Niina Matikainen

Data-analyytikko Etuovi.com / Vuokraovi.com

Olemme huomanneet Etuovi.comin dataan perustuen, että kysyntä asuntomarkkinoilla on ollut vireää kesälläkin. Elokuu oli kaikkien aikojen huippukuukausi asunnon myyjille lähteneissä yhteydenottopyynnöissä sekä asuntoilmoitusten sivujen katselumäärissä. Myös vahteja tallennettiin elokuussa enemmän kuin vuosi sitten, eli osa kysynnästä jäi yhä odottamaan sopivaa vapautuvaa asuntoa.

asuntomarkkinoiden mittarit kasvussa

Yhteydenotot asunnon myyjille huipussaan elokuussa

Vaikka heinä- ja elokuu ovatkin kesälomakuukausia ja sen vuoksi monessa paikassa vietetään silloin hiljaiseloa, asuntoa etsivät olivat tänä kesänä aktiivisimmillaan juuri silloin. Asunnon myyjille lähetettiin elokuussa Etuovi.comin kautta kymmenen prosenttia enemmän yhteydenottoja kuin vuotta aiemmin.

Sinänsä en ole yllättynyt koska kesälomalla ihmisillä on myös aikaa miettiä asunnon vaihtoon liittyviä kysymyksiä, mikä johtaa yhteydenottoihin. Ari-Matti Purhonen, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja.

Eniten yhteydenottoja lähti alkuviikon päivinä maanantaista keskiviikkoon. Toisaalta kuitenkin sunnuntai näyttää olevan perjantaita suositumpi päivä lähettää asunnon myyjälle yhteydenottoja – vaikkakin sunnuntaisin ilmestyy arkipäiviin verrattuna jonkin verran vähemmän uusia ilmoituksia. Yhteydenottojen suosituin hetki päivästä on illalla klo 20-22.

Asuntoilmoitusten lukukerrat myös ennätystasolla

Etuovi.comin mittareiden mukaan myös asuntoilmoitusten lukukerrat olivat elokuussa kaikkien aikojen suurimmalla tasolla. Ilmoituksia luettiin jopa melkein kolmannes enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Myös OP Ryhmä on huomannut samanlaisen ilmiön kysynnän kasvussa.

Kyllä tämän voi allekirjoittaa, eli selvää vilkastumista kokonaisuudessa voi sanoa olevan. Max Meder, OP Kiinteistönvälitysjohtaja.

Vaikka asuntojen myynti-ilmoituksia luettiinkin ahkerasti, kaikille ei löytynyt sopivaa unelmien kotia. Uusia hakuvahteja tallennettiin nimittäin 11% enemmän kuin vuotta aiemmin. Tämän voisi tulkita niin, että nyt olisi hyvä aika myydä oma asunto, jos sellainen aikomus on ollut mielessä. Hakuvahteihin jäänyt kysyntä purkautuu sitä mukaa, kun uusia sopivia kohteita tulee markkinoille.

Kuluttajabarometrin mukaan noin 8 prosenttia vastaajista miettii asunnonvaihtoa seuraavan 12 kuukauden aikana. Jukka Rantanen,  Sp-Koti Oy:n toimitusjohtaja.

asuntomarkkinoiden kysyntä syksyllä 2017

Asuntojen hakuun valitaan useimmiten omakotitalo

Etuovi.comista haetaan omakotitaloja enemmän kuin mitään muuta asuntotyyppiä, mutta silti omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika on pidempi kuin kerros- tai rivitalojen.

Erityisesti pienille kerrostaloasunnoille on tällä hetkellä paljon kysyntää kasvukeskusten alueella. Ari-Matti Purhonen, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja.

Asuntomarkkinat-sivulta selviää, että elokuussa poistuneiden omakotitalojen ilmoitusten keskimääräinen markkinointiaika oli 102 päivää. Kerrostaloyksiöiden ilmoitukset sen sijaan olivat esillä keskimäärin pari kuukautta eli 61 päivää. Eli vaikka omakotitalojen hakuja tehdään paljon, pienempien asuntojen ostopäätökset näyttävät syntyvän keskimäärin nopeammin.

Tämä johtuu siitä, että omakotitalojen kokonaishinta on usein suurempi kuin asunto-osakeyhtiöissä sijaitsevien huoneistojen ja siten usean asunnon ostoa miettivän ulottumattomissa. Jukka Rantanen,  Sp-Koti Oy:n toimitusjohtaja.

Kysyntä asuntomarkkinoilla on viime vuosien aikana selkeästi vilkastunut kesästä yhä pidemmälle syksyä mentäessä, kunnes joulukuussa on usein vuoden hiljaisin ajankohta.  Jos se toteutuu myös tänä vuonna, asuntomarkkinoilla tulee olemaan syksyllä kiireistä.

Toivottavasti kaikki hakuvahdin tallentaneet löytävät unelmiensa asunnon ja myös asunnon myyjille toivotan hyvää asuntokaupan täyteistä syksyä!

Niina

talopiirros

Kiinnostaako asuntojen hintakehitys?

Tilaa sähköpostiisi asuntomarkkinakatsaus alueeltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio