Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Hyvin hoidettu piha kasvattaa asunnon arvoa. Asunnon ostajaa hyväkuntoinen piha houkuttaa niin helppohoitoisuuden kuin kustannustenkin kannalta. Poimin tähän juttuun Etuovi.comin myytäviä kohteita ja esimerkkipihoja, jotka kuvaavat hyvin seikkoja, joihin ostaessa tulisi kiinnittää huomiota. Annan myös vinkkejä, miten pihaa saisi pienellä vaivalla kohennettua, jos piha on keskeneräinen.

Olen suunnitteluhortonomi Kati Jukarainen ja toimin työkseni pihasuunnittelijana ja puutarhatoimittajana. Minut on voinut bongata myös Suomen kaunein piha -ohjelman tuomaristosta.

hyvin hoidettu piha

Valmis kivipiha on monen unelma! Tämä myynnissä oleva upea koti sijaitsee Espoon Laaksolahdessa.  Kuva: Etuovi.com / Prime House Oy LKV

Talon pihaan liittyvät kustannukset ovat monelle yllätys. Uudistalon pihan rakentaminen maksaa keskimäärin 40 000-60 000 euroa, kun pihan rakentaa ammattilainen. Suunnittelun osuus summasta on noin 5-10 %. Voit tilata avaimet käteen -paketin tai rakentaa pihan itse osissa. Suunnitelman avulla säästät aikaa ja rahaa välttämällä virhearviot.

Vanhan pihan saneeraus on usein kalliimpaa kuin uuden pihan suunnittelu ja rakentaminen. Uusi piha voi tuntua tyhjältä ja työläältä. Jos tähtäimessä on täysin omannäköinen piha, on uusi piha usein helpompi ja halvempi vaihtoehto kuin vanha saneerattava piha.

 

Tyypillinen lähtötilanne

rivitalopiha

Terassi ja nurmikko yhdistelmä on tyypillinen lähtötilanne rivitalopihoissa. Tämä myynnissä oleva rivitalokoti sijaitsee Vantaan Kivistössä. Kuva: Etuovi.com / REMAX Kiinteistönvälitys Hyvät Kodit Oy LKV

Talonyhtiöiden pihoissa on usein valmis terassi ja nurmikko. Karu piha on katseille altis, mutta siinä on myös hyvät puolensa. Tämän tyyppiseen pihaan voisit kokeilla esimerkiksi näitä:

 1. Lisää näkösuojaa. Rajaa piha pensasaidalla ja istuta seuraksi maltillisen kokoinen puu. Huomioi, että maata täytyy poistaa noin 40-50 sentin syvyydeltä. Mieti, minne poistettava maamassa menee. Uusissa talonyhtiöissä vastassa on usein kuivaa kiviainesta, kuten sepeliä, noin 15 sentin multakerroksen jälkeen. Tee pensaille yhtenäinen ”istutusoja” yksittäisten kuoppien sijaan. Pensasaidan perustamiseen tarvitset talonyhtiön luvan.
 2. Tee pihasta helppohoitoinen. Rajaa pensasaita ja puu reunakivillä, niin nurmikko ei kasva takaisin kasvien juurelle. Peitä multa koristekatteella tai kuorikkeella.
 3. Ei tarvitse välttämättä tehdä mitään. Piha ei ole erityinen, mutta se on siisti. Tarpeellinen oleskeluterassi on jo valmis. Kellertävä nurmikko muuttuu usein kesää kohti vihreäksi, kun kalkitset sen ja lisäät sille kevätlannoitteen. Tärkeintä on muistaa kastella nurmikkoa.

 

Sisäänkäynti

kaunis piha ja sisaankaynti

Talon tyyliin sopiva ja viimeistelty piha on arvokas lisä kiinteistölle. Kuvan myynnissä oleva kaunis kohde sijaitsee Miehikkälässä. Kuva: Etuovi.com / Yksityinen myyjä

Pihan tyyli on nähtävissä usein jo sisäänkäynnissä. Kiinnitä huomio pintamateriaaleihin ja kasvillisuuteen. Sopiiko tyyli taloon? Onko ilme siisti ja huoliteltu?

 1. Kasvillisuus. Täysikasvuiset ja hyvin hoidetut kasvit ovat aarre. Niiden kasvuun ja hyvän habituksen saavuttamiseen menee usein vuosia.
 2. Pihakiveys. Pinnoitetut alueet ovat siistejä ja helppohoitoisia. Pienikin kiveys talon edessä antaa viimeistellyn ilmeen.
 3. Kivituhka. Erityisesti kauniin punainen sävy sopii moneen vanhempaan puutaloon asfalttia paremmin. Tiiviiksi tärytettynä se ei kulkeudu sisälle. Kaikkeen huokoiseen materiaaliin kasvaa ajan kanssa rikkaruohoja. Kitke ne pieninä ja muista harata pintaa. Kaunis kivituhkapiha vaatii hoitoa.

 

Kasveja talon vierellä

kukkapenkki talon seinustalla

Kukkiva puutarha on harvinaisuus myytävissä kohteissa.Tämä kaunis, myynnissä oleva omakotitalo sijaitsee Raumalla. Kuva: Etuovi.com / Länsi-Suomen OP-Kiinteistökeskus Oy LKV, Rauma

Moni on huolissaan kasvillisuudesta talon vieressä. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita talon kosteusvauriota. Kiinnitä kukkapenkeissä huomiota näihin:

 1. Riittävä etäisyys. Oikein perustettu penkki ei ole talon sokkelissa kiinni. Noin 30 sentin sokkelisora talon ympärillä on riittävä eristämään kosteutta. Myös köynnökset voi ohjata pienen matkan päästä kasvamaan talon seinälle.
 2. Perustaminen. Hyvinvoivilla perennoilla, ruusutarhalla ja köynnöksillä on noin 40 senttiä syvä multapenkki. Valmiiksi tehty sisäänkäynti säästää rahan lisäksi ennen kaikkea vaivaa. Kiinnitä huomio myös rajauksiin. Reunakivet tekevät sisäänkäynnin istutuksista arvokkaan näköiset.
 3. Puutarha. Kysy edelliseltä asukkaalta mitä penkissä kasvaa, jotta osaat hoitaa kasveja oikein. Hörsyvä kukkaunelma ei ole kaikkein helppohoitoisin valinta, mutta ehdottomasti vaivan väärti.

 

Pohjatyöt

pihan pohjatyöt hyvin tehty

Muuttovalmis paritalon piha Kirkkonummella sisältää lasitetun parvekkeen, joka on arjen luksusta. Kohde sijaitsee Kartanonkujalla, Espoossa. Kuva: Etuovi.com / HUOM Kahdeksas päivä Oy, Espoo

Rakenteiden pohjatyöt haukkaavat leijonanosan pihabudjetista. Kun perusta on kunnossa, on viilaaminen helppoa. Uusissa talonyhtiöissä pohjatyöt on useinmiten tehty kunnolla. Vanhemmissa yhtiöissä pihat on rakennettu aikansa rakennussäännösten mukaisesti ja pohjatöiden laatu voi vaihdella. Vanha piha ei automaattisesti tarkoita huonompaa. Myös vanhemman talon asukas on saattanut satsata pihaan. Hyvin tehty pohjatyö on käytännössä ikuinen ja sen iällä ei ole väliä.

 1. Pihalaattojen vaihto. Jos laatat eivät ole mieleesi, voit vaihtaa ne. Vanhan pihakiveyksen tasainen pinta kertoo, että pohjatyöt on tehty huolella. Silloin tarvitset vain uuden asennushiekan ja kivet.
 2. Epäsopivat kasvit. Monia viehättää erityisesti isojen tuijien tuoma näkösuoja. Suorana rivinä ne harvoin ovat kaunistus, jos kyse ei ole leikatusta tuija-aidasta. Harkitse, jättäisitkö paikalle vain yhden tuijan ja istuttaisit sen kaveriksi paremmin sopivia pensaita. Uusi istutus ei tarvitse kokonaan uutta pohjaa. Lisää hieman multaa, niin pohja on valmis uusille pensaille.
 3. Muuta maltilla. Elä pihan kanssa kesä tai kaksi, niin näet miten kasvit ja valo-olot pihassa toimivat. Tee silloinkin muutoksia hitaasti vanhassa pihassa. Jo yhden puun kaato vaikuttaa pihan ilmeeseen paljon. Muista, että kaava-alueella tarvitset usein kunnalta luvan, jos haluat kaataa pihapuita.

Lähes kaikkien pihanomistajien ykköstoive on helppohoitoisuus. Silloin kannattaa kiinnittää huomio hyväkuntoiseen nurmikkoon, yksinkertaisiin havu- ja pensasistutuksiin ja erityisesti niiden rajauksiin. Riittävän suuri terassi on mukava lisä.  Suurimpia töitä ovat pihakiveysten, muurien ja asfaltin teko. Valmiina nämä ovat rahanarvoisia! Inspiraatiota oman pihan suunnitteluun voit hakea Etuovi.comin ideagalleriasta.

– Kati Jukarainen

Olen suunnitteluhortonomi Kati Jukarainen ja toimin työkseni pihasuunnittelijana ja puutarhatoimittajana. Vapaa-ajalla olen innokas puutarhaharrastaja ja kokeilen mielelläni erilaisia hyöty- ja koristekasveja keittiöpuutarhassa, pihalla ja parvekkeella. Minun puutarha- ja pihaharrastustani pääset seuraamaan omassa blogissani 100% outdoor.

 

PS. Kokeile hakea Etuovi.comin etusivun avainsanahaulla lisää kiinnostavia pihoja! Voit vaikka katsella lisää myynnissä olevia asuntoja, joissa on ”kaunis piha”. Voit koittaa myös itse joillain muilla avainsanoilla.

Löydä myös Etuovi.com Sisustus -galleriasta täydelliseen pihaasi sopivat puutarhakalusteet.

Yksi kommentti sivuun “Kiinnitä huomio pihaan asuntoa ostaessasi

 1. Olisi todella mukavaa asustella omassa talossa ja suunnitella omaa puutarhaa …. !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio