Kati Jukarainen

Puutarhan moniottelija

Koristeellinen keittiöpuutarha on muutakin kuin paikka kasvattaa hyötykasveja. Se on ilo silmälle, käytännöllinen ja helppo hoitaa! Omassa keittiöpuutarhassa viljelen erilaisia yrttejä ja salaatteja, kesäkurpitsaa, lehtikaalia, perunaa, avomaankurkkua, mangoldia, pinaattia sekä juureksia kuten retikkaa, punajuurta, retiisiä, porkkanaa ja palsternakkaa.

keittiöpuutarha

Paikan valinta

Rakensin keittiöpuutarhani kahdessa osassa peräkkäisinä vuosina. Paikka aukeaa etelään ja länteen ja on koko päivän aurinkoinen. Hyötykasveille tärkeintä paikan valinnassa oli valon määrä. Jo ensimmäisen osan rakentaessani tiesin, että laajennan keittiöpuutarhaani. Siksi avointa tilaa piti olla useampi kymmenen neliötä. Täydessä koossaan keittiöpuutarhan päädyssä on aurinkoisella paikalla varaus kasvihuoneelle, jos sellaisen innostun vielä joskus rakentamaan.

keittiöpuutarha

 

Rakenteet

Lavat ja korotetut kasvualtaat ovat kätevä ja siisti tapa vijellä. Vanha puoli keittiöpuutarhastani on rakennettu vanhoista laudoista joita en ole käsitellyt. Nämä menevät muutaman vuoden ja sen jälkeen ne pitää uusia. Uudempi osa keittiöpuutarhasta on toteutettu mustilla lavoilla. Kaikkien lavojen sisällä on patomuovi suojaamassa puuosia. Märkä multa on omiaan lahottamaan puuta. Keittiöpuutarhan kaunistus on Accoya-puusta rakennettu pergola. Puulla on käsittelemättömänäkin 30-vuoden takuu. Pergola toimii tukena könnöksille ja antaa tuulensuojaa kasveille.

keittiöpuutarha

 

Käytävät

Keittiöpuutarhan kohdalla kasvoi aikaisemmin nurmikko, jonka käänsin lapiolla pois. Kun lavat olivat paikallaan, peitin käytävät maisemointikankaalla ja päällystin kivituhkalla. Haaveilin kauniista pyöreäkivisestä singelistä, mutta tontillamme on niin paljon lehtipuita, että haravointi sujuu helpommin kivituhkalta. Käytävän leveys on noin metrin verran ja keittiöpuutarhan käytäville mahtuu helposti kottikärryjen kanssa. Haraan käytävät parin viikon välein ja nypin rikat heti kun niitä ilmestyy. Rajusti siementävistä yrteistä kannattaa leikata kukkavanat pois. Sillä säästyy paljolta kitkemiseltä.

keittiöpuutarha

 

Keittiöpuutarhan kukat

Minulla on joka vuosi yksivuotisia kukkia keittiöpuutarhassani. Niillä on koristearvon lisäksi myös toinen rooli. Ne toimivat houkkuttajina ja karkoittajina. Keittiöpuutarhalle tyypillisiä kukkia ovat samettikukat, krassit, kehäkukat ja ruiskaunokit. Samettikukan pistävä haju pitää vihanneksia syöviä ötököitä loitolla. Runsaasti kukkivat laventelit ja kosmoskukat puolestaan houkuttavat pölyttäjiä, jotka takaavat suuremman sadon. Värikäs keittiöpuutarha on mitä ihanin näky elokuussa.

keittiöpuutarha

 

Elokuussa satoa tulee jo enemmän kuin ehdin itse hyödyntää. En voi kuvitella kesää ilman viljelyä.

Haaveiletko sinä omasta keittiöpuutarhasta?

Lue myös, miten keittiöpuutarhan voi perustaa parvekkeelle

/ Kati J.

2 kommenttia sivuun “Koristeellinen keittiöpuutarha

  1. Suunnittelen tekeväni kasvimaan käytävät pikku soralla (jota tilasin 4 kuutiota pihaan) ,järkyttävän iso kasa. Minua mietityttää,että kestääkö se ruskea maisemointikangas kottikärryt ja kävelyn. Olen sitä käyttänyt perennapenkissä. Olisiko valkoinen suodatinkangas vahvempi?

    1. Minulla on käytetty ruskeaa maisemointikangasta tuossa ja hyvin kestää kävelyn ja kottarit. Tee pohjasta mahdollisimman tasainen ja käytä kangasta niin isoina paloina kuin suinkin mahdollista. Jos kangasta täytyy leikata niin anna saumojen mennä toistensa yli 15-20 cm, niin raoista ei ala kasvaa rikkaa. Minulla on noin 7cm kivituhkaa poluissa. Olen lisäillyt sitä melkein vuosittain sentin pari. Meillä se hupenee haravoinnin takia.

      Valkoinen suodatinkangas on vahvempaa tekoa. Se on tarkoitettu oikeasti maa-ainesten erittelyyn, mutta sitä käytetään erityisesti kotipihoissa maisemointikankaan tavoin. Tietyt rikat (esim. peltokorte) tulee mistä tahansa kankaasta läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio