Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Lähes kolme vuotta sitten vierailin tamperelaisen asuntomyyjä Pasi Raskun luona Härmälässä, mistä hän oli ostanut 1920-luvulla rakennetun, huonokuntoisen hirsitalon. Eipä tainnut tuolloin kukaan aavistaa, kuinka pitkä projekti Pasilla oli edessä. Mutta nyt projekti on vihdoin tullut päätökseen! Pääsin katsomaan lopputulosta päivänä, jona remonttimiehet asensivat viimeisiä listoja paikoilleen ja muuttokuorma oli tarkoitus kantaa sisään.

Kuisti ja aula avartuivat

Eteiseen astuessa fiilis oli aivan päinvastainen kuin ensimmäisellä kerralla, jolloin vastassa oli hieman vinksahtanut kuisti ja hämärä eteinen. Nyt ensivaikutelma on avara ja valoisa.

Kuisti ennen
Kuisti nyt. Lattiaa koristaa marokkolaishenkinen laatta.

Täydellisen remontin myötä alakerran huonejärjestystä muutettiin käytännöllisemmäksi ja portaiden paikkaa ja muotoa muutettiin niin, että eteisestä saatiin avara, aulamainen tila.

Aula ennen
Aula nyt

Alakerrassa työhuone, olohuone ja keittiö

Ensimmäinen huone vasemmalla oli ennen keittiö, mutta huonejärjestyksen muutoksen myötä siitä tuli Pasin työhuone. Näyttävästi valaistun hirsiseinän lisäksi katseenvangitsijana huoneessa toimii seinä, joka on tapetoitu talon uumenista löytyneillä sanomalehdillä.

vanhan talon remontointi
Työhuoneen paikalla oli ennen keittiö.
Työhuone nyt

Olohuoneessa on jätetty näkyviin runsaasti paljasta hirttä ja kattoa koristavan komeat kattoparrut. Hirren kaveriksi olohuoneen seinille on valittu kaunis vaalea kuviotapetti. Jykevästä tulisijasta löytyy tavallisen tulipesän lisäksi kinkku-uuni, joka on kuin leivinuuni mutta hieman korkeampi – ihanteellinen joulukinkun paistoon siis.

Lattiamateriaaliksi valittiin vaalea vinyylilankku, joka sopii kauniisti yhteen hirsiseinien kanssa. Se on myös hyvä kombo lattialämmityksen kanssa, sillä vinyylattialla on alhainen lämmönvastus.

Olohuone ennen
Olohuone nyt

Nykyisen keittiön paikalla oli ennen makuuhuone. Uudessa keittiössä vanhan hirsitalon tunnelma kohtaa modernin ilmeen. Mustat keittiökalusteet ovat Kvikiltä. Alakaapit ovat erikoissyvät, joten laatikot vetävät sisäänsä paljon tavaraa ja ruokatarvikkeita. Tyylikkäissä ohuissa tasoissa materiaalina on kvartsi.

vanhan talon remontointi
Keittiö ennen

Keittiö nyt

Nurkassa seisova puuhella tuo vanhan talon tunnelmaa moderniin keittiöön. Toimiva puuhella löytyi kirkkonummelaisesta rintamamiestalosta ja Pasi kunnosti sen itse muun muassa harjaamalla metalliosat kiiltäviksi. Myös huuva on kierrätyslöytö, se kulkeutui tänne kaverin pakettiauton kyydissä Kemistä asti.

Yläkerrassa tilava kylpyhuone ja makuuhuoneet

Remontin myötä yläkerran aula avartui huomattavasti ja huonejärjestys muuttui käytännöllisemmäksi; nyt sieltä löytyvät makuuhuoneet ja kylpyhuone kodinhoitotiloineen. Alakerrasta tuttu mustavalkoinen linja jatkuu saavuttaessa talon yläkertaan.

Yläkerran aula ennen
Yläkerran aula nyt

Yläkerran rakentamisessa oli omat haasteensa, sillä katon tukirakenteet kaipasivat korjausta. Makuuhuoneiden keskelle täytyi jättää tukitolpat, jotka onnistuttiin kuitenkin sijoittamaan siten, että sängyt mahtuvat huoneisiin vaivatta.Yläkerrassa oli ennen yksi makuuhuone, nyt kaksi.

Yläkerran makuuhuone ennen

Yläkerran makuuhuoneet nyt

Yksi iso muutos pohjaratkaisun suhteen tehtiin siinä, että kylpyhuone siirrettiin talon kellarista yläkertaan. Tilavan kylpyhuoneen toinen puoli säilytystiloineen ja pyykkoneineen on pyhitetty kodinhoidolle. Toisella puolella taas on kaksi suihkua ja nurkan takana lasten iloksi hankittu kylpyamme.

Talo on täynnä näyttäviä sisustusratkaisuja, eikä kylpyhuonekaan tee poikkeusta. Kuistin laattalattiasta tuttu marokkolaishenkinen teema jatkuu kylpyhuoneessa. Saunaa ei kylpyhuoneen yhteyteen rakennettu, eihän sellaisia vanhoissa hirsitaloissa alunperinkään ollut sisätiloissa. Itse asiassa ei ollut kylpyhuoneitakaan, mutta pihasaunassa peseytyminen ei oikein kohtaa nykyaikaisen asumisen standardeja.

Tältä näytti kellarin pesutiloissa.
Uuden kylpyhuoneen yhteydessä on käytännöllinen kodinhoitotila

Tähän kotiin päästiin muuttamaan parahiksi ennen joulua odottelemaan uuden perheenjäsenen syntymää. Onnea uuteen kotiin Pasi ja perhe!

Lue myös hirsitalon remontin aikaisemmista vaiheista:

Täältä voit käydä katsomassa, miltä tilanne näytti alussa

Hirsitalo kengitys – vanhan talon anatomiaa

Hirsitalon ulkoverhous – haaveissa kartanonkeltainen kaunotar

Yksiö hirsitalon päädyssä – valmista näkyvissä!

48 kommenttia sivuun “Hirsitalon suuri muodonmuutos – ennen ja jälkeen

 1. Voi itku, mitä onkaan talovanhukselle tehty ☹️. Minusta on tosi kurjaa, että ostetaan vanhoja hirsitaloja ja vedetään cyprocit seinään, jätetään yhdelle seinälle hirsi näkyviin ja kommentoidaan, että vanhaa kunnioittaen remontoitu. Lähinnä raiskattu 😭.

  1. olet aivan oikeassa olisi antanut näkyä hirsiseinät eikä osaa peittäny onko nykyään valkoinen väri tai musta alennuksella kun ei enää muun värisellä maalilla maalata

 2. Voi taivas mikä ”Sokos” hotellihuone! Täysin tärvelty vanha talo.

  Kuka nuo sisäosat on suunnitellut, joku 12 vuotias? En maksaisi tästä valkoisesta ledikasasta senttiäkään.
  Ennen remonttia olisin voinut maksaakin , oli hieno vanha talo. Konesaumakatot ja kaikki.

  Ja kuka älypää sijoittaa sontapöntön kylpyammeen viereen? Ruusuntuoksuisia kylpyhetkiä vaan. Muutoinkin kuolleena syntynyt ajatus suihkut keskellä avotilaa.

  Kuka pelastaisi vanhat talot tällaisilta remppa”miehiltä”?

  Tässä viisaus: Jos haluatte uuden modernin ruman talon, rakentakaa sellainen. Älkää tuhotko vanhoja hienoja taloja kun ette mitään niistä ymmärrä. Jättäkää ne ammattilaisille.

  1. Olen täysin samaa mieltä. Tämä talovanhus on pilattu. Lopullisesti. Keittiö ja kylpyhuone toimikoot varoittavina esimerkkeinä tulevaisuuden korjausrakentajille. EI NÄIN!

 3. Talo muuttuin jostain vuosikymmenistä tähän aikaan ja jatkaa taas elämää. Kaikin puolin hieno talon nyt ja oli myös aikoinaan!

 4. Mielestäni tässä on onnistuttu hyvin yhdistämään uutta ja vanhaa. Harvoin tulee vastaan näin onnistuneita massasta poikkeavia ratkaisuja!

  1. Missä se yhdistäminen näkyi yhden ainoan hirsiseinän lisäksi? Koko torppahan on laitettu uusiksi ja nimenomaisesti uudeksi. Vanhasta ei paljoa ole jäljellä.

 5. Surullisen näköiset värit,
  talon alkuperäinen luonne kadonnut.

 6. Kammottava! Eikö tyyppi olisi voinut ostaa jotain talopakettia ja tehdä siitä tuollaisen steriilin mustavalkoisen laitoksen eikä olisi pilannut vanhaa nättiä taloa? Nyt tuo vanhan ”säästäminen” näyttää siltä että on rahat loppuneet kesken ja tehdään kesken jääneet pari seinää ja katto valmiiksi kun massia taas löytyy. Suihku on… voi jestas 😵

 7. tonne kun tulee nuohooja ja yksi pikku musta jälki valkoisessa pinnassa ei hyvää heilu

 8. On todella esimerkki mita EI pida tehda! ”Muovilankut” ja muut. Synkat varit ja materiaalit. Sokkeloinen ja kelvoton pohjapiirros. Tilaa olisi ollut mutta pilattu. ”Karjakeittio” kylppari jossa lainehtii lattia – ehka vie maalaistaloon muistot kun kavelet Hai-saappaissa ettei sukat kastu…
  Oliskohan koko juttu photo shopattu vitsi?

 9. Kamala🙈 Hirsitalo sisältä pilattu! Talo on ulkopuolelta kauniisti korjattu, mutta sisätilat pilattu. Hirsitalo olisi pitänyt restauroida rakennusajan hengen mukaisesti.

 10. Voi itku mikä pintatrendikohde tehty kauniista talosta. Järkyttävät materiaalit, talon henki pilalla. Miksi ei remontoitu ajan hengen mukaisesti, raiskattu talo.

 11. Miksi ostaa vanha talo, jos haluaa uudenlaisen, uusilla materiaaleilla ja uusilla trendikkäille rakenne- ja sisustusratkaisuilla tehdyn talon?

  Miksei jätetä vanhoja taloja niille, jotka niitä ja niiden arkkitehtuuria osaavat arvostaa?

 12. Erittäin hieno! Jokainen tekee juuri sellaisen kuin itse haluaa. Jos ei miellytä niin käyttää haukkumisen sijaan senkin energian vaikka etuoven selailuun ja etsii itselleen sopivan kämpän. Vaikka tähän on nyt kommentointi mahdollistettukin niin se tuskin tarkoittaa sitä, että kaikki Jormat ja Pirjot saa sydämensä kyllyydestä haukkua toisen mahdollisesti elämän suurimman hankinnan vain sen takia kun ei olekaan seinät puolipaneelia.

 13. Minusta kait tuosta tuli upea! Varsinkin nuo marokkolaiset laatat ovat tosi makeat. Selkeälinjaisuus ja materiaalivalinnat tekevät niin sisustamisesta kuin siivoamisestakin helpompaa. Jokainenhan tekee kodistaan omannäköisen!!!

 14. Järkyttävä, perinne on täysin unohtunut. Olis varmaan kannattanut ottaa museovirastoon yhteyttä ja vaalia perinnettä, nyt aivan hirvee. Keittiö aivan karmee mustavalkosineen kaappeineen ja seinineen..

 15. Voi surkeus, miten on pilattu sielukas vanha talo. Kuten joku jo kommentoikin, mautonta ketjuhotellityyliä.

 16. Taas yksi remontilla pilattu talo. Surullista katsottavaa tällainen.

 17. Kyllä on pilattu vanha talo oikein tehokkaasti. Surullista 🙁

 18. Ei hitto mitä valivalia..
  Heppu osti talon, ja remontoi juuri kuten itse halusi. Hienoa että on selkärankaa tehdä talosta omansa kaltainen, eikä sellainen mitä muut haluaisivat. Tuskin hän siitä mitään mitään kunniakirjaakaan saisi jos remontoisi ”perinteitä kunnioittaen, vanhan mukaisesti”?
  Mutta joo, helppoahan se edelleen netissä esittää asiantuntijaa ja toista lyödä. Kun ei ole oma kämppä arvosteltavana.

 19. En ymmärrä yhtään näitä, jotka haluaa vanhan talon upean ulkokuoren ja kovertavat sen sisältä valmistalopaketiksi. Sijaintiko tässä on ollut päättävä tekijä vai mikä? Kun näin ensimmäisessä kuvassa upeat peilipariovet ajattelin että jestas, toivottavasti tätä ei olla vedetty munilleen. Scrollasin alemmas ja eteeni avautui sieluton kunnantalon aula. Aivan hirveää. Miksi nämä modernista tyylistä pitävät ei rakenna moderneja taloja? Nekin jäävät edes aikansa kuviksi tuleville sukupolville. Nyt on tuhottu taas yksi kohde jota ei saa enää koskaan takaisin. Tätä kämppää katsotaan pian samoin silmin kuin tuota ”ennen” kuvan keittiötä nyt. Jos olisivat kunnioittaneet vanhaa ei tarvitsisi kymmenen vuoden päästä hävetä näitä remppojaan. Vanha on aina ajaton.

 20. Huh huh. Miksi ihmisten pitää tuhota kaikki vanha ja arvokas? Hän, joka haluaa uutta pintaa ja standardiratkaisuja, vois hankkia uuden talopaketin ja nauttia siitä. Jos ymmärrys ei riitä korjaamiseen, ne hommat vois jättää toisille.

 21. Tuollainen tyyli meni jo. Olisivat vain kunnioittaneet vanhaa – ajattomia pintoja ei tarvitsisi hetikohta uusia.

 22. Niin surullista. Täällä on kommentoitu, että ”jokainen saa tehdä talostaan omannäköisen”, mutta jos se tarkoittaa, että vanhasta talosta kuoritaan pois lähes kaikki alkuperäinen, miksi ei voi rakentaa uutta taloa ja jättää talovanhusta niiden hoiviin, jotka arvostavat sitä sellaisenaan ja haluavat korjata vain sen, mikä on välttmätöntä, ja senkin vanhoin, taloa kunnoittavin menetelmin ja materiaalein? Talo oli aiemmin todellinen helmi, niin paljon kaunista vanhaa säästynyt, kuten umpipuiset ikkunat, ovet, lattiat, jotka hellästi kunnostettuna olisivat säilyneet taas tulevat monet vuosikymmenet. Nyt talon arvokkaat rakennusosat ja osa rakennusperinnettä on menetetty, samoin talon sielu, ja oma sieluni itkee. Ainut, mikä tässä asiassa yhtään lohduttaa ovat monet kommentoijat, jotka näkevät saman, pilalle remontoidun vanhan talon, mikä antaa toivoa siitä, että yhä useammat kokevat talon sitä arvokkaampana, mitä enemmän siinä on säästynyt vanhaa ja sitä vanhaa vaalitaan, ei poisteta tai kääritä muoviin.

 23. Surkeeta luettavaa nämä kommentit. Jokainen tekee omalla tyylillään ja kukkaron nyörejä myöten itselleen omanlaisen kodin. Aina jaksaa ihmetyttää tälläset kaikki tietävät ja osaavat, mutta näitähän tässä maassa riittää. Kyllä jokainen saa ostaa vanhan talon ja tehdä siitä haluamansa näköisen.

 24. Minusta hieno remontti ja kaunis kokonaisuus.Olen vanha mummo enkä kaipaa todellakaan ”vanhaa kunnioittaen ” tyyliä olen asunut tuollaisessa mörskässä nuoruuteni enkä sitä tyyliä kaipaa.Ne jotka arvostelevat asuvat luultavasti pienessä ahtaassa yksiössä.Hieno remontti ja varmaan työtunteja kulunut .

 25. Kyllä ei nykyään ihmisillä ole omaa makua.Katsovat liikaa sisustusohjelmia.Kauheita keittiöitä itse kokkina työskennelleenä en pitäisi kyseessä olevasta.On kuin laboratoorio.Kylppärikin niin steriili,hui.Täysin pilattu kokonaisuus.

 26. Surullista miten vanha talo on menettänyt tyylinsä! Missä ovat kauniit vanhat ovet ja lattiat? Jos haluaa modernia tyyliä, miksi ostaa vanha talo ja pilata se modernilla tyylillä? Jokainen tekee tyylillään mutta tässä ei vanhaa ole kunnioitettu.

 27. Taas on menty sen mukaan, mitä on viime aikoina pidetty ”tyylikkäänä” eikä ollenkaan ajateltu talon luonnetta tai oikeaa, ajatonta tyylikkyyttä. Se ei enää ole edes muodikasta, kun on ollut muotina niin monta vuotta, että siitä on tullut valtavirtaa.

  Olen varma siitä, että ihan niin kuin me nyt kauhistelemme tuota vanhaa 60-luvun värikästä keittiötä ja 80-luvun kylppäriä, kymmenen tai 20 vuoden päästä kauhistelemme näitä mustia, valkoisia, harmaita ja kiiltäväpintaisia asuntoja, että ”mitä ihmettä silloin oikein ajateltiin?!” Suomessa on tarpeeksi pimeää ja väritöntä suuren osan vuotta muutenkin, ettei kotona enää tarvitsisi olla mustaa keittiötä tai harmaita huoneita. Tehkää huviksenne haku esim. Helsingin vanhoista kerrostaloasunnoista, niin siellä näkyy, miten jugendit ja renessanssit on riisuttu ja yksi toisensa jälkeen tarjotaan ”laadukkaasti remontoitua” mustavalkoista laatikkoa. Jos tekstissä on ”vanhaa kunnioittaen”, se tarkoittaa ehkä, että yksi tiili- tai hirsiseinä on revitty esiin kuten tässä.

 28. ”Miksei jätetä vanhoja taloja niille, jotka niitä ja niiden arkkitehtuuria osaavat arvostaa”

  Kyllä näitä vanhoja hirsitaloja riittää kaikille halukkaille ja suurin osa vieläpä mätänee pystyyn.
  Säälittävää ruikutusta tämäkin palsta täynnä, ihmiset tehkööt omaisuudellaan mitä haluavat. Itse asun myös yli 100v vanhassa hirsitalossa enkä ikinä tekisi jutun kaltaista ratkaisua mutta ei se minulta ole pois kun joku toinen tekee mieleisensä kodin.

 29. Surullista. Miksi ei sitten vaan rakennettu uutta taloa, jos haluttiin noin modernia? Nyt on talo häväisty. Kyllä olisi ajan henki pitänyt säilyttää.

 30. Voi herraje mitä valittajia palsta täynnä! (Toki Suomessa tämä ei valitettavasti yllätä)

  Meidän pitäjällä menee vanhat talot purkuun ja mammat on ikionnellisia jos joku haluaa ostaa ja remontoida nykypäiväiseksi!

  Jos haluat itse kunnioittaa vanhaa taloa, niin osta sellainen ja pidä itse entisellään.

  Se, että joku muu haluaa vanhan hirsitalon mutta nykyaikaisella sisustuksella, on yhtälailla kaikkien etu. Säästetytään vanhan purulta ja uuden rakentamiselta ja myyjä/kuolinpesä saa edes jtn roposia.

  Ei jokaisen vanhan hirsitalon tarvitse näyttää siltä miltä ne alunperin ovat näyttäneet. Rauhoittukaa, hyvät ihmiset.

 31. Mielestäni vanha talo oli todella aikansa elänyt räppänä. Remontoitu tähän päivään hyvällä maulla ja siinä on sitä jotain mitä uusissa taloissa ei ole. Onnistunut kokonaisuus. Missä itsekin asuisin.

 32. Todella hienosti ja hyvällä maulla remontoitu. Ulkokuori myös tyylikäs vanhaa kunnioittaen. On erikoista kuinka paljon haukkujia ja kateellisia näyttää olevan. Olisin itse odottanut pelkästään positiivisia kommentteja kun joku on ylipäätään halunnut kunnostaa vanhan ”mörskän”. Uuden rakentaminen olisi käynyt helpommin ja tullut halvemmaksi.

 33. Hyvällä maulla rempattuhan tuo ei missään nimessä ole! Hui kauhistus. 🙁 Laattavalinta ja kylppäri nyt vain esimerkkinä:
  Mitä tekee marokkolaistyylisellä laatalla vanhassa, suomalaisessa talossa? Varsinkin, kun mikään muu ei noudattele sitten sitä samaa marokkolaista tyyliä, vaan nyt esim. kylppärin kaikki kuosit ja muodot riitelevät keskenään? Ja sitten tuo hieno kylpyamme on tungettu kauimpaan, pienimpään nurkkaan ”häpeämään”: miksi ihmeessä?!
  Vessanpönttö melkein kiinni siihen eteen vielä – voi pyhä jysäys! 😀 Ammeen viemäriputkihökötys toisena kauhistuksena, ammeen kauniin jalan eteen…
  Ihan käsittämätöntä, epäkäytännöllistä ja rumaa ”disainia”, niin kuin muuallakin talossa! 🙁 Pönttö olisi voinut olla siellä nurkassa käsipesualtaan kanssa, ilmaa ympärillään. Amme puolestaan ilmavasti tuon seinustan edessä, missä nyt on käsipesuallas – oudosti nurkkaan tungettuna sekin, ihan kuin ei olisi muka ollut tilaa laittaa se keskemmäksi ja pistää pesu- ym. tarvikkeille laskutasoa molemmin puolin, jotta altaalla olisi käytännöllistä toimia.
  Voi voi… No, virheistään oppii, toivottavasti! 😉

 34. Jokainen saa tehdä talostaan mieleisensä,ei kuulu muille sitten yhtikäs mittään,omat ovat rahansa ja ihana on lopputulos,tuolla olisin kyllä mieluusti itsekin asunut.Onnea perheelle,nauttikaa talostanne,huippua!👌🍀💑……….ja heh heh kateelliset ne huutelee,niistä viis veisaa,eikun skumppa jäihin ja poksahdus👍🍾🎇🎉🎊🎆

 35. Vanha hella ja huuva sopii vanhaan taloon. Mutta muuten tässä maalaisromanttiseen kuoreen on puskettu moderni sydän. Ajan muoti-ilmiöt ovat valinnoissa hallitsevat kuten musta keittiö ja valkoinen lattia, jotka molemmat ovat niin kylmiä värejä. Vähän kyllä lämpöä tuomassa ovat vanhat hirsipinnat joissakin huoneissa. Maalaisromanttisessa tyylissä pysyminen olisi luonut kodikkaamman ilmeen. Musta keittiö ja valkoinen lattia ovat epäkäytännölliset.

 36. Hienosti remontoitu, uusi ja vanha sointuu tyylikkäästi. Huippu remppa!

 37. Kirvesmiehen poikana ei voi kuin kauhistella tuollaista vanhan ja upean talon raiskaamista. Väkisin on kaikki muutettu täysin sopimattomaksi vanhan ja arvokkaan talon hengen vastaiseksi sekasikiöksi.

 38. Meillä on makuja monenmoisia, kuten kommenteista päätellen voi todeta.
  Mutta ottamatta kantaa toteutukseen ja talon ns. korjaukseen, emmekkö voisi iloita, kun talon tulevat asukkaat ovat saaneet itse päättää kotinsa remontin omien mieltymyksien mukaisesti ja maksavat sen ihan itse.
  Ja vielä altistavat itsensä esittelemällä kotinsa meille ja kaikelle sen esittelyn mukana tuomalle sanomiselle, joita näyttää kertyneen roppakaupalla.

 39. Ei voi kun ihmetellä näitä kommentteja! Uskomatonta, että oletettavasti aikuiset ihmiset kirjoittavat tänne haukkumisviestejä. Tämä on julkinen sivusto, jonne perhe on raportoinut rempastaan – miltä luulette perheestä tuntuvan tällaisen kirjoittelun? Näillä kommentoijilla onkin varmaan itsellään sitten viimosen päälle asunnot – mitä tuumaatte jos omia kotejanne ruodittaisiin täällä vastaavasti? Ettei vaan sisustus- ja remppataidot resonoi tekstien kanssa samaa tasoa? Jos ei ole positiivista sanottavaa, suosittelen olemaan hiljaa ja pitämään ajatukset omana tietona. Kyllä hävettää täällä dissanneiden puolesta. Perheen kannalta parempi, jos eivät lue näitä viestejä. Niin suomalaista, niin noloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio