Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Kurkataanpa, mitä Härmälän hirsitalon yläkerrassa on tapahtunut! Kun edellisen kerran kävin paikanpäällä, oli meneillään yläkerran eristäminen. Hirsitalon eristys on asia, joka vaikuttaa herättävän keskustelua ja tapojakin on useita. Päädyttiin sitten minkälaiseen ratkaisuun tahansa, on tavoitteena aina toteuttaa eristys niin, että rakenteiden hengittävyys säilyy ja ne pysyvät terveinä.

Tämänkaltaisessa projektissa vaihtoehtoina on eristää tila joko puhallusvillalla tai uretaanilevyillä. Tässä jutussa luodaan katsaus siihen, minkälaisia materiaaleja nämä ovat sekä siihen, miksi tässä kohteessa päädyttiin käyttämään uretaanilevyjä yläkerran eristyksessä.

Tässä näet yläkerran pohjapiirrustuksen. Vanhat, melko jyrkät i-portaat vaihtuvat uusiin ja niitä pitkin saavutaan tilavaan aulaan. Yläkertaan tulee kaksi makuuhuonetta sekä tilava kylpyhuone ja kodinhoitohuone.

Mitä eroja mineraalivillalla ja uretaanilla on?

Erilaisia eristysmateriaaleja voidaan vertailla niiden lämmönläpäisykertoimen eli U-arvon perusteella. Mitä pienempi tuo arvo on, sitä paremmin materiaali toimii eristeenä. Uretaanilla tuo kerroin on puhallusvillaa matalampi, minkä johdosta sitä riittää ohuempi kerros tuomaan saman eristävyyden.

Kun lisäeristetään vanhaa taloa, vaikuttavat sen olemassaolevat rakenteet siihen, minkälainen eristystapa kannattaa valita. Kun käytetään mineraalivillaa, tulee huolehtia, että tarvittavat tuulensuojalevyt ja höyrysulut ovat paikoillaan. Uretaanilevyjä käytettäessä puolestaan erillisiä hörysulkumuoveja ei tarvita, sillä levyn alumiinipinta on höyrytiivis.

Myös hinta on usein tärkeä tekijä eristysmateriaalin valinnassa. Tosin tässä asiassa kannattaa materiaali- ja työkustannusten lisäksi miettiä, minkälaiset lämmityskustannukset tulevat olemaan.  Materiaalikuntannukset uretaanin kohdalla ovat selvästi korkeammat. Mineraalivillan asentaminen höyrysulkuineen ja muineen sen sijaan on työläämpää, mikä tasaa kustannuksia.

hirsitalon eristys

hirsitalon eristys

Hirsitalon eristys – miksi uretaania?

Näiden tietojen pohjalta Pasi teki päätöksen käyttää oman talonsa yläkerran eristyksessä uretaanilevyjä.

Jos eristysmateriaalina olisi käytetty mineraalivillaa, oltaisiin sitä jouduttu laittamaan ainakin parikymmentä senttiä paksumpi kerros, jolloin yläkerrassa käytettävissä oleva tila olisi pienentynyt huomattavasti. Uretaanilevyt ovat suhteellisen ohuita, joten ne olivat myös tilaa säästävä vaihtoehto.

Vaikka uretaanin hinta on reilusti puhallusvillaa korkeampi, sen nähdään olevan tuon hintansa väärti erinomaisen eristyskykynsä ansiosta.  Ja toisaalta uretaania käyttämällä säästää asennuskustannuksissa, sillä mineraalivillan asentaminen viisto-osuuksille on selvästi työläämpää.

Hirsitalon eristys

Yläkerta tulee näyttämään varmasti hienolta! Tällä voit tutustua Härmälän hirsitalon aikaisempiin vaiheisiin

Jos kaipaat itsellesikin tällaista ”pientä projektia”, niin katso minkälaisia vanhoja hirsitaloja on tällä hetkellä myynnissä Etuovi.comissa

-Juulia

Katso myös nämä

11 kommenttia sivuun “Hirsitalon eristys – uretaania vai mineraalivillaa yläkertaan?

  1. Heh heh. Uretaanilevyt ja lasivilla+höyrynsulkumuovi eivät hengitä lainkaan, eivätkä ne kuulu vanhaan hirsi- tai puutaloon. Ei ihme, että vanhat talot tuhotaan vähitellen kokonaan, kun rakennustelollisuuden lobbauksen ja viranomaismääräysten lisäksi asiaa ymmärtämättämät bloggaajat ja kiinteistövälittäjät yllyttävät ihmisiä tuhoamaan toimivat perinteiset rakennustavat ja -ratkaisut.

    Aiempi kengitysartikkeli oli sinänsä hyvä, mutta edisti ylikorjaamista. Pintalaho alimmissakaan hirsissä ei ole vielä korjaamisperuste. Jokaisessa vuosikymmeniä vanhassa hirsirakennuksessa sitä esiintyy, mutta useimmiten vielä sata vuotta vanhankin hirsikehikon hirret ovat täysin kantavia. Alimpiakaan hirsiä ei ole tarpeen vaihtaa, kun niiden kantavuus on vielä hyvä. Jos rakennuksessa on jotain aikojen saatossa syntyneitä häiriöitä, kuten vääntyneet tippalaudat tai maan kallistusten häviäminen, ne korjataan ja seurataan tilannetta. Sadassa vuodessa kehittynyt, muutaman sentin syvä pintalaho ei haittaa ja kun syyt on korjattu, voi mennä toiset sata vuotta, ennen kuin on perusteltua vaihtaa hirsiä.

    1. Mathias V hyvä kommentti. Ainut missä olen kanssasi erimieltä on, että vanhoja taloja ei tuhota vähitellen vaan kova vauhtia.
      Miksi vanha talo täytyy saada energiatehokkaakksi? Sama kun ostaisin 40 -luvun jenkki raudan ja asentaisin siihen 1,5 l eco diiselin.

      Palataan artikkeliin. Miten on huoneen ilmanvaihto hoidettu? Tällainen ”pullo” rakenne vaatii koneellisen ilmanvaihdon. Paljonko ulkoseinässä on tuuletusrakoa? ja miten tuuletus toimii?

      ”Kun lisäeristetään vanhaa taloa, vaikuttavat sen olemassaolevat rakenteet siihen, minkälainen eristystapa kannattaa valita. Kun käytetään mineraalivillaa, tulee huolehtia, että tarvittavat tuulensuojalevyt ja höyrysulut ovat paikoillaan. Uretaanilevyjä käytettäessä puolestaan erillisiä hörysulkumuoveja ei tarvita, sillä levyn alumiinipinta on höyrytiivis.”

      Mitä tämä tarkoittaa??? EI EI EI!!!! Tässä kappaleessa on kaikki väärin.

      No ehkä se tämän asukkaan elin iän kestää…

  2. Täytyisi viranomaisilta ottaa valta pois kokonaan .Nyky asunnot on sellaisia pommeja kun olla voi ja isot herrat hieroo käsiään kun saavat iskostettua uusia lakeja todella tyhmien politiikkojen avustuksella ,jotka eivät tiedä yhtään mitään oikeastaan mistään.
    Käsittämätöntä touhua .Sitten oma osansa on kaikenmaailman bloggarit tai järjestöt ,jossa muutamat henkilöt määrältään ,jotka mahtuisi ulkopaskahuussiin saa vaikuttaa myös lakeihin kun ovat niin hirmuisen viisaita olevinaan.
    Pulloja vaan lisää ja niihin ilmanvaihtolaitteet pakollisiksi niin kyllä hometta riittää ja sairaita ihmisiä ja muistakaa se energiatehokkuus niin saadaan lisää hometta .
    Se kansanosa ,jolla vielä on sitä maalaisjärkeä niin toivon ,että nousee barrigaadeille ja vastustaa tätä hulluutta ,joka on tuhoamassa koko viisauden perinteen ,jota on ollut aikoinaan rakentamisessa.

    1. Totta kirjoitat Homeiset rakenteet sairastuttavat ihmisiä yhä nuorempina. Altistuneet huomaavat todella herkästi onko tila homeessa. Käytän itse (4v sitten ) remontoidun koulun tiloja ryhmä-opetukseen (kansalaisopiston kurssi) Kurssilta on 4 joutunut jäämään pois nykyisestä tilasta. Ensimmäinen tila oli kokonaan homeessa se oli toimiva koulu ja
      lapset käyvät edelleenkin siellä ja kaupunki ei tee mitään, siispä sääli noita lapsia ja perheitä kun homeallergia oireet iskee.
      Molemmissa kouluissa opettajat ovat huomanneet ongelman myös, mitään ei tehdä.

  3. Missä on hengittävä vaihtoehto puukuituisin eristein ja ilmansulkupaperein? Bloggari vaikuttaa enemmän sisustuimmeiseltä, kuin vakavasti otettavalta rakennusteknikolta.

  4. Kirjoittajalla ei ole alkeellisintakaan logiikkaa kirjoituksessaan – eikä remonttikohteessa. Vaikka alussa todetaan: ”tavoitteena aina toteuttaa eristys niin, että rakenteiden hengittävyys säilyy ja ne pysyvät terveinä”, sitten sanotaan että ”tulee huolehtia, että tarvittavat tuulensuojalevyt ja höyrysulut ovat paikoillaan. Uretaanilevyjä käytettäessä puolestaan erillisiä hörysulkumuoveja ei tarvita, sillä levyn alumiinipinta on höyrytiivis.” Hah hah todellakin. Kumpikin eristystapa pilaa hirsitalon rakenteet, kosteus tiivistyy seinään / vinoon kattoon ja pian on rakenteet homeessa ja ihmiset sairastaa. Miksi ei alkeellisinkaan fysiikan tieto ja maalaisjärki sano mitään? Vino yläpohja on riskirakenne jonka tuulettumisesta tulee huolehtia todella hyvin, ja eristeeksi esim selluvilla kunhan tuuletus säilyy katon ja eristeen välissä. Onneksi bloggaaja ei ole viranomainen eikä mikään asiantuntija tai ammattilainen – mutta joku siellä rakentaa itselleen aikapommia.

  5. Tsekatkaapa noita kuvia paremin. Uretaanin ja katon välillä on mielestäni selkeä tuuletusrako, jopa normaalia suurempi. Taustapuolen tuuletus kuntoon + huoneen painovoimainen ilmanvaihto -> ei mitään ongelmaa.

  6. LVI Ins puhuu vastoin parempaa, kokemusperäistä tietoa. Rakennusfysiikan teorioita voi pyöritellä vaikka kuinka ja ne tuntuvat loogisilta, mutta aina mennään vikaan. Kyseisessä talossa rakennetaan vanhan hirsitalon yläkertaan modernia hometaloa. Yläkerta saadaan vielä moderniakin taloa nopeammin homeeseen, jos sinne ei nyt laiteta myös koneellista ilmanvaihtoa, painovoimainen ei riitä moderniin, hengittämättömään muovipuollotaloon. Asian selvittäminen vaatisi aivan liian pitkän tarinan ja tietoa löytyy muutenkin laajasti. Nämä uretaanilevyviritykset johtavat aivan samoin vanhojen rakennusten pilaantumiseen kuin lasivilla+höyrynsulkumuovirakenteetkin. Insinööri olen minkäkin, mutat en kehtaa vedota auktoriteettiuskoon, koska oma ammattikunta suoltaa puppua asiasta sen vuoksi, että osalla on oma leipä ojassa, osalla ei riitä viisaus, perehtyneisyys tai kokemus teoreettista koulusivistystä enempään. Valtaosa rakennusinsinööreistäkin on näistä asioista pihalla kuin lumiukko, tästä syystä meillä on käsissä hometalkoot ja valtaosa vanhoistakin taloista on saatu pilattua. Terveen talon rakentaminen on liian yksinkertaista rakennusteollisuudelle. Sen verran voin sanoa, että sellaiseen ei kuulu muovit, ei-hygroskooppiset eristeet ja koneelliset ilmanvaihdot.

  7. Pelkkä ostikko jo kertoi kuinka kujalla kirjoittaja on. Tuonne ei kuulu sen enempää mineraalivilla kuin uretaanilevykään. Vanhan rakenteen kanssa oikea ratkaisu olisi ollut oikea selluvilla ja hengittävät höyrysulku pahvit. Mutta onnea tulevan hometalon omistajalle. Teoria tiiviistä uretaanilevystä toimisi muuten, mutta se vuotaa aina hiukan jostain, jolloin pistemäinen korsteuskuorma kasvaa kohtuuttomaksi.

  8. Heh täällä perunainsinöörit suuvaahdossa luulee ja tietää näköjään paljon kaikkea. Tämän blogin rakennustekninen ulosanti on aika pientä jotta te voitte täällä huudella faktoja 😀 Tarkka saa kyllä olla ja materiaaleja käyttää oikein ja oikealla rakennusteknisellä tyylillä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio