Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Mattojen suhteen sisustajat tuntuvat jakautuvan kahteen koulukuntaan: on heitä, joiden mielestä matot ovat vain tiellä ja heitä, jotka vannovat niiden nimeen. Itse kuulun ehdottomasti jälkimmäisiin, minun silmääni matoton tila näyttää keskeneräiseltä. Sopivan kokoinen matto sen sijaan sitoo sisustuksen kokonaisuudeksi, tuo tilaan lämpöä ja pehmentää sen akustiikkaa.

Minkälaisia mattoja kotiin sitten kannattaa valita? Moni asia puhuu luonnonmateriaaleista valmistettujen mattojen puolesta; niiden materiaalit ovat ekologisia (joskus jopa kierrätettyjä), ne ovat kestäviä ja ikääntyvät kauniisti. Luonnonmateriaaleista valmistetut matot ovat myös omiaan tuomaan kotiin luonnonläheistä ja harmonista, samaan aikaan trendikästä ja ajatonta tunnelmaa. Ja mikä parasta, ne tuntuvat hyvältä paljaiden jalkojen alla.

matto luonnonmateriaali
Annon Lauha on superpehmeä villamatto

Veken kalusteen verkkokaupasta löytyy mahtava valikoima erilaisia mattoja, joiden joukosta löytyy varmasti se oikea tilaan kuin tilaan. Tähän juttuun poimin valioyksilöt Veken luonnonkuitu-, puuvilla- ja villamattojen joukosta. Ilahduin siitä, kuinka hyvät apajat kotimaisten mattomerkkien tuotteita verkkokaupasta löytyi!

Luonnonläheistä twistiä sisustukseen luonnonkuitumatoilla

Luonnonkuitumattoja valmistetaan esimerkiksi juutista, sisalista, hampusta ja paperinarusta. Nämä ovat ekologisia materiaaleja, jotka soveltuvat niin sisätiloihin kuin vaikkapa katetulle terassille. Luonnonkuitumatoille ominaista on luonnonläheinen väritys, yksinkertainen pintakuviointi sekä karhea tekstuuri, joka tuntuu omalla tavallaan ihanalta jalan alla. Niiden parhaisiin puoliin kuuluu helppo puhtaanapito ja pölyämättömyys, joten ne sopivat myös allergikon kotiin.

matto luonnonmateriaali

VM-carpetin kestävä ja laadukas sisalmatto on mainio valinta esimerkiksi eteistilaan, jossa usein tepastellaan edestakaisin kengät jalassa. Pienet kivet ja roskat on helppo imuroida pois ennen kuin ne ehtivät kulkeutua pidemmälle kotiin. Ympärikantatun maton ilme on siisti ja vähäeleisen tyylikäs.

matto luonnonmateriaali

Gofin Savanni-matossa  toisiinsa kietoutuvat kestävä hamppu ja pehmeä kierrätyspuuvilla. Kodikas ruutukuvio sopii niin moderniin kuin rustiikkisempaankin tyyliin.

Tutustu Veken luonnonkuitumattojen valikoimaan

Pehmeät ja helppohoitoiset puuvillamatot

Nostalginen ja värikäs, simppeli ja graafinen vai pitkäkarvainen ja pehmeä? Puuvillamatoista on moneksi.

Puuvillamatoissa on se hyvä puoli, että ne voi usein pestä itse – pienimmät jopa pyykkikoneessa. Sanokaa hulluksi, mutta omiin suosikkiaktiviteetteihini kesällä kuuluu ehdottomasti matonpesu. Mäntysuovan tuoksu ja juuriharjan rahina mattoa vasten kuljettavat mieleni lapsuuden kesiin mökillä, jonka tuvan lattiaa peittivät pitkät räsymatot. Mikä ihana syy peittää lattia puuvillamatolla!

matto  luonnonmateriaali

Saanan ja Ollin Finartelle suunnittelemista, graafisin kuvioin koristelluista puuvillamatoista on muodostunut suomalaisten, skandinaavisen raikkaaseen tyyliin sisustettujen kotien klassikoita. Aitta-matto on valmistettu kierrätyspuuvillasta ja saatavilla useissa kauniissa väreissä.

matto luonnonmateriaali

Ihastuin Finarten niin ikään kierrätyspuuvillasta valmistettuun Tie-mattoon viimesyksyisillä Habitare-messuilla ja ihastus on syvenemässä sen sorttiseksi rakkaudeksi, että meitä saattaa hyvinkin odottaa yhteinen tulevaisuus uudessa kodissani. Pidän siitä, kuinka matossa yhdistyvät erilaiset tekstuurit ja luonnonläheiset sävyt.

Tutustu Veken puuvillamattojen valikoimaan

Laadukas villamatto on lämmin ja pitkäikäinen ystävä

Villa sopii materiaaliksi mattoihin erityisen hyvin, sillä sillä on luontainen kyky hylkiä likaa. Arkiseksi huolloksi riittääkin yleensä imurointi ja tuuletus.

Laadukas villamatto kestää aikaa ja ikääntyy kauniisti. Oman olohuoneeni lattiaa peittää mummuni vanha, ehkä 70-luvulta peräisin oleva villainen ryijymatto, aarteeni. Tänä kesänä aion hemmotella sitä pitkästä aikaa pesulakäynnillä, villamattoja ei nimittäin suositella pestävän itse.

matto luonnonmateriaali

Veken valikoimaan kuuluvat myös suomalaisten sisustajien suursuosikin Annon tuotteet, jotka ihastuttavat seesteisellä värimaailmallaan ja luonnollisilla materiaaleillaan. Merkin Harja-matto on käsin kudottu pitkästä, värjäämättömästä lampaanvillanukasta ja sen ilme on ihanasti boheemi. Mainio matto vaikkapa makuuhuoneeseen – mikä olisikaan suloisempaa kuin herättyään upottaa varpaansa pehmeään villaan.

matto luonnonmateriaali

Finarten Suovilla-maton suunnittelija Marianne Huotari on inspiroitunut suomalaisten soiden suovillamättäistä, ryijyperinteestä ja marokkolaisista paimentolaismatoista – ja lopputulos on upea! Tässä on ehdottomasti ainesta aarteeksi.

Tutustu Veken villamattojen valikoimaan

Mikäli kaipaat lisää inspiraatiota kodin mattohankintoihin, tutustu Veken matto-oppaaseen, josta löydät vinkit oikeanlaisen maton hankintaan ja lisätietoa materiaaleista

Koko mattovalikoimaan pääset tutustumaan tästä!

-Juulia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio