokauppa 2016 -jutussa voit palata vielä alkuvuoden tunnelmiin, miltä asuntokaupan tilanne näytti silloin.

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

2 kommenttia sivuun “Etuoven elokuu ennustaa: asuntokauppa vilkastuu syksyllä 2016

  1. Eiköhän tämä kasautuminen johdu siitä, että asuntojen hinnat ovat jo pitkään olleet täysin järjettömällä tasolla, ja ihmisillä alkaa olla melko realistiset käsitykset siitä, mitä asunnosta voi maksaa. Me olemme hieman yli keskituloinen perhe, ja olemme laskeneet, että meille hintamaksimi on velaton 230000e, eli talon on sillä rahalla oltava hyvässä kunnossa. Neljä vuotta on markkinoilla olevia taloja katseltu, eikä vielä ole tullut sellaista vastaan, vaikka olisimme valmiit tekemään itsekin remonttia. Hyväkuntoisia taloja kyllä on myynnissä, mutta hinnat huitelevat täällä Turunkin nurkilla sellaisissa reilusti yli 300k:n. Ja niitä on paljon! Ja lisäksi uudet samanhintaiset kerrostaloasunnot. Tuo suma tuskin lähtee noilla hinnoilla purkautumaan, koska kaikki Turun lääkärit ja juristit tuskin vaihtavat asuntoa seuraavan vuoden sisällä.

    Meitä asunnon hakijoita siis tosiaan tulee koko ajan pilvin pimein lisää, koska 90%:lla etsijöistä ei ole tällä hetkellä varaa ostaa vanhaa kolmiota isompaa asuntoa ja heistäkin suurimmalla osalla on jo luultavasti tarpeeksi järkeä ymmärtää se. Ja palvelun myytävät asunnot taas lisääntyvät, koska siellä kuukausia, ellei vuosia roikkuneet ylihintaiset eivät käy kaupaksi ja lisää yhtä ylihintaisia tulee koko ajan tarjolle. Mutta kauppa ei takuulla vilkastu ennen kuin hinnat laskevat.

    1. Kiitos kommentista! Tarjonta on tosiaan lisääntynyt vuoden takaisesta ihan jo uusien kohteiden ansiosta eikä sen takia, että siellä roikkuisi samat ilmoitukset kuukaudesta toiseen. Ja on totta, että asuntojen hinnat ovat nousseet viime vuosina, ja asumiskustannuksiin menee muutenkin yhä suurempi osuus tuloista. Uskon, että kysyntä ja tarjonta määräävät lopulta asuntomarkkinoille sopivan hinnan, ja tarjonnan lisääntyessä hinnatkin saattavat tippua. Tarjonnan lisääntyessä ostajalla on enemmän valinnanvaraa, mutta toisaalta lisääntynyt kysyntä luo myös kilpailua parhaista kohteista. Myyjä tietenkin haluaa kohteensa myydyksi kohtuullisessa ajassa, kun taas ostaja haluaa tingata hintaa mahdollisimman alas. Kauppa kuitenkin syntyy vasta sitten, kun molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä hintaan. Hyvä myyjä asettaa hinnan kohdalleen niin, että asunto kiinnostaa ostajia. Osa kohteista toki saattaa olla pitkäänkin myynnissä, kun hintapyynti on liian suuri eikä sopivaa ostajaa löydy.

      Toivottavasti perheenne löytää uuden kodin sopivaan hintaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio