Marika Ritala-Mäkinen

Luova sisustussuunnittelija

Pienten lasten äitinä, olen huomannut, että kaikki, mikä helpottaa tai tuo lapsiperheen arkeen sujuvuutta, on meillä sitä niin sanottua arjen luksusta. Tilanteita syntyy etenkin omatoimisen 2,5-vuotiaan kanssa sellaisella vauhdilla, että joskus ihan hirvittää. Tilojen ja kalusteiden toimivuus lapsiperheen arjessa ei ole missään nimessä itsestäänselvyys. Mitä useampi lapsi ja mitä pienemmällä ikäerolla lapset ovat syntyneet sitä enemmän myös kodin tilat ja kalusteet joutuvat koetukselle.

On ollut ilo huomata, että viime aikoina lapsiperheiden tarpeita on huomioitu yhä paremmin suomalaisessa muotoilussa ja alan tapahtumissa. Tämän syksyn Habitaressa ihailin pitkään muun muassa kokonaan lapsille suunnattua Habi Kids -aluetta, joissa perheen pienimmät pääsivät telmimään ja rakentamaan kaikenlaisia rakennelmia. Viereinen kahvila tarjosi sillä välin kivan levähdyspaikan vanhemmille.

habikids

 

Lapsiperheille suunnatulla messukierroksella pääsin tutustumaan sisustussuunnittelija Jonita Raikon opastuksella ihan kädestä pitäen suomalaiseen muotoiluun ja tuotteisiin, joilla voidaan helpottaa arkea pienten lasten kanssa. Iso peukku näistä uudistuksista. Haluan jakaa teillekin muutaman ajatuksen ja kalustusvinkkejä, jotka ovat kiinnostavia etenkin lapsiperheiden arjen näkökulmasta.

1. Siirreltävät kalusteet ja lastenhuone lapsen mitoituksella

Asun-lehden lastenhuoneeseen ihastuin sen muunneltavuuden ja erinomaisen mitoituksen vuoksi. Voisin kuvitella, että oma 7-vuotias tyttäreni vaihtaisi tämän huoneen järjestystä tuon tuosta, pyörillä liikuteltavan sängyn ja kevyiden irtokalusteiden ansiosta. Mitoitus tässä huoneessa oli suunniteltu pienelle ihmiselle – kaikki olivat pienen lapsen luonnollisella korkeudella. Lisää ideoita lastenhuoneeseen ideagalleriasta >


lastenhuonelastenhuone

Osastolle varta vasten rakennettu iso seinälokerikko toimii loistavasti niin askarteluissa kuin leikeissäkin. Tuleekohan tämä superkiva lokerikko joskus sarjatuotantoon?

2. Lasten matto, joka sopii vaikka olohuoneeseen

Finarte esitteli lapsiperheen puuvillamaton, johon ihastuin oitis. Uutuusmaton on suunnitellut Emma Hagman ja sen suunnittelussa ovat olleet myös Emman omat lapset mukana. Lapset toivoivat mattoon mutkittelevaa ja tarpeeksi pitkää ajoreittiä, ja sellainen myös toteutettiin. Sen lisäksi, että matto on lasten mieleen, se on niin kaunis väreiltään, että voisin ottaa sen heti vaikka meidän olohuoneeseen.

matto lastenhuoneeseen

Matto tulee myyntiin joulukuussa 2016 Askon-valikoimiin.

 

3. Lapsiperheen säilytyskalusteet, jotka tukevat omatoimisuutta

Pienten lasten omatoimisuutta voidaan tukea oikeilla mitoituksilla, myös säilytyskalusteissa. Messujen Suomi-kodissa olivat esillä kätevät säilytysratkaisut, jotka mitoituksien ja mekanismiensa puolesta tukevat myös pienten lasten omatoimisuutta. Turvallisuuteen pienten lasten kanssa ei voi liikaa kiinnittää huomiota, sillä lapset toden totta keksivät jos jonkinlaista kiipeilypaikkaa. Lisää ideoita säilytysratkaisuihin ideagalleriassa >

Temal-kaapistot

”Temal-kalusteiden yksittäisten hyllyjen painonkestävyys on erinomainen.” Jonita Raikko muistuttaa.

Temal-kaapistotPerinteisten korkeiden kaappien rinnalla yleistyvät myös kaapin alaosan laatikostoratkaisut, jotka toimivat niin keittiössä, eteisessä kuin makuuhuoneissakin.

4. Hoitopöytä, joka muuntautuu lapsen kasvun mukana

Yksi mielestäni kivoimmista uutuuksista vauvaperheelle oli AVA Roomin hoitopöytä, jonka käyttötarkoitus muuntuu lapsen kasvun myötä. Hoitopöytä on mitoitettu niin, että kun hoitopöytäosaa ei enää tarvita, hoitopöytäosan voi irroittaa, jolloin kalustetta voidaan käyttää laatikostona. Laatikoiden mitoitus taasen on suunniteltu niin, että yksittäiset laatikot toimivat myös AVA Roomin sänkykalusteiden kanssa – huippukätevää.

Ideoita eri ikäisten lasten huoneisiin voit lukea myös Marjaanan kirjoittamasta jutusta Vauvan, leikki-ikäisen ja teinin huoneen sisustus
hoitopöytä vauvalle

Laatikot Avaroom

Laatikostot osana sänkykalustetta tuovat runsaasti säilytystilaa niin isoille kuin pienille.

5. Lapsiperheelle suunniteltu sohva

Meidän perheessä on sohvahankinta polttavan ajankohtainen ja olen käynyt tusinoittain läpi eri sohvamalleja ja niiden omaisuuksia. Hakolan lapsiperheille suunnittelemat sohvat, ovat jotain sellaista, mitä arvostan pienten lasten äitinä todella korkealle. Jonita Raikko vei meidät lapsiperhekierroksellaan kuulemaan arvokasta lisätietoja Hakolan toimitusjohtajan Jari Hakolan luo, ja taisin kyllä ihastua Hakolan sohviin – ja vähän Jariinkin.

sohvat lapsiperheelle

Hakolan sohvat ja niiden päälliset on suunniteltu niin, että ne kestävät arkikäytössä myös lapsiperheellä. Verhoilut ja istuintyynyjen kankaat ovat kaikki irrotettavia ja täysin vesipestäviä, mikä helpottaa huomattavasti sohvan puhdistamista tarpeen vaatiessa.” Toimitusjohtaja Jari Hakola kertoo.

Sohvan kotimaisuus on valttia silloin, kun sohvan päällysteitä täytyy jostain syystä uusia. Jutustelutuokion aikana kävi ilmi, että Hakolan kautta onnistuu muun muassa vaikkapa yhdenkin uuden istuintyynynkangaspäällysteen tilaaminen esimerkiksi rikkoutuneen tilalle. Hakolan sohviin on toki mahdollista tilata myös kokonaan uudet päälliset, jolla vanhakin sohva saa kokonaan uuden ilmeen.

Katso lisää sohvaideoita ja ihastele suomalaisten kotien kauniita olohuoneita ideagalleriassa >

sohvat lapsiperheelle

No, mutta näistä sangen inspiroituneena, jatkan meidän perheen sohvapohdintaa ja arjen sujuvuuden suunnitelua. Lapsiperheen (ja sisustussuunnittelijan) kotihan ei ole koskaan valmis 😉

/ Marika

PS. Etuovessa voi ihan vaan ihastella muiden suomalaisten koteja ja hakea samalla ideoita omaan kotiin. Etuovi poimii kauneimpia koteja esille ideagalleriaan joka päivä >

2 kommenttia sivuun “Lapsiperheen arkea helpottavat kalusteet – sisustussuunnittelijan 5 vinkkiä

  1. Kiva, että lapsiakin ajatellaan näissä asioissa 🙂

    Tykkään muutenkin tällaisesta vähän erilaisesta tyylistä, mitä kuvissa näkyy. Sisustajat tuppaavat usein toistavan liikaa samoja juttuja hieman liian pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio