Yhteistyössä:

Monen mielestä omakotitalon rakentaminen tuntuu järjettömältä – kuka hullu nyt lähtisi projektiin, joka kestää vuosia ja imee kaikki mehut. Vanhan asunnon remontoiminen vaikuttaa paljon näppärämmältä vaihtoehdolta. Vähän kun laittaa pintoja uusiksi – jos heittäytyy hurjaksi, päivittää keittiön ja kylppärin – niin jo vain koti tuntuu uudelta. Ja silti puuhaan kuluu korkeintaan pari kuukautta. Paitsi jos tekee kuten Pasi Rasku puolisonsa Main kanssa.

Pohjanmaalla horisontti on kaukana ja samoin vastapäinen seinä. Sikäläisissä vanhoissa taloissa on väljyyttä, jollaista lakeuksilta Tampereelle kotiutunut Rasku etsi itselleen vuosikausia. Hakusessa ei kuitenkaan ollut pelkästään avaruutta. Unelmien talolla täytyi olla myös luonnetta. Viimeinen se juuri oikea löytyi Härmälästä. Talvella 2017 Rasku allekirjoitti kauppakirjat vanhasta kunnan eläinlääkärin talosta.

Kaikki uusiksi

Vanhalla talolla on aina historia, jonka voi lukea sen kivijalasta, seinistä, rakenteista. Tämäkin talo oli kokenut monenlaiset aikakaudet ja osa oli jättänyt ankariakin jälkiä. Kaikki vuosikymmenten saatossa tehdyt remontit eivät 2010-luvun näkökulmasta olleet tehneet pelkästään hyvää – niistä viimeisinkin oli tehty 1960- tai 1970-luvulla – mutta perustaltaan hirsirakennus oli hyvässä kunnossa. Lähtökohta oli toki, että lähes kaikki täytyisi laittaa uusiksi ja Rasku ymmärsi sen. Sitä hän ei ihan täysin hahmottanut, mitä tuo ihan konkreettisesti tarkoittaisi.

Remontteja aikaisemminkin tehnyt mies osasi toki varautua siihen, että asioita paljastuisi sitä mukaa, kun työt etenisivät. Etenkin tyhjennys- ja purkuvaiheessa oli varauduttava kaikkeen. Onneksi suuria yllätyksiä ei tullut ja varsinaisten rakenteiden uusimistarve jäi kohtalaisen pieneksi. Jokunen hirsi täytyi vaihtaa, jonkin seinän sisään oli päässyt joskus kosteutta, yläpohjan eristeenä oli käytetty lähinnä purua, mineraalivillaa, rakennusjätettä ynnä muuta sinne kuulumatonta. Kaikki asioita, joihin ratkaisut kyllä löytyvät.

Ammattilaisia etsimässä

Vanhassa talossa on kuitenkin omat kommervenkkinsä. Pasi viettikin paljon aikaa kirjojen ja internetin parissa hankkimassa lisää tietoa eri aikakausien rakennusratkaisuista. Kun itselleen tekee, ei halua tehdä huonosti. Samalla täytyi tietenkin käydä töissä ja vaikka mies pystyykin varsin paljon säätämään omia aikataulujaan, oli päivän selvää, että projekti työllistäisi monia ammattilaisia.

Heidän löytäminen olikin iso osa urakkaa. Siinä auttoivat oma verkosto, internet sekä esimerkiksi Pelastetaan vanhat talot -ryhmä Facebookissa. Pasin omat tiedot ja taidot auttoivat puolestaan tarjokkaiden arvionnissa, jotta työmaalle päätyisi vain todella asiansa osaavia tekijöitä. Esimerkiksi hirsitalon kengittämisessä tarvitaan osaamista ja kokemusta, jota ei koulun penkillä tai YouTube-videoita katsomalla hankita.

Uutta ja vanhaa

Projektin päätarkoitus oli tietenkin rakentaa perheelle koti, mutta myös remontoida talo mahdollisimman paljon perinteitä kunnioittaen. Kun jossakin ratkaisussa vastakkain olivat perinteet ja nykyajan mukavuudet, jälkimmäisten painoarvo oli suurempi. Esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen kalusteet ovat nykyaikaisia ja tietoliikennekaapelointi kattaa koko talon, mutta toisaalta keittiössä on myös komea, vuonna 1954 rakennetusta rintamamiestalosta pelastettu Kotiliesi 30.

Liesi ja sen yläpuolella käryjä ahmiva huuva ovat puolestaan esimerkkejä siitä, että oman työn, remontin suunnittelun ja sen toteuttamisen lisäksi tunteja on kulunut paljon myös erinäisiä tarpeellisia tavaroita metsästäessä. Se, kuten koko projekti on vaatinut rutkasti kärsivällisyyttä ja aikaa.

Jouluksi kotiin

Etenkin aikaa kului paljon enemmän kuin kokenutkaan remontoija osasi arvioida: kolme vuotta. Jos kaikki olisi mennyt käsikirjoituksen mukaan, valmista olisi luonnollisesti tullut paljon nopeammin. Vanhan talon remontointiin kun ei valitettavasti ole olemassa kaiken kattavia käsikirjoituksia. Muutoksia aikatauluun tuottavat ainakin talon tarjoamat yllätykset, tekijöiden kiireet, säät ja viranomaiset. Tarvitaan siis rutkasti päättäväisyyttä ja lehmän hermoja, jotta paketti pysyy kasassa.

Pasin vinkki remontoijalle on, että ei pidä asettaa itselleen liian tiukkoja aikatauluja. Silloin stressi pysyy kurissa. Jouluksi kotiin, mutta ei puhuta vuodesta mitään. Raskuja auttoi myös se, että perhe asui hyvän aikaa jo aikaisemmin valmistuneessa pikkuhuoneistossa talon toisessa päädyssä. Työmaalle oli lyhyt matka ja tilojen niukkuus antoi motivaatiota.

Kyllä nyt kelpaa

Väsynyt mutta onnellinen isäntä myöntää, että voimille otti, mutta kyllä nyt kelpaa. Enää ei tarvitse viettää kaikkia vapaahetkiä työmaalla tai netissä etsimässä tavaroita ja tietoa.

Remontointihalut on siis omalta kohdalta tyydytetty joksikin aikaa, mutta kolmen vuoden rupeaman jälkeen mies pystyy taas entistäkin paremmin auttamaan asiakkaitaan heidän omissa remonttikysymyksissään. Ja valamaan myös uskoa siihen, että isokin projekti valmistuu aikanaan.

Jos haluat asiantuntevan kumppanin vanhan talon ostoon tai myyntiin, tutustu Pasiin hänen omilla sivuillaan tai soittele numeroon 0400 171 191

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio