Kuuma asuntokauppa

Seuratessani uutisia ja kuunnellessani kiinteistönvälittäjien ja erilaisten asiantuntijoiden arvioita en voi välttyä saamasta sellaista käsitystä, että asuntokauppa on Suomessa piristynyt roimasti ja käy todella vilkkaana. Kun katson Tilastokeskuksen tuottamia virallisia tilastolukuja toteutuneista asuntokauppojen lukumääristä, pääsen aivan toisenlaiseen johtopäätökseen.

Tämä ristiriita asuntomarkkinoiden vilkkaudesta on samalla mielenkiintoinen ja epämiellyttävä. Mihin lopulta voi uskoa, kun voidaan esittää kaksi näin toisistaan poikkeavaa arviota?

Oheinen kuva esittää Suomessa tehdyt asuntokaupat neljännesvuosittain vuoden 2005 alusta lähtien. Luvut on puhdistettu säännöllisestä kausivaihtelusta, joten jokaisen vuosineljänneksen tieto on kaikkien muiden kanssa vertailukelpoinen.

Suomi, asuntokauppojen lukumäärä

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy siihen, että pidemmällä aikavälillä kauppamäärät ovat vähentyneet rajusti. Vuonna 2005 koko maassa tehtiin noin 85 500 asuntokauppaa, mutta vuonna 2014 vain noin 58 500 (pudotusta runsaat 30 %). Pääkaupunkiseudulla vastaavat kauppaluvut ovat 24 200 ja runsaat 16 100. Vähennystä on lähes tarkalleen 33 % vain 10 vuoden aikana, vaikka kyseessä on sentään maan tärkein kasvukeskus. Huomattakoon vielä, että pääkaupunkiseudulla tehdään vähemmän asuntokauppoja kuin muualla Suomessa. Se on ehkä luonnollista, mutta ei välttämättä vastaa yleistä mielikuvaa.

Voin vain arvailla, miksi asuntokauppa on vuosien mittaan vähentynyt, vaikka väkiluku on kasvanut, kotitalouksien keskikoko pienentynyt, eivätkä tarpeet asunnon vaihtamiseen varmasti ole kaikonneet. Korot ovat ennen näkemättömän matalat. Epäilemättä vuokra-asumisen suosio on kasvanut, ja vuokrat vapailla markkinoilla ovat kohonneet enemmän kuin asuntojen hinnat. Lisäksi poikkeuksellisen heikolla talouskehityksellä ja työttömyyden pelolla on taatusti oma merkityksensä. Varainsiirtoveroakin nostettiin vuonna 2013.

Kuva näyttää myös, että asuntokauppa piristyi jonkin verran vuonna 2015. Kuluva vuosi ei kuitenkaan näytä tuoneen uutta olennaista piristymistä, josta kannattaa meuhkata. Aivan erityisesti ensimmäinen vuosineljännes oli heikko, jopa heikoin finanssikriisin jälkeen. Toinen neljännes palautti (vertailukelpoiset) kauppamäärät viime vuoden lopun tasoille. Laskelma olettaa ja ottaa huomioon, että toisen neljänneksen ennakkotieto tarkentuu myöhemmin vajaan neljänneksen suuremmaksi (saman verran kuin ensimmäisen neljänneksen tieto juuri tarkentui).

Kauppaluvut eivät siis ainakaan vielä kerro merkittävästä asuntokaupan piristymisestä, vaikka monien välittäjien ja asiantuntijoiden arkikokemus näyttää olevan toinen.

Teksti: Pasi Sorjonen, ekonomisti, kauppatieteiden tohtori

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 29.7.2016 Pasi Sorjosen Finanssimaailma-blogissa.

Lue lisää asuntoneuvoja Nordealta

Kuuma asuntokauppa logo

Sammio