Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Vihersisustaminen on tällä hetkellä tosi suosittua. Vielä hetki sitten mummomaisilta tuntuneet viherkasvit ovat haluttuja jokaisessa tyylitietoisessa kodissa. Enää pitäisi tietää miten yhteiselo niiden kanssa saadaan sujumaan kuukautta pidempään. Kun hallitset muutaman perustaidon ja ymmärrät mikä viherkasvi on, pärjäät taatusti. Poimi talteen nämä vinkit viherkasvien hoitoon ja kasvata oma viherpeukalo.

viherkasvien hoito: valitse kasvupaikka oikein

1. Kasvupaikan valinta

On helpompi pitää kasvi elossa, kun valitset kasvin kasvupaikan mukaan. Valinnan varaa on silti yllin kyllin. Haluatko viherkasvit ikkunalaudalle? Olohuoneen nurkkaan minne valoa riittää hintsummin? Tärkeintä on tarkastaa tulevien viherkasvien valo-olot kotona ennen kaupoille lähtöä.

viherkasvien hoito: pullojukka on helppohoitoinen viherkasvi
Pullojukka on yksi helppohoitoisimmista viherkasveista. Se kestää vaihtelevia olosuhteita ja jopa kuivuutta. Tämän kasvin voit sijoittaa aurinkoisen paikan lisäksi puolivarjoon.

Kirjavalehtiset, sekä hedelmää että kukkia tuottavat kasvit tarvitsevat paljon valoa. Moni viherkasvi tuottaa kukkia harvakseltaan, joten ulkomuoto kaupassa ei aina kerro koko totuutta. Kukinnan mahdollisuus kannattaa tarkistaa myyjältä.

Mitä tummemmat lehdet kasvilla on, sitä vähemmällä valolla se pärjää. Pimeään nurkkaan ei sen sijaan sovi yksikään kasvi. Harva kasvi pitää paahteesta ja suorasta paisteesta. Luonnonvaloa sen sijaan tarvitsee jokainen kasvi. Kuumalle ikkunalaudalle sopii kuivaa kestävät kukat kuten kaktukset ja vettä varastoivat kasvit kuten mehikasvit. Katso Etuoven ideagalleriasta, miten muut ovat vihersisustaneet kotona.

Sopeutumista uuteen kasvupaikkaan voi auttaa suihkuttelemalla kasvia vedellä. Kesällä viherkasvit voi siirtää katetulle terassille tai parvekkeelle. Aurinko ja ulkoilma saa kasvit kukoistamaan ja kasvamaan silmissä.

Viherkasvien hoito: mehikasvit sietävät kuivaa
Mehikasvit sietävät hyvin kuivaa ja pienen ruukun. Kun kasvi kasvaa kokoa ja alkaa tuottaa pieniä jälkeläisiä, on aika vaihtaa suurempaan ruukkuun.

2. Istuta viherkasvit oikein

Kasvi pärjää aina paremmin, kun siirrät sen kokonaan uuteen ruukkuun suojaruukun käytön sijaan. Käytä aina puhtaita ruukkuja ja tuoretta kukkamultaa. Orkideoille ja kaktuksille on oma erikoismultansa. Peitä ruukun pohja kerroksella ruukkusoraa mikä estää veden seisomisen kasvin juurilla. Ruukkusoran käytön merkitys korostuu, jos olet epävarma kastelun määrästä. Istuta kasvi niin syvälle, että juuripaakku peittyy kokonaan mullalla. Syvyys on sopiva, kun multaa on noin sentti paakun päällä. Tiivistä multa käsin hellästi painellen. Kastele kasvia aluksi hyvin niukasti.

Viherkasvien hoito: istuta kasvit oikein
Valitse kasveille ruukku, joka on hieman muovista myyntiruukkua suurempi. Silloin kasvilla on tilaa kasvaa suuremmaksi.

3. Kastele sopivasti

Kastelu on monille haastavin osa viherkasvien hoidossa. Lohduttavaa on, että suurin osa viherkasveista on hyvin helppoja. Helpolla tarkoitan sitä, että vettä tarvitaan mieluummin harvemmin kuin usein. Helpoimmalla pääset kun kysyt yksilölliset hoito-ohjeet myyjältä.  Jos kasteluvälistä ei ole tietoa, kokeile kahden viikon kasteluväliä ja katso miten kasvi voi. Kasveja kannattaa sijoittaa ryhmäksi, silloin ne hyödyntävät toisistaan haihtuvaa kosteutta.

Jos haluaa pitää hyväkuntoisen kasvin, siihen pitää hieman tutustua. Seuraa myös multapintaa. Sen on hyvä kuivahtaa kunnolla kasteluiden välissä, mutta halkeilla se ei saa. Helpoin tapa tappaa kasvi nopeasti on kastella sitä liikaa.

Viherkasvien hoito, muista oikea kastelu
Viherkasvi elää lyhytikäisenäkin todennäköisesti pidempään kuin leikkokukat. Menetyksistä ei kannata soimata itseään. Sen sijaan kannattaa kokeilla toista viherkasvia.

4. Viherkasvien mullanvaihto ja lannoitus

Kasvi kaipaa mullanvaihtoa viimeistään, kun ruukku alkaa jäädä pieneksi. Nopeasti kasvavat kasveille vuosittainen mullanvaihto on paikallaan. Hidaskasvuisille ja pienissä ruukuissa viihtyville viherkasveille riittää mullanvaihto parin vuoden välein. Mullanvaihto on ajankohtainen helmi-maaliskuussa.

Viherkasvien hoito, laakeripuu
Monet terasseille myytävät pienet koristepuut pärjäävät sisällä talvisin. Tällainen on esimerkiksi kuvan laakeripuu. Älä huolestu, jos kasvi pudottaa osan lehdistään sisällä. Kasvi viettää talvella lepokauttaan.

Kastele kasvi ennen mullanvaihtoa niin paakku irtoaa ruukusta helpommin. Karistele vanha multa pois ja laita tilalle uutta. Mullanvaihtoon pätee muuten samat ohjeet kuin istutukseenkin. Kun multa on vaihdettu, kannattaa ruukku siirtää pois suorasta auringonpaisteesta muutamaksi päiväksi. Muutokseen auttaa suihkuttelu vedellä, johon voi lisätä merileväuutetta.

Kasvit tarvitsevat lannoitusta kasvukaudella helmikuusta lokakuuhun. Valittavana on esimerkiksi puikkoja tai veteen sekoitettavaa lannoitetta. Lue purkin kyljestä aina sopiva annostelu.

Viherkasvien hoito: mullanvaihto isossa ruukussa
Jos mullanvaihto on hankalaa suuren  ruukun kanssa, kaavi multaa pinnalta mahdollisimman paljon ja laita uutta tilalle.

Kasvatuksen iloa!

/ Kati J.

2 kommenttia sivuun “Hortonomin 4 vinkkiä kodin viherkasvien hoitoon

  1. Hei tämä oli mukavaa lukemista, näin kevään kynnyksellä tekisi mieli jotain vihreää asuntoa piristämään. Vielä kun saisi ihan listaa kasveista, jotka viihtyvät esim. valoisassa tai pärjäävät vähemmällä valolla. Ei kehtaisi kukkakauppaan mennä ihan tyhmänä kyselemään 🙂 Ja ainakin isommat kasvit ovat sen verran hinnakkaita, ettei niitä turhaan viitsisi vääränlaisiin olosuhteisiin ostaa.

  2. Kiitos, ihanaa kuulla, kun postaukset ilahduttavat! Suosittelen lainaamaan kirjastosta tai ostamaan perusteoksen viherkasveista. Myös kirjan kanssa voi mennä kauppaan. Valikoima on nykyään valtavan laaja. Haluan myös kannustaa kysymään henkilökunnalta. Myyjät ovat usein puutarhureita tai floristeja ja omaavat valtavan tietotaidon. Hyvä myyjä ilahtuu, kun kasveista kysytään. Myös postauksessa on mainittu peruskasveja ja niiden valontarve. Takuuvarma paikka lähes kasville kuin kasville on lähellä valoisaa ikkunaa, mutta ei aivan suorassa paisteessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio