Kiinnostaako asuntosijoittaminen? Ota huomioon nämä asiat

Asunto on sijoituskohde, joka vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista. Budjetin tarkka suunnittelu sekä vuokralaisten huolellinen valinta ovat hyvä lähtökohta asuntosijoittamiselle. Pidä mielessä nämä vinkit, kun lähdet sijoitusasuntokaupoille.

asuntosijoittaminen

1. Varaa tarpeeksi alkupääomaa

Sijoitusasunnon hankkimiseen tarvitaan useimmiten omaa rahoitusta, vaikka asunnon rahoittaisikin pääosin lainalla. Asuntosijoittajan on hyvä ottaa huomioon se, että matkan varrella sijoitusasunto tuottaa usein odottamattomia kuluja. Rikkinäinen jääkaappi on korvattava uudella, taloyhtiön äkillinen remontti saattaa vaatia ylimääräistä yhtiövastiketta ja vuokralaisen löytymiseen voi mennä tovi.

2. Hanki lainalupaus

Ennen asuntomarkkinoille sukeltamista kannattaa hankkia lainalupaus. Kun lupaus on hankittu, voi tarjouksen tehdä heti sopivan asunnon löydyttyä. Asuntolainan myöntämisen ehtona on, että hakijalla jää rahaa lainanlyhennyksen jälkeen myös elämiseen. Lisäksi lainan vakuuksien on oltava kunnossa. Vakuutena toimii yleensä ostettava sijoitusasunto. Lainan määrästä riippuen saatetaan vakuudeksi tarvita myös muuta reaalivakuutta, kuten oma asunto.

Lainan korkosuojaaminen voi olla viisasta. Suojaus tekee asuntosijoittamisesta huolettomampaa, sillä sen ansiosta kulut ovat paremmin ennakoitavissa. Asunnosta pyydetty vuokra riittää kattamaan sekä yhtiövastikkeen että kuukausittaisen lainalyhennyksen, vaikka korkotasot nousisivat. Asuntosijoittajan kannattaa myös muistaa, että koska kyseessä on sijoitusasunto, voi lainan korot vähentää verotuksesta kokonaisuudessaan.

3. Valitse asunnon sijainti tarkasti

Asunnon sijainti vaikuttaa siihen, minkälainen sen jälleenmyyntiarvo on, miten korkeaa vuokraa asunnosta voi pyytää ja kuinka helposti asunnon saa vuokrattua eteenpäin. Pääkaupunkiseudulla, suurissa kaupungeissa ja opiskelijakaupungeissa sijaitsevien yksiöiden ja kaksioiden kysyntä on tällä hetkellä suurta, ja siksi ne sopivat hyvin sijoitusasunnoiksi. Sijaintia valitessa kannattaa ottaa huomioon myös hyvät liikenneyhteydet ja palvelut sekä alueen tulevaisuudennäkymät ja kehityssuunnitelmat.

4. Tutustu asuntoon ja taloyhtiöön huolella

Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaa tutustua huolella sekä asuntoon että taloyhtiöön. Taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta, kunnosta sekä menneistä ja tulevista remonteista saa tietoa isännöitsijäntodistuksesta. Asuntoa ei koskaan kannata ostaa näkemättä sitä ensin. Sanomattakin selvää on, että hyväkuntoinen asunto on potentiaaliselle vuokralaiselle pientäkin pintaremonttia kaipaavaa huoneistoa houkuttelevampi.

5. Hanki luotettava vuokralainen

Kun asunnon avaimet ovat kädessä, on aika hankkia vuokralainen. Sopivaa vuokralaista valitessa tulee ensinnäkin selvittää, ovatko vuokralaisen luottotiedot kunnossa ja onko hänellä tasaiset tulot, joista hän kykenee maksamaan vuokran ongelmitta. Vuokralaisen kanssa kannattaa keskustella siitä, onko asunnon tarve pitkäaikainen. Tiuhaan tahtiin vaihtuvat vuokralaiset tuottavat vuokranantajalle lisätöitä ja myös kuluja, jos asunto jää vuokralaisten välillä tyhjilleen. Onkin suositeltavaa, että vuokranantajalla on sivussa kolmen kuukauden vuokra, jolla hän kykenee maksamaan yhtiövastikkeen sekä lainanlyhennykset, vaikka asunto olisi tyhjillään.

6. Perusta vuokranmaksutili

Erillinen vuokranmaksutili on kätevä järjestely sijoitusasunnon maksuliikenteen pyörittämistä varten. Se auttaa pysymään ajan tasalla sijoitusasunnon kuluista ja tuotoista. Lainanlyhennys voidaan veloittaa tililtä automaattisesti ja yhtiövastikkeen maksu laittaa kuukausittain toistuvaksi. Näin sijoitusasunnon rahaliikenne pyörii melkeinpä itsestään. Välillä on kuitenkin hyvä käydä tarkastamassa, että vuokrat on maksettu ajallaan. Tilille voi myös tallettaa asunnon vuokravakuuden.

Sopivan vuokran voi määrittää vertailemalla alueen vuokratasoa esimerkiksi asunnonvälityssivustoilla. Nyrkkisääntönä on, että vuokra on kannattava, kun siitä jää lainanlyhennyksen, yhtiövastikkeen sekä verojen maksun jälkeen käteen tuottoa.

Neuvot sijoitusasunnon ostamiseen ja vuokraamiseen antoi konttorinjohtaja Ulla Mannila Nordeasta.

Kannattaako asuntolainan korkosuojaus?

Teksti: Oona Kansi

Kuva: Eeva Murtolahti

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran 16.10.2017 ajassa.nordea.fi-sivustolla

Kiinnostaako asuntosijoittaminen? Ota huomioon nämä asiat logo

Sammio