Maija Lukkari-Nyman

Maijan Maailma - helsinkiläinen sisustussuunnittelija, LKV ja varatuomari

Vanha teollisuusrakennus, rosoisuus, kaksikerroksinen kerrostalokoti, kierreportaat, ruutuikkunat ja kattoterassi – kaikki nämä liittyvät upeaan kotiin, johon pääsin tällä kertaa kylään Helsingin Salmisaaressa. Tämä Ninan ja Pekan sekä kolmen lapsen koti on varmuudella supermielenkiintoinen! Itse en myöskään ole aiemmin päässyt kyläilemään kodissa, joka on rakennettu vanhaan tehdasrakennukseen.

Kaapelitehdas muuttui kulttuuri- ja asuinkäyttöön

Perheen 115 neliöisessä kodissa on peruskerrostalohuoneistolle poikkeavia ratkaisuja ja paljon historian havinaa, rakennettiinhan talo alkujaan Suomen Kaapelitehdas Oy:n käyttöön. Taloa alettiin rakentaa 1930-luvun lopulla ja sitä rakennettiin hartaudella kolmessa vaiheessa aina vuoteen 1954 asti.

Kaapelitehdas asunnot

Kun Nokian Kaapelitehdas sittemmin lopetti toimintansa vuonna, jouduttiin tilanteeseen, missä tuli miettiä mitä talolle tehdään. Ongelmana oli, että se oli moneen tarkoitukseen liian suuri ja halkaisijaltaan liian syvä. Asia ratkaistiin niin, että toinen siivistä muuntui  kulttuurikeskukseksi, toisesta siivestä tehtiin *vuokra-asuntoja.

Ison tehdasrakennuksen syvyysongelma puolestaan ratkaistiin niin, että rappukäytävät rakennettiin rakennuksen keskelle ikään kuin jakamaan taloa kahteen osaan pituussuunnassa jättäen käytävän molemmille ikkunallisille puolille sopivan syvyisen kodin.

Ruutuikkunat ja valoisuus – koko perheen avara koti

Kaapelitehdas valoisa olohuone

Pekka muutti asuntoon lastensa kanssa jo vuonna 2012. Hän ihastui kotiin ensisilmäyksellä, ei niinkään talon historiaan kuin asunnon valoisuuteen ja avaruuteen. Ja sitä se totta tosiaan on – valoa tulviva koti, vaikka kyläilypäivä ei itsessään ollut ihan aurinkoisimmasta päästä. Itse kyllä myös korostaisin asunnon huikeita maisemia ylhäältä kattoterassilta ja kodin ruutuikkunoita, ne vasta hurmaavat ovatkin!

Kaapelitehdas valoisa asunto

Nina puolestaan muutti alunperin naapuriasuntoon, mutta huomasi pikkuhiljaa viettävänsä aikaa enemmän ja enemmän Pekan luona ja niin Nina ja hänen poikansa muuttivat saman katon alle noin vuosi sitten. Muuton myötä kodissa tehtiin muutoksia, joiden avulla lapset otettiin huomioon käytännöllisin ja kekseliäin ratkaisuin.

Koti kahdessa kerroksessa

Huoneiston alakerrassa on olohuone, avokeittiö, makuuhuone, vaatehuone sekä wc. Alakerta onkin kovassa käytössä, sillä ruokapöydän ääressä ei vain syödä vaan myös askarrellaan ja tehdään etätöitä. Kierreportaita pitkin päästään yläkertaan, jossa on puolestaan saunaosasto, yksi makuuhuone, aula sekä upea kattoterassi.

kaksikerroksinen kerrostalokoti

Kodin kekseliäät ratkaisut lasten ehdoilla

Ninan ja hänen poikansa muuttaessa kotiin yläkerrasta tehtiin lasten valtakunta. Pekan teini-ikäinen tytär sai oman huoneen ja nuoremmille pojille tehtiin aulasta yhteinen makuuhuone kekseliäin ratkaisuin. Poikien makuupaikka saatiin järjestettyä siten, että kerrossängyn alapuolelle sijoitettiin sohva, joka taipuu iltasella sängyksi. Päivisin se on myös kiva lukupaikka.

Portaikon ja makuusopin väliin asennettiin vielä verho, jonka avulla makuutilaan saatiin yksityisyyttä ja toisaalta estettyä portaikon kaikua. Lisää sisustusideoita lastenhuoneisiin löydät Etuoven ideagalleriasta

sohva parvisängyn alapuolella

Pienillä, mutta kekseliäillä järjestelyillä kodista saatiin mukava paikka niin lapsille kuin aikuisille. Tässä perheessä ei myöskään tarvitse riidellä leikkikalujen ja askarteluvälineiden siivouksesta, sillä kullekin esineelle on mietitty oma käytännöllinen paikkansa.

Kattoterassilla seurustellaan ja ihaillaan maisemia

kattoterassi Kaapelitehdas

Kattoterassi toimii kodin olohuoneen jatkeena. Siellä vietetään aikaa perheen ja ystävien kanssa vaikkapa grillaten, sohvalla makoillen tai ihailemalla Kaapelitehtaan yli aukeavia rosoisia maisemia. Kattoterassin pirteät ulkovalosarjat tuovat tunnelmaa ja ilahduttavat lapsia sekä lapsenmielisiä.

Ihanat terassikukat löytyivät taas kerran Huiskulasta!

-Maija

*EDIT (17.11.2017): tekstistä poistettu epäselvä tieto ”Ilmarisen toimesta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio