Riikka Ranta

Etuovi.com

Kavereillani on lasitettu terassi. Heillä vieraillessani huomasin aina huokailevani ihastuksesta tuolla terassilla oleillessamme. Pohjalaiseen tapaan heidän terassinsa on valtavan kokoinen toimien toisena olohuoneena ja ruokailuhuoneena. Meidän pienelle tontillemme ei vastaavan kokoisesta lasitetusta terassista voisi edes haaveilla, mutta pienempikin tila mahdollistaisi syksyn pimenevistä illoista ja kevään ensi auringonsäteistä nauttimisen.

Kuumettani ei ole yhtään helpottanut se tosiasia, että terassin lasituksesta on tullut viime vuosina suosittua. Sisustuslehdet, asuntomessut ja nettisivut ovat täynnä houkuttelevia vaihtoehtoja.

lasitettu terassi pohjanmaalla

Tässä kuvassa on lasitettu terassi pohjalaiseen malliin.

Muutama vuosi sitten päätin unohtaa tämän haaveen, sillä asumme paritalossa ja ulkoterassimme malli sekä sen yläpuolella oleva parveke aiheutti haasteita terassin lasitukseen. En keksinyt millään, miten terassimme saisi lasitettua toimivasti ja esteettisesti. Teinkin tuolloin päätöksen, että jos joskus rakennamme talon, niin otamme huomioon jo suunnitteluvaiheessa miten terassi voidaan tulevaisuudessa lasittaa. Jos olisi etsimässä uutta kotia, voisi kiinnittää huomion jo ostovaiheessa niihin kohteisiin, joissa on upea terassi

terassi ennen lasitustaTässä kuvassa on oma terassimme ja sen yläpuolella oleva parveke.

Viime kesänä taloyhtiömme kokouksessa juttelimme haaveesta naapureidemme kanssa ja yllätykseksi heillä oli ollut samat ajatukset mielessä. Aloimme toimia: talomme muotokielen takia pyysimme arkkitehdiltä piirustukset. Asiantuntijaa tarvittiin erityisesti aiemmin mainitsemieni haasteiden vuoksi, ja luonnollisesti halusimme lasituksen sopivan taloomme täydellisesti. Saatuamme arkkitehdin tekemät piirustukset oli homma aikalailla selvä. Olen tyytyväinen, että päädyimme ammattilaisen apuun.

 

Lasitetun terassin hinta

Seuraavaksi aloitimme kilpailutuksen terassin lasitusprojektin toteuttajasta. Valmistajien edustajat tulivat tutustumaan kohteeseen ja saimme summittaisen kokonaisarvion projektista heti ensi käynnillä. Näissä tapaamisissa opin myös paljon uusia asioita ja näkökulmia, joita ei näin maallikkona olisi osannut edes miettiä. Tarjouksien hintahaitarissa oli eroja. Tämä vaatikin hieman lisäselvittelyjä: mistä erot johtuvat ja mitkä niistä olivat meille sellaisia elementtejä, joista olimme valmiit maksamaan ja mitkä puolestaan eivät ole.

Päädyimme lopulta yhteistyöhön Lumonin kanssa, koska heidän asiantuntijuutensa ja ammattitaitonsa terassin lasituksessa vakuuttivat. Halusimme ehdottomasti avaimet käteen -paketin, jotta kaikki työt jäisivät ammattilaisille, ja me voisimme vain kantaa kalusteet sisälle. Näin meidän ei tarvitse käydä keskusteluja vastuukysymyksistä, mikäli ongelmia tulisi vastaan projektin edetessä. Muokkasimme myös Lumonin alkuperäisen tarjouksen materiaaleja hieman edullisempiin vaihtoehtoihin. Onneksemme Lumon tarjoaa tarvittaessa koko terassipaketin: perustuksen, lattian, rungon, katon ja seinät.

Lasitettu terassi Lumon

Lasitettu terassi parhaimmillaan kauniina kesäpäivänä. Kuva: Lumon

Lasiterassin hinta riippuu pitkälti omista mieltymyksistä. Vaihtoehtoja on paljon ja kaikille varmasti löytyy se mieluisa. Lumonilla sai valita edullisemman, vakiokokoisen suosikkiterassin tai täysin yksilöllisiin tarpeisiin räätälöidyn vaihtoehdon välillä. Vakiokokoisen suosikkiterassin perushinta on kiinteä, mutta lopulliseen kustannukseen vaikuttavat mahdolliset lisävarustetilaukset. Lähtöhinta isoon rivitaloasuntoon tai pienen omakotitaloon oli alkaen 9 280 euroa. Pieneen rivitaloasuntoon lähtöhinta oli vähän pienempi ja taas isoon omakotitaloon vähän isompi.

Paritalossamme piti huomioida lasitettujen terassien väliin tuleva paloseinä, joka nosti kustannuksia, sekä vanha terassi, joka piti purkaa alta osittain pois. Tietenkin terassin pinta-ala, perustukset ja liukulasien lukumäärät vaikuttivat lopulliseen summaan. Hieman helpotusta loppusummaan tulee kotitalousvähennyksestä,  joka lasketaan työn osuudesta.

Päädyimme tilaamaan terassin talviaikaan. Tässä ajankohdassa on hyötynsä, eli talvikampanjan aikaan terassin asennus on kesää edullisempaa, eikä ruuhkaa ole samalla tavalla kuin kesällä. Jos kuitenkin suunnittelet terassia ensi kesäksi, niin kannattaa aloittaa heti. Lupien saamisessa ja byrokratian rattaissa kestää oma aikansa. Meillä meni itsellä tovi jo päätöksen tekemiseen, eli viikot viuhuvat vauhdilla ohi!

 

Lasitetun terassin rakennuslupa ja rakennusoikeus

Lasitetun terassin lupaLasitetun terassin piirustukset toimenpidelupaa varten.

Meillä ei ollut alussa mitään aavistusta siitä, mitä lasitetun terassin tekeminen vaatii. Esimerkiksi avautuvien lasien vaatimus on 30 %, kun halutaan rakentaa rakennusoikeuden ulkopuolella. Matkan varrella selvisi, että rakennuslupakäytännöt vaihtelevat kunnittain. Suurin osa lasituksista saadaan toteutettua toimenpideluvalla tai -ilmoituksella, mutta tietyissä tapauksissa voidaan vaatia myös rakennuslupaa. Kotikunnassamme toimenpidelupa kustansi 440 €. Lumon hoitaa tarvittaessa myös mahdolliset lupa-asiat asiakkaan puolesta jos asiakas näin toivoo. Myös lupiin tarvittavat piirustukset toteutetaan tarvittaessa Lumonin puolesta.

 

Lasitetun terassin tilaus ja asennus

Sovimme asennuksesta Lumonin kanssa lopputalvelle ja tämän jälkeen keskityinkin fiilistelemään ja tekemään alustavia suunnitelmia lasitetun terassin sisustuksesta ja hakemaan ideoita löytääkseni terassillemme täydelliset kalusteet puutarhakalusteet ja parvekekalusteet -ideagallerioista.

Kerron seuraavassa jutussa ”Paritalon terassin lasitus ja sisustus kesäolohuoneeksi” lisää projektin etenemisestä ja terassin sisustamisesta – eli kurkkaahan lopputulos sieltä!

Riikka

Lue myös: Terassin lasitus ja sisustus kesäolohuoneeksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sammio