Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Yhteistyössä:

Vaikka kuviotapetit eivät olisi aiemmin säväyttäneetkään veikkaan, että tämän kevään raikkaaseen uutuuteen, nimittäin on Hanna Werningin yhdessä Boråstapeterin kanssa suunnittelemaan Wonderland-tapettimallistoon, moni suomalainen ihastuu.

Tapettien kuosit edustavat Werningille tyypillistä satukirjamaista tyyliä, mutta kyseessä ei ole pelkkä lastenhuoneiden tapettimallisto vaan monikäyttöinen mallisto, jonka kuosit soveltuvat – lastenhuoneiden lisäksi – niin olohuoneeseen, keittiöön, makuuhuoneeseen kuin työhuoneeseenkin. Tapettimallisto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Värisilmä - Hanna Werning Wonderland 1474 Vildtuta tapetti

Hanna Werningin suunnittelema kukka- ja lehtikuvioinen tapetti on kaunis katseenvangitsija ja sopii moneen tyyliin. Voimakas kuvioinen tapetti kysyy rohkeutta, mutta palkitsee aina. Kuva: Värisilmä, Hanna Werning Wonderland 1474 Vildtuta tapetti.

Me suomalaiset olemme melko arkoja käyttämään sisustuksessa kuviotapetteja ja värikkäitä tapetteja. Joko linjakas ja harmoninen skandinaavisen sisustus ei anna jalansijaa tai sitten emme osaa nähdä näitä tapetteja osana suomalaista kotia. Mene ja tiedä.

Itse olen sitä mieltä, että sekä kuviotapetit että värikkäät tapetit ovat upeita yksityiskohtia ja muuttavat parhaimmillaan tilan tunnelmaa ja mittasuhteita kauniisti. Ja mielestäni ne sopivat suomalaiseen kotiin ja tyyliin vallan mainiosti.

Miten ja millaisissa tiloissa värikkäitä tai voimakaskuosisia tapetteja kannattaa käyttää?

Värikäs tai voimakaskuosinen tapetti on jo itsessään sisustuksen kiintopiste, mikä tarkoittaa, että se kiinnittää katsojan huomion. Kannattaa siis antaa sille sen arvoinen paikka. Isokuosinen, voimakas tapetti ei erotu välttämättä edukseen pienessä tilassa, sillä isot kuviot saavat tilan tuntumaan pienemmältä. Toki poikkeuksiakin löytyy ja aina tapetilla ei tarvitse päällystää koko seinää vaan vaikkapa vain osan.

Tapettia voi myös kehystää listoituksilla, jolloin huone saa mielenkiintoisen taulun tai vaikkapa sängynpäädyn. Tärkeää on kuitenkin tietää, mitä tilassa halutaan korostaa tai häivyttää. Jos haluat korostaa tapettia, älä valitse sellaisia huonekaluja, jotka vievät huomion itseensä – tai toisin päin.

Värisilmä - Hanna Werning Wonderland 1466 Stjärnflor tapetti

Tämä tapetti tuo auringon lämmön sisätiloihin – satoi tai paistoi. Pimeä eteinen saisi tästä tapetista oivan piristeen. Kuva: Värisilmä / Hanna Werning Wonderland 1466 Stjärnflor tapetti.

Kirkkaat värit luovat tilaan energisemmän tunnelman kuin murretut sävyt. Kannattaakin pitää tämä mielessä värejä ja sävyjä valittaessa. Voimakaskuosisen tapetin ja valkoisten seinien yhdistelmässä kontrasti on kova. Jos kontrastia halutaan pehmentää, kannattaa muihin seiniin valita pehmeitä puuterisia sävyjä ja mahdollisimman himmeitä kiiltoasteita. Voimakkaiden tapettien kaveriksi soveltuvat hyvin kalkki-, struktuuri- tai täyshimmeät maalit, jolloin kokonaisuudesta tulee harmoninen.

Tapettikuoseilla voi ja on lupa leikitellä. Voit yhdistellä erilaisia kuoseja tai leikata tapetista kuvioita esimerkiksi lastenhuoneen seinälle. Kuviotapetit soveltuvat seinien lisäksi myös kattoon tai kattosisennykseen, joskin kattoon asennus vaatii hieman enemmän käsipareja ja tarkkaa työn suunnittelua.Värisilmä - Hanna Werning Wonderland 1458 Molntuss tapetti

Tämä pilvikuvioinen tapetti sopisi hyvin myös kattoon. Kuva: Värisilmä / Hanna Werning Wonderland 1458 Molntuss tapetti.

Yksi vai useampi seinä voimakaskuosisella tapetilla?

Jos tilaan halutaan tehdä tapetilla niin sanottu tehosteseinä, kannattaa tapetoida sellainen seinä, josta tilaan muodostuu kaunis näkymä. Ennen tapetointia, kannattaa miettiä huoneen kalustus. Kaunista tapettia ei nimittäin kannata piilottaa isoilla huonekaluilla – se on tarkoitettu katseltavaksi.

Tapetin valintaan vaikuttavat myös ikkunoiden paikat ja niiden koko sekä tilassa olevat kalusteet ja muut materiaalit. Voit poimia mieluisasta tapetista värejä muiden seinien maaleihin tai yksiväriseen tapettiin tai vaikkapa huoneen tekstiileihin. Sisustuksessa kannattaa käyttää värien eri sävyasteita, jolloin kokonaisuudesta saa mielenkiintoisemman.

Värisilmä - Hanna Werning Wonderland 1474 Vildtuta tapetti

Huonekalut ja huolella valitut sisustusesineet korostavat tapetin yksityiskohtia kauniisti. Kuva: Värisilmä, Hanna Werning Wonderland 1474 Vildtuta tapetti.

Jos tapettia ei haluta korostaa tehosteseinämäisesti, kannattaa tapetoida samalla tapetilla useampi kuin yksi seinä. Tällöin kokonaisuus yleensä rauhoittuu. Isokuosinen voimakas tapetti pääsääntöisesti pienentää tilaa ja pienikuvioinen vastaavasti tekee tilan isomman tuntuiseksi. Kalusteiden ja tekstiilien väreihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tiloissa, joissa on voimakkaat tapetit. Muilla väreillä voidaan joko tehostaa tai tarkoituksellisesti pehmentää tapetin olemusta.

Värit elävät aina tilassa olevan valon mukaan ja etenkin vaaleat tai hohtavat tapetit saattavat saada heijastumia myös vastapäisen talon voimakkaan värisestä seinästä tai tilan muista värikkäistä pinnoista. Tämän vuoksi aidon tapettimallin katsominen tilassa on tärkeää ennen lopullista tapettivalintaa. Myös korkeakiiltoiset pinnat heijastavat tilassa olevia värejä, mikä kannattaa ottaa huomioon.

Värisilmä - Hanna Werning Wonderland 1459 Koralläng tapettiParhaimmillaan kuviotapetti ja tilassa olevat kalusteet tekevät kokonaisuudesta harmonisen ja korostavat kauniisti toisiaan. Kuva: Värisilmä / Hanna Werning Wonderland 1459 Koralläng tapetti.

Miten tapetilla voi vaikuttaa tilan mittasuhteisiin?

Perussääntö on, että pystyraidat korottavat tilaa ja vaakaraidat saavat sen tuntumaan matalammalta. Isot kuviot tekevät huoneesta pienemmän tuntuisen ja vastaavasti pienikuvioinen tapetti pienessä tilassa saa tilan tuntumaan isommalta.

Isossa tilassa pienikuvioisen tapetin kuviot hukkuvat seinälle ja tapetti saattaa näyttää yksinkertaisemmalta kuin mitä se todellisuudessa on. Tällöin tärkeässä roolissa ovat tapetin värit, joita voidaan nostaa esiin muilla tilassa olevilla tehosteväreillä. Tummat sävyt imevät valoa itseensä ja vaaleat pinnat heijastavat sitä.

Värisilmä - Hanna Werning Wonderland 1470 Mårdgömma tapetti

Tummapohjainen kuviotapetti tuo tilaan hämyisän ja kotoisan tunnelman. Vaaleat huonekalut korostuvat tummasta taustasta. Kuva: Värisilmä / Hanna Werning Wonderland 1470 Mårdgömma tapetti.

Värisilmä - Hanna Werning Wonderland 1479 Flyttfrö tapetti

Iso- ja voimakaskuvioinen tapetti saa huoneen tuntumaan pienemmältä kuin mitä se todellisuudessa on. Katse kiinnittyy kirkkaimpiin väreihin. Kuva: Värisilmä / Hanna Werning Wonderland 1479 Flyttfrö tapetti.

Värisilmä - Hanna Werning Wonderland 1478 Fantasia tapetti

Vaaleasävyinen kuviotapetti heijastaa valoa ja tekee tilasta avaramman. Tummat ja värikkäät yksityiskohdat korostuvat neutraalista pohjasta. Kuva: Värisilmä / Hanna Werning Wonderland 1478 Fantasia tapetti.

 

Näihin ja muihin ihaniin tapetteihin pääset tutustumaan muun muassa Värisilmän verkkokaupassa ja lähimmässä Värisilmä-liikkeessä tai BoråsTapeterin omilla sivuilla.

Marika

Psst… kevään mittaan luvassa lisää asiaa tapeteista! Sillä välin voit käydä ihastelemassa Katin makuuhuoneen muutosta ja sitä, miten tummapohjainen kuviotapetti istuu makuuhuoneeseen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio