Hilla Stenlund

Lifestyle-bloggaaja, ekonomi, koti-ihminen ja elämästä nauttija

Vallilan kaupunginosan mainittaessa tulee monille ensimmäiseksi katujen nimiä mieleen: Mäkelänkatu, Sturenkatu ja Teollisuuskatu. Ne ovat kaikki Vallilan kautta kulkevia vilkasliikenteisiä liikenneväyliä, joiden kautta moni Helsinkiin saapuva tai sieltä lähtevä risteää.

Vanha ja uusi kohtaavat Vallilassa kauniilla tavalla. Ruotsinkielinen nimi Vallgård juontaa juurensa ajalta, jolloin alue toimi Helsingin asukkaiden karjalaitumena. Sana vall tarkoittaa nurmea. Edelleenkin Vallilan sydämenä voidaan pitää sen vanhinta ja tunnelmallisinta osaa, Puu-Vallila. Puu-Vallilan pientaloalue rakennettiin 1910-luvulla ja se on edelleen Vallilan merkittävin tunnusmerkki.

vallila asuinalue
Kuva: Etuovi.com, Vallila kartalla

Vallila, ruotsinkieliseltä nimeltään Vallgård, sijoittuu Pohjois-Helsinkiin ollen pohjoisimpia Helsingin kantakaupunkiin kuuluvia kaupunginosia. Eteläpuolelta Vallila rajoittuu Alppilaan ja pohjoisesta Kumpulaan. Kaupunginosa on kerrostalovaltainen, mutta sinne mahtuu myös 1910-luvulla rakennettu pientaloalue Puu-Vallila.

Tutustu Vallilaan myös Etuoven aluesivulla

Katso myös kartalta, minkälaisia asuntoja Vallilassa on myynnissä tällä hetkellä

Puu-Vallilan kauniita mansardikattoja.

Haastattelussa Vallilasta ensiasuntonsa ostanut pariskunta

Tätä juttua varten haastattelemani pariskunta on jokseenkin tyypillinen ensiasunnon ostaja Helsingistä. Iältään he ovat 30-ikävuoden molemmin puolin, käyvät kumpikin töissä pääkaupunkiseudulla, kuluttavat mielellään kulttuuria, nauttivat palveluista ja alueen ulkoilumahdollisuuksista.

Ostimme tyttöystäväni kanssa yhteisen ensiasuntomme Vallilasta syksyllä 2015. Alueen sijainti, hyvät kulkuyhteydet ja Kalliota edullisempi hintataso olivat tärkeimpiä syitä siihen, että muutimme juuri Vallilaan.

Pariskunta halusi hankkia ensiasunnokseen noin 50 neliöisen kaksion alueelta, jonka hinnat eivät ole vielä täysin pilvissä. Tärkeää ostopäätöstä tehdessä oli, että alueen saavutettavuus ja kulkuyhteydet ovat kunnossa.

Lue myös hyödylliset vinkit ensiasunnon ostajalle

Kyläile hurjan remontin kokeneessa töölöläiskaksiossa

Mikä on parasta Vallilassa?

Vallilan parhaina puolina olemme aina pitäneet hieman ironisestikin sen hyviä kulkuyhteyksiä joka suuntaan, myös ulos kaupungista. Täältä pääsee helposti pois, naurahtaa Vallilaan syksyllä 2015 muuttanut pariskunta pilke silmäkulmassaan.

Heidän ajatuksissaan on kuitenkin vankkaa perää, sillä liikenneyhteydet Vallilaan ja Vallilasta eteenpäin ovat hyvät, jopa erinomaiset moneen muuhun kaupunginosaan verrattuna.

Mäkelänkadulla seuraavaa ratikkaa ei tarvitse kovin kauaa odotella.

Kaupunginosan kautta kulkee kuusi eri raidelinjaa ja noin kuusikymmentä Helsingin sisäistä ja seudullista bussilinjaa, jotka jatkavat Vallilan kautta eteenpäin. Lisäksi Sturenkadulta pääsee hyppäämään Lahden- ja Tuusulanväylien kaukobusseihin ja Pasilan juna-asema sijaitsee kävelymatkan päässä.

Vallilassa on idylliä ja tilaa hengittää

Alueen hyvien kulkuyhteyksien korostaminen ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Vallilassa itsessään olisi hyviä asioita.

Kulkuyhteyksiä arvostamme siksi, että pääsemme niiden avulla vaivattomasti töihin, harrastuksiin sekä ystäviä ja sukulaisia tapaamaan. Mutta käytännöllisen sijainnin lisäksi Vallilassa on kodikasta asua.

Alueella on paljon kauniita vanhoja taloja, lukuisia pieniä puistoja ja nykyisin myös useita hyviä ravintoloita. Tämä on viihtyisää aluetta ja ympärillä on tilaa hengittää.

Vallilan ja Kumpulan rajalla sijaitsee leveä viheralue ja siirtolapuutarha, jotka luovat kaupunginosalle vehreyttä ja luonnonläheisyyttä. Vallilan siirtolapuutarha on Helsingin yhdeksästä siirtolapuutarhasta lähimpänä kaupungin keskustaa. Kun palvelut ovat lähellä, siirtolapuutarha tarjoaa sekä mökkielämän että city-elämän edut ja onkin siksi suosittu vapaa-ajanviettopaikka. Siirtolapuutarha sijaitsee Vallilanlaaksossa, joka jää Paavalin kirkon ja Kumpulan yliopistoalueen väliin.

Helsingin Vallilassa sijaitsevassa Apinalinnana tunnetussa korttelissa on tiettävästi Pohjoismaiden suurin sisäpiha.
Siellä täällä ympäri Vallilaa on pieniä puistoalueita.

Vallila kaupunginosa

Vallilan vehreys, etenkin näin keväällä, on kaunista katseltavaa. Puuvallilan ytimessä sijaitsevat Roineenpuiston kalliot ovat suosittu piknik-paikka kesäisin. Kallioilta näkee Kallioon! Myös merenrantaan kävelylenkille meillä on lyhyt matka.

Palvelut kehittyvät ja monipuolistuvat Vallilassa

Vallilaan on tullut viime vuosina uusia palveluita sekä tasokkaita ruokaravintoloita. Vallilassa on apteekki, lähikauppoja, kahviloita ja pieniä yrityksiä, jotka tarjoavat palveluitaan, kuten hierontaa ja kasvohoitoa. Teollisuuskadun yhteyteen asettuu paljon työpaikkoja, joista tunnetuimpia maamerkkejä SOK:n, Nordean ja OP-ryhmän konttorit.

Konepajan Bruno ja Ääniwalli tapahtumien vuoksi ovat myös mainittava tässä jutussa, kiirehtii kulttuuria harrastava haastateltavani lisäämään!

Vallila kaupunginosa

Vallila kaupunginosa

Entä miltä Vallila tulevaisuudessa näyttää teidän silmäänne? Aiotteko asua täällä jatkossakin?

Odotamme innolla Mäkelänkadulle muutaman vuoden päästä rakennettavaa pyöräkaistaa. Pyöräilemme jo jonkin verran, mutta autojen seassa se tuntuu aika ajoin liian vaaralliselta. Meidän mielestä on hienoa, että pyöräkaista on tulossa.

Tällä hetkellä Vallila tarjoaa pariskunnalle kaiken sen, mitä he tämän hetkiseen elämään tarvitsevat.

Alueena Vallila on meille ainakin juuri nyt hyvä. Miksei täällä viihtyisi pidempäänkin. Jossain vaiheessa elämää haluamme ehkä enemmän tilaa, saa nähdä löytyykö tila Vallilasta vai muualta, mutta nyt näin on hyvä.

Hilla Stenlund

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio