Juulia Vuori

Esteetikko ja sisustusintoilija / Etuovi.com

Yhteistyössä:

Kuten kodin muidenkin tilojen, myös lasiterassin viihtyisyys nousee aivan uudelle tasolle, kun valaistus on kunnossa. Mitä lasiterassin valaistuksen suunnittelussa sitten kannattaa ottaa huomioon ja minkälaiset valaisimet lasiterassille sopivat?  Kyselin omaa Luovisio-nimistä sisustussuunnitelutoimistoaan pyörittävältä Marika Ritala-Mäkiseltä vinkkejä lasiterassin valaistukseen. Näillä neuvoilla luot lasiterassille toimivan ja tunnelmallisen valaistuksen!

Mitä ottaa huomioon lasiterassin valaistuksen suunnittelussa?

Lasitetulla terassilla oleskelu onnistuu melkeinpä vuoden ympäri, joten parhaan tunnelman takaamiseksi pimeinäkin iltoina kannattaa kiinnittää huomiota valaistukseen. Terassin käyttötarkoituksen ja kalusteiden sijoittelun huomioiminen on avainasemassa toimivan ja tunnelmallisen valaistuksen suunnittelussa. Näin Marika neuvoo lasiterassin valaistusta pohtivaa:

Uudiskohteen osalta lasiterassin sisäpuolinen valaistus kannattaa suunnitella jo sähkösuunnitteluvaiheessa siten, että valaistus tukee terassin toimintoja. Valaistus suunnitellaan tällöin mahdollisten terassipöydän ja sohvaryhmän mukaan, mutta myös sen mukaan paljonko valoa tilaan halutaan.

Toiset nauttivat hämyisämmästä tunnelmasta, toiset kaipaavat sen lisäksi myös enemmän valoa. Tällöin esimerkiksi eri tyyppiset valaisimet kannatta laittaa eri kytkimiin, jotta tunnelmaa voi vaihdella. Kannattaa huomioida myös eri vuodenaikojen valaistus, kuten jouluvalojen pistorasiat. Pistorasiat voidaan kytkeä toimimaan painikkeesta talon sisäpuolelta, jolloin jouluvalojen sytyttäminen helppoa.

Jälkikäteen rakennetun lasiterassin valaistuksessa kannattaa ottaa huomioon myös terassin eri toiminnot ja sähköasentaja voi siirtää valaisimien paikkoja tai vaihtaa tilaan sopivammat valaisinmallit.

Minkälaiset valaisimet sopivat lasitetulle terassille?

Vaikka lasitettua terassia voidaankin melkeinpä tituleerata yhdeksi lisähuoneeksi kotona ja se on mahdollista sisustaa hyvinkin kodikkaaksi, on hyvä ottaa huomioon valaisinten ja muiden sisustusmateriaalien soveltuvuus ulkokäyttöön. Marika kehottaa kiinnittämään huomiota valaisimen IP-lukuun, joka kertoo miten hyvin se on suojattu esimerkiksi pölyä ja kosteutta vastaan.

Katetuissa ulkotiloissa, jotka eivät ole sisätilojen tapaan lämmitettyjä ja jotka ovat alttiita kosteuselämiselle, käytettävien valaisimien tulee olla IP-luokitukseltaan vähintään IP21. Valaisin on tällöin ns. tippuvesitiivis ja kestää siten myös paremmin säästä johtuvia kosteusvaihteluita.

Lasiterassia voi ajatella sisätilojen jatkeena, mutta lasiterassille sijoitettavat kalusteet ja sähkölaitteet kannattaa Suomen olosuhteissa valita siten, että ne kestävät ulkokäytössä. Ulkokalusteet kestävät lasiterassilla paremmin kuin sisätiloihin tarkoitetut kalusteet.

lasiterassin valaistus

Lumonin verkkokaupasta voi valita lasiterassin valaisimet vailla huolen häivää, sillä ne soveltuvat varmasti ulkotiloihin. Tarjolla on niin katto-, lattia-, kuin pöytävalaisimiakin sekä monenlaisia tunnelmavalaisimia, joten useiden valonlähteiden yhdisteleminen onnistuu mainiosti. Katso tästä Lumonin verkkokaupassa myynnissä olevat valaisimet

Viihtyisää tunnelmaa terassille tuovat myös muut sisustustuotteet ja terassilämmittimet, myös ne löytyvät Lumonin verkkokaupasta

Tämän jutun tunnelmalliset kuvat saavat ainakin minut haaveilemaan omasta lasiterassista! Jos sinussa herää samanlaisia tuntemuksia, käy fiilistelemässä upeita terasseja Lumonin kuvagalleriassa

Tutustu myös talvikampanjaan, joka tarjoaa terassin lasittajalle mukavan edun Lumonin verkkokauppaan. Sen voi käyttää vaikkapa valaisimiin!

-Juulia

Katso myös nämä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio