Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Muutimme alkusyksystä kerrostaloasunnon korkeuksista lähemmäksi maantasoa omakotitaloon. Kissamme olivat tottuneet ulkoilemaan verkotetulla parvekkeella, joten kissatarhan rakentaminen oli uuden kodin ensimmäisten projektien listalla.

Kissojen ulkoilutila
Kissat saivat verkotetun ja katetun tarhan, johon ne on helppo päästää ulkoilemaan ikkunasta.

Kissatarhan rakentaminen alkoi vain suurpiirteisillä suunnitelmilla

Emme piirtäneet tarkkaa suunnitelmaa etukäteen, vaan luotimme rakentamiseen avuksi lupautuneisiin lähipiirin ihmisiin, joilla on timpurin taidot hyvin hanskassa. Ennen varsinaista rakennuspäivää olimme lähinnä vain mittailleet kissatarhan mahdollista kokoa ja selailleet rautakauppojen nettisivustoja. Tämän vuoksi ostosreissuilla kului aikaa, ja suunnitelmat muokkautuivat aina vaihe kerrallaan. Vaikka kukaan meistä ei ollut ennen kissatarhaa tehnytkään, tämä suunnittelemattomuus sopi hyvin.

kissatarhan rakentamisen aloittaminen
Kissatarhan rakentaminen alkoi alusmaan työstämisellä.

Tarhan koon määrittivät ikkunan korkeus ja leveys

Tarhasta tuli melko korkea, koska halusimme sen yltävän ikkunan yläpuolelle. Ikkunan leveys määritti myös sen, kuinka leveä tarha on. Syvyydeksi sille riitti siis vain noin metri, sillä se on muihin suuntiin tilava.

Kissatarhan pohja
Kissatarhan pohja rakentui harkkojen päälle. Kyllästetyt lankut loivat kestävän ja tukevan pohjan, jonka päälle rakentaa.

Kissatarhasta tarpeeksi tukeva ja kestävä

Yhteistuumin pohdimme, että kissatarhasta tulee tukevin niin, että se rakentuu paljaan maan sijasta harkkojen päälle. Tarhan alla olevaa maata työstettiin hieman, pohjan reunat tehtiin tukevasti harkoista ja päälle laitettiin säänkestäväksi käsiteltyä puuta. Laudoitus tehtiin terassilaudoista, joten tarha säilyy hyvänä kastumisesta huolimatta.

Paksut tolpat ja lattialautojen alle laitetut lankut tekivät tarhasta todella tukevan, ja ikkunan yllä oleva rima kiinnitettiin talon seinään. Kissatarha on siis hyvin tuulenkestävä, eivätkä materiaalit mene pilalle kosteudesta.

Kissatarhan tukevat tolpat pystytettiin, ja niitä pitivät pystyssä apuna käytetyt laudat.
Kissatarhan tukevat tolpat pystytettiin, ja rakentamisvaiheessa niitä pitivät pystyssä apuna käytetyt laudat.

Katoksi laitettiin valokate

Koska kissatarha sijoittuu niin, että se peittää ikkunan, halusimme laittaa siihen valokatetta. Näin se ei estä huoneeseen tulvivaa luonnonvaloa, ja tarha näyttää edelleen kevyeltä.

Kissatarha on melko kapea syvyyssuunnassa, mutta valokatetta myytiin 2,5 metriä pitkinä osina. Katkaisemalla yhden valokatteen osan puoliksi saimme juuri sopivat palaset kissatarhan kattoon.

valokatteen leikkaaminen
Valokate katkaistiin tasan puoliksi – näin pituus oli juuri sopiva noin metrin syvyiselle kissatarhalle.

Kissatarhan yläosaan rakennettiin pieni tähystystaso

Kissatarhaan tehtiin keskikorkeudelle L:n muotoinen taso ja yläosaan pieni kolmion muotoinen tähystyspaikka. Lisäksi yläosan päädyn avonaiset kolmiot laudoitettiin. Näin sinne ei jäänyt kissanmentävää aukkoa, mutta toisaalta ei tarvinnut leikellä verkosta pieniä palasia.

kissatarhan taso
Kissat tykkäävät tarkkailla ympäristöään korkeilta sijainneilta, joten ylänurkkaan päätettiin tehdä pieni taso.
kissatarhan pääty
Kissatarhan päätyyn päädyttiin laittamaan laudoitukset.

Kissatarhaan ovi – kulku myös ihmiselle

Tarhan päätyyn teimme kulkureitin, josta ihminen pääsee kulkemaan aina tarvittaessa. Kun oven mitoitti koko päädyn leveydelle, oli se melko helppo asettaa kiinni runkotolppiin. Näin ei myöskään tarvinnut leikata verkkoa moneen osaan. Oveen laitettiin varmuuden vuoksi myös lukko.

Kissatarhan ovi
Tarhaan tehtiin koko päädyn levyinen ovi.

Kissojen tassuille käsittelemätöntä puuta

Kissatarhasta suurin osa on käsiteltyä kestopuuta: tukitolpat, rimat ja lattia. Koska kissat kuitenkin viettävät tarhassa paljon aikaa, kesällä ehkä jopa tunteja päivässä, halusimme tehdä keski- ja ylätason pinnat normaalista laudasta, jossa ei ole kyllästysaineita.

kissatarhan taso
Kissatarhan tasot tehtiin normaalista laudasta, jotta puusta ei irtoaisi tassuihin tai turkkiin käsittelyaineita.

Kissatarhan rakentamisen viimeistelyä

Tarhan keskellä on yksi tukitolppa, jonka ympäri on vielä aikomuksena kiertää luonnonkuituista narua, jolloin se muuttuu kynsienteroitukseen sopivaksi. Samalla se voi toimia myös kiipeilypuuna, jota pitkin pääsee lattiatasolta aivan ylimmälle tähystystasolle. Lisäksi sisustamme tarhaa vielä muutenkin, esimerkiksi talveksi laitamme pehmikettä, jotta tassut eivät kylmettyisi. Tällä hetkellä kissoilla on tarhan lattialla pieni mökki.

Kissatarhan keskiosa
Kissatarhan keskiosassa on tolppa, joka on vielä tarkoitus kiertää luonnonkuituisella narulla, jotta se on kuin kiipeilypuu.
What part of meow don't you understand?
Kissatarhaakin voi koristella. Kaikesta sisustuksesta kissat eivät itse niin ole kiinnostuneita…

Kissatarhan rakentamisen budjetti

Kuten totesin, käytimme paljon kyllästettyä puuta, mikä tekee ison osan kissatarhan kokonaisbudjetista. Ostimme puutavaran läheisestä puukeskuksesta, mutta jänisverkon, valokatteen, ruuvit ja muut osaset rautakaupasta. Tarhasta tuli tilava ja tukeva, joten kappalehinnaltaan kalliit tolpat olivat rahansa arvoiset, vaikka muodostivatkin suurimman osan puutavaran kustannuksista. Valokate on myös hintava yksittäinen osa kissatarhaa, mutta sitä ei mennyt kovin paljoa.

Materiaalien hinnaksi muodostui lopulta noin 600 euroa.

Muistilista rautakauppaan

Tässä vielä muistilista rautakauppaan, eli osta puutavaran lisäksi ainakin:

  • harkkoja
  • terassiruuveja
  • jänisverkkoa
  • sinkilöitä verkon kiinnittämistä varten
  • valokate
  • valokateruuveja
  • nostosarana, riippulukon salpa ja lukko

Niina, joka kirjoitteli äskettäin kissajuttuja myös viikon valintoihin: kissa haluaisi kotiinsa näitä asioita.

Ps. Huomasitko muuten, että Etuovesta voi hakea kohteita avainsanahaun avulla? Esimerkiksi avainsanalla kissatarha löytyy tälläkin hetkellä muutama asunto myynnissä.

Niina Matikainen

Niina Matikainen

Asumisen tilastojen parissa pyörivä data-analyytikko, joka on kotonaan kahden kissan palvelija.

Katso myös nämä

Jos kissa saisi valita, koti olisi tällainen…
Blogi Viikon valinnat
Sähköä, putkia ja puhaltimia – LVIS-suunnitelmat alulle
Blogi Raksalla
Väliovilla tilanjako uusiksi
Blogi Remontti
Tee se itse -kylpytynnyri – näin se rakennetaan
Blogi Piha & puutarha
Uuden talon maalaus – amatöörin opit ja maalausvinkit
Blogi Talon rakentaminen
Vanha ja uusi Pispala – mitä saa rakentaa ja mitä ei?
Blogi Raksalla
Rakennuslupa vihdoin hanskassa, mutta budjetti vuotaa – mistä säästetään?
Blogi Raksalla
Huomioi nämä, kun suunnittelet huoneita omaan taloosi
Blogi Raksalla
Haussa paras terassilauta: komposiitti, kestopuu vai joku ihan muu?
Blogi Piha & puutarha

2 kommenttia sivuun “Kissatarhan rakentaminen – omakotitalon ikkunan alle kissojen valtakunta

  1. Hei! Kyllä nyt kissojen kelpaa 🙂 Kissatarhan tekeminen on meilläkin ollut suunnitelmissa. Harkitsitteko missään vaiheessa kissanluukun asentamista kulkureitiksi? Sellainen olisi meillä haaveissa, mutta pohdituttaa tietysti, millainen sen pitäisi olla, ettei siitä vedä kauheasti talviaikaan.

    1. Moi! Meillä oikeastaan oli alusta alkaen ajatuksena rakentaa kissatarha ikkunan kohdalle, joten kulkureittinä toimii luonnollisesti ikkuna. Tällöin tietenkin vaaditaan ihmiseltä aina pieni vaiva toimia ovimiehenä. Taso on juuri ikkunan korkeudella, ja kissat siellä sitten pönöttävätkin lasin takana, kun haluavat sisälle. Olisihan se kätevää, jos kissat pääsisivät kissanluukusta omia aikojaan, joten olisi mielenkiintoista lukea sellaisen asentamisesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio