Yhteistyössä:

Homekoira Helmi kohottelee kuonoaan ja katsoo vaativasti isäntäänsä. Ville Kalliomäki ja Tero Sinikara vilkaisevat toisiaan. Ville nostaa Helmin syliinsä ja kierrättää sitä ympäri kylpyhuonetta. Mikään ei kuitenkaan lopulta herätä Helmin kiinnostusta sen enempää ja se saa taas kaikki neljä tassuaan turvallisesti lattialle. Kaikesta saamastaan huomiosta huolimatta se ei itse tiedä olevansa ainutlaatuinen eläin Suomessa.

Sellaista koiraa ei ole, joka osaisi tehdä kuntotarkastuksia. Se on vain yksi apuväline meille lisää, lataa Tähtitarkastus Oy:n yrittäjä, kuntotarkastaja Tero Sinikara, rak-ins, AKK (FISE).

Kun vuosien ajan rakennuksia tarkastanut ammattilainen sanoo noin, joku voisi ajatella Sinikaran pelkäävän töidensä katoamista. Varsinkin kun homekoirien käyttö lisääntyy jatkuvasti ympäri Suomen. Perustelut lausunnolle ovat kuitenkin vastaansanomattomat ja Sinikaraa säestää myös pitkän uran mm. pelastuskoirien parissa tehnyt Ville Kalliomäki.

Koira ei osaa tehdä myöskään sisäilmatutkimuksia, jollaisena homekoiran käyttöä usein virheellisesti pidetään. Koira ei osaa kertoa mitä se on tarkalleen ottaen löytänyt, kuinka paljon eikä se pysty edes ilmaisemaan tuleeko tuoksu esimerkiksi seinän sisältä vai sen pinnalta. Se osaa vain merkitä kohdan, jossa sille koulutettu haju tuntuu voimakkaimpana, Kalliomäki sanoo.

homekoira

Ei altisteta koiraa

Miesten puhuessa belgianpaimenkoira malinois Helmi juoksentelee puolitoistavuotiaan erikoisetsintäkoiran innolla ympärillä toivoen löytävänsä jotakin palkitsemisen arvoista. Ja siinä se tulikin, homekoira Helmi on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kiinteistöjen kuntatarkastuksissa käytettävä koira, joka on saanut virkakoulutuksen ja siten oikeutettu tuohon komeaan titteliin – erikoisetsintäkoira. Se on koulutettu samaan tapaan kuin vaikkapa poliisin tai tullin huumekoirat, mutta Helmi etsii aivan tiettyä tuoksua.

Helmin koulutuksessa on käytetty Yhdysvalloissa valmistettua homejohdannaista ja tämän jälkeen se on hajukuvakoulutettu kitiinille sekä yleisimmille suomalaisissa rakennuksissa esiintyville homeille. Vastaava koulutus on tehty myös luteita ja torakoita varten. Tämä menetelmä on koiralle täysin vaaraton, Kalliomäki selittää.

Tyypillisesti homekoirat koulutetaan haistamaan tavallisimmat kiinteistöissä esiintyvät homeet, mutta siinä on parikin ongelmaa. Tällä tavalla ne oppivat haistamaan ihmisen käsittelemän aineen, joka kasvaa tietyssä materiaalissa. Lisäksi homeen haistelu on epäterveellistä myös koirille, joten koulutus saattaa altistaa ne homeiden haitoille. Kalliomäki nostaa esiin myös kolmannen ongelman suomalaisessa homekoirakoulutuksessa.

Yleensä näille koirille ei ole tehty hajuerottelua. Ne eivät siis osaa jättää kodeissa esiintyviä arkipäiväisiä hajuja huomiotta.

Seinissä kasvaa aina

Helmi kiertää taloa ulkopuolelta ja kuono tekee töitä koko ajan. Välillä nuori eläin harhautuu kiertämään pihaa, mutta palaa sitten taas työnsä pariin, kun Kalliomäki kutsuu kärsivällisesti. Sama kierros tehdään vielä toiseen kertaan. Myös sisällä kaikki tilat tutkitaan kahteen-kolmeen kertaan. Tarkastaja Sinikaran mukaan ulkokierros on kuitenkin yleensä tärkeämpi.

Koira ei haista höyrynsulun tai vesieristeen läpi pieniä määriä. Siksi ulkoseinissä olevat kasvustot löydetään yleensä ulkoapäin.

Tässä tullaankin toiseen ongelmaan, joka nousee usein esiin homekoiraa käytettäessä. Kun koira merkkaa jonkin kohdan ulkoseinässä, kyse ei läheskään aina ole siitä, että talo olisi homeessa. Mikrobeja kun liikkuu ilmassa jatkuvasti ja ne tarttuvat luonnollisesti myös rakennusten seiniin. Siksi aivan jokaisesta ulkoseinästä löytyy kasvustoja. Toinen kysymys on sitten se, aiheuttavatko ne mitään vaaraa ihmisille. Siinä vaiheessa kuvaan astuu ammattitaitoinen kuntotarkastaja.

Kun tarkastan mitä tahansa kohdetta, oli mukana sitten koira tai ei, kartoitan riskirakenteet ensin rakennekuvien avulla ja sitten paikan päällä. Ne ovat ne kohdat, joita tutkitaan tarkemmin, koska pitkään kerääntynyt alan tieto kertoo, että jos ongelmia on, ne löytyvät näistä riskikohdista. Esimerkiksi nyt tarkastettavassa omakotitalossa minua kiinnostavat erityisesti alakerroksen maanvastaiset seinät. Alueet ovat kuitenkin laajoja ja on vaikea tietää onko ja jos niin missä kohdassa riski toteutunut, eli kosteusvaurio syntynyt. Siinä Helmi on erinomainen apu, Sinikara selittää.

Ennen tarkastuksen alkamista Sinikara on käynyt riskikohdat läpi myös Kalliomäen kanssa. Vaikka Helmin kirsu käy kaikkialla, näissä kohdissa sitä kannustetaan haistelemaan vähän enemmän ja pidempään.

Täysin uusi järjestely

Tätä Helmin haistelemaa taloa myy Tampereen Huom!-välitystoimiston Pasi Rasku. Hänelle myyjät tai ostajat ovat monesti ehdottaneet homekoiran kutsumista myytävään asuntoon. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun hän on nelijalkaisen käyttöön suostunut. Syynä on ollut tulosten epäselvyys ja -varmuus. Kuultuaan Tähtitarkastuksen systeemistä, hänkin oli valmis päästämään karvakuonon kohteeseen.

Tämä on aivan erilainen tilanne kuin aikaisemmin. Nyt paikalla on rautainen rakennusalan ammattilainen, joka ymmärtää talon rakenteita ja pystyy tulkitsemaan koiran merkkauksia kunnolla. Esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia kuin ilmavirtaus alapohjassa voi saada koiran merkkaamaan aivan väärän kohdan, jopa tarpeettomasti. Ilman rakennusalan tuntemusta tuollaiset virheet jäävät huomioimatta ja tuloksena voi olla talon leimaaminen hometaloksi täysin vailla perusteita, Rasku sanoo.

homekoira

Lue myös: ”Väärä asunnon myyntihinta voi viivästyttää myyntiä kuukausilla”

Pasi osti itselleen huonokuntoisen vanhan hirsitalon Tampereen Härmälästä ja on remontoinut siitä perheelleen upeaa kotia, lue täältä lisää 

Jotakin löytyy

Iso mies konttaa vaatehuoneen nurkassa. Sinikaran etukäteen määrittelemä riskirakenne jatkuu tänne saakka, joten hän tekee sisäseinään aukon nähdäkseen rakenteen kunnon. Ei kuntotarkastajakaan ilman hikipisaroita yleensä töistään selviä.

Kun mies itse on tyytyväinen näkemäänsä, kutsutaan Helmi vielä antamaan toinen mielipide. Kaikki paikalla olevat, myyjä, ostajat, Sinikara, Rasku, Kalliomäki sekä toimittaja seuraavat jännittyneinä tuomiota. Helmiä ei seinä kuitenkaan kauaa kiinnosta.

Vapautunutta naurua seuraa hämmennys, kun äkkiä koira alkaakin haistella tiiviisti viereisessä huoneessa seisovan kaapin alustaa. Se yrittää vimmatusti saada kuononsa syvemmälle rakoon ja ottaa jo etutassunsakin avuksi.

Siinä vaiheessa Kalliomäki komentaa Helmin istumaan, antaa sille makupalan ja kaivaa kaapin alta sinne muutama hetki aikaisemmin piilottamansa tupakkafiltterin. Siinä tuoksuu hyvin hennosti kitiini. Täytyyhän Helminkin saada työpäiväänsä onnistumisia. Varsinkin myyjä huokaisee ääneen helpotuksesta. Kaikille ainakin kävi selväksi, että jos talosta jotakin epäilyttävää olisi löydettävissä, Helmi olisi sen löytänyt.

Standardit puuttuvat

Tällä hetkellä Suomessa ei ole standardisoitua koulutusta homekoirille, mutta ehkä vielä puutteellisempi on homekoiraohjaajien koulutus. Kun koira merkkaa jotakin, ohjaajan tai jonkun muun paikallaolijan pitäisi pystyä tulkitsemaan rakenteita ja määrittelemään, onko kyseessä aidosti mahdollinen homekohta.

Eräässä talossa oli käynyt homekoira, joka oli merkannut kahden toisen kerroksen makuuhuoneen välisen seinän. Tarkistin katon ja aluskatteen ja koetin selittää, että kun ei ole mitään kosteudenlähdettä eikä rakenteellista riskipaikkaa, siellä ei voi olla hometta. Ostaja kuitenkin vaati seinän avaamista ja sehän sitten tehtiin. Ja reilun kokoinen reikä tehtiinkin. Ei sieltä tietenkään löytynyt mitään, Sinikara päivittelee.

Juuri siksi Tähtitarkastus Oy lähtikin kasvattamaan omaa etsintäkoiraa. Homekoiria käytetään paljon, mutta kuntotarkastajan on hyvin vaikea ottaa jälkikäteen kantaa vieraan koiran tekemiin epämääräisiin merkkauksiin. Kun lisäksi koirien taso on mitä on, Tähtitarkastuksella koko asiaa lähdettiin miettimään aivan toisesta lähtökohdasta.

Meillä on Suomessa paljon osaamista virkakoirista, joten etsimme sen alan ammattilaisen, joka lähti etsimään sopivaa pentua. Helmi on kasvatettu ja koulutettu samojen periaatteiden mukaisesti kuin vaikkapa poliisin huumekoirat. Se on todellinen ammattilainen, Sinikara kehuu.

homekoira

Syyllinen kunnes toisin todistetaan

Vertaus huumekoiraan onkin mielenkiintoinen. Tällä hetkellä homekoiran, olipa se todellisuudessa minkä tasoinen tahansa, merkkaama talo on viallinen kunnes toisin todistetaan. Sitä on siis todella vaikea saada myytyä. Tilanne on hieman sama kuin jos kansalainen saisi huumetuomion sen perusteella, että koira merkkasi hänen autonsa hansikaslokeron, mutta varsinaisia aineita ei olisi löytynyt.

Kun valitsee mitä tahansa tarkastajaa myytävää kotiaan katsastamaan, omistajan pitäisi muistaa yksi erittäin oleellinen seikka. Hän on velvollinen esittämään tarkastusraportin asunnon asiakirjojen mukana ensin välittäjälle ja sitten ostajaehdokkaille. Jos joukossa on osaamattomasti tehtyjä tarkastuksia, ne voivat pahimmassa tapauksessa karkottaa kaikki ostajat. Kannattaa siis miettiä todella tarkkaan kenet päästää tarkastuksia tekemään, Rasku muistuttaa.

”Varmasti luotettava raportti”

Helmi lepää tyytyväisenä häkissään auton perässä, kun muukin ryhmä on jo tekemässä lähtöä. Mitään erikoista ei tarkastuksessa löytynyt ja niin myyjä kuin ostajat ovat tyytyväisiä. Ostajapariskunta innostui koiran tilaamisesta kaverin ehdotuksesta, sillä molemmat ovat altistuneet työssään sisäilmaongelmille. Heille tarkastuksen tulokset olivat huojentavia, vaikka etukäteen ei isoja pelkoja ollutkaan. He myös ymmärtävät, että mikään tarkastus ei ole aukoton.

Myös myyjä oli heti valmis koiran käyttöön, kun ostajat sitä pyysivät. Vaikka hän ei myöntänyt jännittäneensä, luonnollisesti hänkin oli tyytyväinen tuloksiin. Ei kai kukaan halua myydä huonoa taloa.

Kuten missä tahansa uudessa asiassa, kestää aikansa ennen kuin yhtenäiset käytännöt saadaan luotua. Normaaleissa kuntotarkastuksissa sellaiset on olemassa, mutta homekoirien kouluttamisesta ja varsinkin niiden käytöstä standardit vielä puuttuvat. Raskun mielestä Tähtitarkastuksen malli on kuitenkin sellainen, johon hänkin alan ammattilaisena voi luottaa.

Kun homekoira on hyvin koulutettu ja koko operaatiota johtaa ammattitaitoinen ja huolellinen kuntotarkastaja, saadaan varmasti luotettava raportti. Se on niin myyjän, ostajan kuin välittäjänkin etu, Rasku päättää.

Lisää tietoa homekoirasta ja muista Tähtitarkastuksen palveluista löydät täältä

Katso myös nämä

4 kommenttia sivuun “Homekoira Helmi auttaa kuntotarkastajaa

  1. Minkälaiset standardit ovat kuntotarkastajille? Ystäväni osti 70-luvulla rakennetun OK-talon. Kuntotarkastaja tarkasti ja totesi kaiken olevan OK. Kaupat tehtiin, ja ostajapariskunta alkoi muuttaa tavaroitaan taloon. Vaimo sai kahden talossa nukutun yön jälkeen voimakkaita oireita. Nuhaa, silmien kirvelyä, päänsärkyä. Hän ei voinut olla talossa ollenkaan.
    Kuntotarkastaja pyydettiin uudestaan tarkastamaan talo. Hän totesi toistamiseen, ettei löydä mitään vikaa. Homekoira tarkasti asunnon, ja merkkasi talon lattioita, ja väliseiniä muualta paitsi keittiössä. Kun olohuoneen lattia (samalla kellarin katto) purettiin se oli laho. Jossakin vaiheessa oli tapahtunut edellisissä korjauksissa rakennusvirhe, jonka seurauksena oli kosteaa lahoa ympäri taloa. Juuri, kuten koira oli merkannut.
    Kauppa saatiin purettua vuoden väännön jälkeen. Kulut ostajalle n. 40.000€. Tarkastajalla ei ymmärrettävästi voi sälyttää korvausvelvollisuutta, mutta kouluttautumisstandardit voisivat olla hyvä juttu.

  2. Suosittelen, että luette sen raportin, jonka tarkastaja kirjoittaa. Siitä pystyy yleensä maallikkokin toteamaan tarkastajan ammattitaidon pelkän ulkoasun ja asioiden esittämisen perusteella. Käytännössä jokaisesta rakennuksesta löytyy jonkinsortin vikaa ja huomautettavaa, joten jos mitään ei ole löytynyt niin silloin on luultavasti ollut laiska tai ammattitaidoton tekijä.

  3. Miksi vastuu ei voi olla rakentajalla tai tarkastajalla? Kun se heillä olisi, loppuisi tämä ongelmarakentaminen. Muutama firma menisi kumoon, mutta hyvin pian muut oppisivat oikeille tavoille. Nyt tehdään sutta ihan tarkoituksella, eikä tarvitse juuri mistään vastata. Takuuajatkin ovat pääasiassa naurettavia. Taas maan tapa. Nyt vastuu on minun, joka en välttämättä mitään ymmärrä.

  4. Kannattaa käyttää vain auktorisoituja kuntotarkastajia (AKK). Heillä on ainakin koulutus tehtävään. Tilaus-, suoritus- ja raportointiohjeet löytyvät Rakennustietosäätiön KH-kortistosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio