Etuovi.com

Oma toimitus

Asunnonvaihdon neljästä eri vaiheesta uuden asunnon ostaminen ja vanhan asunnon myyminen tapahtuvat usein samaan aikaan. Jos asunnonvaihtajalla on jo omistusasunto, hän miettii kannattaako vanha asunto myydä ennen kuin ostaa uuden asunnon vai voiko uuden asunnon ostaa jo ennen kuin vanha on myyty? Asunnonvaihtajaa mietyttää, miten välttää kahden asunnon loukku?

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on yleistynyt nimenomaan vanhan asunnon myyminen ennen uuden asunnon ostamista. Etuovi.comin verkkoanalyytikko Johanna Stenberg kertoo:

Lähes puolet asunnonvaihtajista aloittaa nykyisen kodin myynnin jo ennen kuin uusi koti on löytynyt tai samaan aikaan kun uuden kodin etsiminen on ollut käynnissä jo jonkin aikaa. Noin kolmannes asunnonvaihtajista myy oman asuntonsa vasta siinä vaiheessa, kun uusi asunto on jo löytynyt. (Lähde: Etuovi.comin Asunnon osto- ja myyntiprosessitutkimus 2017, Kantar TNS Oy).

Kun päätös asunnon myynnistä on tehty, on tavoitteena saada vanha asunto myytyä parhaaseen mahdolliseen hintaan ja usein myös nopeasti, jos uusi asunto on jo tiedossa. Tekemiemme asunnonvaihtajien haastatteluiden mukaan ensimmäinen asunnon myynnin kipupisteistä on asunnon oikean myyntihinnan määrittäminen.

Asunnon myyjän voi olla vaikea arvioida, mikä on oikea aika myydä asunto ja mikä on optimaalisin asunnon myyntihinta? Kun uuden asunnon hankinta on samaan aikaan käynnissä, mietitään mihin nykyisestä asunnosta saatavat rahat riittävät ja kuinka paljon tarvitaan lainaa uuteen asuntoon? Asunnonvaihdon yhteydessä onkin järkevää oman talouden suunnittelu ja erilaisten rahoitusvaihtoehtojen miettiminen yhdessä pankin kanssa.

asunnon myynnin kipupisteitä

Asunnon myyntihinta on tärkeää määrittää oikein

Markkinatilanteen vaihtelut voivat vaikuttaa asunnon arvoon ja tämä vaikeuttaa asunnon oikean hintatason määrittelyä. Asunnon myyjälle helpointa on lähteä liikkeelle oman alueen asuntomarkkinan seuraamisesta. Suurimmalle osalle asunnon myyjistä luontevinta on kääntyä asuntokaupan ammattilaisen puoleen luotettavan hinta-arvion määrittämiseksi. Ennen myynnin aloittamista yli puolet asunnon myyjistä kilpailuttaa eri välittäjiä pyytämällä hinta-arvion asunnostaan. Yleisimmin hinta-arviota pyydetään kahdelta tai kolmelta eri välittäjältä.

Oma hinta-arvio oli varsin oikea ja minulla oli tietoa alueen markkinahinnoista. Lähinnä halusin vahvistuksen omalle ajatukselle. (Etuovi.com käyttäjähaastattelu 2016)

Asunnon oikean hintatason määrittäminen onkin asunnon myynnin onnistumisen yksi tärkeimmistä edellytyksistä, sillä väärin hinnoiteltu asunto voi pahimmassa tapauksessa pitkittää asunnon myyntiä merkittävästi.

Edelleen yli 80 % asunnon myyjistä päätyy käyttämään kiinteistönvälittäjää asunnon myynnissä, vaikka ensin kokeilisikin asunnon myyntiä itse. Tärkeimpiä syitä välittäjän käyttämiseen ovat helppous; ammattilainen hoitaa koko myyntityön, mikä on itselle helppoa ja säästää aikaa ja vaivaa. Lisäksi moni myyjä halusi kiinteistönvälittäjän apua laki- ja sopimusasioissa. (Lähde: Etuovi.comin Asunnon osto- ja myyntiprosessitutkimus 2017, Kantar TNS Oy)

asunnon myynnin kipupisteitä

Myynti-ilmoituksissa videot ja virtuaaliesittelyt kiinnostaa

Asunnon myyjän on tärkeää tavoittaa oikeaan aikaan oikeat potentiaaliset ostajat eli tietää, missä kanavissa asuntoa pitäisi markkinoida. Markkinointikanavien lisäksi on mietittävä, mitä asioita myynti-ilmoituksessa kannattaa mainita ja mitkä asiat ovat lain mukaan pakollisia?

Toinen asunnon myynnin kipupisteistä käyttäjätutkimustemme mukaan onkin myynti-ilmoituksen tekeminen. Ennen oman myynti-ilmoituksen laatimista vertaillaan muita vastaavantyyppisten asuntojen myynti-ilmoituksia ja niissä annettuja tietoja, kuvia ja muita lisämateriaaleja.

Laadukkaat kuvat ja pohjapiirrokset, mutta myös video- ja 360-virtuaaliesittelyt, ovat kasvattaneet merkitystään asunnon myynti-ilmoituksissa. Video- ja virtuaaliesittelyitä pitää kohteen esittelyssä tärkeänä joka neljäs asunnon ostaja. Erityisesti omakotitalon ostajat pitivät myynti-ilmoituksen lisämateriaaleja tärkeinä. (Lähde: Etuovi.comin Asunnon osto- ja myyntiprosessitutkimus 2017, Kantar TNS Oy)

Tarjouksen hyväksyminen mietityttää

Asunnon myynnin alettua on myyjällä oltava mielessä, millä hinnalla ja ehdoilla hän on valmis myymään asuntonsa. Asunnon myyjä voi saada hyvinkin erilaisia tarjouksia, joten ajoitus, milloin on oikea aika hyväksyä tarjous herättääkin asunnon myyjissä epävarmuutta ja pohdintaa.

”Vaikeaa tietää koska hinta on ”parhaimmillaan”, toisaalta ei haluta hylätä tarjousta, jos uutta ei pian tulekaan/yhtä hyvää tarjousta.”

”Kun myynti päällä ja miettii uutisista missä mennään asuntomarkkinoilla, niin oikean hinnan lukkoon lyönti vaikeaa.”

”Tulisiko myöhemmin vielä parempi tarjous, mielestäni prosessin isoin asia.”
(Etuovi.com käyttäjähaastattelut 2016)

Yleisesti asuntomarkkinan ja hintojen kehittymisen seuranta voi auttaa päättämään, mikä on myyntitilanteeseen nähden paras mahdollinen aika hyväksyä tarjous. Ulkopuolisen ammattilaisen apu tässäkin vaiheessa auttaa varmasti päätöksenteossa, sillä usein asunnon myyjän mielestä oma asunto on arvokkaampi kuin mitä asunnon ostaja on siitä valmis tarjoamaan.

Tarjouksen hyväksyminen tuntuu asunnon myyjästä isolta ja tärkeältä päätökseltä. Kysyimme asunnon myyneiltä, mitä ajattelit tarjousta hyväksyttäessä:

”Olin tyytyväinen, että pääsen prosessissa eteenpäin.”
”Tässä mennään, paluuta ei ole.”

(Etuovi.com käyttäjähaastattelut 2016)

Isot taloudelliset päätökset liittyen asunnon myyntiin ja ostamiseen mietityttävät asunnonvaihtajia ja lisäksi usein aikataulupaine pakottaa tekemään päätöksiä nopeassakin tahdissa.

Minna Etuovi.comista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio