Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Lähes kolme vuotta sitten vierailin tamperelaisen asuntomyyjä Pasi Raskun luona Härmälässä, mistä hän oli ostanut 1920-luvulla rakennetun, huonokuntoisen hirsitalon. Eipä tainnut tuolloin kukaan aavistaa, kuinka pitkä projekti Pasilla oli edessä. Mutta nyt projekti on vihdoin tullut päätökseen! Pääsin katsomaan lopputulosta päivänä, jona remonttimiehet asensivat viimeisiä listoja paikoilleen ja muuttokuorma oli tarkoitus kantaa sisään.

Kuisti ja aula avartuivat

Eteiseen astuessa fiilis oli aivan päinvastainen kuin ensimmäisellä kerralla, jolloin vastassa oli hieman vinksahtanut kuisti ja hämärä eteinen. Nyt ensivaikutelma on avara ja valoisa.

Kuisti ennen
Kuisti nyt. Lattiaa koristaa marokkolaishenkinen laatta.

Täydellisen remontin myötä alakerran huonejärjestystä muutettiin käytännöllisemmäksi ja portaiden paikkaa ja muotoa muutettiin niin, että eteisestä saatiin avara, aulamainen tila.

Aula ennen
Aula nyt

Alakerrassa työhuone, olohuone ja keittiö

Ensimmäinen huone vasemmalla oli ennen keittiö, mutta huonejärjestyksen muutoksen myötä siitä tuli Pasin työhuone. Näyttävästi valaistun hirsiseinän lisäksi katseenvangitsijana huoneessa toimii seinä, joka on tapetoitu talon uumenista löytyneillä sanomalehdillä.

vanhan talon remontointi
Työhuoneen paikalla oli ennen keittiö.
Työhuone nyt

Olohuoneessa on jätetty näkyviin runsaasti paljasta hirttä ja kattoa koristavan komeat kattoparrut. Hirren kaveriksi olohuoneen seinille on valittu kaunis vaalea kuviotapetti. Jykevästä tulisijasta löytyy tavallisen tulipesän lisäksi kinkku-uuni, joka on kuin leivinuuni mutta hieman korkeampi – ihanteellinen joulukinkun paistoon siis.

Lattiamateriaaliksi valittiin vaalea vinyylilankku, joka sopii kauniisti yhteen hirsiseinien kanssa. Se on myös hyvä kombo lattialämmityksen kanssa, sillä vinyylattialla on alhainen lämmönvastus.

Olohuone ennen
Olohuone nyt

Nykyisen keittiön paikalla oli ennen makuuhuone. Uudessa keittiössä vanhan hirsitalon tunnelma kohtaa modernin ilmeen. Mustat keittiökalusteet ovat Kvikiltä. Alakaapit ovat erikoissyvät, joten laatikot vetävät sisäänsä paljon tavaraa ja ruokatarvikkeita. Tyylikkäissä ohuissa tasoissa materiaalina on kvartsi.

vanhan talon remontointi
Keittiö ennen

Keittiö nyt

Nurkassa seisova puuhella tuo vanhan talon tunnelmaa moderniin keittiöön. Toimiva puuhella löytyi kirkkonummelaisesta rintamamiestalosta ja Pasi kunnosti sen itse muun muassa harjaamalla metalliosat kiiltäviksi. Myös huuva on kierrätyslöytö, se kulkeutui tänne kaverin pakettiauton kyydissä Kemistä asti.

Yläkerrassa tilava kylpyhuone ja makuuhuoneet

Remontin myötä yläkerran aula avartui huomattavasti ja huonejärjestys muuttui käytännöllisemmäksi; nyt sieltä löytyvät makuuhuoneet ja kylpyhuone kodinhoitotiloineen. Alakerrasta tuttu mustavalkoinen linja jatkuu saavuttaessa talon yläkertaan.

Yläkerran aula ennen
Yläkerran aula nyt

Yläkerran rakentamisessa oli omat haasteensa, sillä katon tukirakenteet kaipasivat korjausta. Makuuhuoneiden keskelle täytyi jättää tukitolpat, jotka onnistuttiin kuitenkin sijoittamaan siten, että sängyt mahtuvat huoneisiin vaivatta.Yläkerrassa oli ennen yksi makuuhuone, nyt kaksi.

Yläkerran makuuhuone ennen

Yläkerran makuuhuoneet nyt

Yksi iso muutos pohjaratkaisun suhteen tehtiin siinä, että kylpyhuone siirrettiin talon kellarista yläkertaan. Tilavan kylpyhuoneen toinen puoli säilytystiloineen ja pyykkoneineen on pyhitetty kodinhoidolle. Toisella puolella taas on kaksi suihkua ja nurkan takana lasten iloksi hankittu kylpyamme.

Talo on täynnä näyttäviä sisustusratkaisuja, eikä kylpyhuonekaan tee poikkeusta. Kuistin laattalattiasta tuttu marokkolaishenkinen teema jatkuu kylpyhuoneessa. Saunaa ei kylpyhuoneen yhteyteen rakennettu, eihän sellaisia vanhoissa hirsitaloissa alunperinkään ollut sisätiloissa. Itse asiassa ei ollut kylpyhuoneitakaan, mutta pihasaunassa peseytyminen ei oikein kohtaa nykyaikaisen asumisen standardeja.

Tältä näytti kellarin pesutiloissa.
Uuden kylpyhuoneen yhteydessä on käytännöllinen kodinhoitotila

Tähän kotiin päästiin muuttamaan parahiksi ennen joulua odottelemaan uuden perheenjäsenen syntymää. Onnea uuteen kotiin Pasi ja perhe!

Lue myös hirsitalon remontin aikaisemmista vaiheista:

Täältä voit käydä katsomassa, miltä tilanne näytti alussa

Hirsitalo kengitys – vanhan talon anatomiaa

Hirsitalon ulkoverhous – haaveissa kartanonkeltainen kaunotar

Yksiö hirsitalon päädyssä – valmista näkyvissä!

Katso myös nämä

21 kommenttia sivuun “Hirsitalon suuri muodonmuutos – ennen ja jälkeen

 1. Voi itku, mitä onkaan talovanhukselle tehty ☹️. Minusta on tosi kurjaa, että ostetaan vanhoja hirsitaloja ja vedetään cyprocit seinään, jätetään yhdelle seinälle hirsi näkyviin ja kommentoidaan, että vanhaa kunnioittaen remontoitu. Lähinnä raiskattu 😭.

 2. Voi taivas mikä ”Sokos” hotellihuone! Täysin tärvelty vanha talo.

  Kuka nuo sisäosat on suunnitellut, joku 12 vuotias? En maksaisi tästä valkoisesta ledikasasta senttiäkään.
  Ennen remonttia olisin voinut maksaakin , oli hieno vanha talo. Konesaumakatot ja kaikki.

  Ja kuka älypää sijoittaa sontapöntön kylpyammeen viereen? Ruusuntuoksuisia kylpyhetkiä vaan. Muutoinkin kuolleena syntynyt ajatus suihkut keskellä avotilaa.

  Kuka pelastaisi vanhat talot tällaisilta remppa”miehiltä”?

  Tässä viisaus: Jos haluatte uuden modernin ruman talon, rakentakaa sellainen. Älkää tuhotko vanhoja hienoja taloja kun ette mitään niistä ymmärrä. Jättäkää ne ammattilaisille.

 3. Talo muuttuin jostain vuosikymmenistä tähän aikaan ja jatkaa taas elämää. Kaikin puolin hieno talon nyt ja oli myös aikoinaan!

 4. Mielestäni tässä on onnistuttu hyvin yhdistämään uutta ja vanhaa. Harvoin tulee vastaan näin onnistuneita massasta poikkeavia ratkaisuja!

 5. Kammottava! Eikö tyyppi olisi voinut ostaa jotain talopakettia ja tehdä siitä tuollaisen steriilin mustavalkoisen laitoksen eikä olisi pilannut vanhaa nättiä taloa? Nyt tuo vanhan ”säästäminen” näyttää siltä että on rahat loppuneet kesken ja tehdään kesken jääneet pari seinää ja katto valmiiksi kun massia taas löytyy. Suihku on… voi jestas 😵

 6. tonne kun tulee nuohooja ja yksi pikku musta jälki valkoisessa pinnassa ei hyvää heilu

 7. On todella esimerkki mita EI pida tehda! ”Muovilankut” ja muut. Synkat varit ja materiaalit. Sokkeloinen ja kelvoton pohjapiirros. Tilaa olisi ollut mutta pilattu. ”Karjakeittio” kylppari jossa lainehtii lattia – ehka vie maalaistaloon muistot kun kavelet Hai-saappaissa ettei sukat kastu…
  Oliskohan koko juttu photo shopattu vitsi?

 8. Kamala🙈 Hirsitalo sisältä pilattu! Talo on ulkopuolelta kauniisti korjattu, mutta sisätilat pilattu. Hirsitalo olisi pitänyt restauroida rakennusajan hengen mukaisesti.

 9. Voi itku mikä pintatrendikohde tehty kauniista talosta. Järkyttävät materiaalit, talon henki pilalla. Miksi ei remontoitu ajan hengen mukaisesti, raiskattu talo.

 10. Miksi ostaa vanha talo, jos haluaa uudenlaisen, uusilla materiaaleilla ja uusilla trendikkäille rakenne- ja sisustusratkaisuilla tehdyn talon?

  Miksei jätetä vanhoja taloja niille, jotka niitä ja niiden arkkitehtuuria osaavat arvostaa?

 11. Erittäin hieno! Jokainen tekee juuri sellaisen kuin itse haluaa. Jos ei miellytä niin käyttää haukkumisen sijaan senkin energian vaikka etuoven selailuun ja etsii itselleen sopivan kämpän. Vaikka tähän on nyt kommentointi mahdollistettukin niin se tuskin tarkoittaa sitä, että kaikki Jormat ja Pirjot saa sydämensä kyllyydestä haukkua toisen mahdollisesti elämän suurimman hankinnan vain sen takia kun ei olekaan seinät puolipaneelia.

 12. Minusta kait tuosta tuli upea! Varsinkin nuo marokkolaiset laatat ovat tosi makeat. Selkeälinjaisuus ja materiaalivalinnat tekevät niin sisustamisesta kuin siivoamisestakin helpompaa. Jokainenhan tekee kodistaan omannäköisen!!!

 13. Järkyttävä, perinne on täysin unohtunut. Olis varmaan kannattanut ottaa museovirastoon yhteyttä ja vaalia perinnettä, nyt aivan hirvee. Keittiö aivan karmee mustavalkosineen kaappeineen ja seinineen..

 14. Voi surkeus, miten on pilattu sielukas vanha talo. Kuten joku jo kommentoikin, mautonta ketjuhotellityyliä.

 15. Ei hitto mitä valivalia..
  Heppu osti talon, ja remontoi juuri kuten itse halusi. Hienoa että on selkärankaa tehdä talosta omansa kaltainen, eikä sellainen mitä muut haluaisivat. Tuskin hän siitä mitään mitään kunniakirjaakaan saisi jos remontoisi ”perinteitä kunnioittaen, vanhan mukaisesti”?
  Mutta joo, helppoahan se edelleen netissä esittää asiantuntijaa ja toista lyödä. Kun ei ole oma kämppä arvosteltavana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio