Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Kurkataanpa, mitä Härmälän hirsitalon yläkerrassa on tapahtunut! Kun edellisen kerran kävin paikanpäällä, oli meneillään yläkerran eristäminen. Hirsitalon eristys on asia, joka vaikuttaa herättävän keskustelua ja tapojakin on useita. Päädyttiin sitten minkälaiseen ratkaisuun tahansa, on tavoitteena aina toteuttaa eristys niin, että rakenteiden hengittävyys säilyy ja ne pysyvät terveinä.

Tämänkaltaisessa projektissa vaihtoehtoina on eristää tila joko puhallusvillalla tai uretaanilevyillä. Tässä jutussa luodaan katsaus siihen, minkälaisia materiaaleja nämä ovat sekä siihen, miksi tässä kohteessa päädyttiin käyttämään uretaanilevyjä yläkerran eristyksessä.

Tässä näet yläkerran pohjapiirrustuksen. Vanhat, melko jyrkät i-portaat vaihtuvat uusiin ja niitä pitkin saavutaan tilavaan aulaan. Yläkertaan tulee kaksi makuuhuonetta sekä tilava kylpyhuone ja kodinhoitohuone.

Mitä eroja mineraalivillalla ja uretaanilla on?

Erilaisia eristysmateriaaleja voidaan vertailla niiden lämmönläpäisykertoimen eli U-arvon perusteella. Mitä pienempi tuo arvo on, sitä paremmin materiaali toimii eristeenä. Uretaanilla tuo kerroin on puhallusvillaa matalampi, minkä johdosta sitä riittää ohuempi kerros tuomaan saman eristävyyden.

Kun lisäeristetään vanhaa taloa, vaikuttavat sen olemassaolevat rakenteet siihen, minkälainen eristystapa kannattaa valita. Kun käytetään mineraalivillaa, tulee huolehtia, että tarvittavat tuulensuojalevyt ja höyrysulut ovat paikoillaan. Uretaanilevyjä käytettäessä puolestaan erillisiä hörysulkumuoveja ei tarvita, sillä levyn alumiinipinta on höyrytiivis.

Myös hinta on usein tärkeä tekijä eristysmateriaalin valinnassa. Tosin tässä asiassa kannattaa materiaali- ja työkustannusten lisäksi miettiä, minkälaiset lämmityskustannukset tulevat olemaan.  Materiaalikuntannukset uretaanin kohdalla ovat selvästi korkeammat. Mineraalivillan asentaminen höyrysulkuineen ja muineen sen sijaan on työläämpää, mikä tasaa kustannuksia.

hirsitalon eristys

hirsitalon eristys

Hirsitalon eristys – miksi uretaania?

Näiden tietojen pohjalta Pasi teki päätöksen käyttää oman talonsa yläkerran eristyksessä uretaanilevyjä.

Jos eristysmateriaalina olisi käytetty mineraalivillaa, oltaisiin sitä jouduttu laittamaan ainakin parikymmentä senttiä paksumpi kerros, jolloin yläkerrassa käytettävissä oleva tila olisi pienentynyt huomattavasti. Uretaanilevyt ovat suhteellisen ohuita, joten ne olivat myös tilaa säästävä vaihtoehto.

Vaikka uretaanin hinta on reilusti puhallusvillaa korkeampi, sen nähdään olevan tuon hintansa väärti erinomaisen eristyskykynsä ansiosta.  Ja toisaalta uretaania käyttämällä säästää asennuskustannuksissa, sillä mineraalivillan asentaminen viisto-osuuksille on selvästi työläämpää.

Hirsitalon eristys

Yläkerta tulee näyttämään varmasti hienolta! Tällä voit tutustua Härmälän hirsitalon aikaisempiin vaiheisiin

Jos kaipaat itsellesikin tällaista ”pientä projektia”, niin katso minkälaisia vanhoja hirsitaloja on tällä hetkellä myynnissä Etuovi.comissa

-Juulia

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio