Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Toimiva keittiö on arjen ilo. Vaikka ei välineurheilija olisikaan, niin niin se vain on, että keittiössä kaikki tahtoo sujua mukavammin kun puitteet ovat kunnossa.

Nykyään itselle toimivan ja erilaisiin tilanteisiin muuntautuvan keittiön suunnittelu on helppoa, sillä tarjolla on niin laaja valikoima kaikenlaisille kotikokeille sopivia ratkaisuja, että vain taivas on rajana. Mistä sitten kannattaa aloittaa? Tästä jutusta löydät kulmakivet, jotka toimivat hyvinä lähtökohtina toimivan keittiön suunnittelussa.

Videolla Vantaan Keittiömaailman keittiösuunnittelija Valtteri Järviluoma esittelee keittiön toimivat ratkaisut.

Käytännölliset säilytysratkaisut

Kuten kotona muutenkin, myös keittiössä säilytysratkaisut ovat toimivuuden kannalta todella tärkeässä asemassa. On hyvä miettiä jo suunnitteluvaiheessa, mitä säilytetään missäkin. Näin kaikelle tarvittavalle on oma, järkevä paikkansa. Kokkaaminen sujuu kirjaimellisesti kuin tanssi, kun hellan vieressä majaileva kattila on helppo nostaa liedelle ja aamiaisen valmistukseen tarvittavat ainekset ja välineet ovat käden ulottuvilla.Tässä vaiheessa on hyvä ottaa huomioon se, keitä huushollissa asuu. Mihin esimerkiksi lasten tulee ylettyä, jotta hekin voivat toimia keittiössä turvallisesti?

Ainakin yhtä tärkeää kuin se että säilytystilaa on riittävästi ja oikeissa paikoissa, on se, minkälaiset mekanismit kaappien ja laatikoiden sisältä löytyy. Ne voivat nostaa keittiön toimivuuden uudelle tasolle! Esimerkiksi kulmakaappien käyttö muuttuu huomattavasti mukavammaksi, kun niihin valitaan mekanismit, joiden avulla tavarat saa helposti esille.

Nämä innovaatiot tuovat kekseliäitä säilytysratkaisuja kotikeittiöön

keittiösuunnittelu toimiva keittiö

Työskentelykolmio – sujuvuus ennen kaikkea

Liesi, vesipiste ja jääkaappi – siinä kolmikko, jonka sijoittelu on hyvä lähtökohta keittiön suunnittelulle. Näiden pisteiden tulisi olla lähellä toisiaan, jotta keittiössä työskentely on sujuvaa. Sujuvuudella taas on iso merkitys keittiön ergonomisuuden ja turvallisuuden kannalta. Kun niin sanottu työskentelykolmio on otettu huomioon, liikeradat ovat luontevia ja vältytään turhalta kurottelulta ja liikkumiselta keittiössä kuumien pannujen ja kattiloiden kanssa.

Valaistus työskentelyyn ja tunnelmointiin

Budjetista kannattaa muistaa varata oma siivunsa valaistukselle, sillä riittävä valo on välttämätön osa käytännöllistä keittiötä. Keittiön valaistus toteutetaan yleensä himmennettävillä led-valoilla joko nauhana tai spoteilla. Ne voidaan asentaa kattoon yläkaappien alle antamaan työskentelyvaloa, mutta myös vaikka tasojen alle tai sokkeliin tunnelmaa tuomaan.

Valon lämpötilalla vaikuttaa siihen, miten keittiöön valittujen materiaalien sävyt toistuvat ja siten keittiön tunnelmaan. Tavallisesti valaisimien lämpöaste valitaan hieman lämpimän 2700 kelvinin ja neutraalin 4000 kelvinin väliltä.

Lue lisää vinkkejä keittiön valaistuksen suunnitteluun

keittiösuunnittelu toimiva keittiö

Pistorasioissa ei kannata pihistellä

Hyvä nyrkkisääntö keittiön sähkösuunnittelussa on, että pistorasioita kannattaa olla mieluummin reilusti kuin liian vähän. Kiinteillä paikoilla oleville laitteille, kuten kahvinkeittimelle ja leivänpaahtimelle tarvitaan tietenkin omansa, mutta myös vapaita pistorasioita olisi hyvä olla riittävästi. Jos ruokaa laitetaan porukalla, on mukavaa, että vaikkapa blenderiä ja sähkövatkainta voidaan käyttää samaan aikaan.

keittiösuunnittelu toimiva keittiö

Selkeä budjetti helpottaa suunnittelua

Jokaiselle budjetille on mahdollista suunnitella toimiva keittiö, sillä useimmista ratkaisuista on saatavilla erihintaisia vaihtoehtoja. Budjetista kannattaakin keskustella avoimesti keittiösuunnittelijan kanssa. Keittiön hintaan vaikuttavat esimerkiksi kaapistojen määrä, materiaalit, säilytysmekanismit, kodinkoneet ja yksityiskohdat.

Keittiömaailman hinta-arviotyökalulla voit testailla erilaisten valintojen vaikutusta keittiön hintaan

Lue myös: Yksi keittiö, kolme hintaa – näin keittiön hinta muodostuu

keittiösuunnittelu toimiva keittiö

Huolellinen suunnittelu omia tarpeita kuunnellen

Käyttämällä hieman aikaa omien tarpeiden ja mieltymysten miettimiseen saa toimivan keittiön, johon ei kyllästy. Ennen kaikkea on tärkeää suunnitella keittiö omaa elämää varten. Minkälaista arkesi on? Tykkäätkö kutsua illallisvieraita? Tehdäänkö keittiössä muutakin kuin laitetaan ruokaa ja syödään?

Keittiön suunnittelussa on paljon huomioon otettavia asioita, mutta onneksi siitä ei tarvitse selvitä yksin! Keittiösuunnittelija on apuna kauniin ja käytännöllisen – juuri sinulle sopivan – kokonaisuuden suunnittelussa. Varaa tästä aika maksuttomaan keittiösuunnitteluun lähimpään Keittiömaailma-myymälään

Lue myös:

Keittiön suosituimmat – unelmoitko sinäkin näistä

Uusi keittiö mielessä? Poimi ideat uutuuskeittiöistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio