Yhteistyössä:

Seinien pienet halkeamat ja lohkeamat ovat varsin tavallinen näky useimmissa kodeissa, ja niitä voidaankin pitää monesti vain kosmeettisena ongelmana. Halkeamia saattaa syntyä rakenteiden luonnollisten liikkeiden seurauksena esimerkiksi lämpötilojen vaihdellessa tai uuden talon hakiessa paikkaansa. 

Jos halkeama ilmestyy yllättäen, sen koko kasvaa tai seinissä on useampia halkeamia, on kuitenkin syytä paneutua asiaan tarkemmin. Pahimmassa tapauksessa halkeilun syynä on talon painuminen. Tällöin ongelmaan kannattaa puuttua pikimmiten, sillä talon painuessa painuu myös rakennuksen arvo.

Näin tunnistat seurantaa vaativat seinän halkeamat

Talo painuu, kun maaperä ei pysty kannattelemaan rakennuksen painoa. Erityisesti silloin, kun talo painuu epätasaisesti – ja niinhän se yleensä painuu – rakenteisiin ja seiniin syntyy jännitteitä, minkä seurauksena niihin syntyy halkeamia. Tiiliverhoillun talon ei tarvitse painua paljoakaan, kun vauriot ovat jo selvästi nähtävillä.

viistottain etenevä halkeama seinässä

Mutta miksi talo painuu?

Geobearin aluepäällikkö Niko Koponen kertoo syitä olevan monia. 

Esimerkiksi savimaalle maanvaraisesti perustetut talot saattavat painua saven kuivuessa ja kokoonpuristuessa. Kuivumisen syynä voi olla pitkään jatkunut hellejakso tai janoiset puut. Hiekkamailla maa-ainesta saattaa puolestaan liikuttaa rakennus- ja paalutustöistä syntyvä tärinä tai isompi vesivahinko. Uusikin talo voi olla muutaman vuoden kuluttua vinossa, jos täyttömaata ei ole rakentamisvaiheessa tiivistetty jokaiselta kulmalta yhtä hyvin, Koponen luettelee.

Tutustu maaperän painumaongelmiin erikoistuneeseen Geobeariin

Entä mistä tietää, milloin seinän halkeama on syntynyt rakenteen luonnollisen elämisen seurauksena ja milloin on kyse talon painumisesta?

Talon painumiseen viittaavat halkeamat sijaitsevat yleensä lähellä talon ovia, ikkunoita tai nurkkia. Koposen mukaan alan asiantuntijaan kannattaa olla yhteydessä ja jatkotoimiin ryhtyä erityisesti silloin, kun seinän halkeamaan sopii yksi tai useampi seuraavista piirteistä:

  • Halkeama etenee 45 asteen kulmassa tai portaittain tiilisaumoja mukaillen. 
  • Halkeama on samassa kohdassa sekä sisä- että ulkoseinässä.
  • Halkeama ilmestyy paikkaamisen jälkeen uudestaan.
  • Halkeama on yläosastaan leveämpi, kauttaaltaan yli 5 mm leveä tai sen koko vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

Seinän halkeaman ohella talon painumiseen viittaa myös haljennut sokkeli tai vino lattia. 

Laittamalla pallon lattialle näkee helposti, mihin suuntaan lattia on kallellaan. Samalla kannattaa testata myös ovien ja ikkunoiden toimivuus. Jos niitä on hankala avata tai sulkea, eikä syynä ole vain karmin turpoaminen, on syytä epäillä talon painumista. Talon painuessa karmin ja seinän väliin voi jäädä myös selvä rako, Koponen vinkkaa.   

Lue lisää tavallisimmista talon painumisen merkeistä.

Pelkkä seinän halkeaman korjaus ei aina riitä

Okei, epäilen talon painuneen. Mitä seinän halkeamalle voi tehdä? 

Jos seinän halkeamat ovat vanhoja ja pysyneet samanlaisina useita vuosia, ne voi turvallisin mielin paikata ja maalata. Jos talon painuminen kuitenkin jatkuu, ei pelkkä seinän halkeaman korjaus riitä, sillä ennen pitkää halkeama repeytyy uudestaan auki. Siksi maaperää täytyy ennen halkeamien korjausta vahvistaa.

Perinteisesti painuneiden pientalojen perustuksia on vahvistettu korvaamalla perustusten alapuolista maata betonivalulla. Menetelmä on hidas ja työläs, eikä sitä voida veden jäätymisen takia hyödyntää talvipakkasilla.

Jos kantava maapohja sijaitsee syvällä, voi yhtenä vaihtoehtona olla myös perustusten paaluttaminen. Jälkikäteen tehtävä paalutus vaatii kuitenkin aina rakenteiden purkamista ja viikkojen evakkoa.

Asukasystävällisin ja rakenteiden kannalta turvallisin tapa vahvistaa maaperää on geopolymeeri-injektointi. Geopolymeeri-injektoinnissa paisuvaa geopolymeerimateriaalia injektoidaan pienten reikien kautta maaperään, jossa se tiivistää ja vahvistaa huonosti kantavaa maa-ainesta. Korjaustyöt on usein mahdollista toteuttaa jopa päivässä, eikä korjauksen tieltä tarvitse muuttaa pois. Geopolymeeri-injektointi onnistuu myös talvella kovillakin pakkasilla. 

Tarvittaessa painunut talo voidaan paisuvan geopolymeerin avulla myös oikaista, minkä yhteydessä seinän halkeamat usein pienenevät tai umpeutuvat kokonaan ja aikaisemmin jumittaneet ovet ja ikkunat alkavat toimia taas normaalisti.

pystysuuntainen halkema seinässä

Huolestuttaako talon mahdollinen painuminen ja kaipaat apua tilanteen kartoittamiseen? Geobear tarjoaa asiantuntija-apua kaikenlaisiin painumaongelmiin. Tutustu Geobearin palveluihin täällä tai ota yhteyttä soittamalla 0400 400 800

Geobear on suomalainen rakenteiden painumaongelmiin erikoistunut urakoitsija, jolla on takanaan lähes 40 vuoden kokemus. Geobearin kehittämää geopolymeeri-injektointimenetelmää on hyödynnetty tuhansissa pientalokohteissa Suomessa ja maailmalla. 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio