Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Raksalla

Se, joka on katsonut ohjelmaa Grand Designs, nostaa käden ylös ja samaistuu rakennusprojektiimme saman tien! Nimittäin tämä raksatarina sopisi hyvin tuohon ohjelmaan, jossa rakentajapariskunnat törmäävät vastoinkäymisiin heti edellisestä selvittyään. Kerron kirjoituksen lopussa kaikki parin edellisen viikon ongelmat, mutta ensin paljastan lupaamani säästövinkit, joista vinkkasin jutussa ”Rakennuslupa hanskassa, mutta budjetti vuotaa”.

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

Raksalla - Grand DesignTilanne katsaus tontille. Kuraa odotellessa.

”Grand Designs” -talossa pihistetään ja panostetaan

Kun vastoinkäymiset syövät budjettia, on pakko keksiä erilaisia säästämisen keinoja. Laadusta ei kuitenkaan haluta tinkiä, sillä olemmehan rakentamassa unelmiemme taloa, ja mahdollisesti koko loppuelämämme kotia. Etenkin pintamateriaalit ja kodinkoneet ovat kovassa käytössä, joten niiden on oltava laadukkaita ja kestäviä, ulkonäöstä puhumattakaan. Niitähän katsellaan joka päivä ja ne luovat kodille ilmeen.

Raksalla - Grand DesignKuva: Laattapiste. Löydät lisää laattaideoita Etuoven ideagalleriasta.
Tähän laattaan tykästyin paljon. Reunoja kohti tummeneva sävy häivyttää kauniisti laattasaumoja.

Pintoihin luksusta pikkurahalla – Ratkaisuna outlet-laatat

Nyt kävi Tsäkä! Googlailin edullisia lattia- ja seinälaattoja uuteen kotiimme ja löysin Laattapisteen Outlet-sivuston. Siellä oli todella upeita laattoja jopa -80% alennuksessa. Laskeskelin, että me tarvitaan n. 200 neliötä laattoja, joille on budjetoitu keskihinnaksi alle 30€/m2. Se on aika tiukka hinta, jos meinaa budjetissa pysyä.

Tiesin, että outletista tuskin löytyy kovin isoja eriä yhtä laattaa, joten taitavaa yhdistelyä ja suunnittelua tarvittiin, jottei lopputulos olisi tilkkutäkkiä. Myös menekin laskeminen täytyy hallita, jotta laattoja tilaa riittävästi, muttei tietenkään liikaa. Onneksi tämän puolen osaan 🙂

Raksalla - Grand DesignKuva: Laattapiste. Löydät lisää laattaideoita Etuoven ideagalleriasta.
Valitsin kellariimme samanlaisen laatan kuin tämä vaalea kuvassa. Vaalea laatta sopii hyvin osittain maan alla olevaan rinnekerrokseen. Hintaa jäi 28,80€/m2. Budjetin alitus!

Tässä välissä on myös pakko kiittää Tampereen Laattapisteen henkilökuntaa, joka on jaksanut vastailla lukuisiin kyselyihini eri laattojen saatavuuksista ja määristä!

Kannattaa myös kiertää laattaliikkeitä kysellen poisto- ja alelaattojen perään. Joskus laattoja kannattaa hankkia useastakin eri paikasta. ”Jämälaatoilla” voi vaikkapa tehostaa vain yhden seinän, mikä sekin on säästöä. Pienempiin laatoitettaviin alueisiin, kuten kodinhoitohuoneen välitila, kura-allas, shampoosyvennykset jne. voi helposti hyödyntää muista tiloista jääneitä hukkalaattoja. Kun onnistuu säästämään yhdessä paikassa, voi toiseen hieman panostaa!

Raksalla - Grand DesignKuva: Laattapiste. Löydät lisää laattaideoita Etuoven ideagalleriasta.
Keittiön välitilan laatta on myös helppo löytää poistoeristä, sillä neliömäärältään tarve on suht’ pieni ja se ei ole kovinkaan sidoksissa muihin laattavalintoihin.

Mistä laadukkaita kodinkoneita edullisesti?

Halusimme kotiimme myös laadukkaat kodinkoneet, eli olimme valmiita satsaamaan niihin vähän enemmän. Huomaa, puhun tällä kertaa monikossa, sillä tämä asia oli myös perheen menninkäiselle tärkeää! Tykästyin erääseen merkkiin ja sen malleihin, joiden perässä lähdimme tarjouskierrokselle. Huomaa myös tämä: emme olleet yhtään liian aikaisessa, sillä kodinkoneet on oltava valittuina keittiösuunnitelmaa varten.

Aloitimme kierroksen uudesta ”elektroniikkajätistä”, joka pääsi yllättämään meidät asiakaspalvelullaan täysin. Siellä olikin vastassa erittäin kokenut kodinkonemyyjä kertoen meille kattavasti eri merkkien ominaisuuksista ja koneiden käytöstä. Se sai silmät avautumaan varsinkin siltä osin, että laitteisiin perehtyminen asiantuntijan avulla kannattaa. Saimme häneltä myös vinkkejä, kuinka voisimme säästää kodinkonehankinnoissa.

Kannattaa odottaa messualennuksia! Silloin saa messukoneita todella edullisesti. Entäpä sopisiko nämä mallipoistot? Nämä myydään uusien mallien alta pois todella edullisesti.

Raksalla - Grand DesignKuva: AEG
Vetimettömään keittiöömme tulee integroitava astianpesukone. Vetimettömän integroidun koneen saa joko hankkimalla ns. itseavautuvan mallin tai vaihtoehtoisesti puoli-integoidun, jossa koneen paneeli avautumiskahvoineen jää näkyviin. Puoli-integroitu vaihtoehto säästää satasia ja näyttää hyvältä saman sarjan uunin ja mikron kanssa!

Sami Häkkinen, tuo vakuuttava kodinkone-expertti, sai käännettyä päämme myös ajattelemamme jääkaappipakastimen osalta. Minua houkutti French Door -ratkaisu jääkaapissa, jolloin hyllyn leveys on paljon normaalia leveämpi. Tietysti vuotuista joulukinkkua ajatellen 🙂

Näissä tulee ovet kuitenkin niin paljon ulos keittiön kaapistolinjasta ja avautumissuunnatkin ovat hankalia, joten vaihdoimme mallin Festivon kylmiöpakastimeen. Satsasimme siis laadukkaaseen kylmiöön ja ostimme muut koneet mallipoistoina. Budjetin alitus jälleen! Nyt myös uuni, keittotaso ja mikro ovat paljon paremmat kuin mitä olimme ajatelleet.

Raksalla - Grand DesignsSiinä mietitään miesvoimin, mistä kaivetaan ja miten syvälle. Anteeksipyyntömme naapureille tilapäisistä liikennejärjestelyistä!

Tämä sama ”pihistä ja panosta” metodi toimii myös vesikalusteissa. Se yksinkertaisin ja edullisin hanamalli toimii hyvin arkisissa tiloissa, kun taas ns. vierasvessa on paikka, mihin panostaa.

Nyt on hyvä fiilis siis siitä, että omassa kädessä olevat menoerät pysyvät hanskassa, mutta entäpä tuo surkea lista alla… Pian lisää!

/Memmu

Grand Designs -ongelmia

 1. Naapurin talo vaarassa. Paaluttaminen tärinän vuoksi mahdotonta. Naapurin perustuksia vahvistettiin kolme työpäivää. Tuntitöinä.
 2. Vesiliittymää ei löydy. Tai ainakaan helposta paikasta! Ahtaat, jyrkät kadut on täynnä kaivoja ja kaapeleita. Kaivaminen melkein mahdotonta.
 3. Vesiliittymä löytyi vihdoin. Neljän metrin syyvyydestä! Pispankatu poikki. Pispankatulaiset äkäisinä. Katulupamaksut.
 4. Tusinallinen erikoismiehiä ihmettelemässä haasteita ja keksimässä niihin ratkaisuja. Tuntityönä.
 5. Työnjohto ja tekijätkin pyörittävät päätään hankaluuksien edessä. Kuka lohduttaisi minua?
 6. Mitä!!!??? Me tarvitaan myös paineenkorotuspumppu! Lisää rahan menoa.
 7. Asfaltti revitty auki. Tarvitaan uusi asfaltti. Rakentaja maksaa. Tietysti.
 8. Vesi- ja viemäriliittymä 7080€ plus viikko kaivinkonetta, kaivuria ja apumiestä. Tuntityönä.
 9. Anturan valukaan ei yksinkertaisinta perusmuuriin kohdistuvan maanpaineen vuoksi. Tuntitöinä, 3 päivää, 4 miestä.
 10. Aikataulut pitkittyvät haasteiden myötä, mutta kuulemma pahin takana. JESS! Laskuja odotellessa.

2 kommenttia sivuun “Grand Designs Pispala – vastoinkäymiset jatkuvat

 1. Täytyy kyllä alkaa seuraamaan teidän vaiheita. Meillä on tontti hankittuna Niemenrannasta. Oma Grand Designs -projekti alkaa ens keväänä.
  Jos vaikka jotain vinkkejä saisi teidän rojektista 🙂

  1. Hei Janne!

   Tsemppiä kovasti teidän Grand Design -projektiin! Hienoa, jos saatte vinkkejä ja vertaistukea Raksalla-blogista 😀
   Muistakaa myös, että suunnittelua ei voi aloittaa liian aikaisin 😉

   Raksaterkuin,
   Memmu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio