Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Vuosi on vierähtänyt uudessa talossamme, ja olen ehtinyt saamaan tuntumaa ratkaisuista, mikä toimii ja mikä ei. Kaikkein kovimmassa testissä on ollut meidän keittiö, jolle ehkä asetinkin suurimmat odotukset. Käytännöllinen keittiö pelastaa niin aamut kuin päivällishetketkin. Se ei ahdista, vaan siellä viihtyy koko perhe. Tässä jutussa kerron minun komentokeskuksestani ja arkea helpottavista keittiövalinnoistani.

– Raksalla-juttusarjassa pääsette seuraamaan kotimme suunnittelu- ja rakennusprojektia Tampereen Pispalassa.

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö on hyvin suunniteltu ja oikein mitoitettu

Keittiön suunnittelu alkaa mitoittamisesta. Koska olen itse päässyt suunnittelemaan koko talomme, olen saanut vaikuttaa myös keittiön mittoihin. Kalusteille varattu tila on 4,8 x 2,7 metriä. Välttyäkseni kulmakaapeilta katkaisin kalusteseinän isolla ikkunalla, josta avautuu myös kaunis, rinteinen pusikkonäkymä keittöön.

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö

Niemekeratkaisu istumapaikkoineen oli ehdoton valinta. Se on 2,7 metriä leveä, joten siinä mahtuu istumaan neljäkin nälkäistä. Tasoon upotettu pistorasia on saanut tehtävän perheemme latauspisteenä, sillä niemekkeen ääressä tehdään niin läksyt, somepäivitykset kuin bloggauksetkin 😉

Käytännöllinen keittiö

Avokeittiön materiaalivalinnat osana koko sisustusta

Materiaaliksi ajattelin alun alkujaan kokovalkoista keittiötä, ihan vaan kustannussyistä. Kuten aiemminkin kirjoittelin budjetin hallinnasta ja säästökeinoista, repsahdin tässäkin ihastuttuani Puustellin musta-valko-tammiseen vaihtoehtoon. Voimakkaat kontrastit kera lämpimän tammen tekee 60 neliön valkoiselle avotilalle ihmeitä. Satsasin mustiin, vaakaharjattuihin mäntyoviin, mutta tasapainotin budjettia edullisemmalla, tammensävyisellä melamiiniovella.

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö

Tasomateriaaliksi valitsin tinkimättä, jo aiemmin parhaaksi todetun, valkoisen kvartsikivitason. Kivilähteen taso on ollut todella laadukas, ja mielettömän helposti puhtaanapidettävä. Puhtaan valkoinen sävy myös raikastaa tilaa ja tuo keittiönurkkaan valoisuutta. Välitilassa on käytetty Belle Artin hartsia, jolla on käsitelty myös kotimme portaikot sekä takan edusta.

Halusin myös stressittömät, laadukkaat kodinkoneet, ja koska budjetti kuristi kaulaa, ostimme AEG:n koneet poistuvina mallikappaleina Powerista. Ihanan halapaa!

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö

Arjen ja käytännön luksusta yksityiskohdilla

Koska olen myös viinin tissuttelija ja arkisen luksuksen nautiskelija, olin superonnellinen, että sain mahdutettua keittiööni myös kapean, ainoastaan 30 senttiä leveän viinikaapin, uujeah! Viereen sujahti myös erittäin käytännöllinen Puustellin 20 cm leveä mauste-/öljyvaunu, jossa pysyy tukevasti pystyssä isommatkin oliiviöljyputelit.

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö

Kerroksen huonekorkeus on 2,8 metriä, mutta keittötä rajaa katossa kulkeva 400 mm korkea palkki. Hyödynsin palkin siten, että rakensimme sen ympärille alaslaskun, johon saimme sijoitettua Savon liesituulettimen. Kattoliesituulettimen ja keittotason etäisyyden tulee olla alle 1,6 metriä, joten lopulta palkin olemassa olosta muodostui sekä käytännöllinen, että näyttävä elementti.

Liesituulettimen valintaa pohdin parin vuoden takaisessa blogijutussani, ja lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen. Savo on ehdottomasti suositeltava liesituuletintoimittaja, kun puhutaan laadusta ja toimivuudesta. Ja vaikka alkuun epäilyttikin korkealle sijoitettavan laitteen imuteho, niin hyvin toimii käytännössä. Meillä on huippuimuri katolla, joten itse liesikupu on suht’ äänetön.

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö

Ties monetko housuntaskut olen repinyt keittiölaatikostojen vetimiin, joten ei puhettakaan, että olisin valinnut vetimellisiä ovia. Myös sormiuralliset koin niveliä ärsyttäviksi, joten innostuinkin näistä Puustellin Push Out -laatikoista. Tuuppaa auki ja tuuppaa kiinni! Kyllä minua näistä varoiteltiin, jopa keittiömyyjän toimesta, mutta päätin testata nämä silti. Joo, jos niihin nojaa, ne voi avautua, mutta muuten toimivat kuin unelma! Myös täyteen astioita ladattuina! Varsinkin jätevaunussa ehdoton valinta <3

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö

Keittiön valaistuksella on iso merkitys!

Keittiön ja koko talon valaistus on toteutettu Winledin avustuksella. Katossa on tehoiltaan suht’ pienet alasvalot (6W), joiden värilämpötila on 3000 K, eli lämmin valkoinen. Välitilavalaistus on niinikään Winledin lämpimän valkoisella led-nauhalla valaistu, eikä se häkäise edes tällaisen puolitoista metrisen näkökenttää. Halusin kuitenkin testailla ja kikkailla sen verran, että alaslaskun reunoja kiertävät värilämpötilaa muuttavat led-nauhat. Voin kaukosäätimellä valita niihin joko lämpimän sävyn (2700K) tai valkoisemman sävyn, kuten edellä olevissa kuvissa on tehty. Tämän ansiosta voi fiilistä muutella vuorokauden ajan tai vaikkapa pilvisyyden mukaan. Päiväaikaan kylmempi valo on piristävä, kun taas illan hämärtyessä kaipaa enemmän pehmeämpiä sävyjä.

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö

Käytännöllinen keittiö syntyy ennen kaikkea toimivuudesta ja kalustesuunnittelusta. Kaikelle tulee olla paikkansa ja liikkumisen sekä käytettävyyden pitää olla sujuvaa. Esimerkiksi se, että astialaatikostoni sijaitsee astianpesukonetta vastapäätä, tekee koneen tyhjentämisesta nopeaa ja jopa mukavaa!

Myös piensisustamisella ja materiaalivalinnoilla voi lisätä viihtyvyyttä. Keittiön ei tarvitse olla vain arkinen toimipiste, vaan mieltä hivelevän kaunis tila, jossa viihtyy.

Kerron mielelläni keittiövalinnoistani sekä keittiösuunnittelun lähtökohdista lisää, kysy pois!

/Memmu

P.S. Eikö olekin jälleen upeita kuvia! Kuvat:  Jonathan Melartin / After Sunset Photography

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio