Memmu Pitkänen

Leikkisän luova sisustussuunnittelija ja rakennusarkkitehti

Tässä ihanassa Pyhäjärvenrannan paritalokodissa vierailimme jo aiemmin keväällä, kun esittelin teille suunnittelemani saunaosaston takkahuoneineen. Nyt pääsemme kurkkaamaan myös olohuoneen ja keittiön puolelle, jossa remontin suurimpana haasteena oli saada lasikuitutapetti seinistä pois.

Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaJopa neljässä eri tasossa porrasteleva 160 neliön paritalokoti on upea taidonnäyte 80-luvun arkkitehtuurista.
Kuva: Jonathan Melartin.

Mikä ihmeen lasikuitutapetti?

Se näyttää samalta kuin mikä tahansa muukin tapetti rullassa, ja kuitutapetin mukaisesti se liimataan vuotina seinään. Sen pinta on verkkomainen, joka tasoittuu maalikerroksen avulla tasaisemmaksi pinnaksi siloittaen samalla myös tapetin lasikuidut. Lasikuitutapettia on saatavilla myös kuvioituina, joista tunnetuin lienee kalanruotokuvio. Yksinkertaisimmillaan lasikuitutapetin pinta on hieman ”röpelöinen” ja se muistuttaakin maalattua säkkikangasta.

Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaSisääntulonvastainen seinä sai hieman tummemman pinnan, jota kattoikkunasta tuleva valo kauniisti valaisee.
Kuva: Jonathan Melartin.

Lasikuitutapetti – Vitsaus vai viisas ratkaisu?

Lasikuitutapetti on seinäpinnoilla kestävä ja helposti kostealla pyyhittävä materiaali. Esimerkiksi eteistiloissa ja porraskäytävissä lasikuitutapetti kestää hyvin aikaa ja kulutusta. Lasikuitutapettiseinät ovat myös aina uudelleen maalattavissa. Lasikuitutapetilla on helppo peittää niin kolhut, halkeamat kuin seinien epätasaisuudetkin. Ei siis ihme, että etenkin uuden betoniseinän päälle tekee mieli vetäistä tällainen sisustusihme, sillä näin saadaan normaalista kuivumisesta aiheutuvat halkeamatkin piloon!

Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaTummempi Tunto Kivi -seinä jatkuu aina takkahuoneen oviaukolle asti. Valkoiset väliovet raikastavat harmaata pintaa. Kuva: Jonathan Melartin.

Lasikuitutapettiseinät ovat siis varsin nerokas ratkaisu, mutta harmiksemme myös hyvin pysyvä. Lasikuitutapettia ei nimittäin saa liimaamisen jälkeen enää pois, vaan se on ylitasoitettava esim. tasoitetapetilla tai muulla tasoitteella, ja tämä tietysti nostaa hieman saneerauskustannuksia. Sitäpaitsi jokaiselle seinäpinnalle laitettuna tästä tulisi varmasti hyvin pian lasikuitutapettiähky!

Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaLasikuitutapettia jätettiin esille ainoastaan ikkunallisiin päätyseiniin sekä ylimmän kerrostason seinille. Tiloja jakavat kaiteet saivat niinikään modernin ilmeen kivipinnoitteella. Kuva: Jonathan Melartin.

Kivipinnoitteella epätasaisuudet piiloon ja valossa korostuvaa rosoisuutta esille

Tässä paritalokodissa olivat kaikki ulkoseinät sekä muuratut väliseinät ja -seinäkkeet lasikuitutapetilla päällystettyjä. Niin minulle kuin asiakkaillenikin tuli se edellä mainittu ähky. Ehdotin ratkaisuksi Tikkurilan Tunto Kivi -pinnoitetta, joka yhdellä työvaiheella sekä peittää, että tekee uutta pintaa. Tilan korkeuden vuoksi oli ajateltava myös sitä, mikä vaihtoehto olisi helpoin ja kustannustehokkain toteuttaa.

Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaVille Wikstedtin upea teos sulautuu struktuuripinnoitettuun seinään ja yhdessä Lundian Soihtuvalaisimen kanssa muodostavat täydellisen parin. Kuva: Jonathan Melartin.
Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaKivipinnoite jatkuu myös keittiössä. Lieden takaa seinää suojaa lasilevy. Uusi keittiö tilattiin HTH-keittiöltä. Kuva: Jonathan Melartin.

Kivipinnoitteella saa vaaleaa, tummaa sekä värikkäitäkin pintoja!

Tikkurilan Tunto Kivi -pinnoitteille on oma värikarttansa, josta löytyy sävyjä aina vaaleasta mustaan kuin värikylläisempiinkin vaihtoehtoihin. Oikean sävyn löytymisen kannalta myös pohjamaalilla on tärkeä merkitys. Osa sävyistä taittaa valoa ja tekee pinnasta hieman kimaltavan, mutta esim. musta sävy on todella mattainen ja sillä saa kauniin samettisen rouhean pinnan. Suosittelen kokeilemaan, tosin muistaen, että yhtälailla nämä pinnoitteet ovat myöhemmin hankala siloitella tasaiseksi!

Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaKeittiö remontoitiin kokonaan. Katto oli kauttaaltaan maalaamatonta mäntyä ja Pasila-valaisimien tilalla oli raskas ylävitriini. Kuva: Jonathan Melartin.
Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaRuokailutilalle jäi paljon tilaa ja upea, tarpeeksi pitkä lankkupöytä löytyi Hakola Huonekaluilta. Tilaan täydellisesti sopivat räsymatot ovat kaunis piristys. Kuva: Jonathan Melartin.

Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaMyös olohuoneen leikkisä Play-sohvapöytä on Hakola Huonekaluilta. Kuten voidaan huomata, jokaisesta tilasta löytyy hieman puunsävyjä. Ja miten mahtava paikka liikunnallisen perheen puolapuille! Kuva: Jonathan Melartin.

Lasikuitutapetti piiloon kivipinnoitteellaTakkahuoneessa värimaailma koostuu mustasta ja valkoisesta… sekä siitä ripauksesta puuta 🙂
Kuva: Jonathan Melartin. 

Tästä kodista tuli todella kaunis! Tämä sisustus kestää myös hyvin aikaa, sillä kiinteät pintamateriaalit ovat neutraalit ja helposti moneen tyyliin taipuvat. Kuitenkin myös suurien pintojen välille muodostuu kontrasteja ja jännitystä voimakkaista sävyeroista sekä pintastruktuurista. Kodin jokaisesta tilasta löytyy kauniita, aitoja yksityiskohtia, jotka korostuvat mukavasti neutraaleja pintoja vasten. Upea koti, eikä loput, jäljelle jääneet lasikuitutapettiseinät aiheuta enää ähkyäkään 😉

Jos seinien pintamateriaalit mietityttävät, lue myös Maali vs. tapetti – Uusi ilme seinäpinnoille

Suunnitteluterveisin,

Memmu

Katso myös nämä

7 kommenttia sivuun “Lasikuitutapetti vaihtui kivipinnoitteeseen – uusi ilme paritalokodin seinille

 1. Upeita kuvia, mukavan harmonista värimaailmaa! Minkähän sävyistä Tunto kiveä tuohon korkeaan seinään (ja ilmeisesti myös keittiön seiniin?) on käytetty?

  1. Hei Piitu,

   Kiitokset kehuista!
   Tuohon korkeaan seinään, joka jatkuu myös keittiöön, on käytetty Tunto Kiven vaaleaa vakiosävyä. Löytyy siis kaupasta ihan sävyttämättömänä.

   Terveisin,
   Memmu

 2. Hei. Minua kiinnostaisi tuo kaunis Tunto-kivipinnoitteen tummempi sävy? Sävyt on valittu onnistuneesti tähän kohteeseen .

  1. Hei Eeva,

   Tummemmat seinät käsiteltiin Tikkurilan Tunto Kivi Harmaalla. Lopulliseen sävyyn vaikuttaa oleellisesti pohjamaali, joka tässä kohteessa oli Tikkurilan J487. Myös hiemann tummempi sävy K487 sopii tämän harmaan Tunto Kivi pinnoitteen alle hienosti. Todella kiva tuote monessa kohtaa käytettäväksi.

   Ja tämä koti on kyllä yksi lemppareistani <3

   Terkuin,
   Memmu

 3. Jos Tunto Kiveä on vedetty suoraan lasikuitutapetin päälle, niin kalliiin tuotteen menekki on ollut aivan valtava. Tikkurilan mukaan Tunto Kivi on pinnoite, ei tasoite. Eli ensin tasoite tapetin päälle.

 4. Hei. Mitenkäs käsittelit lasikuitutapetin ennen Tunto tuotteen laittoa.Tarkoitus olisi käyttää Tunto Karheaa
  Terv Pekka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio