Haaveissa oma koti – miten valmistautua asuntolainan hakemiseen?

Henkilökohtainen pankkineuvoja Maarit Karino Vantaan Korson konttorista kehottaa olemaan rohkeasti yhteydessä pankkiin ja keskustelemaan eri mahdollisuuksista.

Miten valmistautua asuntolainan hakemiseen?

Miten pääsen alkuun?

Kuinka paljon omia säästöjä olisi hyvä olla? 

Aina on hyvä olla omia säästöjä. Heinäkuussa 2016 kaikille pankeille astuu voimaan lainakatto. Muutoksen myötä omarahoitusosuutta pitää olla asuntolainaa ottaessa vähintään 10 prosenttia tai vastaava määrä muita vakuuksia. Ensiasunnon ostajilla omaa rahaa tulee olla 5 prosenttia. Lisävakuutena voi toimia esimerkiksi vanhempien omistama asunto, sijoitusasunto, tai muu sijoitusvarallisuus.

Asiakkaan oman säästämisen osuus on siis vastaisuudessa entistä tärkeämpää. Jatkossakin lainan saamisen kannalta tärkeää on myös lainanhakijan taloudellinen tilanne ja maksukyky. Oman kodin unelmasta kannattaa tulla keskustelemaan hyvissä ajoin, jolloin sopivia vaihtoehtoja voidaan miettiä ajoissa.

Vuokrani on 800 €/kk. Kuinka paljon voisin saada lainaa samalla summalla? 

Voit laskea asuntolainalaskurilla suuntaa antavan arvion siitä, paljonko maksaisit lainaa kuukaudessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koko vuokrasummalla ei lyhennetä lainaa, vaan maksettavaksi tulevat myös mm. vastike, sähkö ja muita asumisen kuluja.

Mitä asioita olisi hyvä selvittää ennakkoon?

Mitä paremmin olet selvillä omasta varallisuudestasi ennen pankkineuvojan tapaamista, sitä helpompaa lainasta on keskustella. Kannattaa selvittää ainakin omat menot ja tulot, mahdolliset takaajat sekä omat säästöt.

On myös hyvä kartoittaa, millaista asuntoa etsii ja millainen hintataso halutulla alueella on. Jos olet vasta aloittanut uudessa työssä, ota mukaasi viimeisin palkkatodistuksesi. Mikäli et ole vielä Nordean asiakas, tuo tapaamiseen myös tiliotteesi parilta edelliseltä kuukaudelta.

Mietin asunnon ostamista. Miten aloitan asuntolainan hakemisen?

Lainan hakeminen on helppo aloittaa tutustumalla Nordean verkkosivujen Asumisen rahoitus -osioon. Tulo- ja menoarviolla voit selvittää, mihin rahaa kuluu tällä hetkellä. Laskelma toimii myös hyvänä pohjana keskustelulle. Voit täyttää nettisivuilla tai verkkopankissa alustavan lainahakemuksen, minkä jälkeen pankkineuvoja ottaa sinuun yhteyttä varsinaista asuntolainatapaamista varten.

Voit myös soittaa Nordea Asiakaspalveluun 0200 3000 (pvm/mpm) ja varata ajan. Tapaaminen voidaan järjestää joko kasvotusten sinulle sopivassa konttorissa, puhelimitse tai verkkotapaamisena.

Askeleen lähempänä omaa kotia

Mitä asioita pankkineuvojan kanssa käydään läpi?

Lainaan liittyviä asioita kannattaa miettiä jo etukäteen, jolloin itse tapaamisessa on helpompi omaksua uusia asioita. Tapaamiseen kannattaa myös varata reilusti aikaa. Pankkineuvojan kanssa keskustellaan muun muassa ostettavasta kohteesta, kotivakuutuksesta, lainan määrästä ja ehdoista, laina-ajasta, viitekoroista sekä mahdollisista korkosuojista ja lainaturvasta. Lainaan liittyvien asioiden ohella käydään läpi myös säästämistä ja varautumista yllättäviin menoihin.

Mikä on vakuus ja mihin sitä tarvitaan?

Vakuudet turvaavat pankkilainan takaisinmaksun pankille. Yleensä ostettavan asunnon vakuusarvo on 75 prosenttia asunnon arvosta, mutta lainan loppuosa pitää kattaa joko omilla säästöillä tai taata muulla vakuudella. Voit ostaa esimerkiksi OmaTakaus-lisävakuuden enintään 20 prosentille tai valtion osatakauksen enintään 10 prosentille. Lisäksi laina on mahdollista taata muulla reaalivakuudella, kuten asunto-osakkeilla, kiinteistöillä tai arvo-osuuksilla.

Mikä on lainalupaus?

Lainalupauksessa pankki lupautuu rahoittamaan asunnonoston yhdessä pankin kanssa sovituilla ehdoilla. Kun sinulla on lainalupaus, voit tehdä tarjouksen asunnosta. Lainalupaus on voimassa yleensä kuukauden kerrallaan ja se voidaan päivittää puhelimitse pankkineuvojan kanssa.

Oma koti on vielä kaukainen haave. Kannattaako ASP-säästäminen tai onko muita keinoja saada rahaa sivuun asunnonostoa varten?

ASP-säästämistä suositellaan kaikille, jotka suunnittelevat ensiasunnon ostoa . ASP-säästöjä on kartutettava vähintään kaksi vuotta, ja ASP-lainan saadakseen säästöjä tulee olla 10 % asunnon hinnasta. Kaikille asunnonostoa harkitseville, myös asunnonvaihtajille, suositellaan pitkäaikaista säästämistä. Kannattaa laskea yhdessä pankkineuvojan kanssa, mikä olisi paras keino saavuttaa haluttu säästötavoite oman kodin hankkimiseksi.

Ota yhteyttä ja askel kohti unelmaasi – Nordea 24/7 0200 3000 (pvm/mpm) 24 h/vrk

Teksti: Paula-Maija Wallin. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Ajassa.nordea.fi -sivustolla 12.4.2016.

Lue lisää asuntoneuvoja Nordealta

Haaveissa oma koti – miten valmistautua asuntolainan hakemiseen? logo

Sammio